- Ace Combat 7: Skies Unknown - Hatodik évforduló, 6 millió eladott példány
- Final Fantasy VII: Rebirth - Újabb videón a PC-s kiadás
- Hosszabb előzetesen a Bleach: Rebirth of Souls
- Mortal Kombat 1 Khaos Reigns - Középpontban Conan, a barbár
- Free Play Days 2025 - 3. hét: FC 25, College Football 25, Madden NFL 25, F1 24
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
bitfarkas
őstag
Nincs olyan bűvszám, amitől kezdve egy optika nem használható.
Minden attól függ, milyen az igényed, milyen környezeti feltételek között akarod használni.
Én nem vennék olyan gépet, amelynek a tele állásban kisebb a fényereje, mint 8, és lehetőleg szűkíteni is lehessen a blendét legalább 4-5 értékkel. (Az olcsóbb gépek fix nyílással dolgoznak, csak a záridővel állítják a fénymennyiséget.) -
bebean
aktív tag
cm zoom használtan ~ Bővebben: link ez ugy 170k huf körül lehet...
z2x-et en sem talaltam az oldalukon.
sajnos a leicaknal a minőség mellett a nevet is nagyon meg kell fizetni.
[Szerkesztve]...
-
bebean
aktív tag
datumozos leicat nem talaltam. nezd meg ezt az arlistat. ezek netto arak!
Bővebben: link - itt van par datumozos kompakt.
Petya25: ennyiert szerintem fotokereskedes is beveszi. nem tudom melyik varosban vagy. zeniteket ált. 6ért szoktak arulni a kereskedők...
[Szerkesztve]...
-
bebean
aktív tag
ok, bocs, ha leica, akkor nekem az R jut eszembe, ilyennel meg nem talalkoztam. igazad van.
~ Bővebben: link
[Szerkesztve]...
-
bebean
aktív tag
a Leica nem kompakt gep & kb. 350-400k egy szett, tehat kicsit mas kategoria. raadasul tavmerös, ami neked nem kene szerintem....
a legjobban tenyleg a canon3000-el jaral. jo minőségű objektív van hozza, könnyű, rengeteg funció (pl. multiexpo, amit en hianyolok a minoltamrol) & kesőbb is van lehetőséged bővíteni. en csinaltam mar par sorozatot ilyen geppel & nekem tetszettek a kepek. a legfontosabb, hogy uannyiba kerül kb., mint egy általad kinezett kompakt, amivel soha nem fogsz olyan jo kepeket csinalni, mint egy slr-el.
ezt offba rakom, mert meg a topik elejen elmondtad, hogy kompaktot szeretnel venni.... csak leirtam a velemenyem.
[Szerkesztve]...
-
csiga997
őstag
Egyrészt #29.
Másrészt pedig ha tényleg komolyan gondolod a kipróbálást, akkor vannak pl. 12 kockás filmek is... 6 kép a bolt előtt, 6 az eladókislányról és kész is a tesztsorozat..
De ettől függetlenül ami fontosabb, hogy lásd, hogy melyik mennyire áll kézre, milyen egyszerű kezelni ill. nincs-e valami olyan, ami már az első percben az idegeidre megy. Ezek tipikusan azok a dolgok, amik a specifikációban nincsenek benne.
A filmekről pedig: a 200-as film sehol nem alap, persze odaírtad, hogy szerinted, de akkor énszerintem meg tévedsz. A 200-as filmek kb a fából-vaskarika kategóriába tartoznak, melyek egyesítik a 100-as és 400-as filmek valamennyi hátrányos tulajdonságát, anélkül, hogy az előnyeikből akárcsak egyet is megtartanának. -
csiga997
őstag
Nos, mi lenne, ha esetleg most már elmennél egy boltba, és kipróbálnád azokat a gépeket, amik érdekelnek? A specifikációkról lehet beszélni éveket, de anélkül nem lehet választani, hogy egyszer is kézbevennéd.
Ami az ED üveget illeti, ebben a kategóriában nincsenek jó teleobjektíves gépek, csak rosszak és valamivel kevésbé rosszak. Az ED üveg abban segíthet, hogy ez utóbbi kategóriába kerüljön, de ennél nem többet. A 140mm/f14-es és hasonló megoldásoknak egyszerűen nincs értelmük. Szinte csak verőfényben lehet velük fényképezni, ott is inkább csak 200-as filmre, és mivel normális zársebességhez még ekkor is teljes nyílás kell, így a végeredmény soha nem lesz túl lenyűgöző, ED üveg ide vagy oda.
Az EISA díjakat meg felejtsük el. A gyártók tenyeréből etetett ''szaklapok'' osztogatják, persze szigorúan úgy, hogy mindenkinek jusson. -
bitfarkas
őstag
Eddig két olympos kanerával kerültem közelebbi ismeretségbe, ebből az egyik filmes (de nem kompakt). Egyáltalán nem voltak rossz érzéseim velük. Stabilak voltak, az optika a zoom teljes tartományában szépen rajzolt. A digi gép nem volt jelentősen nagyobb fényerejű (tán csak a 3*os zoom miatt) jó fényviszonyok mellett szép képeket csinált.
Amit kinéztél, annak is a tele állásban kis fényereje a probléma. Megadja az automata záridőket is, ami átlagos használathoz elég, gyors mozgáshoz nem.
Wide: EV2.6 (F4.8, 4 sec.) – EV16 (F12.8, 1/400 sec.)
Tele: EV5.4 (F13.0, 4 sec.) – EV17 (F22.9, 1/250 sec.)
Tele állásban napsütésben, árnyékos helyen még nem fogod berázni, de ha sötétedik...
Szerintem a két márka között nincs jelentős a névért az árban fizetendő különbség. A Nikon nem olyan nagy név
Azt meg, hogy a két optika között mekkora lehet a különbség, csak komoly teszt dönthetné el. -
bitfarkas
őstag
Akkor ezt vagy nem a Minolta gyártja, vagy szégyenlik, mert a .com honlapjukon nics rajta. Megjegyzem az ami honlapon is csak két üzletet jelez, ahol előfordul.
(Mindenesetre - megnézve az általad jelzett honlapon adott speckókat, a pdf-hez képest tartalmaz néhány hülyeséget)
A tele álláshoz 10,3 max. blendeérték tartozik, ez nem túl jó. Sajnos zársebességekről, meg egyéb hívságokról nem esik szó. -
bitfarkas
őstag
Nekem sajna vannak 40 évesnél öregebb saját negatívjaim is, (színesek csak 36) tárolva: hat kockánként selyempapírban, kartontokban, és némelyikén már alaposan előjött a labor hanyagságának jele, a vegyszermaradványok hatása. A színesek egy része pedig még sötétben tárolás alatt is veszíti - különösen a vörös tartományt. De már veszíthetik, egy éves munkával digitalizálva mind
Ebben persze szerepet játszhat az akkori technikai színvonal is.
A lehet róluk nagyítást készíteni persze elég tág kategória, kérdés, hogy ugyanabban a minőségben-e, amiben 30 évvel ezelőtt. Mert a digiadatok ezt biztosítják. Ma is vannak olyan DVD lemezek, amire 50 évet garantálnak.
[Szerkesztve] -
bitfarkas
őstag
A film 50 év után már nem biztos, hogy élvezhető képet ad. Azt úgy is kell tárolni, meg tutira jól kell laborálni. A digitális képeknek épp az az előnye, hogy 30 évenként újrarögzítve 174 éves korodban is változatlan minőséget látsz.
A 25 évvel ezelőtti diáimat éppen azért digiztem, mert volt köztük jó néhány, ami már elindult az enyészet útján. Ha odafigyelnek rá a gyerekeim és újraírással frissítik az adathordozót, az unokáim gyerekei is láthatják. (Ha egyáltalán kíváncsi lesz még akkor valaki a képeimre)
[Szerkesztve] -
bitfarkas
őstag
A fényerő értéke = optika hasznos átmérő/gyujtótávolság. Tehát természetes, hogy a fényerő érték a tele állásban kisebb. Vannak állandó fényértékű zoom optikák, de a profi kategóriában. (Nem véletlen, hogy) a kompaktoknál
a gyujtótávolság mellett gyakran fel se tüntetik az optika fényerő értékeit, úgy kell utána kutakodni. Két értéket kell megadni, a min és max gyujtótávolsághoz tartozót. Ha egy háromszoros zoomnál csak egy értéket látsz, és nem tűnik izmosnak az obi átmérője, szinte biztos, hogy a nagylátszögű értékhez tartozik.
Sajna éppen a tele állásban van szükség nagyobb fényerőre, mert ott lehet könnyen berázni a gépet. A tele állásban minimum követelmény szerintem a 8-as érték, mert az alatt már átlagosnál kicsit gyengébb fényviszonyok mellett is gond lehet. (Perrsze egy 500 mm-nél ez nem egy rosz érték.
[Szerkesztve] -
bitfarkas
őstag
Akkor ez való neked. Bővebben: link
De hogy hol lehet kapni és mennyiért?... -
bitfarkas
őstag
Te tudod. Nekem volt Gorizont-om is, de esküszöm nem vágyom még egyszer orosz gépre, mint ahogy nem iszom kevertet se, pedig lehet kapni.
Egyébként a minolta dinax5 volt a közepes árkategóriában néhány éve az ár/érték bajnok. Akkor majdnem vettem is egyet, de gondoltam kivárom a digit tükörreflexeseket, jól tettem. -
bebean
aktív tag
tehat akkor targytalanok az ajanlatok. nikonnak nekem nem jött be a kezelőfelületete. ''bonyolultnak'' tünt. F55-F90-ig tapogattam mar őket, de nem tetszett.
ha zenit, akkor inkabb ttl (m42 menetes obival). amit linkeltel, ahhoz nehezen talalsz objektivet, mert a pentax meg a minoltnal is gyorsabban tünik el a szinről
bocs, nem akarlak lebeszelni mindenről......
-
bitfarkas
őstag
Megdöbbentő, miket találok nekedBővebben: link
De nézd meg ugyanitt a Minoltát is.
[Szerkesztve] -
bitfarkas
őstag
Tévedtem, már 60-ért is van alkalmas médium. Pl. ez: Bővebben: link
-
bebean
aktív tag
minolta dynax 505si, dynax 5, canon eos3000(N) kb. ebben az arfekvesben van egy alap zoommal. hasznaltan persze.
~ Bővebben: link
kompaktal nem nagyon fogsz tudni komponalni, jobban jarsz egy vaz+objektiv verzioval...
[Szerkesztve]...
Új hozzászólás Aktív témák
- Elektromos cigaretta 🔞
- Fotók, videók mobillal
- Sorozatok
- Adobe Photoshop
- Asszociációs játék. :)
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- Xbox tulajok OFF topicja
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Asztalos klub
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör