Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
Hi!King
őstag
válasz
butch3r #1320 üzenetére
Most más léptékről beszélek, mert egy egynapos sítúrához nagyon messze van Zillertal, de egy hétvégihez is. Nyilván egy egész hetes teleléshez nem lenne messze.
Egyébként sítúra szempontból jelenleg Ausztriában a legközelebbi az Ennstaler-Alpok, ahol elég a hó, de kimondottan azért még nem szuper, ma Wildfeldet túráztuk délről, holnapra a terv Leobner Johnsbachból. Hochschwab csoport nagyrészt most használhatatlan, Veitsch, Schneealpe, Rax, Schneeberg csak legfeljebb kozmetikai hóval bír pályakon kívül, Leobentől délre pedig szinte teljese hómentesek az 1500 feletti magasságok is, ahogy Karintia nagy része is. Nylván Észak-Tirolban jó a helyzet, Kelet-Tirolban amúgy szintén elég rossz, de egyébként Schlandming környeken szintén jó már. Pályákkal általában máshol sincs gond, mert hideg idők voltak, lehetett hóágyúzni.
Szlovákiában most hétvégén a Facebook csoportokban sok a post, Gyömbéren állítólag csúcsforgalom volt, de azt írják nem az igazi a hóhelyzet.
Ha már arról írtam hol voltam ma, egy telefonos képet ide teszek, ma gyönyörű, napsütéses idő volt, szerencsére annyira nem meleg, hogy lavinaveszélyes legyen. Alapvetően jó volt, lenti részen az erdőt átszelő turistaúton voltak necces részek felfelé a kevés hó miatt, lefelé a murvás út elég havas volt a lecsúszáshoz, fent volt szakasz ahol azért kerülgetni kellett a le nem fedett köveket, fűcsomókat. A képen bal szélen a Stadelstein, tőle jobbra a közeli a Speikkogel (mondjuk ilyen nevű hegyből sok van), a háttérben középen az Eisenerzer Reichenstein.
Szerk.:
Ja, és ami az osztrákokat illeti, ezen a hegyen mind nagyon vidámak voltak. -
Hi!King
őstag
Igazából nekem sokkal régebbi hobbi a nyári túrázás, hegymászás, és még ott se szántuk rá magunkat, hogy Franciaországig utazzunk, síelni eddig Mölltalig mentünk legtávolabb. De amúgy jókat hallottam, hogy ha már odáig elmegyünk, olcsóbbak a sípályák, a szállások, több a természetes hó, stb. Nem csak a magasság, hanem hogy a Nyugati-Alpokban mindig több a csapadék télen.
@Freddy76
Lazaság szempontjából sokféle osztrákkal találkoztam, ebben sem általánosítanék. Totál laza osztrákokkal is dumálgattam már hüttében.Olaszoknál legutóbb az nem jött be, hogy Tarvisioban az ülőfelvonóból leszállva egyől elém húzta a lécet az olasz gyerek, én meg reflexből kitértem és fellöktem a másik oldalon feleségemet. Utána figyeltem erre, és majdnem minden olasz gyerek ezt csinálta.
Szlovákiában én úgy látom eddigi tapasztalataim alapján, hogy magasan a Jasna a legfelszereltebb, legjobban karbantartott és mindenben a legjobb sípálya, csak éppen mindig nagy a tömeg, és persze az a legdrágább is egyben (de szezon elején 27 euróig voltunk a déli oldal középállomásig érvényes jeggyel, úgy hogy a fenti pályák amúgy sem voltak még készek). De a lomnici például nyomába sem ér, és tavaly tavasszal sokkal hamarabb lepusztult.
-
Hi!King
őstag
Van értelme, főleg ha Nagy-Fátra vagy az Alacsony-Tátra a cél, de fordultunk már napon belül a Magas-Tátrából is napon belül, bár az már kicsit sok. Budapestről Ausztriában is szoktunk fordulni napon belül, ott kb. Eisenerz, illetve Seckauer Tauern, amit max. bevállalunk egy napon belül, Ausztria felé a távolságok nagyobbak, de az autópálya miatt gyorsabb, hajnalban indulva az autópálya nem forgalmas.
Sajnos idén egyelőre nem túl jók a hóviszonyok, Ausztriában csak viszonylag messze van elég hó, illetve a Nagy-Fátra, Alacsony-Tátra most kezd csak alakulni, épp szemezgetek Facebopk postok alapján különböző helyekkel a hétvégére.
-
Hi!King
őstag
Mi a sítúra szezont kezdtük meg a hétvégén, szombatra a Kelet-Ausztria sítúra kalauzból néztük ki az 1619 magas Zinken csúcsra a túraútvonalat, Seewiesen és Mariazell között indul a főúttól nyugatra egy völgyben az útvonal. Bergsteigenen is megtalálhátó:
https://www.bergsteigen.com/touren/skitour/zinken-von-wegscheid-durch-das-ramertal/Nos, mindkét helyen könnyűnek írják, de ebben a formában senkinek sem ajánlom. A felfelé útvonal egy ideig viszonylag oké volt, sokáig murvás úton alig emelkedik, az mondjuk problémás volt egyes szakaszokon, hogy letolták a havat az útról, ami maradt, az meg helyenként hiányos volt vagy kövek voltak benne, így már előre nézegettük, lefelé mire kell figyelni. De ami miatt senkinek sem ajánlom, hogy a murvás út után egy irtáson folytatódott az ösvény, ami egyrészt nagyon nehezen volt követhető, másrészt már felfelé lecsatoltunk egyes helyeken, mert mindenféle akadályok voltak, nagyon ügyes síelőknek is szívás lenne lefelé. Nagyon sok idő elment ezzel a szakasszal, és elhatároztuk, hogy ezt biztosan nem lefelé, de eleve volt egy B terv, hogy miután Halterhüttétől felmegyünk a csúcsra, majd visszacsúszunk a hüttéhez, onnantól a fenti Almok mentén megyünk vissza, ami egy széles földút, ami több réten is átmegy majd egy másik völgyön megy vissza oda, ahonnan jöttünk. Ez nem volt rossz, igazából ezen oda-vissza sokkal jobb lett volna, viszont mi a völgyben már teljesen sötétben csúsztunk le. A völgyben kellemes, puha porhó volt, egy ideig teljesen szűz, lejjebb már voltak sínyomok, majd a legvégén volt némi cipelés, mert egy parkolóig letolták a havat, és így hiányos volt.
Vasárnapra sok havazást és erős észak-nyugati szelet mondtak, nem kerestük a kalandot, így a Gemeindealpe sípályára vettünk túrajegyet. Ilyen üres, de mégis üzemelő sípályát még nem láttam. Nagyrészt a kacskaringós síúton fókáztunk fel a tetejéig, ami a havazás ellenére is wellness program volt a szombatihoz képest, a pálya délkeletiként viszonylag szélvédett volt, csak a felső szakaszon erősödött a szél. Fent szuperjó ház van, az nyitott de fedett, szélvédett előterében lehetett kényelmesen átszerelni, de előtte a csúcskeresztet is megnéztük. A pálya meg nagyon szuper volt a felső állomástól a középallomásig (a piros, amelyik nyirva volt), illetve még onnan le a csákányos felvonó aljáig (aminek a teteje azonos az ülős középállomással), ráesett addigra 10-15 centi porhó, ami már nem volt lekezelve, de olyan puha volt, hogy akadályt nem képzett, viszont kellemes volt benne siklani. Nyilván az időjárás az oka, de úgy kell elképzelni a pálya ürességét, hogy ha a pályán megálltál volna, 5-10 percenként látsz valakit csúszni, és sítúrázók többen voltak mint akik felvonóztak.
-
Hi!King
őstag
A többiekhez csatlakozva, első alkalomra sífelszerelést (léc, bot síbakancs) nem vennék, hanem bérelnék. Ruhákból jók a Decathlonosok, illetve jó ár-érték arányú az említett Fundango márka is. Egyedül a sínadrág, ami más sportra, vagy pusztán nagy hidegben hétköznapi célokra nem használhatól jól.
Sífelszerelést nem csak azért nem vennék, mert mi van ha nem jön be a síelés, hanem mert első síelés előtt nem fogod tudni mi a jó neked, pl. milyen a kényelmes síbakancs, milyen léc kéne neked, mert egyszerűen még nem síeltél. Egy csomó olyan bérbeadó van, ahol ha megtetszik a bérelt felszerelés, beszámítva a bérleti díjat eladják használtan. Egy harmadik ok, hogy a kezdőknek árult új lécek jelentős része fa helyett purhab szerű maggal rendelkezik és túlzottan puha, ha ilyet megveszel, hamar korlátokba ütközhetsz, ha veszel majd, akkor inkább normálisabb lécet használtan érdemes, főleg szezon végén lehet majd jó árakon kapni.
-
Hi!King
őstag
Itthon ritkán adódik alkalom sítúrázásra, tehát csak a hazai terepekre nem lehet alapozni. Ha adottak a hóviszonyok (szvsz tavaly egy hét volt decemberben, mikor lehetett volna), akkor is nehéz jó útvonalat találni. Mondjuk én nem vagyok azon a szinten hogy bükk szálerdőnek neki merjek lefelé menni a fákat kerülgetve, lehet hogy aki tapasztalt, annak az is oké, én inkább szélesebb, behavazott murvás utakon próbálkoznék itthon.
Ausztriában és Szlovákiában viszont viszonylag közel is vannak jó terepek, mi feleségemmel már várjuk, hogy mehessünk, valószínűleg jövő hétvégén megyünk először, ha lesz elég hó és kicsi a lavinaveszély.
Ami kell túrasíléc túrasí kötéssel, fóka, sítúra bakancs, bot. Ha nyílt terepre mész, nem csak erdőbe, akkor lavinafelszerelés (és hozzá lavina ismeretek). Meg megfelelő öltözet, a síruhák nem felelnek meg, mert befülledsz felfelé, a téli túraruhák már inkább, de vannak speciálisan sítúra ruhák is.
Szerk.:
De konkrétan szerintem ha behavazik rendesen, akkor szerintem alap, könnyű útvonalnak a Cseresznyés parkoló - Nagy-Hideg-hegy jó lehet fel-le. De biztos tud valaki más tippet, mert nekem még nem volt alkalmam túrasíre itthon. -
Hi!King
őstag
Szombaton feleségemmel megvolt a szezonban az első síelésünk. Ausztriában a Gaaler Lifte. Egy pálya volt nyitva meg egy csákányos felvonó üzemelt. Féltem, hogy tavaly után nehéz lesz újra, de nem volt az, tényleg olyan mint a biciklizés, hogy nem lehet elfelejteni. Északi oldal és nem volt pluszban a nap közben a hőmérséklet, így a pálya állaga egész nap jó volt. Viszonylag sokan voltak olyan 10 és fél 12 között, de előtte, utána alig fordult elő sorba állás.
Fura egy hétvége volt, mert a szombati hideg után másnap meg kiváló sziklamászó idő volt a Grazer Berglandban.
-
Hi!King
őstag
Tavaly voltam Präblichen. Egy napot síeltünk, a másik nap sítúráztunk, de azt is a sípályák környezetében és nagyrészt a sípályákon jöttünk le.
Én január közepén kezdtem síelni, ez talán márciusban volt, szóval kezdő szemmel tudok írni róla. A pályarendszernek két része van, az egyik a Polster hegy felé megy fel, ezt nevezik Polsternek, a másik a Grübl, ami az Eisenerzer Reichenstein hegy felé megy.
A Polster oldal nem kezdőbarát, de ha haladóként bevállalod, a nap elején ezzel kezdj, méghozzá a Polster Quatro felvonóval, ahonnan piros pályán lehet lejönni, aminek két helyen van 2-2 kombinációja. Mindjárt a felvonó alatt van a legmeredekebb része, ami már majdnem fekete pálya kategória, és hamar buckásodik, itt kezdőként óvatosan ajánlott jönni. Van lehetőség emellett freeride-olni főleg a felső szakaszon lefelé nézve a pályától balra lévő nyílt részen érdemes próbálkozni ezzel. Lefelé szelidül a pálya, de azért vannak benne nagyobb lejtésű szakaszok. Mint írtam, a teteje hamar buckásodik, de azért lejjebb is, ezért ez korai téma inkább, a nap elejére.
A Polstert oldalon van még a Polster Classic felvonó, ez eleve másik helyről indul, nem túra síléccel úgy juthatsz el, hogy murvás úton ha havas, lekanyarodsz a másik felvonótól induló pályáról jobbra, de autóval is le lehet parkolni alá. Ez csak haladó freeride síelőknek ajánlott, innen nem indulnak kezelt pályák.
A Grübl oldalon baromi jó pályák vannak kezdő-középhaladó síelők számára, az egyik legélvezetesebb volt számomra a szezonban. A kedvencem a FIS pálya volt, amelyik széles, kellemes lejtésű, középtájon kettéágazik, de mindkét ág szuper. Egészen gyorsan lehet rajta haladni akkor is, ha nem vagy tapasztalt síelő, és nem szokott buckásodni. Emellett a másik két ág is jó, én a kék és a piros ágak között nem éreztem nehézségbeli különbségeket, ha valaki nulláról kezd, akkor a kék ág nem való még neki, akinek való, az már piroson is lejön. Teljesen kezdőknek a lenti, Arenalift melletti lankás kék pályaszakasz való. A fentről baloldali piros pályáról egyébként ha lendülettel (de odafigyelve!) érkezel, ezen a lankáson egész jó sebességgel végig lehet menni, ezeket a köröket is nagyon élveztem.
Röviden: a Gürbl szuper, ajánlom bárkinek, a Polstert csak korlátozottan.
Van még a Weidtallift, ami a Gürbl-el összefüggő rendszert alkot, de ez zárva volt, mikor ott voltunk.
Szerk.:
Ja, igen, fekete pályák azért nincsenek jelölve, mert nincsenek. A Polster Quatro alatti piros teteje a legmeredekebb szakasz kezelt pályából. A Polsteren a kezeletlenek viszont nagyrészt fekete meredekségűek, nekem nem való az biztos. -
Hi!King
őstag
Mi is nézegetjük Ausztriát a hosszuhétvégére, a terv szombaton síelés, péntek meg vasárnap pedig (technikailag) könnyű sítúra, gyalogtúra valamelyik 2 ezres csúcsra vagy via ferrata.
Péntekre elsősorban a Murauer Hütte-től néztük a Fauenalpen-t, 1500-1900 méteren van, 4 napja még jó állapotokat fotóztak az egyik sítúra csoportban, és eléggé kezdő barát a lejtése, illetve a terep nyitottsága alapján. Ha kevés, mert nem túl sokszintemelkedés, megcsináljuk kétszer.
Szombatra Murau, Lachtal vagy valamelyik másik sípálya a környéken.
Vasárnap egyelőre Falkertet néztük sítúrázni, van jelőlt sítúra út a csúcsra és le. Kevés off piste tapasztalatunk van, de nem túl meredek lefelé.
-
Hi!King
őstag
Sziasztok!
Új vagyok a topikban, mostanában kezdtem síelni, illetve a túrasízés alapjait is elkezdtem tanulni. Most hétvégén Präbichl-nél vagyunk, ma síeltünk, holnap fókával is felmegyünk mindkét oldalra. Ma itt jók voltak a hóviszonyok az Grübl oldalon, a Polster oldalon hamar buckásodott. Pár kép a Polster oldal felső állomásáról:
Új hozzászólás Aktív témák
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Eredeti játékok OFF topik
- Xbox Series X|S
- Formula-1
- Megkapja az FSR 4-et a PlayStation 5 Pro
- BestBuy topik
- EA Sports WRC '23
- Kingdom Come: Deliverance II teszt
- Kapcsolja ki, kapcsolja be!
- További aktív témák...
- DJI Mini 3 pro Fly More Combo (FMC) RC drón szett - kijelzős távirányítóval és extra táskával (2)
- DJI FPV Racer drón
- Star Trek: Fleet Command VIP Box gyűjtői ereklyék
- DJI Mini 4 pro / Mini 3 pro / DJI Mini 3 drón Fly More Kit Plus - 2x47 perc
- DJI Mavic 3 Fly More Kit - 2 akku, töltő, autós töltő, táska
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest