Új hozzászólás Aktív témák

  • V/

    Topikgazda

    válasz =Mentor= #52025 üzenetére

    Nem volt titkolva, a jogszabály tervezetek és az elfogadottak is nyilvánosak.
    Valójában ismert volt az hogy változik az online kereskedelemben az áfa téma, nálunk 2020 novemberében lett elfogadva a törvény módosítás, de az EU-s szabályozás az korábban lépett hatályba hogy a nemzeti jogszabályokat hozzá lehessen igazítani.
    Az hogy 10000 € forgalom felett már a vevő országa szerinti mértékű áfát kell beszedni, hogy nagy piacterek lényegében úgy működnek hogy az eladótól megveszik és tovább adják a vevőnek és ők felelnek az áfa megfizetéséért, az hogy eltörlik a 22 € (10 €)-os áfamentességet már 2020 elejétől beszédtéma volt. Az Amazon és az eBay hamarabb lépett mint az AlIExpress.

    Itt is látod az idézett táblázatban hogy az aki EU-n belül eladó neki kell az áfát beszedni és befizetni, a harmadik ország eladó nevében az AlIexpress jár el, az hogy itt vannak EU- és nem EU-s eladók azt nincs értelme a fizetési oldalon megkülönböztetni, mert az áfát-t az be kell valakinek szedni és továbbítani az adóhatóságoknak.
    Ha egy itteni kínai telephelytől vásárolsz ők -mivel nincs a beszerzésükre áfa- nettó árakkal dolgoznak, amikor eladják akkor sem nekik kel áfát fizetni, hanem a végfelhasználónak, de ezt a kereskedőnek kell beszedni és az illetékes adóhivatalhoz kell átutalnia.
    Ez lényegében nem működött július 1-ig.
    Az hogy el volt sumákolva az egy másik dolog, nem plusz teherként kell értelmezni, hanem a ténylegesen fizetendő összeg megfizetési szabályainak betartatása, az eddig meg nem fizetett pénz beszedés.

    Sokan a 22 €-os téma eltörlésére koncentráltak, a módosítások második része ( az EU-s HÉA szabályok módosítás) háttérbe került, de én olvastam olyan cikkeket ahol mindkét változás ismertetve volt és a gazdálkodó szerveknek, exportőröknek is dönteni kellet, IOSS azonosító kérni, átalakítani a rendszereit az egységesített változásokra, szóval nyílt titok volt itt minden.
    Persze arra eredetileg én sem gondoltam hogy az AlIExpress ezt lépi, de megnyitották a lehetőséget az EU-s eladóknak és azoknak elve áfás a szabályozásuk van, ezután az hogy a piacterek felelnek a szabályok betartásáért nem igazán adott más mozgásteret nekik.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák