Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
mezis
félisten
válasz #85619712 #76901 üzenetére
Én is csodálkoztam amikor ilyet láttam, hogy "óraforgató". Nekem könnyű volt megérteni mert volt (van) még rugófelhúzós órám, automata felhúzós is.
A megváltozott életvitel miatt van nagy szükség az ilyen szerkezetekre. Bal kezedet alig használod, nem forog a karóra jobb kéz az egérem (24/7-ben ). Van az ilyen órákon hagyományos felhúzó is, de lehet hogy az már túlzottan nagy erőkifejtést jelentene a tulajnak. Így éjszakára rácuppantja az óraforgatójára....mezis
-
törölt tag
-
törölt tag
válasz Angel2014 #76903 üzenetére
Köszi a korrekt választ neked is, és mindenkinek. Életemben nem láttam még hasonlót sem, pedig megfordult már ez+az a kezemben.
Ha csak egy irányba forog illetve max. oda-vissza minek a mikrokontroller? Időzített irányváltás? Mit tudom én 1 percig forog egyik majd 1 percig a másik irányba, az úgy nem jó neked? Azt egyszerű(bb) lenne kivitelezni szerintem. Vagy van valami plusz fícsör amit ezek tudnak?
-
mezis
félisten
válasz #85619712 #76908 üzenetére
Ma már a legolcsóbb mikrokontrollerrel vezérelni. Rugalmas, programja cserélhető.
Sok évvel ezelőtt igencsak meglepett, amikor egy mikrohullámú sütő program választója gomb mögött egy potmétert találtam. Olcsóbb mint egy többállású kapcsoló.
"sercegős" lett a potméter, olyan programot csinált, amilyenhez éppen kedve volt....mezis
-
And
veterán
válasz #68216320 #76906 üzenetére
- Méret: egyértelmű (a normálisabb pcb-gyártók a feltöltött gerber alapján számítanak, nem is kérnek utána külön méretet, meg is mutatják a várható képét),
- db / lap: darabszám, több pcb / lap: adott pcb-t több darabban össze tudnak montírozni egy lapra,
- határidő: egyértelmű,
- pozíció rajz (silk layer) színe és jelenléte: alkatrészek körvonala, nem kötelező,
- forrasztásgátló lakk (lötstop vagy solder mask): ettől lesz alapszíne a pcb-nek, ami nálad zöld,
- körbevágás: teljes kontúrmarás, vagy nem teljes, de törhető, vagy csak felületi bemarás (V-CUT),
- lemezvastagság: a hordozó vastagsága ('szokásos' méretek 1...1,6 mm),
- rétegek száma: kétoldalas nyákhoz 2,
- rézvastagság: általános esetben 35 um (nagyobb vastagság kevésbé finom rajzolatot enged),
- SMD stencil: smd beültetéshez, paszta felviteléhez (kézi és kisszámú ültetéshez felesleges),
- nyákterv: gerber (ez a többivel ellentétben elég egyértelmű formátum),
- felület: sima réz, ónozott (ez az ajánlott) vagy aranyozott (drága).
Kezdőknek valóban kicsit kevés infót adnak meg, mások elég szájbarágós segítséget adnak a pontos szabályokról, tervezési feltételekről (pl. adott rézvastagsághoz tartozó track- és szigetelő szélesség, lehetséges furatméretek, gyártási tűrés, stb.: [link]). -
tordaitibi
veterán
válasz Angel2014 #76900 üzenetére
Ezt most abszolút nem értem. A kérdésedet, modellezőknél ilyen panelt venni...?
Mit kezdenél a panellel?
Írtam hogy egy mikrokontroller van panelon.
A szoftverétől, amir beleírnak, attól függ hogy kenyérpirító, digitális óra, akkutöltő, óraforgató, vagy vadászkutyára kontrafék lesz belőle.
A program nélkül nem fog működni, azt meg nem tudod megszerezni vagy megírni szerintem. -
törölt tag
Értem én, hogy gőzgép de akkor is...
Ahol én dolgozom vannak jelfogók, nem csak pár, több ezer. Őskori technika, de teszi a dolgát becsületesen. Na most az okosok cserélgetik kifele elektronikus verzióra, ami ugyan kb. ugyanazt tudja, de kell mellé 10kW-nyi klíma, meg maga a berendezés is minimum dupla fogyasztást produkál, szóval ami eddig elment 2kW-al annak most kell 14kW. Ok a klíma nem megy mindig maxon, de akkor is, én nem érzem a fejlődést. Ja és a végrehajtás ugyanúgy jelfogókkal történik, szóval... érted... -
mezis
félisten
válasz #85619712 #76913 üzenetére
Vannak szilárdtest relék. Kíméletesen kapcsolnak és alig fogyasztanak.
mezis
-
tordaitibi
veterán
leweegee2 leírása kissé szerintem elvetette a sulykot de sok mindenben igaza is van.
Szerintem a klímák nem CSAK a relék kiváltása miatti elektronikus elemek miatt kellettek, viszont:
Te dolgoztás SSR-el? Nem az otthoni 3-4A megoldásokkal hanem ipari környezetbe.
Én igen.
Az "alig fogyasztanak" az a vezérlési oldalra maximálisan igaz.
A teljesítménykörre már sokkal kevésbé.
Most nem egy 60W izzó fázishasítáről beszélek hanem ipari elektronikáról.
Pl.8kW 3fázisú villanymotor üzemeltetéséről.
Egy 40A ssr-nél a hűtőborda fizikailag 2-3x akkora mint maga az ssr.
Miért is, mert a félvezetőkön 1-1,2V körül esik, ez mondjuk 25A-nál bizony 25-30w disszipáció.
Ami elsőre nem tűnik soknak, csak ezt ha sok ssr van egy kapcsolószekrénybe, és mondjuk épp 35 fokos nyár van, akkor már tetemes, és el kell vezetni.
Villanymozdonyba irgalmatlan méretű dióda és tirisztor szekrények vannak, brutál hűtőbordákkal és percenként 100 m3 feletti forszírozott léghűtéssel.
Pedig "csak" alig 5V esik az egész diódaszekrényen.
3000A mellett. Az meg, igen, 15kW.
Ebben a mezei mágneskapcsoló verhetetlen, 4-10W működtető teljesítménnyel az érintkezők átmeneti ellenállása milliohm tartományba van.
Vagyis igen, ssr. Csak nem ész nélkül. -
törölt tag
És ha tönkremegy egy szilárdtest relé senki nem tudja megmondani, hogy szakadt lesz vagy rövidzár. Egy jelfogó ha nem kap gerjesztést elesik, ez egy igen stabil állapot, amire lehet számítani. Nem beszélve az érintők számáról, van hogy 17 érintőt kapcsol egy jelfogó gyakorlatilag elhanyagolható veszteséggel.
@tordaitibi: Pedig nem, ez egy konkrét példa volt, ezek a klímák CSAK az új elektronikus berendezést hűtik! Nincs más a jelfogóteremben, csak az elektronika és eddig nem kellett, szóval...
[ Szerkesztve ]
-
kutga
nagyúr
válasz tordaitibi #76896 üzenetére
Hét vége felé ki is tudnék menni. A router lelki világához nem értesz esetleg? Gyengélkedett szegényke.
Let the Zone take me if I am.
-
tordaitibi
veterán
válasz #85619712 #76916 üzenetére
"És ha tönkremegy egy szilárdtest relé senki nem tudja megmondani, hogy szakadt lesz vagy rövidzár"
Megnyugtatlak hogy ez a hagyományosnál is pontosan így van, random kiszámíthatatlan hogy nem húz be vagy összeég az érintkező és örökre behúzva marad.
Ami valós probléma hogy egy elekronikus kapcsolóelem soha nem tekinthető leválasztottnak azaz mindenképp kell egy machanikus főkapcsoló, míg a mágneskapcsoló, relé ezt önmagában teljesíti.
Akkor ott passzolok, pláne ha nagyon kicsi teljesítményt kell kapcsolgatni.
Az nem melegedhet. de nem ismerem a konkrét helyet sem az alkalmazást. -
tordaitibi
veterán
Jöhetsz, privibe átküldöm a tel.számom de elvileg szombaton 09-15 óráig, vasárnap szintén ebben az intervallumban otthon vagyok.
Előtte csörgess azért meg.
A routerbe sok mindent nem lehet javítani, a legvalószínűbb, és nálam 10-ből 9x segített ha a router bizonytalankodni kezdett, a belső tápszűrő elkók cseréje. Mivel hosszú évek alatt veszítenek a kapacitásukból.
Legutóbb egy teljesen megbízhatatlan access pointot elkóztam újra, ennek kb. 1 éve és azóta egyfolytában megy és nem dobta el egyszer sem a rácsatlakozott eszközöket.
A másik ami jellemző hogy villámcsapás volt a környéken, ezt nem szeretik, és nem azonnal halnak meg hanem hetek múlva kezd rendetlenkedni.
Javítani nem lehet. -
törölt tag
válasz tordaitibi #76919 üzenetére
Igen én is ezzel érveltem, de ezek biztonsági jelfogók kényszervezetett kialakitással, feltapadás ellen védve és olyan anyagból vannak az érintkezők amik kizarják az összeégést. Na meg ugye egy jelfogót ellenőriz legalább kettő másik, de olyan is van, hogy 20-30 jelfogónak kell megfelelő sorrendben húzni/ejteni, hogy másik kettő meghúzzon. 2db ilyen jelfogót láttam 20 év alatt megragadva, az egyiket befújták zsír spray-el rádermedt, a másik állítólag kotyogott, és a kolléga összenyomta a himba tartót fogóval--> user error. Ám nehéz ezt így elmagyarázni, és nagyon off a téma, inkább nem is untatlak ezzel téged meg másokat.
@Gyula84:
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz tordaitibi #76919 üzenetére
A magnes kapcsolo teljesitheti a feltetelt, de a rele(Jelfogo) tuti nem, a levalasztas szempontjabol, amig ki nem veszed a foglalatbol.
Kulonben ha nem muszaj, nem hagyatkozok magneskapcsolokra sem. Levalaszto kapcsolo, szakaszolo, vagy ami eppen van keznel, es manuallisan uzemeltetheto/lathato folytonossagi hiany a vezetoben.
Minden ami nem KIF kb kotelezo is, es ha integralt kapcsolo berendezes van, ott ki kell szedni a magat a kapcsolo elemet, ezen fizikai szeparacio letrejottehez.
-
Angel2014
addikt
válasz tordaitibi #76912 üzenetére
Így érthető
Csak a Weider ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
-
törölt tag
Ez minden nagyobb városban van, a vonatok biztonságos közlekedéséért felel. Ha van ismerősöd egyszer nézd meg mert megéri! Ilyen van a kökiben, a keletiben és Kelenföldön is pl.
@Barret001: Ok vannak ilyenek is aláírom, de ha első osztályú jelfogót használsz nincs para. Meg szerintem a kondenzátor hiba nem a jelfogó bűne.
[ Szerkesztve ]
-
kutga
nagyúr
-
Vajon egy ilyen PMOS tudna kapcsolni 4,5 V - 6 V táppal? Egy RTC hajtaná meg open-drain kimenettel, és egy 100k-s felhúzó lenne a gate-en.
I did nothing, the pavement was his enemy!
-
And
veterán
Attól függ, hogy mekkora terhelő (drain-) áram szükséges neked, de azért az látható a kimeneti és a transzfer karakterisztikán (3. oldal, 1/2-es ábra), hogy ez egy elég alacsony nyitófeszültségű típus. Már 2V-os Ugs-nél is képes 5..6 amperes drain áramot vezetni, bár ekkor még relatív nagy csatornaellenállás mellett.
-
-
Dr. Szilikát
őstag
Nem tudom, mekkora áramot akarsz kapcsolni vele, de extrém esetektől eltekintve szinte mindegy is. - 4,5 V Vgs bőven elegendő a vezérléséhez.
100 k ellenállás sem számítana sokat, ha azt nézzük, hogy kapuáramot úgysem igényel az eszköz, de inkább 10 k célszerű vagy szokás, ami jobban megfogja / söntöli az esetleges zavarjeleket, környezeti brummot, kapacitív úton átszűrődő impulzusokat.
Ami lehetne még elméleti megfontolás tárgya, túl gyors kapcsolás esetén a kapuáram korlátozása, a Gate-kapacitás okozta problémák kivédésére, de ez is olyan dolog, hogy egyszerűbb alkalmazásnál nem feltétlenül van jelentősége.Szerk: közben látom az áramot, az nem sok.
[ Szerkesztve ]
-
Értem. Kösz mindkettőtöknek.
I did nothing, the pavement was his enemy!
-
tordaitibi
veterán
Igaz nem P hanem N de nagyon alacsony gate feszültségnél is már használható.
Nemrég mértem ki gyorsba egy N power fetet, ha esetleg érdekel, [itt van a mérés]
Nálad a kis drain áram miatt 99% hogy meg fog felelni a feladatra. -
draco31
veterán
Hello!
Van egy Opus C3100-ás töltőm. Van ugye az a kis vacak venti benne, azt kiváltottam egy új nyomtatott házzal. Így már 8cm-es venti hűti csendesen.
Viszont foszforeszkáló anyagból készült a ház, így gondoltam a venti mellé berakok egy LED-et is.
De így az 5V már kevés amit ad a vezérlés, és a ventilátor nem indul be.
Kérdésem az lenne, ha beraknék egy ilyet, és beállítom pl. 8 voltra, okozhat-e gondot a töltőnek, vagy visszafelé nem tud ütni semmi képen ugye?
A vezérlést úgy vettem észre egyébként, hogy 5v-ot ad kezdetkor, és ha jobban meleget érez az egyik szenzor ( azt hiszem 5 helyen méri a hőfokot a töltő) akkor több áramot ad, így jobban forgatva a ventit. Más vezérlése nincs, mert csak 2 érintkezős a venti csatlakozója.ASUS S14 S410U /\/\ Xiaomi Redmi Note 12 pro 5G /\/\ Switch Lite /\/\ Amazfit T-Rex Pro /\/\ Blitzwolf BW-FYE15 /\/\
-
mezis
félisten
válasz draco31 #76937 üzenetére
Üdv!
Mekkora áramot tud leadni azon a csatlakozón?
"Feltranszformálva" elég lesz a nagyobb teljesítményigényű ventilátornak?
Én inkább a 12V-os inputjáról táplálnám a 9V-os ventilátort, megfelelő számú LED-el, ellenállással csökkentve a 12V-ot. Pl.: 2 - 3 kék LED védő ellenállásokkal parallel kötve.[ Szerkesztve ]
mezis
-
draco31
veterán
12v 3A az adaptere.
A csatlakozón holnap megmérem, ha csúcsra járatom, és jobban melegedne a töltő, akkor mennyit ad a ventilátornak.
Így egyszerűen rákötve egy 12v 0.8A ventilátor szépen megy vele, de ha a led-et is odarakom, akkor ha adna áramot a ventilátornak, akkor nem forog, csak a led világít. Pedig direkt olyan led-et túrtam ki, ami 2032-es gombelemmel nagyon fényesen világít, gondoltam akkor annak kell nagyon kevés áram a működéséhez.
Minden képen a ventilátor csatlakozón szeretném megoldani, hogy csak akkor világítson, ha megy a ventilátor. De ha így nem megy, akkor nem megy, csak gondoltam jó lenne.ASUS S14 S410U /\/\ Xiaomi Redmi Note 12 pro 5G /\/\ Switch Lite /\/\ Amazfit T-Rex Pro /\/\ Blitzwolf BW-FYE15 /\/\
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz draco31 #76937 üzenetére
Eleve az egy step down konverter, ami csökkenti a feszültséget, nem növel. Ráadásul az LM2596, bár sok célra alkalmas, de amúgy mára elavultnak számít, mivel tranzisztoros kapcsolót tartalmaz, emitterkimenettel, B-E feszültségeséssel, emiatt nem túl jó hatásfokkal.
De esetedben hiába keresnél valami korszerűbb, FET-kapcsolós típust, ez nem így megy. Le kell követni az áramkört, hogyan van meghajtva a ventilátor?
Lehet, hogy a processzor PWM kapcsolgat rá, a képen látható kis tranzisztor segítségével:
Nem tudom, meg kell nézni pontosan. Akkor már egészen más a helyzet. Lehet találni megoldást, de tudni kell, hogyan működik. Forrás:
https://www.youtube.com/watch?v=JJxrDgEFxMU
Használhatod az LM2596 modult, a betápról meghajtani a ventilátort, arra például alkalmas.
[ Szerkesztve ]
-
draco31
veterán
válasz Dr. Szilikát #76940 üzenetére
Rendben, köszönöm!
ASUS S14 S410U /\/\ Xiaomi Redmi Note 12 pro 5G /\/\ Switch Lite /\/\ Amazfit T-Rex Pro /\/\ Blitzwolf BW-FYE15 /\/\
-
PHM
addikt
válasz draco31 #76941 üzenetére
Vagy bekötöd a ventilátort direktben a régi helyére, és vele párhuzamosan
a ledet, amivel sorba kötsz egy legalább 1 Kohmos ellenállást.
Ha túl erős lenne a led fénye, a soros ellenállás értékét kell növelni.
Mondjuk én a ventit is kicserélném kisebb áramúra.
(szvsz 0,2-0,3 A-es bőven elég lenne)Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
törölt tag
Megtenne valaki, hogy rapillant, milyen tipusu kabelre van szuksegem?
[link] -
törölt tag
Van egy tápegységem ami a beállított elsődleges ~5V feszültséget szépen képes tartani, de a mellette lévő 12V feszültség értéke ingadozik. Úgy vettem észre az 5V terhelése van hatással rá, ha jobban terhelem, akkor megemelkedik mellette a 12V. Van, hogy 12.8V értéket mérek.
Arra gondoltam, hogy tennék oda egy 12V stab.-ot. Hivatalosan 2.8A, maximális 3.5A terhelhetősége van 12V-on a tápegységnek.
Mi lenne a javasolt megoldás? Valami kapcsolóüzemű stabilizátor és egy kondi a stabilizált feszültségre?[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz #72806656 #76943 üzenetére
Neked dc hosszabbító kell, ha tudod a külső/belső átmérőt, az alapján tudsz venni megfelelőt.
-
törölt tag
válasz #68216320 #76947 üzenetére
Tegyél egy diódát sorosan a 12 voltos ágba, az lecsíp belőle 0,6 voltot.
Kicsi a feszültség amit szabályozni akarsz ez a fő gond, nem tudom, hogy egy kapcsoló üzemű ic-s megoldás mit kezdene ezzel, nekem úgy rémlik minimum 1,2 volt fesz különbség kell ahhoz, hogy tudjon szabályozni. De lehet hülyeséget beszélek.[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Politika
- TCL LCD és LED TV-k
- Asszociációs játék. :)
- Samsung Galaxy Z Fold5 - toldozás-foldozás
- Álláskeresés, interjú, önéletrajz
- Elektromos autók - motorok
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Facebook és Messenger
- Apple notebookok
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- További aktív témák...