Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Az ajánlott gépek listájához, a gyakran használt beállításokhoz és
karbantartási tippekhez olvasd el összefoglalónkat!
Új hozzászólás Aktív témák
-
kchris78
veterán
Ugyvezetom a correttot emlegette .
-
#85578752
törölt tag
válasz rasotamas #8200 üzenetére
Automatáknál durvára őrölt kávéval hosszan lefőzve lehet a café creme-et készíteni. De akkor presszóhoz nem lesz elég finom az őrlemény.
Okosabb gépek americanot is készítenek, egy adag presszóra főznek egy adag vizet vagy fordítva, a lényeg hogy vízzel felhúzva duplára megmarad a kávé ízegyensúlya, ha presszónak jó.
Ha a jól beállított presszót főznéd hosszúra, kioldódnának azok az ízek is, amik annyira nem finomak a kávéban, keserű, csípős, csersavas ízek. -
Dudee
senior tag
Sziasztok!
Azt tudja valaki, hogy amikor a Saeco-n (Phillips féle) a kávé erősségét állítom, akkor egész pontosan min változtat a gép? Azt gondolnám, hogy a darált mennyiségen. Meg fogom majd mérni stoperrel, de a darálás ideje szerintem egész kicsit külünbözik a leggyengépp és legerősebb (még nem dupla) fokozat között.
A melóhelyi Juran a gyengénél kb 2 másodpercet darál, a legerősebbnél ennek sztem dupláját-tripláját.
Vagy van egyéb paraméter is, amin a gyenge és erős között variálhat valamit a gép?köszi!
-
nagyúr
válasz markussandor #8193 üzenetére
Köszi, megnézem őket. Igazából láttam egyszer egy youtube videón hogy a csávó egy hatalmas gumi gyűrű készletet nyit ki, inkább vennék egy olyat mint 1000 / db áron kiszereltet.
Ide valami nagyon nagy bölcsességet fogok írni, csak egyelőre még nem tudom mit mert olyan sűrűn nem nézegetek világmegváltó idézeteket. Pedig a világnak nagy szüksége lenne a megváltásra, kezdetnek mondjuk egy örök PH előfizetés mindenkinek jól jönne. PornHub. Nem Prohardver. :D
-
addikt
A sima Tchibo Esperto most is 90 körül van, de simán 100 alatt: [link]
Erre majd rárepülök én is.Szerk.: Ja te lehet a Pro-ra gondoltál. Az sajna jóval drágább, alzán fent volt 129-ért, de "pillanatnyilag nem elérhető" állapotban, szóval nekem 144-be került emag-ról.
[ Szerkesztve ]
https://www.youtube.com/watch?v=9xjuK_ulqbE
-
#85578752
törölt tag
Igen. Ha a hőfokon emelsz, kicsit erősebb lesz, jobban kioldódik. Ha finomabbra állítod az őrlőt, nagyobb felületen érintkezik a kávé a vízzel, jobban kioldódik. De ha túl sok a finom szemcse, erősen keserűbb is lesz. Ha túl magas a hőfok, gyengén keserűbb lesz.
Érdemes az őrlésfinomságot a legkisebbtől visszavenni a durvább felé addig, amíg elmúlik a keserű utóíz presszónál.
A hőfok gépfüggő, nálam most maximumon van, így vettem vissza az őrleményt addig míg eltűnt a keserűség, megmaradtak az édesebb, magvas aromák, így már nem kell cukor a cappuccinoba.
Érdekes amúgy, mennyivel durvább őrlemény kell ehhez mint a presszóhoz amikor beáll a se nem savanyú, se nem keserű balansz. Ez a második optimuma az őrleménynek, ha van nyomásfokozó, úgyis az határozza meg a kávé lefolyását, nem a tömörített őrlemény. Még javít is a csatornásodási hibán, ha megfelelő (=durvább) a szemcseméret és egyenletesen tömörödik, ha túl finom, elakad, anomáliák lépnek fel az áramlásban, nem lesz jó az egyensúly ízekben sem.
-
#85578752
törölt tag
-
Beni2360
félisten
válasz #85578752 #8205 üzenetére
Ezt mi 89-ben a karacsoyi vásár idején kipakolás után rumos kavenak hívtuk es ittuk.
Béni2360 - Redmi Note 8 Pro - Acer Aspire 5 A515-51G -- LG OLED55C8PLA - YAMAHA RX-V685 - Mission mx4 5.0 - Taga TSW-90 v.3 - QNAP TS-133 - Mini MX-G - MECOOL BB2 PRO- X96 MAX PLUS -ZIDOO Z1000 Pro
-
#85578752
törölt tag
válasz rasotamas #8200 üzenetére
Most épp próbálok egy hosszút inni pattintós tejszínnel, kockacukorral, nagyon rossz, túl ázott ízű, túl forró, ehhez alapból pont jó lett volna a gép az alacsony hőfokával és durva szemcsemérettel, szerintem inkább egy nagy nehezen belőtt presszót kell felhúzni forró vízzel és az jobb, még ha vizesebb is, mint ez így most. Beh. Nyeh. Ez nem jó.
-
addikt
MEg is jött a probléma, 3. napos gép fasza (Tchibo Esperto PRO)
Az autoclean folyamatosan világít, ha megnyomom az összes vizet a tartályból kifújja magából (3szor újratöltöttem egymás után, gondoltam csak lefut valami nagytisztítás).
Tejrendszer, daráló/főző egység, víztartály minden kitisztítva. Nem, semmilyen hiba ikon vagy figyelmeztető jelzés nem világít csak a 'szom autoclean.:/
[ Szerkesztve ]
https://www.youtube.com/watch?v=9xjuK_ulqbE
-
Dudee
senior tag
Most hogy a világ dolgai ilyen cefetül állnak, és az ember háromszor meggondolja hogy jó ötlet-e gyereket vállalni, egy igazán komoly kérdés foglalkoztat:
A Saeco Granaroma 6580as gépünkből az espresso kb 9-10 másodperc alatt 'távozik'.
Ezzel szemben mindenhol azt olvasom, hogy 20-25-30 mp-nek legalább kéne lennie a megfelelő ízek megjelenéséhez. Ha ennél hosszabb, akkor más keserű lesz.Namármost a mostani szinte feketére pörkölt Segafredo Epsresso Intenso ezzel a 10 másodperccel is elég 'masszív' ízvilágú, és semmiképp sem savanykás.
De a kérdés mégis ez: érdemes játszanom az örlő beállítással, hogy hosszabb legyen a lefőzés ideje?
kösz!
[ Szerkesztve ]
-
Dudee
senior tag
ja még annyi hogy nem tudom, hogy jól mértem-e az időt.
A kávé ledarálása után van egy kis szünet. Aztán beindul a szivattyú (vagymi) kb 2 másodpercre. Utána megint kb 2 másodperc csend. És utána ismét beindul (én innentől mérem) és lassan elkezd folyni a kávé. Kb 10 mp után leáll a motor és picit még csepeg. Ennyi -
nagyúr
Asszem' a víz átfolyási idejét értik az idő alatt. A csepegést nem veszik bele.
Én onnan mérem, amikor megjelenik a kávé a kifolyón, a végének pedig a motor leállását veszem.
De ha valaki pontosan megtudná mondani, azt szívesen venném."Mindig is első szerettem volna lenni!" - II. János Pál pápa
-
#85578752
törölt tag
Automatákra nem érvényes a presszó szabály, nem is presszó a szemcseméret, nem a kávé állítja be a nyomást hanem egy állandó nyomásfokozó, csak az íz a lényeg.
Presszónál amúgy jócskán 30 másodperc fölötti idők is vannak és mégsem törvényszerűen keserű. Meg lehet oldani automatával is, hogy INEI szabvány presszót főzzön, mondjuk külső őrlővel presszó finomságúra őrölt kávéval, kiszedett nyomásfokozóval, de egyszerűbb egy precíz karos géppel főzni akkor már.
Ami a két világ közötti optimumot jelenti, valóban a főzés hosszának növelése, ez karosnál is érvényes, nálam sokkal jobb ízek jelentek meg a maximális 10 másodperces előáztatással karoson (Sage Barista Pro).
Automatánál is működik a trükk. A lefolyás sebességét befolyásolja a pumpa, a nyomásfokozó, az őrlemény finomsága. Az őrlőt fixre véve én EX4-re cseréltem a pumpát hogy kisebb legyen a vízhozam, így lassult a lefolyás. Plusz nyomásfokozóval tovább lassítottam, de messze nincs 25 másodperc közelében a folyamat, hacsak nem az előáztatás meghosszabbításával, ami most plusz 10 másodpercet jelent, attól kezdve hogy a gépi előáztatás után jó három másodpercig hagyom hogy feltöltse a főzőkamrát vízzel a gép, aztán kinyitom az ajtót és várok...
Nem presszó még így sem a főzet, csak egy jó aromás, jól kidolgozott nyomásfokozós kávé, messze van a presszó töménységétől és ízvilágától, de nagyon kellemes, nagyon kényelmes, cappuccinohoz és lattéhoz tökéletes. Bolti kávéval pedig inkább előnyei vannak ennek a módszernek a karos géphez képest, ahol már nem lehet a döglött babot olyan finomra őrölni, hogy normális legyen a lefolyás. Ha pedig már előveszem a nyomásfokozós kosarat emiatt, akkor inkább használok automatát. Ugyanott vagyok.
Persze saját pörkölővel, végtelen zöldbab forrással már lenne egy Mazzerem meg egy Gaggia Minim vagy Flair Classicom. De valahogy nem akar ez összejönni.
[ Szerkesztve ]
-
Kiskutya
veterán
Nem is értem miért kell ilyenekkel foglalkozni. Szerintem a lényeg hogy ami befolyik a pohárba az finom legyen. Én pl semmit nem állítottam gyárin megy a darálóhoz se nyúltam és azt vettem észre kávébab függő hogy milyen az ital íze és így sokkal jobban össze tudom hasonlítani a kávé fajtákat. Eddig nekem a legjobb a delonghi kimbo a bronz színű. De pl egy bravos kávebol is finomabb presszót készít mint a legtöbb helyen amit ittam. Sokszor kínálnak meg kávéval munkámból adódik sok boltba járok mert egy cégnek a képviselője vagyok de mióta megvan a delonghi ecam 290.81 sok esetben amit kapok kiöntöm mert elhozom magammal és nem bírom meginni annyira rossz az itthonihoz képest!
[ Szerkesztve ]
hmm...
-
#85578752
törölt tag
-
Kiskutya
veterán
válasz #85578752 #8234 üzenetére
Lehet csak szerencsém volt de egy lavazza rossa-val kezdtem és annyira finom volt az is hogy úgy döntöttem inkább nem állítgatom. Úgy vagyok vele hogy rossz kávébab mellett tök mindegy hogy allitgatnám akkor se lenne sokkal jobb. De ez csak szubjektív vélemény!
hmm...
-
Dr. Szilikát
őstag
Az előáztatás a jobb kioldódást támogatja, némelyik gépnél ki is kapcsolható (Pre-Infusion vagy hasonló opció), ha valakinek úgy tetszik. Vagy más esetben a kézi karos gépnél a gomb nyomogatásával is megállíthatjuk a pumpát 2-3 másodpercre, miután megjelentek az első cseppek.
Tehát a forró víz először csak átnedvesíti a kávét, a kioldódás megindul. Ilyen értelemben ez is beleszámít az extrakció idejébe, ha nem is teljesen ugyanaz. Típusfüggő, de 2-3 mp szünetet tapasztaltam a Youtube-videókon is, a különböző gyártmányoknál.
-
#85578752
törölt tag
válasz Kiskutya #8236 üzenetére
Igen, meg aztán így lehet megtalálni a jó gépet is. A Delonghik azért eléggé rendben vannak, a Philipsekkel küzdeni kell manapság, de hát ezt tudtam, vállaltam, cserébe nagyon sokat lehet kísérletezni. De ha csak kávé kéne, meg latte, egyszerűen, valószínűleg valami lattecrema rendszerű Delonghim lenne.
-
#85578752
törölt tag
válasz Dr. Szilikát #8237 üzenetére
Keresgéltem már melyik automatáknál lehet állítani esetleg az előáztatás idejét, de annyira nem szokott ez kritikus lenni normális esetben. Karosnál vettem észre hogy nekem jobban tetszik az átlag kávé hosszabb előáztatással, rövid előáztatással rögtön megjelent az ismerős automatás ízvilág. Aha! Szóval ez az egyik nagy különbség, akkor pedig miért ne lehetne javítani ilyen paraméterén az automatának? És végülis sikerült. Eleinte úgy, hogy hattyúnyakú kiöntővel öntögettem fel az előre őrölt kávéval töltött tartalék főzőegységet, de aztán ez leegyszerűsödött, hiszen csak arról van szó, hogy előáztatok és várok.
-
janpier
tag
Sziasztok!
2 hónapja került hozzánk egy Philips EP1200 -as. Eddig jónak tűnik, karbantartást még tanulgatjuk. Összefoglaló segített is, mivel eddig bizonytalan voltam hogy kell e hozzá a tisztító tabletta és a szilikonzsír, de így mindenképpen rendelek hozzá.
Viszont kérnék egy kis felvilágosítást a nálam hozzáértőbb fórum társaktól.
Azon gondolkodtam, hogy lehetne e "fejleszteni" a gépet?
Mivel a főbb alkatrészek meg egyeznek az EP2200 és EP3200 -as típusokkal, az alapmodellt ki lehetne bővíteni később a többi funkcióval?
( Pl. egy kijelző/ előlap cserével lehessen használni a lattego funkciókat. )
Persze elméleti síkon vagyok rá kíváncsi, hogy érdemes e később ezzel foglalkozni, vagy teljesen kizárt.
A válaszokat előre is köszönöm.
üdv.: janpierEgy nap 24 óra, egy tálcában 24 sör... Ez nem lehet véletlen!
-
kchris78
veterán
csak érdekesség képpen:
[link] ezt a gépet nézzétek... nagyon kemény, akkora LCD panel van rajta, és ahogy látom ezek már mindent IS mérnek, minden automata... (mondjuk nyilván nem ez kell a jó kávéhoz) -
kchris78
veterán
válasz Winnie The P #8243 üzenetére
[kép] itt van, azt gondoltam direkt becimzi a pontot a keppel.
-
Mike0088
csendes tag
Sziasztok!
DeLonghi ECAM22.112.B kávéfőzöm a zacctartóba öblít. Bekapcsoláskor általában a pohárba engedi, de ha rányomok az öblítésre vagy kikapcsolom kávézás után akkor a zacctartóba küldi az egészet. Milyen hibára utal a dolog? Ez garis szervíz vagy otthon is lehet vele kezdeni valamit?
-
Mike0088
csendes tag
Úgy látszik nem fogalmaztam világosan. A kávé kifolyón semmi se jött, minden vizet a zacctartóba nyomta. Kivettem a főzőegységet megpucoltam, és a fenti részhez (gépen belül) is benyúltam és letörölgettem mindent. Azóta érdekes módon nem csinálja, de ez már nem az első eset, hogy teljesen rapszódikus módon a kávé kifolyó helyett egyszerűen a zacctartóba öblít.
-
Real_Necro
veterán
Úgy néz ki az ESAM 6600 végleg elhalálozott, azaz panelhibás lett.
Kinéztünk helyette egy kb 2 éves Autenticát. Vannak róla jó/rossz tapasztalatok?
Ha minden igaz ETAM 29.660.Köszönöm
[ Szerkesztve ]
„Az, ami törvényes, az ugye nem lehet etikátlan. Ez etikátlan, ezért lehetne törvénytelen, de ami nem törvénytelen, az nem is helytelen. Ha helytelen lenne, törvénytelen is lenne.”
-
sunya84
csendes tag
Sziasztok!
Ilyet használ valaki esetleg:
Delonghi Ecam 23.260
Egy egyszerűbb tejes gépet szeretnék, megéri az árát?
Mi a véleményetek?Köszi!
Asus Rog Strix B450-F Gaming, Ryzen 5 3600, 2x8Gb Patriot Viper Steel 3200Mhz, Gigabyte RX 5500 XT
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest