Új hozzászólás Aktív témák

  • Woodslave

    nagyúr

    kis tudomány a tesztoszteron.hu- ról 2006-os szóval lehet már nem igaz :C :D

    Az elfogyasztott ételek glikémiás indexét (GI) sok kutatás összefüggésbe hozza a testösszetétellel és különösen a zsírsavak oxidációjával, elégetésével, illetve a zsír raktározással. A hipotézis alapja, hogy a feltételezések szerint a magasabb szérum glükóz szint, a magas glikémiás indexű szénhidrátok által kiváltott inzulin válasz alacsonyabb zsírsav oxidációval és magasabb zsír raktározással jár együtt összehasonlítva az alacsonyabb glikémiás indexű szénhidrátok zsírsav oxidációra és zsír raktározásra gyakorolt hatásával. Az elmélet szerint tehát a magas glikémiás indexű ételek elősegítik az elhízást, a testtömeg növekedést, míg az alacsony GI-jű ételek gátolják, esetleg csökkenthetik azt. A nézet népszerűségével szemben az idáig elvégzett tanulmányok mégsem támasztják alá ezt: a kutatások szerint az eltérő glikémiás indexű szénhidrátok órák, napok és hetek alatt sem idéztek elő igazolható változásokat a szubsztrát oxidációban, tehát a különböző tápanyagok elégetésében, vagy a testösszetételben. A glikémiás index által kiváltott szérum inzulinszint különbségek, vagy nagyságukban, vagy hosszukban nem elégségesek a tápanyag oxidáció módosításához. Ez persze nem jelenti azt, hogy az egyszerű szénhidrátok és magas glikémiás indexű finomított, értékes tápanyagoktól megfosztott komplex szénhidrátok túlzott fogyasztása előnyös volna számunkra, de erősen megkérdőjelezi az alacsony glikémiás indexre épülő diéták és termékek előnyeit egészséges, vagy elhízott emberek számára. A GI diétáknak a vizsgálatok egy részében mutatott eredményessége mögött egészen más okok lehetnek: magyarázat lehet a nagyobb rosttartalom, a több elfogyasztott emészthetetlen szénhidrát, az alacsonyabb zsírtartalom, vagy az alacsonyabb energiasűrűségű ételek fogyasztása. További érdekessége ennek a tanulmánynak, hogy újra felhívja a figyelmet az alacsony GI-jű szénhidrátok közé sorolt fruktóz kérdéses helyzetére.

    Következtetés:
    Egyes elméletek szerint a magas glikémiás indexű ételek elősegítik az elhízást, míg az alacsony GI-jű ételek gátolják, esetleg csökkenthetik azt. Tanulmányok mégsem támasztják alá ezt: az eltérő glikémiás indexű szénhidrátok órák, napok és hetek alatt sem idéztek elő igazolható változásokat a különböző tápanyagok elégetésében, vagy a testösszetételben.

    Publikálva:
    Glycaemic index effects on fuel partitioning in humans., Obes Rev. 2006 May;7(2):219-26
    Kutatók:
    Diaz EO, Galgani JE, Aguirre CA.

    "akkor ne rezisztencia edzést csinálj hanem rendes odabaxósat :) "Bá

Új hozzászólás Aktív témák