Új hozzászólás Aktív témák

  • válasz proci985 #164753 üzenetére

    A posztmodern művészet egy nagyon fontos mérföldkő, mert a határok feszegetéséről szól. S egyet is értek azzal, hogy bármi lehet művészet (legfeljebb hitvány művészet :DDD). De már túl vagyunk rajta 100+ éve, s manapság a posztmodern művészet évtizedek óta gyakorlatilag szinte csak blöff, polgárpukkasztás. Tartalom nincs, sokszor még esztétika is csak nyomokban, ahol bármi bekeretezhető művészeti alkotásnak, néhány kavicshalom lehet installáció, a nemi erőszak (!) performansz. Lásd ugye A Négyzet (2017), szerintem az elég erős. :D Bár valamikor meg az esztétika van túltolva, de tartalom nem ér fel hozzá, ami pedig ugye a giccs receptje. Meg van a vicc:

    Két posztmodern zongoraművész beszélget:
    - Te, szerinted mi lenne, ha a következő előadáson beleszarnék a zongorába?
    - Á, hagyd, úgysem értenék...

    Maga a posztmodern értelmezésben -- ahol a befogadó jobban számít, mint a művész --, hasonló probléma van: bármi lehet bármi. Tehát semmi sem semmi, nincs mondanivaló, nincsenek értékek, csak az alkotás létezik. Vagy épp nem létezik. :D Nem kell érteni, nem is lehet érteni, hisz nincs mit érteni, csak projektálsz. Pont ezért látom azt, hogy posztmodern művész lusta alkotni, ehelyett valamit odazbattyint neked valami összecsapott izét, aztán azt mondja: a többit képzeld hozzá, bármi is legyen az! Ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy nem ő alkot, hanem neked kell lenni a művésznek, befogadóból alkotó leszel Te magad is. A poszt-poszt modern művészet már az lesz, hogy se művész, se mű, hanem ránézek valamire, és egyből művészet? Mondjuk egy szélben táncoló nejlonzacskó? ;] (Mondjuk az nekem nagyon tetszett :B )

    szerk: ja, rossz az utolsó példa. A jó példa az, ha én posztmodern művész vagyok, s az a performanszom, hogy számlát állítok ki. ;] ;] ;] Ez már a schrödingeri művészet, hisz addig művészet a kiállított számla, amíg ki nem fizeted, hisz onnantól tényleg csak egy számlává válik. :))

    [ Szerkesztve ]

    A RIOS rendkívül felhasználóbarát, csak megválogatja a barátait.

Új hozzászólás Aktív témák