Új hozzászólás Aktív témák

  • Petykemano

    veterán

    válasz S_x96x_S #60437 üzenetére

    > És most már az UCIe ( Universal Chiplet Interconnect Express ) lehet a fő fókusz.

    Az AMD nyilván a Samsunggal is együtt dolgozik az egységes chiplet-jövőn, és ez biztos fontos fejlesztés a jövőre nézve.

    De a szóbanforgó kérdés az volt, hogy a Samsung szóbejöhető/alternatív forrásként jelent-e meg, lépett-e színre az AMD számára a dGPU piaci részesedésének növelésének érdekében.
    Erre a válasz jelenleg ismereteink szerint: nem.
    Ma már ehhez nem is feltétlenül kéne a Samsunghoz fordulni, mert a TSMC-nél is rendelkezésre áll bevonható kapacitás.

    > az AMD a chipletes CDNA3/RDNA3-al a teljes piacot próbálja kezelni, vagyis ami a

    Pontosan mit nevezünk teljes piac-nak? Merthogy szerintem az, hogy mit jelent, mekkora a teljes piac, az a piac árszintjétől függ. Amikor arról beszélünk, hogy egy piac szűkül, az nem feltétlenül csak azt jelentheti, hogy az emberek kezdik elveszteni a termék/szolgáltatás iránt az érdeklődésüket, hanem azt is jelentheti, hogy egyre többen árazódnak ki.

    a piacon a termékeket nem csak annak konstellációjában kell értelmezni, hogy milyen teljestményszintet milyen áron kapsz meg. Hanem a piac frissítő/újító/fejlesztő jellegzetessége miatt annak relációjában is, hogy az előző generációkban kiadott termékskálához képest mekkora motivációt kínál a kurrens generáció egy új vásárlásra.

    Nyilván igaz, hogy aki tegnap vett egy új videokártyát, az egy holnapi árcsökkentés hatására nem fog újra elmenni a boltba. De azt gondolom (a sokéves JPR adatok alapján), hogy lényegesen nagyobb lehetne a piac, többen lennének motiváltak vásárlásra, ha kedvezőbb ajánlatot kapnának.

    Mondok példát:
    Manapság kb $150-ért lehet megkapni egy Navi24-et. Aki a Polaris érában vásárolt kártyát, az ma azzal az érveléssel maradhat távol a piactól, hogy ha ő ugyanennyit szán erre a célra, akkor teljesen felesleges lenne új kártyát vennie. Meg gondolkodhat úgyis, hogy 6 év eltelt, nehogymár ne kapjak ugyanazért a (jelenértéken számolt) pénzért minimum 2x akkora teljesítményt! Pedig nem kap.

    Az AMD azt tekinti "teljes" piacnak, amit egy meghatározott margó mellett ki tud szolgálni.
    Egyébként ez a cég szempontjából lehet racionális, meg lehet érvelni olyan lózungokkal, hogy "nem szeretetszolgálat", csak akkor hagyjuk már azokat a lózungokat, hogy "we love gaming" meg hogy "mindent megtesz"

    Azt tartom sajnálatosnak, hogy nem látszik a törekvés arra sem, hogy a $150-200-os dGPU-kat régebbi, olcsó node-on gyártott nagy infinity cache-sel kompenzált integtrált IGP chiplettel helyettesítsék. Egy a mai apuknál komolyabb teljesítmény beépítése $20-30 költséget jelentene, amit $80-100-ért adva is bőséges megtérülést jelentene.

    > az AMD tartósan akar az élre törni ..
    > és nem csak olcsó dömpingtermékekkel - ideiglenesen..

    Nézd, abban természetesen van racionalitás, hogy ahhoz, hogy piaci részesedést tudj növelni, valamilyen előnyre kell szert tenned. Ennek nem feltétlenül kell technológiai előnynek lennie. Az Nvidia és az Apple tényleges fölénye és annak percekciója között óriási különbség van. A kultikus rajongást szerintem marketing eszközökkel érik el.

    Az Nvidia a Maxwell, később a Pascal idején indult meg erőteljesen. Mindkét érában komoly előny volt kimutatható. Úgy nem annyira nehéz aláárazni a konkurenciának.

    Az RDNA2 esetén úgy tűnt, az AMD szert tett egy előnyre, amit ki tud használni az Nvidia ellen. Most hogy ez mire volt elég vagy nem, azt hagyjuk. Viszont ezt mára elvesztette. Azonos gyártástechnológián az Nvidia jobb terméket rakott össze.

    Ha az AMD nem tesz szert olyan előnyre az Nvidiával szemben - bármilyen aspektusból - mint amilyennel az Nvidia rendelkezett a Maxwell,Pascal idején, akkor nehéz lenne megszorongatni az NVidiát. De ahogy mondtam, nem szükséges ilyen benchmarkolható előnyre szert tenni. Az AMD állítólag sokkal jobban ismeri az TSMC gyártástechnológiáját, és jobb kapcsolatot is ápol vele, amiből annak kéne következnie, hogy jobb perf/w, esetleg perf/mm2 kártyákat kellene. Most akkor ez vagy kamu, vagy ha nem kamu, akkor az AMD nem használja piacszerzésre használja, hanem margónövelésre.

    > és ehhez fejleszt is rendesen.

    Fejleszt, de a fejlesztési célok között sokadlagos a piaci részesedés szerzése. Az AMD megközelítése annak tűnik, hogy dolgoznak, dolgoznak, fejlesztenek, magas margóra és biztonságos befektetésekre törekednek és nem bánják, ha közben a piac nagyobb részét nem viszik el, ha közben ők is magas megtérüléssel és stabil háttérrel dolgoznak.
    Akár is mondhatnánk, hogy ravasz módon kivárja, míg az ellenfél hibázik. (Lásd Intel)

    Ugyanakkor azt persze látni kell, hogy ez a magas megtérüléssel és stabil háttérrel való kooperációs piaci magatartás a verseny halála.

    > A chipletes GPU-val a fejlesztés is felgyorsul, amivel az nVidia lehagyására is lesz lehetőség.

    Én nem reménykedem ebben.
    Az AMD fejlesztései valóban előrehaladottak a chipletek terén, ugyanakkor az TSMC node-jaival, valamint a HBM-mel kapcsolatban is az volt a mondás, hogy az AMD sok tapasztalatot gyűjtve fényévekkel jár a konkurencia előtt és ez mindig csupán egy generációnyi "előrébb levést" jelentett, ami nem is volt igazi előny, mert valójában csak új technológia bevonásával igyekeztek kompenzálni más területen való lemaradásukat, vagy szerencsétlenkedtek.
    Végül az Nvidia ugyanazon szerencsétlenkedés nyilvános lefolytatása nélkül hibamentesen lépett előre az AMD második generációs termékével egyidőben saját versenyképes megoldásával.

    Ha tippelnem kéne, akkor az fog történni, hogy az AMD még mindig "szerencsétlenkedik" az MCD-vel, az Infinity interconnect-tel, az MCD-re 3D stackelt L3$-sel, aminek vagy lesz haszna, vagy nem, és vagy sikerül két GCD-t összekapcsolni, vagy nem, amikor az Nvidia kijön az N3-on gyártott GPU-val és az arra 3D stackelt N5-on készült gigantikus L2$-sel ezzel nevetségessé téve az AMD 2-3 éves előnyét.

    Szóval mégegyszer:
    Sokmindent fejleszt az AMD sokféle irányban.
    De egyáltalán nem látszik, hogy GPU-k terén abba az irányba tenne lépéseket, hogy részesedést növeljen.

    A CPU piac ebből a szempontból teljesen más.
    2022 januárban még arról cikkeztek, hogy $300 alá nem tud menni a chiplet alapú CPU.
    Ma egy 5700X-et megkapsz 74eFt-ért, ami kb $160. Az 5600X $140.
    És ez nyilván nem is a legolcsóbb
    Egy 180mm2-es monolitikus apu $110-$150
    Ezek ára úgy esett a felére, hogy nem is volt közvetlenül érintve kriptovaluta általi lufitól.

    Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

Új hozzászólás Aktív témák