Hirdetés
- PlayStation 5
- World of Tanks - MMO
- PlayStation 5 Pro teszt
- Assetto Corsa Competizione
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- iRacing.com - a legélethűbb -online- autós szimulátor bajnokság
- Genshin Impact (PC, PS4, Android, iOS)
- Megjelent a Silent Hill 2 Remake
- Call of Duty: Black Ops 6
- Már jövőre befuthat a Stellar Blade PC-s kiadása
-
GAMEPOD.hu
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz daninet #86348 üzenetére
6S csomag feltöltve 25,2 V összesen, akkor honnan jönne 26 V és mihez képest, ha még töltő sincs a rendszerben? Ami egyébként is egy hibás töltő lenne, mert a töltő sem adhat 25,2 V-nál többet az akkura.
6 x 4,25 azaz 25,5 V felett a BMS lekapcsol egyébként, tehát olyan szituáció előfordulhatna, amikor 26 V akarna rákerülni az akkura, de nem tud, mert a BMS nem engedi. Ha viszont megszakít, akkor honnan van feszültség az áramkörödben, ez így kissé zavaros. Vagy a rajz sem egyezik a valósággal.
a BMS-en abban a pillanatban 26V-ot lehet mérni, töltés módba kapcsol.
BMS-modulnak töltési módja nem értelmezhető, miután nem töltő. Az áramirány értelmezhető, akkuba befelé vagy kifelé. Illetve vannak ilyen dolgok is:
https://prohardver.hu/tema/litium-ion_li-ion_akkumulatorok/hsz_333-333.html
-
Gézengúz
addikt
48V-os bicikli akkuról lehagyták az USB csatlakozó elektronikáját, én meg nem tudtam miért nem működik rajta az USB port. Most már tudom. Tudtok ajánlani Aliról nekem valami olyan konvertert, ami előállít mondjuk 5V3A-t?
Ez elmegy?
[link][ Szerkesztve ]
-
daninet
veterán
válasz Dr. Szilikát #86351 üzenetére
fogalmam sincs honnan jött a 26V, de ott volt, mértem. Valamelyik stepdown converter csinálta visszafelé. De a dióda megoldotta, tökéletesen működik. Kész a porszivó.
Töltésvezérlő nincs, nem találtam 24V-osat modulban sehol. Maradnak 80%-osak feltöltve az akkuk Igy is 2400mAh-as akkukat cseréltem le 3000mAh akkukkal szóval van benne tartalék. Majd meglátom élettartam hogy alakul.Ez a késztermék, motorvezérlő külön modul, ez az akkuk + arduino + step down konverterek
[ Szerkesztve ]
Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
-
törölt tag
válasz Gézengúz #86354 üzenetére
Akkor egy ilyen modullal ki kell egészíteni az általad linkelt dc/dc konvertert. (Alin találsz olcsóbban normálisabb kivitelben.) Ez elhiteti a telefon/tablettel, hogy gyorstöltőd van, így megfelelő áramerőség fog folyni töltés közben, e nélkül max 500mA, hiába tud a konvertered 3A-t.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
-
aujjobba
addikt
válasz aujjobba #86288 üzenetére
Ha mar kapcsolouzem!
A használt ic (34063) elvileg 100kHz-et tud max, erre is állítottam be, de mégis is ilyen fura alakokat látok a diódán.
Ez a hézag a két négyszögekkel teli rész között mi?
A négyszögjelet értem, de mondjuk a 165kHz-et már kevésbé.
A második képen a kimenet, rajta egy DC motorral, borzasztó látványA harmadikon a kimenet üresjáratban.
Itt miért látok fűrészfogat, ha szűrve lett a kimenet?
Hogy lesz ez MHz-es tartományban, mármint miért van ott?
Valami felharmonikus?
Esetleg az ott nem is releváns, hanem inkább a kép alján mutatott 52.6 Hz?[ Szerkesztve ]
-
ViZion
félisten
válasz aujjobba #86362 üzenetére
Audacity-t ajánlom, azzal szépen ki lehet azt nyesni...
Bocs. Kuka sztem, de majd vki megmondja.
Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy Eladó Roccat, GoSund, SonicWall: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
Blackmate
senior tag
Egy Weller WSD 81-es forrasztóállomás milyen kategóriát képvisel a márkán belül és azon kívül?
Érdemes egy ilyet használtan beszerezni, ha jó áron hozzá tudok jutni?
Tartósságát tekintve örök élet+2nap? -
DonThomasino
veterán
válasz Blackmate #86365 üzenetére
Egy Weller WSD 81-es forrasztóállomás milyen kategóriát képvisel a márkán belül és azon kívül?
Weller véleményem szerint porfi cucc,
nem belépőszint ha ez a kérdés,
80w os teljesítmény jónak mondható.
Érdemes egy ilyet használtan beszerezni, ha jó áron hozzá tudok jutni?
Magának az állomásnak sok baja nem lehet, ellenben a páka sz@rrá éghet idővel, a sokat használták.
Nézz utána az alkatrészeknek.
Tartósságát tekintve örök élet+2nap?
Otthoni használatra igen.[ Szerkesztve ]
" I'm going to make him an offer he can't refuse."
-
kuntics
aktív tag
Sziasztok!
Elektromossághoz nagyon nem értek, szeretnék kis segítséget kérni.
Adott egy használt bicikli, első kerék agydinamós, gyári első-hátsó lámpával. Ezt kellene működésre bírnom, de valami nem okés. Első lámpába Van egy NYÁK, hátsó lámpa innen kapta az áramot,de azt már leszereltem, hátha abban van a hiba. Szimplán csak elcsíptem a kábelt, majd le szigetelőszalagoztam. Ez jelenthet problémát? Agydinamó és a NYÁK között nincs szakadás, azt tudom ellenőrizni dinamót valahogy lehet mérni multiméterrel, mennyi áramot ad le? Másik lámpám nincs amivel kipróbálhatnám.
-
veterán
-
ViZion
félisten
válasz kuntics #86367 üzenetére
Nem valószínű. Szerezned kellene egy multimétert, vagy legalább egy 6/12V (nem tudom, h milyen feszen üzemelnek ezek, a kiszedett lámpa jó kiindulópont lehet) izzóra vezeték és nézni, h a panelba megy-e kraft, ott lehet a hiba, vagy maga a dinamó feladta.
Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy Eladó Roccat, GoSund, SonicWall: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
kuntics
aktív tag
válasz ViZion #86369 üzenetére
Multiméter van, csak használni nem tudom a kábel folytonosságot ismerem, a többi mordori jelölés számomra. Viszont az izzó jó gondolat, magánál a dinamó (6V3W) csatlakozásánál szépen világít a műszerfal világításnak való rizsszem izzó. A lámpát sajna még nem tudtam szétszedni annyira, hogy normálisan hozzáférjek a dolgokhoz, jövő heti projektnek felírom.
-
ViZion
félisten
Routerben a nyáklapra integrált 2,4 GHz antennát ki lehet vezetni külső antennára? A csatlakozó és a kábel olyan, mint ami a laptopokon van, pici smd méretű dugalj. Ebből kellene kábel + SMA csatlakozó. Aranyos router, csak a wifije kaka.
Megtaláltam: ez kell. itthon hogy keressem? Wifi kábel? Angolul bejött. Dúúúva
kuntics: multimétert V állásba, ha van, akkor mittomén 0-10 V DC vagy ilyesmi. YT-on biztosan erre is van videó. Ha tudod mérni, h meddig van feszültség, az már fél siker.
[ Szerkesztve ]
-
ViZion
félisten
válasz razorbenke92 #86372 üzenetére
Közben találtam is. Az benne a csavar, h van itthon benga nagy wifi antennám, de az RP SMA male, szal. ez kell: [link] elvileg.
Jobb szélső az enyém is:
Frankón megkavarták, nem tudom, h gyakorlati haszna van-e...Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy Eladó Roccat, GoSund, SonicWall: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
Tamy
senior tag
válasz ViZion #86371 üzenetére
Inkább AC állásba, és inkább valami magasabb méréshatárra, mert üresjáratban hamar felszalad a feszültsége akár 40-50 V-ra is, bár ha kézzel van megpörgetve a kerék, akkor azért az a fordulatszám kevés ekkora feszültséghez. Ugyanakkor mindig magasabb méréshatárról indítjuk a mérést, ha nem vagyunk biztosak az eredményben.
Egész életemben azon gondolkodtam, hogy kéne valamit dolgoznom. Ezért aztán a végén nem is maradt rá időm.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz kuntics #86367 üzenetére
Szokott lenni ezekben Zener-dióda, ami a magas fordulaton generálódó nagyobb feszültség ellen védi, az esetleg nedves időben pedálozót. Az lehet elvileg zárlatos is, mérni kellene.
Népies nevén dinamó, noha még a veterán autókban volt dinamó (egyenáramú áramfejlesztő / DC), így a laikusok számára azóta is minden dinamó. De a kerékpároknál ezek már régóta permanens mágneses szinkron generátorok (AC).
DC alkalmazáshoz egyenirányító is szükséges.
A lámpában lévő elektronika oldja meg valószínűleg azt is, hogy alacsony fordulaton még csak villog, mivel kisebb teljesítmény generálódik, így ezt rövidebb időszakaszokba tömörítve elérhető, hogy megfelelő fényerőt adjon, még így is.
[ Szerkesztve ]
-
tordaitibi
veterán
-
aujjobba
addikt
válasz aujjobba #86362 üzenetére
Az elso kepet azt hiszem megfejtettem, minel nagyobb a terheles a kimeneten, annal kisebbek a PWM-es reszek kozotti szunetek.
Egy LED-et rakotve nehany ciklus, hosszu szunet, majd megint nehany ciklus.
Motort kotve majdnem osszeernek, a koztuk levo sima vizszintes sav rovid. -
Barret001
addikt
Létezik olyan,hogy teljesen szét ég egy porszívómotor forgórésze? Atomvillanás volt D Semmi ellenállást nem tudok mérni rajta,csak szakadást.Kicsit sajnálom,mert békebeli darab.Az újak már tiszta műanyagok...
-
fatpingvin
addikt
válasz ViZion #86371 üzenetére
azért a router antennája környékén óvatosan a pákával, egy vacakul illesztett vagy túl nagy hatásfokú antenna tökig kihajtott rádióval könnyen meg tudja idézni a sárga csekket a médiahatóságtól.
ha mutatsz képet mondok neked rá dolgokat, hogy milyen átalakításokat kéne rajta eszközölni. simán az antenna végére rábökni a plusz drótot a legrosszabb ötletA tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. A "napi anti-corporate hsz"-ok felelőse :)
-
törölt tag
válasz aujjobba #86379 üzenetére
Nincs semmi baj azokkal a jelalakokkal, az elsőt már megfejtetted, a második az induktív terhelés visszadolgozása miatt olyan amilyen a harmadik meg a kimeneten lévő hullámosság ami a kondi folyamatos feltöltése/kisütése közben keletkezik(output ripple), az is rendben van.
[ Szerkesztve ]
-
ViZion
félisten
válasz fatpingvin #86380 üzenetére
WAT? Épp az van, h forrasztani sem kell, csak kivezetni a panel helyett normális antennára. Mennyit nyerek ezzel? Duplázódik a hatótáv? Mert a másik routerem hatótávban messze jobb, szal. akkor az miért kerülhetett forgalomba? Nem a szomszéd faluba sugároznék...
A drótos dologra nem is reflektálok, sehol ilyesmit nem írtam.Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy Eladó Roccat, GoSund, SonicWall: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
fatpingvin
addikt
válasz ViZion #86382 üzenetére
jaaaaaaaaa, hogy a panelon már van UFL csatlakozó. oké, ez nem volt egyértelmű, elnézést
ezesetben tényleg csak egy pigtail kell neked, rá egy botantennával. hogy jobb-e? attól függ mire. a kompaktságot biztos veszítedA tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. A "napi anti-corporate hsz"-ok felelőse :)
-
aujjobba
addikt
válasz #32277248 #86385 üzenetére
Kiprobaltam, de semmi kulonbseget nem tapasztalok.
Bemeneten es a kimeneten is low-ESR kondi van egyebkent, azt javasolta a leiras.
Irja hogy lehet tobbfelet parhuzamosan, de inkabb a homersekleti viszonyokra tekintettel, hogy a tantal jobb hidegben vagy hasonlo, passz, szobahomersekleten akarom hasznalni.De ha mar komponensek.
Az induktor valasztasnal van amire erdemes figyelni, vagy ami ilyen felhasznalasra jobban javasolt? Nyilvan az erteken felul.
Most ilyen fektetett tekercselt verziot sikerult kapni, de van az allitott verzio is, meg a toroid.
Milyen szempont menten erdemes valasztani? -
tordaitibi
veterán
Sziasztok, keresnék olyan lipo, lifepo cuccost ami tud csipogni vagy bármilyen módon riasztani alacsony és magas cellafeszültségnél is.
Van ilyen, egyszerű 3 digites led kijelzős meg ips smart csoda is de mindegyik csak az alacsony, 2-3V körülire beállítható low értéken jelez. [link]
Nekem meg olyan kéne ami amibe a high, 4-4,3V is riaszt.
Valakinek ötlete, linkje? -
törölt tag
válasz tordaitibi #86392 üzenetére
-
-
daninet
veterán
elméleti kérdés, még mindig akku vonalon gondolkozom
hétvégén vettem egy ilyen PSU-t a bolhapiacon négyezerért csak az akkuk döglöttek benne, inverter stb rendben van.lithium akkura történő alakításán gondolkodom, még mindig halomban állnak a bontott 18650-eim és valami hasznosat akarok belőlük. Azt is értem, hogy a lifepo nagyon közel van az ólomsavas eszközökhöz és azzal csinálják ezeket, de olyanom nincs. 18650-et bontok elektromos bringa akkukból.
Egy elektromos bringás fórumon olvastam, hogy gyártanak olyan BMS-eket, amiknek kifejezetten ez a szerepe, mármint hogy lithium akkukkal imitáljon egy ólom sav akkut és retrofittelni lehessen mindenféle eszközt.
Találkoztatok-e ilyennel? Én akárhogy keresek nem találok ilyet.Ugye a feszültségek nagyon nagyon közel vannak, de mégsem jó. 24V ólom savas akku 25.7V-on van tele, lithium akkuk 25.2V-on van tele. Más a töltés is... Szóval itt a töltőfeszhez és a meritéshez is step-down kellene, meg elmászna a psu töltöttség érzékelése.. valszeg sipolna nekem folytom meg battery fault lenne.
Eszembe jutott egy egészen érdekes projekt, megmondjátok mennyire beteg az ötlet vagy mennyire vagyok kevés a dologhoz
egy step-down töltéshez, egy step-down kisütéshez. Diódával leválasztva irányban. Arduinohoz feszültség érzékelő modul és egy digitpot. A kisütős setp-downról leforrasztani a helipotit és lecserélni a digitpotra. A BMS mögött mért feszültség függvényében trimmelném a kisütős step-downt és igy lehetne szimulálni a rendszer töltöttségét.
Mit gondoltok?Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
-
PHM
addikt
válasz #32277248 #86393 üzenetére
Szerintem itt több hiba is van a rajzon.
1: A 2N3906 meghajtása így bajos. Honnan fog a szerencsétlen bázisáramot kapni?
2: Led1 és LED3 előtét ellenállása kicsi. 12V fölött túlterhelődhet egy dip led,
arról nem beszélve, hogy az opamp kimenete sem biztos, hogy képes kiadni
pl. 24 V-nál 40 mA-t.
3: Az egész áramkör fogyasztása sok ahhoz képest, hogy telepes táplálású.
Én ide inkább CMOS kapukat és nagyimpedanciás feszültségosztót használnék.
4: A tranzisztor dolga amúgy fázisfordítás lenne, ha nem lenne ott a LED2.
5: Az 555 helyett ezen a feszültségen valamelyik megunt gyerekjátékból
bontanám ki a komplett csipogót, azok 3...4,5V-ról működnek.
+1: Nincs hiszterézise a komparátoroknak.[ Szerkesztve ]
Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
tordaitibi
veterán
válasz #32277248 #86393 üzenetére
Nem. Pont hogy a 7 cellát kéne egyenként egyszerre figyelni és pl. 3,1V alatt és 4,1V felett riasztást adni, amit én majd feldolgozok és működtetem a beavatkozó szerveket.
Meg tudnám csinálni sokkalta faék egyszerűbben is, kell 14 darab TL431 és pár alkatrész de nem akarok sorozatba gyártani, meg az nem smart, azaz nem programozható .
Ha esetleg változtatnám a riasztási értékeket. Akkor 14 ellenállást kéne ki-be forrasztgatni.
Ez nagyon jó és 8 celláig kezel azaz nekem megfelelne de csak a low voltage programozható.
-
törölt tag
Igen, ezért írtam, hogy a ledekig akár életképes is lehet ez a kapcsolás, mivel Tibinek 3-4,5 voltról kell működnie, 24 volt nem téma, az előtétek is rendben vannak. Az 555 meg a tranzisztor nélkül is működnie kell, így annak életképessége lényegtelen, nem is merültem bele.
-
törölt tag
válasz tordaitibi #86398 üzenetére
Így már világos minden, valóban nem arra gondoltam ami neked kell. Egy ügyes egyetemista szerintem arduniora megcsinálja ezt neked pár tábla csokiért.
Még valami, ezek a Bluetooth/wifis csoda bms-ek nem tudják azt ami neked kell? Legfeljebb telefonon/pc- n riasztanak ha baj van.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- XFX Radeon Speedster SWFT 319 RX 6800 - BONTATLAN - ALZA GARANCIA
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 3rd - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" 2K Touch I W11 I CAM I Garancia!
- Bomba ár! Lenovo X1 Carbon G3: i7-G5 I 8GB I 256GB SSD I 14" QHD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T450s - i5-5GEN I 8GB I 128GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T14s - i5-10G I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD Touch I Cam I W11 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest