Új hozzászólás Aktív témák

  • Agony

    aktív tag

    válasz kolosanyi #11303 üzenetére

    Nem tudom, hogy abban a training logban a 151-es avg. pulzus helytálló-e, de én azt vettem észre, ha nem tervez az ember versenyzést, akkor sokkal kellemesebb edzéseket lehet csinálni HR-re alapozva.

    Soha nem voltam versenyen, de szeptemberben a SPAR Maraton-on felbuzdulva, gondoltam egyet mindenféle felkészülés vagy célzott edzések nélkül, hogy lefutom én itt az alföldön a kis maratonomat. Bringával kimértem 42km-t, aztán hajrá... meg is lett az eredménye, az táv egyik felét 170-180 közötti pulzustartományban töltöttem, a másikat 180-190 között és bár a falat elkerültem, de a tünetek hasonlóak voltak mint nálad, az utolsó 7 km-en már minden bajom volt még a zene is zavart.

    Aztán triatlonisták mondták, hogy 4,5 órán keresztül futni közel max, 170 feletti pulzuson nem túl divatos, úgyhogy ezt le kellene nyomni és nem azzal, hogy futom ezerrel az anaerob edzéseket mondván, megszokja a szervezetem és majd lentebb megy, hanem épp az ellenkezője. Kitűzöl egy távot és azt mondod a pulzusod 150-155 között lehet, az idő pedig teljesen mindegy, aztán újra és újra... majd azt veszed észre, hogy hetekkel később a pulzusod ugyanúgy 150-155 között van, de az időd sokat javult és kevésbé megerőltető a táv teljesítése, ha pedig fixálódik a pl. 10km-es teljesítményed, akkor kezded elölről az egészet, de már pl. 160-165-ös pulzuson.

    Ez lényegében a Hadd edzésmódszer véglegekig leegyszerűsítve, ennél jóval összetettebb és ha akarsz utána is lehet olvasni a teljes módszernek, de én csak ezt a részét néztem és szerintem sokat javult a pulzusom. A maraton végén asszem 6:30-as volt az átlag pacem a már említett pulzuson, most pedig 21km-en tudok 5:20-5:30-as tempót futni 155-160 közötti pulzuson és a táv után simán lenne energiám elindulni még egy körre, egyáltalán nem szív le annyira mint a 175+ pulzustartományban végzett edzés.

    Tervezem, hogy kipróbálom a teljes módszer kivitelezését így a téli időszakban, nem egy bonyolult dolog, csak sose sikerül betartani a távokat. :D

    Start with a whisper, end with a scream!

Új hozzászólás Aktív témák