Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Az ajánlott gépek listájához, a gyakran használt beállításokhoz és
karbantartási tippekhez olvasd el összefoglalónkat!
Új hozzászólás Aktív témák
-
_NCT
addikt
Sziasztok! Berakom ide is, remélem nem gond.
Úgy érzem kinőttem a Delonghi Dedica + Graef CM702 kombót. Már nem nagyon akarok reggelente szarakodni, belustultam és elgondolkodtam egy automata kávéfőzőn. Ismerősnek Philips EP2235 van LatteGo-val, ami nagyon tetszik, praktikus és viszonylag kommersz kávéból is jókat lehet vele főzni. A Dedica háklis a jó kávéra, az ilyen 10k/kg-os kávékból finom eszpresszo jön le, de a kommersz kávékból nem, nagyon kijön a különbség. Automata hozza a szokásos (f@s) színvonalat, de nekem igazából elégséges.
Van a Philips-en kívül, ami megérheti? Munkatársam a Tschibo gépét dícséri nagyon. Érdemes megtartani a kávéőrlőt automatánál? -
nagyfejü
őstag
Sziasztok!
Kellene segitség! Jura f50 elkezdett furcsán viselkedni. Öblitésnél gyengén jön a viz majdcsaknem csöpög!
Kávéfőzésnél is soká indul el a kifolyás és szörcsög.
Lehet vizköves?
A manual szerint kiirja ha vizkőteleniteni kell.
Ha nem kéri a gép , hogy tudom vizkőteleniteni?
üdv -
senior tag
Üdv!
Eddig használt kapszulás gép meghibásodása miatt váltanék automata kávéfőzőre.
Igazából nagy igények nincsenek, napi 2-3 kávé, megbízható típust keresnék, van valami ajánlott márka, típus? -
Kiskutya
veterán
válasz Fox Mulder #8961 üzenetére
Saját tapasztalatból a delonghi 290-es szériát tudom ajánlani! Nekem 290.81 van.
[ Szerkesztve ]
hmm...
-
Winnie The P
őstag
Szia!
Én tavasszal vettem egy 290.81.TB, igaz akkor az Euronicsban volt leakciózva. Csak ajánlani tudom. Ez is szerintem egy jó választás lehet [link] .[ Szerkesztve ]
Gigabyte B450M S2H|Ryzen 5 5500|Arctic Freezer12|G. Skill 2*8 Gb 3000Mhz|MSI RX 570 8Gb|Kingston A400 240Gb SSD|SP Nvme 512 Gb|Seagate 2TB|FSP Hexa+ 500W|Zalman Z3|Philips 243V7|W11|
-
senior tag
válasz Winnie The P #8963 üzenetére
Most van a Delonghi oldalán kedvezmény. Elég jó árra jön ki. Érdemes ott megvenni van valamilyen hátránya, garancia, bármi más?
-
Winnie The P
őstag
válasz Fox Mulder #8964 üzenetére
Nem tudok neked erre válaszolni.
Gigabyte B450M S2H|Ryzen 5 5500|Arctic Freezer12|G. Skill 2*8 Gb 3000Mhz|MSI RX 570 8Gb|Kingston A400 240Gb SSD|SP Nvme 512 Gb|Seagate 2TB|FSP Hexa+ 500W|Zalman Z3|Philips 243V7|W11|
-
Kiskutya
veterán
-
zsolt19900
őstag
sziasztok találkoztam egy kis anomáliával a kávégépemnél
mikor elindítom és elkezdi (szerintem) feltermelni a nyomást/felfűteni magát (szal' mikor elkezd berregni'), akkor szörcsögő hangot hallat és az előöblítésnél (szerintem) a megszokottnál kevesebb víz jön belőle ill. az első adag kávé lefőzésekor is (szerintem) picit kevesebb a folyadék mennyisége a megszokottól.... a második adag kávé már a megszokott mennyiség
tömítetlenségi problémám lesz, vagy kezdjek komolyabban aggódni?
Philips EP2220/10 típusú gépről van szó
Faragó Szolgáltatóház - Magyarszék - Autóalkatrészek és kiegészítők, Biztosítási alkusz, pénzügyi tanácsadás, számítógép javítás karbantartás, Új műanyag nyílászárók értékesítés, ingatlanközvetítés --HÍVJ VAGY ÍRJ BIZALOMMAL--
-
Nagya21
addikt
válasz zsolt19900 #8967 üzenetére
Hali!
Vedd ki a tálcát, nézd meg a tálcán a pöcköt, a gépen keresd meg a helyét, támaszd ki a mikrokapcsolót, és kukucskálj.
Ha a tálcába nem kerül jelentős víz, nincs nagy baj.
A központi főzőegységet időnként kenni kell......
Üdv NagyaTelefonoknak 2 nagy ellensége van: H2O, és a Gravitáció
-
Nescafé
őstag
290.61SB Van nekem tökéletesen tudom ajánlani.
iPhone 15 Pro , IOS 18 , Fénix 7 Pro Solar
-
zsolt19900
őstag
válasz Nagya21 #8968 üzenetére
szia
a takarításra rápróbálok, mostanában picit elmaradt
viszont a kenést azt mindig pótolom a megfelelő helyeken, köszönöm
Faragó Szolgáltatóház - Magyarszék - Autóalkatrészek és kiegészítők, Biztosítási alkusz, pénzügyi tanácsadás, számítógép javítás karbantartás, Új műanyag nyílászárók értékesítés, ingatlanközvetítés --HÍVJ VAGY ÍRJ BIZALOMMAL--
-
Nagya21
addikt
válasz zsolt19900 #8970 üzenetére
Hali!
A youtubon eléggé jó videók vannak, én is az alapján javítottam a Zasszony uncsitesójának gépét.....
Üdv NagyaTelefonoknak 2 nagy ellensége van: H2O, és a Gravitáció
-
g.peter23
tag
Sziasztok!
Mitől van az, hogy a Krups kávéfőző tisztító programba nem jó helyre tolja a vizet?
A gép: krups ea819n10 [link]
Jelenség:
1, Kéri a Krups Tisztítóprogramot
2, Elindítom, gyári tablettával, füzet lépéseit szigorúan betartva.
3, Majd elkezdi a programot, egyet pumpál bele az edénybe, többi megy a csepptálcába.
4, Öblítés fázis rendbe van, az egész megy az edénybe.
Rövid videó róla: [link]
De ez nem így működött az elején, a tisztító vizet is az edénybe járatta. Eleve 5-6dl vizet átenged, annyi nem fér el a csepptálcába, űríteni pedig nem lehet közbe, mert sűrűn pumpál.
Van valami Reset kombináció, vagy mechanikai baja van?
Köszi! -
Dr. Szilikát
őstag
válasz g.peter23 #8972 üzenetére
Véletlenül nemrég nyomtam le én is egy tisztítást a Media Markt De-Caf tablettával, ugyanígy viselkedett, végül a tablettát úgy dobta ki a zaccfiókba, hogy nagyrészt egyben maradt. Itt jól működik:
https://www.youtube.com/watch?v=5kXYiRNAQBw
Ennél a konstrukciónál főzés után, amikor a pogácsa még bent van, a kávés, részben zaccos lé visszafolyik a bojler spiráljába (a szűrő melletti résen leszalad némi zacc), onnan a csepptálcába. Ezt egy kis dugattyús útváltó szelep irányítja, piros nyíllal jelöltem. Ahogy megszűnik a pumpanyomás, a dugattyút visszanyomja egy rugó, ekkor a lefolyó lé átirányítódik a csepptálcába.
Amikor pumpanyomás van, a dugattyú benyomódik és az irány megváltozik (zöld nyíl). A rajz csak szimbolikus, hiszen egy dugattyú mozog benne valójában.
Mivel a felső spirálcsőben kávés lerakódás képződik, a zsírtalanító kezeléstől is azt várnánk, hogy nyom egy kis vizet előre, majd a nyomás megszűnésekor a maradék visszafolyik a csepptálcába (ahogy az minden főzés is megtörténik), így öblíti le a spirált.
De ahogy a felvételeden hallható, amikor megy a pumpa, abban a pillanatban már lefelé megy a víz, a csepptálcába. Esetemben még az is hozzátartozik, hogy ezen a bizonyos dugattyús szelepen egy kis javítás történt, ami által nem lehetett tökélesen visszaállítani a gyári állapotot (egy belső kis rugót ezzel a módszerrel nem lehetett visszarakni), de azért a célnak megfelelt, mert a nyomás pótolta ezt a kis hiányosságot.
Továbbá idő hiányában még nem is tudtam alaposabban boncolni a problémát. Van egy másik gépem, majd abból át kellene tenni a dugattyút, ismét tesztelni, átnézni.
[ Szerkesztve ]
-
g.peter23
tag
válasz Dr. Szilikát #8973 üzenetére
Köszi a részletes választ!! Szuper!
Sajnos Sopronban senki nem vállal Krupsot.
Mennyire bonyolult szétszedni, kitakarítani? Nem vagyok kávégép szerelő, de a faipari gépekhez értek .
Illetve, ha szétszedés nélkül, fentről ( a kis edénybe, ahova folyik a darált kávé) ,öntök bele tisztító folyadékot segíthet?
Köszi
-
g.peter23
tag
válasz Dr. Szilikát #8975 üzenetére
Köszi
Akkor csak a beöntéssel próbálkozok.
Arra gondoltam, 2-3 dl forró vízben feloldani, 2 tablettát, ha nincs jobb javaslat?!
Köszi
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz g.peter23 #8976 üzenetére
Tegnap is volt egy gondolatom, csak nem tértem ki rá, nekem gyanús a vízpumpa gyengülése, talán elkopott benne a golyó, hangja is elégé zörgős már.
Az automatikus útváltó szelep (a képen) egyébként végzi a dolgát, hiszen működik rendesen a főzés, öblítés. Viszont a mosóprogramban csak rövid impulzusokban dolgozik a vízpumpa, ami kevés a dugattyús szelep megtolásához (most már). De lehet, ha erősebb lenne a pumpa, akkor átnyomná. Vagy időben kicsit tovább nyomná, de az időzítést a szoftver határozza meg, nem módosítható.
Vagy a pumpa gyengülése miatt lecsökkent az egy impulzus alatt kinyomott víz mennyisége, ezért nem jut el a kifolyóig.
[ Szerkesztve ]
-
zsolt19900
őstag
válasz zsolt19900 #8967 üzenetére
egy kis update
takarítottam, zsíroztam de a szörcsögés sajnos nem szűnik.... fentebbről hallom, mikor bekapcsolom elkezd dolgozni a gép (gondolom felfűt) na akkor szörcsög és az "előtakarító" vízből kevesebb jön, mit amennyi szokott.... ezután 1 adag kv-t főzve ismét mikor felállítja a nyomást (gondolom) nos előtte szörcsög és (amennyire megtudom ítélni) kevesebb adagot nyom ki magából, mint pl. a második adag főzésekor
fentebb lehet a probléma gondolom? a kazán részen?
Mennyire álljak neki itthon szétszedni, belenézni?
-
g.peter23
tag
válasz Dr. Szilikát #8978 üzenetére
Köszi!
Okozhatja a gyengülést vízkő?
Ez a fránya gép, csak akkor kér vízkőtelenítést, ha használom a tejhabosítót, mert - a könyv szerint- csak akkor éri el a vízhőfok azt a tartományt, ahol kicsapódik a vízkő...
Na azt meg nem használom, nagy ritkán, így kb 1-2 évente van csak vízkőtelenítés.
Gondolom nincs vmi megoldás, hogy rá lehessen erőszakolni a vízkőtelenítő programot? -
markussandor
senior tag
válasz g.peter23 #8981 üzenetére
Nem hinném, hogy hőfok függő a vízkő kicsapódás, a medencénkben van egy műanyag játék, pár hét alatt masszívan vízköves lett, miközben 28-32 fok között mozog a víz hőfoka. A vízcsap is vízköves szokott lenni pár nap alatt. Ha a kerti kút vizével lemosom a kocsit, olyan vízköves lesz az ablak, hogy alig látok ki, pedig az csak 14 fokos.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz g.peter23 #8981 üzenetére
Mint az előbbi ábrán is látszik, külön van egy gőzkör (alsó spirál), ami forró vizet is adhat. A savazó program csak a gőzkört tisztítja, a kávés dugattyú meg sem mozdul közben, így a hidraulikába nem kerülhet sav.
A tablettás (lúgos) tisztítás pedig csak a kávékört érinti. Ennek oka elvileg, hogy a kávénak van egy érdekes hatása, a vízkövesedést gátolja. Ennél a gépnél viszont főzés után még a bojler spiráljába is visszafolyik a kávémaradék, ezért gondolhatták, hogy ezt a részt nem is kell savazni soha. A gyakorlatban ez vitatható, hiszen ha manuálisan savazom, mégis dolgozik benne a kémia, tehát van mit oldani.
Kijelzős gépemnél bármikor indítható savazás vagy tablettás tisztítás is. Kijelző nélküli (gombos) gépemnél ez nem választható, csak amikor kéri. Ezért van is rá panasz, hogy valakinél előáll a tárgyalt hiba, a gép nem tisztít normálisan, de elment egy lehetőség:
https://www.elektroda.com/rtvforum/topic3387995.html
https://www.bean2cup.org/forums/index.php?showtopic=19633
Tehát itt vannak ötletek a problémára, csak valahogy nem jön össze.
- Ellenőriztem a pumpa utáni túlnyomásszelepet, nem ereszt.
- Belepróbáltam három vízpumát, csak egyik sem új.
- Átraktam egy másik dugattyút a váltószelepbe (előző kép), próbáltam új tömítéssel is.
11 x 16 x 2,5-re mértem, de az új tömítésre sem mondhatom, hogy jobban szorulna, mint a régi, érzésre nem is kellene.
- Próbáltam tisztítani a gépet az egyik hozzászóló ajánlása szerint úgy, hogy tablettás programot indítok, de tabletta nélkül, viszont savat a víztartályba (10 % citromsavval).
- Tettem bele másik átfolyásmérőt.
- Kivettem a nagy dugattyúból a nyomásnövelő gumidugót, csak a próba kedvéért.
- Gép elejét eltávolítva, kifolyót egy csövön elvezetve megnéztem közelebbről. Ereszt a disztribútor lefolyója? Nem. Csak gyorsan bemegy a víz a bojlerbe, rögtön fordul is vissza, ahogy megszűnt a nyomás.
1-2 másodperccel tovább tolná a pumpa, menne feljebb is (mint ahogy megy is, normál módban), de tisztító módban nem. Túl rövid az impulzus, vagy mindegyik pumpám gyengült már, egyelőre nem tudni.[ Szerkesztve ]
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz Dr. Szilikát #8983 üzenetére
Úgy néz ki, hogy megoldódott. A nyíllal jelölt kis gyűrűt eddig nem cseréltem, mert nem volt ilyen méret, nem is tűnt elhasználtnak, esetleg kicsit keményebbnek a kelleténél.
De mint kiderült, belapult 1,2 mm-re, ami már kevés, mert a középső kis dugója síkban fekszik fel az elosztószelep felületére, így az erős rugó rányomja és szorosan tud zárni, majd amikor jön a nyomás, az egész dugattyút határozottan belöki.
Az elvékonyodott gumi miatt viszont kicsit ereszt az első tizedmásodpercekben, csak utána dugul el a nyomás hatására (önzáró effekt), ezért tudott egyébként normálisan működni a gép.
De a tisztítás rövid impulzusai már kifogtak rajta, ez a kis késleltetés pont meghiúsította a víz sikeres feltolását a kimenetre.
Pont az eredetihez hasonló méretet most sem találtam, de beraktam egy 2 mm vastag (8x4) puha gumigyűrűt, így nem csak működni kezdett, de egy tisztítási ciklus alatt még be is lapult a helyére, így most már nagyon jól fekszik síkba, de abból kicsit kiemelkedve.
Az eredeti lehet talán 7,5 x 4,5 x 1,5 vagy valami hasonló.
A nagyobbik fehér párost pedig visszaraktam az eredetit, mert azok nagyon jó minőségű, puha, kávéolajnak is ellenálló gumigyűrűk, míg én egyszerű fekete gépészeti O-gyűrűt raktam be, próbára.
A csepptálcába most már nem folyik víz az impulzusos szakaszban egyáltalán, csak előtte és utána.
[ Szerkesztve ]
-
sid87
senior tag
Sziasztok!
Automata kávé gépen gondolkodtam, de nem igazán találom mi lenne a megfelelő.
Igazából csak presszó kávét készítenék vele, tejet külön öntök hozzá.
Lényeg hogy egy gomb nyomásra készüljön el a kávé, ezért gondoltam az automatára, tej meg habosítás nem szempont.
Jelenleg egy ROZI gép van, csak valamiért folyik a csésze mellé is kávé, ezért gondolkodnék egy újban. Kapszulára meg maradna ez.Örömmel venném segítségeteket.
iPhone 12 Pro Max (Telenor) | Apple Watch S6 | iPad Pro 10.5 | MacBook Air M1 16Gb | Pana Lumix LX100II | burgerem.blog.hu
-
BB9360
aktív tag
Üdv!
Egy kis segítséget szeretnék kérni. Tudom, hogy az igényeket nekem kell meghatározni, majd eldönteni, hogy mire is van szükségem, de talán több tapasztalattal rendelkeztek itt páran.
Van egy 2008-as Saeco Odea Go gépünk, eddig nem volt vele semmi gondunk. Egyszerű szerkezet, aki ismeri, tudja. Leginkább tejes italokat iszunk, de ebben egyszerűek és mégis macerásak vagyunk. Kell tejhab nélküli, laktózmentes (aka tejeskávé) és akármilyen tejhabos rendes tejes. Most a menet, hogy két külön pohárba tej melegítés, majd rá az eszpresszó. Sajnos a gőz fejlesztése mostanság gondot okoz, mert a gőzkar elfordítása egyre ritkábban kapcsolja a bojlert (ezért csak melegítjük a tejet). Az a szelep a másik irányba is problémás, mert csepegteti a vizet. Szóval valamikor biztos szükséges lenne egy javítás, nem tudom, hogy ez milyen összeg... Ugyanakkor van egy - számomra nem ismert - problémás, használatban nem lévő Odea Giro is, ami esetleg alkatrészként szolgálhatna, hozzáértő kezekben.A dilemma: néztem új gépet, pl. Delonghi Dinamica nagyon tetszik az elérhető árfekvésben, rengeteg kávé és tejes itallal (6+6). Igen, eddig nem variáltuk, de ha egyszer a gép tudja, akkor biztos többfélét kipróbál az ember.
Viszont ez egy jelentős kiadás úgy, hogy jelenleg is elvagyunk, ráadásul tizenéve problémamentesen. A mostani probléma is elképzelhető, hogy a fentiek alapján könnyedén orvosolható. Ezzel szemben azt tapasztalom, hogy manapság minden új dolog rosszabb, mint a régebbiek.Ezek alapján van valakinek valami jó tanácsa? (Ecam353.75-öt néztem egyébként...)
Köszönöm! -
törölt tag
Ez a Dinamica nem a legújabb sorozat a Delonghinál, itt még tudsz állítani a tejhabon, hogy mennyire legyen buborékos, ami szerintem jó dolog.
Nézd meg az ECAM 370.95-öt is, két termoblokkal gyorsabb a tejes italok készítése és nagyobb a hőstabilitás is.Most épp nem sokkal drágább a Pólusban lévő Media Marktban, ha van még, azt írja alacsony készlet van. Lehet hogy már csak kiállítási darab. Mire leírtam már nincs. Így viszont azért drágább.
Az ECAM 350.75 is két termoblokkos, kb. 255e a Mall-on.
[ Szerkesztve ]
-
BB9360
aktív tag
válasz #85578752 #8988 üzenetére
Köszi!
200k fölé biztos nem megyek.
Valahol azt olvastam, hogy a 353.75 is két termoblokkos, de annyira ez nem szempont.Az újabbaknál mit nem lehet állítani a tejhabon?
Néztem a Magnifica Evo-t is, 130k a MM-ban, de az kevesebb italt tud, és talán nem lehet kávé fajtánként külön állítani a paramétereket.
Egyébként mi ez a 353 a 350 mellett?
Tartósság? (Tudom, majd 10 év múlva kiderül...)
-
törölt tag
Lehet hogy a 370.95 se két termoblokkos.
A tejhabnál a levegősséget lehet állítani azoknál, ahol van rá lehetőség a kis elforgatható szeleppel.
A tartóssággal szerintem nincs gond, a Philips / Saeco mellett a karbantartással se sok.
A 353 kijelzős, a 350 meg piktogrammos, ledes. Kijelző nélkül gépkönyv kell ha állítani akarsz a hőfokon, készenléti időn, stb. -
BB9360
aktív tag
válasz #85578752 #8992 üzenetére
Nem gond, erre rájöttem, csak feleslegesnek éreztem kijavítani.
Leginkább az volt a kérdésem lényege, hogy sehol nem találtam a Delonghi hivatalos oldalán a 353-ról infót, 350 sokféle van, mi ez a 353.
Egyelőre továbbra is azon megy a gondolkodás, hogy egyáltalán van-e értelme cserélni vmit, ami megfelel, egy lényegesen drágábbra, ami többek között azért drágább, mert tud olyat (is), amire nincs szükség...
-
törölt tag
Örök dilemma. Ha mondjuk karost vennél, olyan kéne, ami adagol. Aztán ha kinyit az OPV, máris rosszul adagol, nem méri az eldobott vizet... Ez csak egy példa a rossz döntések sorából. Amazonon azt írta valaki, Saeco után alulkészült volt a román gyártású Delonghival főzött kávé, mert alacsonyabb hőfokra lövik be. Néha egy sorozatban kivesznek funkciókat, mint a forró tej lehetőséget. Nem igazán értem a gépgyártók motivációit, azon túl, hogy mindent el kell adni.
Ami jól működik, próbáld megjavítani, nehéz új favoritokat találni, már nem használatra optimalizálnak, egy-két kivételtől eltekintve. A Sage egész szépen fejlődik, ugyanaz a típus két év alatt használhatóvá fejlőött. De ez karos. -
atee_13
őstag
Üdv!
Van egy Saeco Liricám. A KPE egységet takarítgatom, viszont beugrott, h a darálóval még nem csináltam semmit. Van ennek is valami karbantartási trükkje?
-
addikt
válasz atee_13 #8995 üzenetére
Telefonról vagyok, ezért nem linkelek de jutubon talàlsz videót.
Rendesen mosható csap alatt én előtte üvegpoharakhoz ajánlott eldobható papirtorlovel és fülpiszkaloval tisztítottam le az odatapadt kávét, majd utana használtam csak vizet és ott hagytam száradni.[ Szerkesztve ]
https://www.youtube.com/watch?v=9xjuK_ulqbE
-
BB9360
aktív tag
válasz #85578752 #8994 üzenetére
Hát, igen.
Amitől egy kicsit tartok, hogy ez most pont jó áron van, és tudja, amire nekem szükségem lenne (ahogyan írtam, többet is, mert pl. kávéból csak eszpresszót használok). Amennyiben 1-2-3 éven belül teljesen és javíthatatlanul tönkremegy a mostani, akkor majd valami kell (nem létszükséglet, persze ), és akkor esetleg már csak a mostaninál is rosszabb/drágább lesz... De ha lenne üveggömböm, akkor nem ide irogatnék ! -
Dr. Szilikát
őstag
válasz VágniValó #8996 üzenetére
A központi egység mosható vízzel, nem az őrlő, vagy laikus szóval daráló. (Ezt úgy lehetne érzékelni, hogy a búzamalom sem darál, hanem őröl, például.) Német rajzokon eleve úgy szerepel, hogy "mühle" (malom), illetve angolban grinder.
Az őrlőnek esetleg egyes alkatrészei moshatók, de ahhoz szét kell szerelni. Egyszerűbb esetben az őrlő marad a helyén, csak a kiemeljük a felső gyűrűt, utána porszívó és ecset segít.
Vagy szétszerelés nélkül csak porszívó, de az nem hozza ki az olajos betapadásokat.
-
Aethel
aktív tag
Philips Lattego automatákkal növényi tejet is lehet habosítani? Bocs ha full idióta a kérdés, de mennyivel viselkednek ezek a növényi tejek másképp mint a sima tej? Ma szeretnék venni egy philips gépet, de gondoltam erre azért még rákérdezek itt
Eddig sose volt automata gépünk, főleg nem ilyen tejhab okádós.
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs