Új hozzászólás Aktív témák

  • csirkemano

    csendes tag

    Rizottó sajtmártással, a kedvenc kajám (a brassói után)

    Tippek: karakteresebb ízt kaphat, ha füstölt sajtot használunk, vagy fokhagymát teszünk bele, bár az alapíz (Trappista sajttal) is nagyon finom!

    Hozzávalók:

    1 zacskó gyorsrizs
    30 dkg csirkemellfilé
    1 fej vöröshagyma
    1 nagyobb sárgarépa
    zöldborsó vagy kukorica
    2 gomba
    10 dkg reszelt sajt +tálaláshoz
    só, feketebors, sáfrány (vagy sáfrány hiányában kurkuma), fehérbors
    10 dkg margarin
    5 dkg liszt (kb 5 csapott evőkanálnyi)
    0,5 l tej

    A húst, hagymát, répát, gombát kockára vágom, a gyorsrizst felteszem főni. Egy edényben megforrósítok kevés olajat, a hagymát megpárolom rajta, majd hozzáteszem a húst. Kevergetve fehéredésig sütöm, majd hozzáborítom a többi zöldségfélét is. (Ha konzerv kukoricát vagy borsót használok, azt csak a legvégén adom hozzá!) Pici vizet teszek alá (fél deci), fűszerezem sóval, borssal, sáfránnyal (ettől szép színe lesz), majd lefedve puhára főzöm.
    Amíg rotyog, elkészítem a sajtmártást. Egy kislábasban felolvasztom a margarint, beleöntöm a lisztet, elkeverem, majd folyamatos keeverés közben lassan hozzácsorgatom a tejet. Lassú tűzön, keverés közben felforralom (ha csomós lenne, botmixerrel helyrehozom a bajt). Ha felforrt, leveszem a tűzről, belekeverem a reszelt sajtot, sózom, fehérborssal enyhén fűszerezem.
    Ha a húsos-zöldséges egyveleg megpuhult, a rizzsel összeforgatom.
    Tálaláskor a tányér közepére teszek egy kupac rizottót, körélocsolom a sajtmártást, majd a tetejére szórok még reszelt sajtot.

    Aja, kéjsz teját? Akkoj hozz magadnak...

Új hozzászólás Aktív témák