Hirdetés

The Elder Scrolls V: Skyrim - Élménybeszámoló

Hirdetés

Értékelés

Az imént felsorolt hibái ellenére nálam egyértelműen a Skyrim eddig az idei Év Játéka. Még megvárom a jövő héten érkező Batman: Arkham Cityt, de ha annak nem sikerül felülmúlnia - van rá némi esélye, hiszen az Arkham Asylummal is sokat játszottam anno -, akkor azt hiszem, nem túlzás azt állítani, hogy a 2006-ban Év Játéka címet nyert Oblivion után idén a Skyrim is elfoglalhatja méltó helyét a trónon. Legalábbis nálam mindenféleképpen.

A Bethesda ígérete szerint hamarosan egy újabb patch fog érkezni a játékhoz, melyben kijavítanak pár hibát. Majd meglátjuk, mindenesetre ha nem lennének benne a korábban már emlegetett hiányosságok, akkor nyugodt szívvel kaphatna tőlem 10/10-es értékelést. Nem mintha így nagyon rossz játék lenne, sőt, személy szerint még így is tökéletes pontszámmal díjaznám, hiszen amennyire ez a játék rabul ejtett az utóbbi pár napban, ezt nem sok társa mondhatja el magáról.

Mindössze egyetlen dolog van, amit nagyon sajnálok a Skyrimmel kapcsolatban. Mégpedig az, hogy 40.000 HUF volt a Collector's Edition. Ha 20K lett volna, kétségtelenül megérné, de év játéka ide, év játéka oda, 30 rugót nem ér meg egy sárkányszobor és egy képeskönyv, pláne amikor a 10K-ba kerülő normál kiadáshoz is ennyi minden járt. Akinek esetleg nem sikerült volna megjelenéskor vennie, az se csüggedjen. Hamarosan ismét kapható lesz, és akkor nyugodt szívvel ajánlom mindenkinek, hogy szerezze be, mert ez a játék a 2011-es év kihagyhatatlan alkotása lett.

Értékelés
9
Játékmenet:
A Skyrim játékmenet szempontjából csillagos ötöst érdemelne, ha nem lennének benne a fizika és M.I. által okozott bugok, valamint a játék meglepetésszerű kilépegetései. Viszont a rengeteg lehetőség, a hatalmas, szabadon bejárható terep és a tőlünk függetlenül élő-cselekvő világ, melyben kedvünkre ténykedhetünk, mindezt képes feledtetni. Amint elindulunk felfedezni a környéket, elvállaljuk első küldetéseinket és rájövünk, hogy tényleg azt csinálunk, amit akarunk és úgy, ahogy akarjuk, abban a pillanatban ezek a hibák szinte nem is észrevehetőek.
10 Hangulat:
A játék hangulatát semmiféle leírt szóval nem lehet visszaadni, ezt mindenkinek személyesen kell átélnie. Már a bevezető során egy olyan katarzisban van részünk, miközben menekülünk a sárkány elől, ami teljesen elvarázsol bennünket. Miután pedig kiérünk a szabadba, egy olyan lélegzetelállító és gyönyörű világba csöppenünk, melyből garantáltan nem leszünk képesek szabadulni. Ritkán varázsol el úgy játék, mint ahogyan azt a Skyrim tette és ezért tagadhatatlanul jár neki a maximális pontszám hangulat tekintetében.
10 Grafika:
A Skyrim grafikája meseszép. Erre szintén megfelelő jelzőt találni, egyszerűen varázslatos a táj megjelenítése. Kilométerekre ellátunk, és a messzeségben ködbe burkolózó hegycsúcsokon át egészen az orrunk előtt lévő fűszálig minden aprólékosan ki van dolgozva. Bár a textúrák picit életlennek tűnnek, mozgásban ez már egyáltalán nem zavaró. Ráadásul olyan lélegzetelállító helyszínekre juthatunk el, amitől garantáltan leesik az állunk. Nagyobb felbontáshoz és részletességhez combosabb VGA dukál, de a játék még közepes grafikai beállítások mellett is szép marad. Aki pedig nem ragaszkodik az élsimítás használatához, az sokat nyerhet, nálam az AA kikapcsolása után Ultra részletesség mellett sem esett sehol játszható szint alá a sebesség.
10 Hangok:
Ehhez, azt hiszem, nem szükséges kommentárt fűzni. Aki hallotta már a Skyrim főcímdalát, az első blikkre rávágja, hogy ez valami fenomenális. Jeremy Soule ismét bebizonyította, hogy nem hiába ismeri mindenki a nevét. A szinkron szintén profi munka, végre egy játék, ahol nem csak két ember mondja a szöveget. Az aláfestő zenék és a környezeti hanghatások effektjei mind-mind nagyon eltaláltak és sokat dobnak az amúgy sem gyenge hangulaton. Tökéletes.
9,5 Összességében:
A Skyrim jelenleg számomra mindenképpen az Év Játéka. Amikor leültem elé, már akkor átjárt, hogy ha valamiért, akkor ezért érdemes volt pénzt adnom. A gyönyörű grafika és a hatalmas, élő-lélegző világ, melyben kedvünkre ténykedhetünk, minden képzeletet felülmúló hangulatot képes varázsolni. Amennyiben nem lennének benne az apróbb bugok, valamint néha nem lépett volna ki minden ok nélkül az asztalra, akkor megkapná a maximális értékelést. Viszont még így is egyedül a Batman: Arkham Citynek lehet esélye ellene.

Megnyitottam a hivatalos Prohardver Skyrim rajongók klubját a Steamen! Bárki csatlakozhat, aki szereti a játékot. Itt találjátok: Steam - Prohardver! Skyrim Klub

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:

Azóta történt

Előzmények