Dakar Desert Rally teszt

Hosszú szünet után tért vissza a Dakar játékok hivatalos sorozata, a teljesen újjáépített produkció pedig csaknem az év meglepetése lett.

Sivatagi horizont

Minden év januárjában vakmerő csapatok és extrém járművek gyűlnek össze, hogy legyőzzék a Föld egyik leghalálosabb környezete, a kietlen sivatag által nyújtott kihívásokat. A szebb napokat is megélt rali ma már csak nevében emlékeztet a szenegáli városra, a sport az utóbbi években megjárta Dél-Amerikát, jelenleg pedig Szaúd-Arábia ad otthont a sivatagi száguldásnak. Dakar játékok mindig is voltak, de sosem léptek ki az alsó-középkategória elavult keretei közül – egészen mostanáig. A Dakar Desert Rally célja pontosan ez, és ezt a célt kis híján el is éri. Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy minden idők legambiciózusabb off-road versenyjátékával állunk szemben.

Hogy megértsük, honnan jött ez a nagy előrelépés, érdemes ismerni a projekt előéletét. A sajnálatosan középszerű, 2018-ban megjelent Dakar 18 fejlesztője, a Bigmoon Entertainment nem sokkal a játék kiadása után a Saber Interactive, és ezzel az Embracer Group tulajdonába került. Az új tulajdonosok viszont, ellentétben a manapság látott ipari trendekkel, meglátták a lehetőséget a Dakar sorozatban, és megengedték a fejlesztőknek, hogy hosszabb szünetet tartsanak, és radikálisan új, nagyobb szabású játékot alkossanak. Ezért tűnt el egy időre a sorozat, a három éves fejlesztési ciklus végén pedig egy valóban szemet gyönyörködtető, első látásra is „gyanúsan” igényes játékot kaptunk, ami már-már a jelenlegi csúcs autós játékok produkciós értékeire emlékeztet.

Az hamar nyilvánvalóvá válik, hogy a most már Saber Porto néven futó csapat nem bekötött szemmel járt a világban, amikor az autós játékokat kellett megfigyelni – a Dakar Desert Rally első pillanattól olyan, mintha a Forza Horizon és a Motorstorm szerelemgyereke lenne. Látványos bevezető verseny, hatalmas, nyílt világ, extrém látványos grafika, és effektekkel telerakott, árkádos off-road akció. A grafika kidolgozásától az igényes, letisztult, átgondolt kezelőfelületig az embernek az az érzése van, mintha valamelyik jól ismert „nagy” cég fejlesztette volna ezt is. Valójában kiváló helyekről vették az ihletet, a tervezési fogásokat, és ezeket volt idő megfelelően alkalmazni.

Dakar Desert Rally Xbox

A hosszú fejlesztési időnek köszönhetően ráadásul tartalomban sincs hiány, sőt! A kimaradt versenyeket bepótolandó, a Dakar Desert Rally tartalmazza a 2020-as, 2021-es és 2022-es Dakar mezőnyt, öt géposztállyal (autók, kamionok, motorok, quadok és UTV-k), illetve ugyancsak a 2020-as és 2021-es ralik legtöbb szakaszát. A játékban Szaúd-Arábia nagyjából 20.000 km2-es területe szerepel, ami, bár még nem járható be szabadon (ez a mód később érkezik), így is a valódi országot megszégyenítő változatossággal ruházza fel a játékot. Kietlen homoktenger, sűrű oázisok, sziklás hegyi utak, változó napszakok és időjárás, a tűző napsütéstől a döbbenetes viharokon át a kőkemény havazásig. Habár pillanatnyilag mindössze két játékmód (Karrier és online multiplayer) áll rendelkezésre, a karrier önmagában rengeteg órányi szórakozást kínál.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

 • LEGO 2K Drive teszt

  A legújabb LEGO versenyjáték sok ember számára nyújthat kiváló szórakozást: a Mario Kart rajongók mellett a Lego Racers építő módján felnövők is örömüket lelhetik benne.

 • Forza Motorsport teszt

  Két kiváló Forza Horizon-felvonásban volt részünk, mióta a legutóbbi Motorsport megjelent – hat év alatt pedig történt egy s más a szimulátorvilágban.

 • TopSpin 2K25 teszt

  Djokovic nélkül ugyan, de bő évtizedes kihagyást követően visszatért a TopSpin-széria – itt van minden Grand Slam, de vajon a játéknak mekkora esélye van a világelsői címre?

Előzmények

 • Forza Horizon 5 teszt

  Ötödik sebességbe kapcsol az Xbox Game Studios és a Playground Games nyílt világú autós sorozata. A fesztivál ezúttal Mexikóban pörgeti a motorokat és a zenét.

 • Dirt 5 teszt

  Egy év után visszatért a Codemasters „piszkos” sorozata, a komolyabb rali után egy abszolút árkádos felvonással, maximálisra csavart látvánnyal. De vajon elég ez az üdvösséghez?

 • Snowrunner teszt

  Visszatért az extrém off-road játékok királya, a sár mellett pedig most már a hó és a jég birodalmában is helyt kell állnunk. A Snowrunner megmutatja, hogyan kell folytatást készíteni.