Hirdetés

The Elder Scrolls V: Skyrim - Élménybeszámoló

Hirdetés

Sárkányok, oltárok és kiáltások

Elérkeztünk egy olyan témához, ami szintén nagyon fontos számunkra, akármilyen karakterünk is legyen. A játékban mi vagyunk a kiválasztottak, egyedül mi tudjuk elnyelni a sárkányok lelkeit, hogy azok ne éledjenek újjá. Ezért Dragonbornnak, azaz Sárkányszülöttnek hívnak. Kezdetben mindenki csak a legendákból ismeri ezt a nevet és eleinte még mi sem vagyunk tudatában képességünk fontosságának. De ahogy haladunk előre a történetben, fokozatosan derülnek ki a dolgok és megtudjuk, mit is jelent a Dovahkin nevet viselni.

Tulajdonképpen a játék során az a fő célunk, hogy minél több sárkányt győzzünk le, és az elnyelt lelkeik segítségével megtanuljuk az általuk is használt úgynevezett "Shout"-okat (A Shout üvöltést, kiáltást jelent, de a játék úgy is hivatkozik rájuk, hogy "Word of Power", azaz a Hatalom szava). Ezek különleges képességek, melyek segítségével sikeresen vehetjük fel a harcot még a nagyobb ellenfelekkel is. A térképen - vagy iránytűn - feltűnnek sárkányfejjel jelzett oltárok, amiket már távolról is észrevehetünk, hiszen az azt őrző sárkány rendszeresen ott röpköd körülötte. Ezeket mindig fel kell keresnünk, hiszen itt tanulhatunk új Shoutokat.

Ilyenkor fel kell készülnünk arra is, hogy már azelőtt észrevesz bennünket, még mielőtt odaérnénk az oltárhoz. Ekkor a sárkány tesz pár kört felettünk, miközben láng- fagy- és egyéb mágikus csóvát fúj ránk. Ezek elől ki lehet térni, vagy megfelelő védelemmel ellátva könnyebb sérülésekkel megúszni. Előbb-utóbb a sárkány abbahagyja a repkedést és leszáll. Ilyenkor rohanjunk oda hozzá és lehetőleg a fejét csapkodva küzdjünk meg vele, természetesen azért a lángokra figyeljünk, amint tüzet fúj, álljunk picit odébb előle.

Amennyiben sikerül legyőznünk őkelmét, egy látványos animáció keretében - melyben lángok emésztik el a testét és csak a csontváza marad meg - elnyeljük a lelkét. Ezeket a sárkány lelkeket az oltároknál megtanult Shoutok feloldására használhatjuk. Minden Shout három szóból áll, melyekkel egyre erősebb és látványosabb lesz az adott képesség. Egy oltárnál csak egy Shout egyik szavát tanulhatjuk meg, azaz érdekünk, hogy minél több oltárt megleljünk és minél több sárkányt elpusztítva feloldjuk a varázslatokat.

Ilyen oltárok nem csak hegycsúcsok tetején találhatóak, sárkányok által őrizve, hanem barlangokban, régi romos épületek kazamatáiban is fellelhetők. Így tehát valóban érdemes mindenhová bekukkantani, soha nem tudhatjuk, melyik barlang mélyén rejtőzik az általunk kedvelt Shout három összetevője. Ahhoz, hogy megtanuljuk az oltáron lévő szót, közel kell menni hozzá és pár másodpercig előtte kell állni. Ahogy közeledünk felé, elkezd kéken világítani, majd átáramlik belénk a tudás és megtanuljuk a Shoutot.

A varázslatok mellett találhatjuk meg a megtanult Shoutok listáját, eleinte csak egy ilyet tudunk használni, amit a legelső sárkányból tanulunk - küldetés -, majd pedig eljutunk egy hegyi kolostorba, ahol az ott élő remeték megismertetnek bennünket egy újabb képességgel. Az itt kapott küldetések teljesítését követően már magunk is képesek leszünk új Shoutokat tanulni és sárkányok lelkével azokat feloldani. A Shoutokat is úgy kell használni, mint a varázslatokat, azzal a különbséggel, hogy ezeket nem a kezünkből lőjük ki, hanem úgy működnek, mint a faji képességek. De ellenben azokkal, naponta többször is használhatjuk őket, csak meg kell várnunk, míg feltöltődnek. Minél több szótagból áll a Shout, annál tovább tart ez a folyamat.

A Shoutok menüjében alul láthatjuk a rendelkezésre álló sárkány lelkek mennyiségét (Dragon Souls), egy ilyen lélekkel egy szót oldhatunk fel, azaz minden Shouthoz háromra lesz szükségünk, ha megtanultuk annak minden szótagját. Az "R" billentyű lenyomásával tudjuk aktiválni a kiválasztott Shoutot, ekkor egy kérdés jelenik meg, hogy valóban felhasználunk-e egy sárkány lelket az aktiváláshoz. Ha igennel válaszolunk, akkor onnantól kezdve az újonnan aktivált Shoutot is úgy tudjuk használni, mint a többi faji képességet.

Ahogy elérünk a történetben odáig, hogy a remeték útmutatását követően sikerül begyűjtenünk a lelkeket és az újabb Shoutokat, onnantól kezdve akárhol találkozhatunk kóborló sárkányokkal. Így ne lepődjünk meg, amennyiben egy békés felfedezőúton egyszer csak sárkányüvöltést hallunk, majd felbukkan egy pikkelyes lény. Szintén sokszor megesik, hogy településeket támadnak meg sárkányok, ilyenkor igyekezzünk segíteni rajtuk, hiszen ha lerombolják az épületeket, onnantól nem tudunk ott kereskedni vagy álomra hajtani fejünket egy fogadóban.

Erre egyébként azért is szükség van, mert a kőoltárokról megtanulható szavakat csak akkor tudjuk aktiválni, ha sárkány lélekkel rendelkezünk. Márpedig ezekből jó néhány barlangok mélyén található, ergo sárkány nincs mellette. Ezért kell kihasználnunk, hogy amennyiben sárkányt látunk, igyekezzünk megszerezni a lelkét, mert nagy szükségünk lesz még rá később.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:

Azóta történt

Előzmények