Új hozzászólás Aktív témák

  • Petykemano

    veterán

    válasz PuMbA #61482 üzenetére

    Nagyon különös. Ha nem tudnánk, hogy az RX 7600 RDNA3, a jelek alapján akár azt is hihetnénk, hogy valójában egy Navi23 N6 shrink. Merthogy az egyetlen dolog, ami észrevehetően érvényesülni látszik az architekturális és gyártástechnológiai fejlesztésből az z N7=>N6 átmenet átlagos/névleges 15%.kal magasabb tranzisztorsűrűsége, amitől tényleg kisebb a chip. Nagyon halványan, nagyítóval észre lehet venni pár százalékkal nagyobb teljesítményt és esetleg valamivel kisebb fogyasztást is (vs 6650XT)
    Ilyesmi azért előfordult a GCN1-2-3 idejében végrehajtott rebrandek esetén is anélkül, hogy azt új gyártástechnológiára vagy új architektúra helyezték volna át. (Kivéve persze, hogy tényleg kisebb a chip)
    Sehol at 50%-kal magasabb perf/W, de még a RT teljesítmény sem javult. Úgy tűnik, az égadta világon semmi nem érvényesül abból, hogy ez elvileg RDNA3 architektúra.

    Ez akkor is meglehetősen nagy probléma, ha úgy próbáljuk magyarázni, hogy az AMD - a bányászkorszakból nézve - előrelátón igyekezett a maximális volumenre és az alacsony gyártási költségekre törekedni, vagyis a fókuszban a tranzisztorsűrűség volt. Hiszen ezt az előnyt döntően az N6 szállítja, az RDNA3-nak ebben a kártyában semmi szerepe, semmi haszna nincs.

    A Navi23 árai már így is lementek és a vele egy szintet képviselő RX 6650-hez képest viszont semmilyen árelőnyt nem hozott.

    Vajon az lehet az AMD terve, hogy az FSR3 csak RDNA3-on megy és az hozza majd az előnyöket? Most akörül is van valami mozgolódás. De ez már tényleg az utolsó mentsvár.

    Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

Új hozzászólás Aktív témák