LEGO 2K Drive teszt

A legújabb LEGO versenyjáték sok ember számára nyújthat kiváló szórakozást: a Mario Kart rajongók mellett a Lego Racers építő módján felnövők is örömüket lelhetik benne.

Nosztalgia-koktél

A napokban megpróbáltam összeszámlálni, hogy hány darab videojátékkal játszottam gyerekként, és hogy ezek közül mik voltak a kedvenceim. A lista nem lett teljes, de az világossá vált, hogy viszonylag kevés olyan cím volt, amelyek tényleg nagy hatást gyakoroltak rám. Ezek azok az alkotások, amelyekre most úgy gondolok, mint a gyerekkorom játékaira, és a listán előkelő helyet foglal el az 1999-ben megjelent LEGO Racers. Így utólag egy kicsit nehéz megmondani, hogy annak idején mi fogott meg benne olyan nagyon, hiszen nem ez volt a legjobb árkád gokartos játék, de valamiért mégis különlegesre sikerült. Valószínűleg rengeteget számított, hogy lehetett benne építeni, ráadásul olyan LEGO-elemekből, amelyek egy részével a valóságban is rendelkeztem. A figuráknál a kalap-fej-test-láb kvartett összeválogatása videojátékos szemmel nézve nem egy komplex találmány, de a LEGO kapcsán ez pont az volt, amit a valóságban is meg lehetett tenni, ami elmondható volt a járgányok építésére is. Ezek fényében talán nem meglepő, hogy amikor megérkezett tesztünk tárgyához a letöltőkód, a szerkesztőség tagjai közül többen is ráugrottunk, de végül hozzám került, úgyhogy nagy izgalommal álltam neki a LEGO 2K Drive tesztelésének.

Az első pár percnyi játék csalódás volt, de nem azért, mert a játék rossz, hanem azért, mert a szívem mélyén én a Lego Racers friss reinkarnációjára számítottam annak ellenére is, hogy a lassan 25 éves játékmechnika ma már nyilvánvalóan nem lenne működőképes. Szerencsére azonban nem kellett átdrótoznom az agyam annak érdekében, hogy fel tudjak ülni a nosztalgiavonatra, ugyanis elég hamar eljutottam azokhoz a részekhez, amelyekre vártam, amelyek annak idején az elődjátékot oly nagyszerűvé tették. És ez bizony az építős rész, amelyet a korábban szinte kizárólag sportjátékokat (NBA és WWE, illetve korábban NHL-szériák) készítő Visual Concepts stúdió fantasztikusan valósított meg. Egy kicsit talán furcsán hathat, hogy ezzel kezdem a játék bemutatását, de biztos vagyok benne, hogy a fejlesztők és kiadó egyaránt hangsúlyosnak érezték ezt a részt, és pontosan tudták, hogy a játékosok egy része legalább annyi időt fog tölteni építéssel, mint konkrétan a versenyzéssel. Vagy nem, én viszont tényleg gyanítom, hogy ez a valóságban így lesz.

Ideig-óráig még a céltalan furikázás is jó móka lehet.
Ideig-óráig még a céltalan furikázás is jó móka lehet. [+]

Az építős rész tehát fantasztikusan sikerült, a legkülönfélébb típusú járgányokat kreálhatjuk meg magunknak, igény esetén a nulláról. Elemekből rengeteg van, az építkező kedvű játékosokat pedig az fogja a versenyzés irányába tolni, hogy bizonyos kockák kezdetben nem elérhetők, viszont versenyzéssel elég gyorsan és egyszerűen össze lehet gyűjteni azt a pénzmennyiséget, amivel meg lehet őket vásárolni. A szerkesztőszoftver rendkívül felhasználóbarát, a kockákat gyorsan és pontosan tudjuk lepakolni, a kamera könnyedén kezelhető, a gyorsabb építkezést különféle extrák segítik, például egyes elemeket egy az egyben le lehet másolni. Minden egyes építőelemet egyedileg színezhetünk, az egész folyamat magától értetődő és nem frusztráló, nagyon könnyű megvalósítani az elképzeléseinket.

Az építős mód fantasztikus.
Az építős mód frenetikus. [+]

Az viszont fájó, hogy az alkotásokat nem lehet megosztani más felhasználókkal, ami minden bizonnyal a mikrotranzakciós rendszerre vezethető vissza: az Unkie's Emporium nevű részben ugyanis kész járgányokat is vásárolhatunk játékbeli valutáért, amelyet versenyzéssel vagy valódi pénz segítségével tudunk beszerezni. Valószínűleg erősen csökkentené a forgalmat, ha a büszke felhasználók ingyen oszthatnák meg a nehéz munkával felépített alkotásaikat a játékostársaikkal.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

 • Dakar Desert Rally teszt

  Hosszú szünet után tért vissza a Dakar játékok hivatalos sorozata, a teljesen újjáépített produkció pedig csaknem az év meglepetése lett.

 • LEGO Brawls teszt

  A bal sarokban: egy LEGO-minifigura. A jobb sarokban: egy másik LEGO-minifigura. A másik hat sarokban szintén. Vajon milyen lehet egy építőkockás verekedős játék?

 • LEGO Star Wars: The Skywalker Saga teszt

  Réges rég, egy messzi-messzi galaxisban a Traveller’s Tales megalkotta minden idők talán legnagyobb LEGO játékát. De vajon a legjobbat is? Erre keressük a választ.

 • Gran Turismo 7 teszt

  Csak nem szűnik meg a nagy játékok áradata: a Horizon és az Elden Ring után most a Gran Turismo 7 formál igényt minden szabadidőnkre.