Új hozzászólás Aktív témák

  • Auratech

    őstag

    válasz PuMbA #17165 üzenetére

    Popzenében szinte biztosan. Az arány lehet 1:1.2-től- 1:4-ig akár megtoldva brickwall limiterrel. Hi-end felvételeknél ezt a csöves mikrofonok, előfokok szaturációja "pótolja" inkább csak telítve a hangzást felharmonikusokkal, amivel a hangból fat-sound lesz. Persze énekes is kell mögé..
    Amit laid-back dolognak gondolsz, az a mai és a korabeli mastering koncepciójából jövő hangzáskülönbség. A rádiózás versenyhelyzete kitermelte a soksávos/csöves mastering processzorokat, eljárásokat, amivel egyre jobban "üt" a zene azonos eszközön. Azért a régi felvételekben is van nagyon direkt hang. (pld. Elvis)
    A korai időkben a hangrendszerekben a dinamika tartalékot felülről is nyitottá kellett tenni. Nem volt gyakori a konstans csúcskivezérlés, nem volt 0Db plafon. Aztán szépen "megszoktuk"
    Régen a rendszerek dinamikáját a zeneiség érdekében a műnemek hangzási adottságaival igyekeztek kihasználni lehetőleg a teljes tartományban az élő zenei/koncerthangzás élményének visszaadásához. De a mesterséges hangzási koncepciók is a zeneiségnek voltak alárendelve (Vangelis, Tomita...)
    ST hangjában is megvan minden, amit a stúdióban találtak..

    Auratech Field Recording

Új hozzászólás Aktív témák