Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Az ajánlott gépek listájához, a gyakran használt beállításokhoz és
karbantartási tippekhez olvasd el összefoglalónkat!
Új hozzászólás Aktív témák
-
szkutyi
addikt
Sziasztok!
Új vagyok a csoportban és a kávégépek világában is.
Vettem egy Krups bariste ea9000 gépet..
Gépet már atomjaira szedtem, kitakarítottam amit tudtam.
Alapvető kérdésem lenne.
Milyen a jó őrlemény?az enyém egyben darabos, némelyik szétesik, némelyik egyben marad .
Főztem egy 100ml erős(3szem) kávét a vége már elég átlátszó folyadék jött..ez normális?
A csepptalca 2 naponta durván megtelik.ez normális?
Hirtelen ennyi.koszi a segítséget.
Képek: [kép] [kép] [kép] [kép] -
markussandor
senior tag
válasz szkutyi #8352 üzenetére
Szia, nem tudok mindenre valaszolni.
A csepptalca nem nagy kapacitasu, nalam kb 5 fozes/oblites fer bele, minden nap uritem.
Nem irtad, hogy melyik allasban van az orlo.
Kb 60 ml utan egyre gyorsabban vilagosodik a kave, es az ize se lesz jo, mert a vege fele mar csak a savassagot okozo anyag fog kioldodni. Fozz egy presszot (kb 50 ml), majd ontsd fel meleg vizzel a kivant mennyisegig. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz szkutyi #8352 üzenetére
Széttörhet, miközben lehullik, de ez nem gond, sőt javítja a tárolási térfogatot. Némelyik gépnél tervezetten törik. Ezt befolyásolhatja a bab fajtája, illetve őrlési finomság is. Tiéd mintha kicsit durvának látszana, lehetne rajta finomítani, amíg nem lesz túl keserű a kávé.
Főzés után a Krups elkezdi emelni a bojler hőmérsékletét, amivel a pogácsát lényegében "kisüti", hogy egyben lökhesse ki oldalra, így kevésbé szennyeződik őrleménnyel a belső rész. Utána már széttörhet.
De nem csak ezért fűt fel, öblítésnél a gőzfejlődés visszanyomja a bojler spirálcsövéből a csepptálcába a folyadékot, ami zaccot is tartalmaz.
Amikor a pogácsa vastagságát méregettem, a zaccfiókot feltöltöttem egy kis újságpapírral, hogy arra esve, mérhető állapotban maradjon.
[ Szerkesztve ]
-
szkutyi
addikt
válasz markussandor #8353 üzenetére
Köszi a tippet.akkor marad az 50ml+tej. csak sajna a tej drasztikusan visszahűti.
Be fotóztam ma, ez normális hogy zaccos marad a dugattyú?
Vizkőtelenitest nem tudok valahogy rá eroltetni?
Még 130 ciklust ír.....az nekem 3 hónap.xddd [kép][ Szerkesztve ]
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz szkutyi #8355 üzenetére
Amikor zaccos marad, túl híg lett a pogácsa, így a kar nem tudja szépen kilökni. Ilyenkor több őrleményre lenne szükség, amit a fix időzítésű gépeknél a szemcseméret is befolyásol, mivel nagyobb szemcsék jobban feltöltik az üreget.
Gondolom, a tiédnél már a mikrokapcsolós érzékelő segítségével stabilizálják az őrlési mennyiséget. Korábbi típusoknál kétféle rendszer van, mindkettőből van egy példányom:
https://prohardver.hu/tema/automata_kavegepek/hsz_7878-7878.html
Meg az sem mindegy, hogy Espresso vagy Strong a választás, vagy nem tudom, nálad hány erősségi fokozat van. Nekem a Strong, ami vastagabb pogácsa, ez számít alapértelmezettnek, ehhez képest vékonyabb az Espresso.
Ez arról szól lényegében, ahogy a nyíllal jelöltem, süllyedéskor a két fémfelület ütközik, itt van a végállás. (Ezen a ponton a processzor érzékeli, hogy beállt a vízfolyásmérő, leállítja a pumpát.)
Tehát ekkor létrejön egy főzőüreg, pontosan nem emlékszem, hány mm. Ezt az üreget vagy feltöltjük rendesen őrleménnyel (illetve kicsit túltöltjük, hogy rápréseljen) és jó lesz a pogácsa. Vagy túl kevés az őrlemény és akkor híg lesz.
Ezt lehet is látni, ha megfigyeljük, amikor a dugattyú nem tud teljesen lemenni, marad egy kis rés a jelölt helyen:
[ Szerkesztve ]
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz Dr. Szilikát #8356 üzenetére
-
szkutyi
addikt
válasz markussandor #8358 üzenetére
Köszi én sem tudom elindítani..legkeményebb víz fokozaton még 130ciklus. Na nem baj.
-
szkutyi
addikt
válasz Dr. Szilikát #8356 üzenetére
-
szkutyi
addikt
Illetve azt is jó lenne belőni hogy milyen ez az őrlemény....az őrölt kvhoz képest amit veszek, nagyon darabos...a bolti őrölt kv mint a liszt....ez inkább mint a kristálycukor..
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz szkutyi #8360 üzenetére
Úgy látom, abban sem szerepel az a mikrokapcsoló, ami a dugattyú süllyedését figyeli, a pogácsavastagság automatikus kalibrálásához. Most nem találtam jobb képet, itt szokott lenni:
https://twitter.com/gbncoffee/status/1486549102632615940
Ha ilyen nincs, szervizmenüben lehet állítani az őrlés hosszát, másodperce. De az enyém másképp néz ki, más a szervizmenü is.
Az őrlő beállítóperemén vannak színjelzések, ha használtan vetted a gépet, talán elállították. De lehet rajta finomítani:
-
szkutyi
addikt
válasz Dr. Szilikát #8362 üzenetére
Nem szerintem sincs benne a mikrokapcsolo..használtan vettem, rengeteget főzött már le ez a gép, de sztem 100 eurót megért....
A darálót szerintem délután szétszedem és allitok rajta....elég egy kettő állást állítani rajta?vagy mehet többet? -
szkutyi
addikt
válasz Dr. Szilikát #8362 üzenetére
Na főztem egyet kíváncsiságból a bolti őrölt kv-val...hát sokkal erősebb lett és a pogácsa is határozottan erősen egyben maradt!
-
joocek
aktív tag
Bocsi több oldalt vissza néztem de nem találtam.
Dm vizkőoldo Saecohoz.... melyik volt ?XBOX Live Gamertag: joocekszbatta
-
Winnie The P
őstag
Hali!
Nem tudom, hogy kiírhatom-e a boltot, de az Eu-ba Delonghi főzőkre akció van.Gigabyte B450M S2H|Ryzen 5 5500|Arctic Freezer12|G. Skill 2*8 Gb 3000Mhz|MSI RX 570 8Gb|Kingston A400 240Gb SSD|SP Nvme 512 Gb|Seagate 2TB|FSP Hexa+ 500W|Zalman Z3|Philips 243V7|W11|
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz szkutyi #8369 üzenetére
Tiédben egy motorral tudja állítani az őrlési finomságot, attól függően, hogy milyen kávét kérsz, de ez felülbírálható, gondolom:
The quality and fineness of the grinding determine the strength of the flavours and the quality of the crema. The finer the ground, the richer the crema. Moreover, it must be adapted to the drink you want: fine for ristretto and espresso, coarser for coffee. For your comfort, the machine carries out this operation automatically.
Egyébként az őrlő peremén vannak ilyen jelzések, csak valamelyiken a piros-zöld egy helyre mutat, másiknál két szomszédos. Itt meg egy lyuk van közben:
Úgyhogy nem tudom, mit akarnak közölni ezekkel színekkel, de ezen a környéken áll be nagyjából a megfelelő szemcseméret.
[ Szerkesztve ]
-
szkutyi
addikt
válasz Dr. Szilikát #8370 üzenetére
Áhá köszi.hat most át állítottam a szerviz menüben finom-ra holnapra kiszárad az őrlemény és le fotozom.illetve iszok reggel egy kv-t.
-
Real_Necro
veterán
válasz FullGas #8350 üzenetére
Bérlés nem játszik? Nekünk az összes vásárolt gépünk a kukában kötött ki, mert mindenki csak használni akarta, karbantartani nem. Most két gépet bérlünk, a mi iroda csoportunkon egy öreg Saeco Royal van, de bitang mennyiséget főz le és normálisan karban van tartva.
„Az, ami törvényes, az ugye nem lehet etikátlan. Ez etikátlan, ezért lehetne törvénytelen, de ami nem törvénytelen, az nem is helytelen. Ha helytelen lenne, törvénytelen is lenne.”
-
szkutyi
addikt
válasz Dr. Szilikát #8370 üzenetére
Na megvolt a reggeli kávé, ez már tuti finom őrlemény, és hát...fura...50ml kb 50ml tejjel, teljesen más íz, majdnem hogy nem ízlett...lehet ennek az oka a tshibo family kávé ami a 15 top listán 14. Lett....
-
Real_Necro
veterán
válasz szkutyi #8375 üzenetére
Esetleg próbáld ki a Monin szirupjaival utólag. Vendégeknek szoktam készíteni mogyorós lattét, de van brownie, mandula, vanília, kókusz..stb.
Én meg most az Autenticával leszoktam a tejről és valahogy jobban kedvelem a sima pressot kevés cukorral.
„Az, ami törvényes, az ugye nem lehet etikátlan. Ez etikátlan, ezért lehetne törvénytelen, de ami nem törvénytelen, az nem is helytelen. Ha helytelen lenne, törvénytelen is lenne.”
-
szkutyi
addikt
válasz Real_Necro #8378 üzenetére
Köszi..en most szoktam rá a kvra.regen sose értettem meg mit szeretnek.benne, minek isszák stb.xddd most még alig bírom kivárni a kövi adagot .szoval ha külön le örlöm az ízesített kávét akkor az nem okoz kárt?nem dugít?és ha külön veszek egy örlő gepet, előre le daralok fel kilót, az még tudja őrizni frissességét?
-
egykettő
aktív tag
Sziasztok,
Philips Hd8651 (xsmall) az alany, pirosan villogott a felkiáltójel és nem a zacc tartállyal volt baja, volt már ilyen máskor is főzőegység ki-be és megjavult mindig, de gondoltam, hogy akkor már elmosom de nem megy vissza a helyére, szerintem a fekete tengely nem áll jól és az blokkolja, mert a sárga az a jelen van.
1. a nyíl irányába nyomom, de nem megy [kép]
2. nekem úgy tűnik ez a sárga tengely [kép] nem megy fel a feketére [kép] pedig jelen van [kép]
van ötletetek hogy mit bénázhatok vagy inkább szervíz? -
egykettő
aktív tag
válasz Dr. Szilikát #8381 üzenetére
jah igen, persze az is fent van sajna.
-
Mr.Csizmás
titán
üdv,
beárazást szeretnék kérni: egy karbantartott (decalc, clean), nagyszerviz után kb. 1 évvel járó Jura ENA 5 mi pénzt érhet manapság?
"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |
-
brembo
aktív tag
Sziasztok,
Érdeklődnék, hogy mik mostanában a bevált automata masinák? Évekig használtam elégedetten egy Krups Barista modellt, ennek a kávéja - automatához mérten - egész jó volt, de kilehelte a lelkét, így keresek egy normális utódot. Jókat olvastam a Xelsisről, de a szereléséről már nem annyira. Mi számít mostanában best buy-nak. A csilivili fícsörök nem érdekelnek, van külön tejhabosítóm, csak a kávé legyen finom. -
ribarszki
őstag
Sziasztok!
Az itthoni E61-es nagyvas mellé kellene valami darálós automata gép. Amikor szüleim, anyósom, munkások jönnek macerás a nagy gépen főzni. (30perc felmelegedés, stb.)
Eddig volt 2 Saecom és 2db új Philipsem. A Philips kizárva, tragédia volt mind. A kávé minősíthetetlen. A legelső Saeco Incanto még egész jó volt.
Múltkor ittam Delonghiból kávét, nem volt olyan rossz.
Szóval nem várok el karos minőséget, de a Philips mosogatólevénél jobb legyen. Mi most az ajánlott olyan 100k körül? Nem zárkózom el a használttól sem. A lényeg, hogy minél inkább hasonlítson a végeredmény az eszpresszóra, s lehessen elég finomra állítani az őrlést. (A kávét én pörkölöm itthon)
Köszönöm![ Szerkesztve ]
-
Dudee
senior tag
Sziasztok!
kávéolaj eltávolítás kapcsán kérdeznék egyet (Saeco granaroma):
A felhasználói kézikönyv szerint havonta tablettázni kell. Ez elég hülye meghatározásnak tűnik, mert ha összesen 10 kávét főzök 1 hónapban, akkor csak nem ugyanaz a helyzet, mint ha 100-at.A kivehető egység oldalán már okosabb a meghatározás, ott azt mutatja , hogy 500 adagonként. Ami viszont meg marha soknak tűnik. Napi két kávé mellett is több, mint 8 hónap.
Mi lenne kb az ajánlott gyakoriság?
Amúgy sztem sokkal okosabb és érthetőbb megközelítés lett volna, ha pl azt írják 1 kiló kávénként csináld meg azt csá. -
Dr. Szilikát
őstag
Valószínűleg mindennapos használatot feltételeznek, egy család részére. 500 / 30 mondjuk napi 16 adag lenne, ami nem kevés.
Inkább úgy becsülném, hogy legyen 2 személy részére 3-3, azaz napi 6 adag és akkor 1 hónap után már van mit tisztítani. Miután pont nem szoktam tablettázni, hanem időnként szétszedéssel tisztítom, így van rálátásom, hogy mi alakul ki benne (Saeco / Krups).
De ebbe belefér, hogy lehet éppen kevesebb adag és még akkor is megfelelő nagyjából az 1 hónap.
-
Jenne
őstag
Sziasztok!
Egy karos kávéfőzőnél, ilyen is kell időnként ez a tablettás zsírtalanítás vagy elég csak az időnkénti vízkőmentesítés?
A gonosz győzelméhez nem kell más, csak annyi, hogy a jók ne tegyenek semmit.
-
Dr. Szilikát
őstag
Attól függ, hogy valaki szét tudja-e szedni az alsó szűrőt, manuális tisztításra, illetve a felsőt is levenni. Így láthatja, hogy mi van ott. Ha nem, akkor még a vakszűrőt is ajánlják:
https://www.google.com/images?q=vakszűrő
Tehát így a vakszűrőbe tabletta és belenyomja a vizet, ami utána behatol a felső szűrő alá is és jó esetben feloldja a lerakódásokat, valamennyi állásidő során.
[ Szerkesztve ]
-
kchris78
veterán
válasz Dr. Szilikát #8396 üzenetére
en a tablettak helyett a szetszedest javasolom, tablettaztam 1-2 honapja, utana szetszedtem es hat kb halottnak a csok. 2-3-4 heti rendszeressegu folyamatos tablettazas lehet csokkenti azt a hatast, de nem vagyok meggyozodve arrol hogy 5-10-20 mpes oldoszeres atfolyas leszedi azt a dzsuvat ami ott ki tud alakulni. (engem delonghi eseteben ez borzasztott el - a kifolyo - nem is a fozoegyseg mert a kifolyoban odatapadt akarmin... minden egyes kv szepen vegigfolyik)
-
Dudee
senior tag
Egy másik kérdés a gépek belsejét ismerőkhöz:
a tejkör pontosan hogy néz ki? A tej melegítése miatt bemegy a gép belsejébe, vagy a kifolyónál melegítí meg gőzzel?
ha befolyik, akkor ugyanaz a spirál melegíti meg, mint a kávéhoz való vizet, vagy saját útvonalon megy?van a saecon egy Deep mill clean program amihez saját tabletta kéne, de ahogy nézem legtöbb helyen csak olajeltávolítót tartanak. Mintha ezt a tablettás tejtisztítást - az alap kigőzölős tisztításon felül - nem csinálnák annyian. Én meg pl egyszer sem csináltam, illetve de, csak tabi nélkül
(egyébként én úgy látom a gép belsejébe nem megy tej, mert amikor az átlászó csövön felszívja, azonnal megy a pohárba)
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs