Dakar Desert Rally teszt

Hosszú szünet után tért vissza a Dakar játékok hivatalos sorozata, a teljesen újjáépített produkció pedig csaknem az év meglepetése lett.

A Dakar sötét oldala

Ha mindaz, amit eddig leírtam, túl szépnek tűnik ahhoz, hogy igaz legyen, akkor sajnálattal közlöm, hogy az is. A Dakar Desert Rally ambíciói elvitathatatlanok, sok szempontból tényleg a legnagyobb minőségi ugrást láthatjuk, amit egy franchise valaha is véghez vitt. Sajnos azonban a kiadott játék nagyon messze van a tökéletestől, és ez lépten-nyomon az arcunkba csap, mint egy kellemetlen homokvihar.

Finoman fogalmazok akkor, ha azt mondom, hogy a járművek irányítása furcsa. Nagyon nehéz egy tető alá hozni öt, teljesen eltérő kategóriát, és sajnos ez itt sem sikerült. A quadok és a motorok a legrosszabbak, ezekkel csaknem élvezhetetlen a játék, véletlenszerű pillanatokban képesek keresztbe állni, és a legkisebb fűszálban is elesünk. Az autók, kamionok és UTV-k jobban muzsikálnak, de itt is nagyon sok a frusztráló pillanat. Nem lehet érezni, mikor válik instabillá a jármű, a mély, laza homokban pedig nem lehetséges megfogni a keresztbe csúszást, a vége minden esetben megpördülés. Számomra érthetetlen, miért nincsenek vezetési segítségek sem: se ABS, se kipörgésgátló nem opció – a játék az egyik pillanatban árkádos elődöket majmol, a következőben pedig kitalálja, hogy élethű „szimulátor” szeretne lenni.

Dakar Desert Rally Xbox

A brutál hosszú szakaszokon ráadásul elég egyetlen hiba, egyetlen nagyobb ütközés, borulás vagy megpördülés, és búcsút mondhatunk a győzelemnek, vagy akár a jó eredménynek. Következő hibapont: a nehézség. Az ellenfelek röhejesen gyorsak, a „gumiszalag” módszernek köszönhetően rajtnál az egész mezőny a nyakunkba szakad, a végeredményt pedig maga a játék csalja el kiosztott időbüntetésekkel, igaz, gyakran a mi javunkra. Számtalanszor izzadtam vért, hogy tartsam a tempót a többiekkel, aztán ötödikként beérve mégis én nyertem a játék szerint, mert a többiek büntetést kaptak. A kihívás nem skálázható, az van, amit a fejlesztők megálmodtak, de ez így többnyire nem működik. Véletlenszerű és kiszámíthatatlan.

Végül pedig ott az elefánt a porcelánboltban, az egész Dakar Desert Rally legfájóbb technikai hibája: a teljesítmény. Lehet, hogy elképesztően jól néz ki, de borzalmasan fut. „Teljesítmény” módban a fejlesztők 60 fps-t ígérnek, nos, ez soha nincs meg, állandóan akadozik, instabil, zavaró, mindez Series X-en. Még a csúcs PC-vel rendelkező játékosok is panaszkodnak. A helyzet annyira súlyos, hogy véleményem szerint esélytelen, hogy ebből valaha is várat építsenek. A képfrissítés teljes csőd, és azért emelem ki, mert ez jelentősen rányomja a bélyegét az egész élményre, annyira rossz.

Dakar Desert Rally Xbox

És akkor ott vannak az egyéb kisebb-nagyobb bugok. A kormánytámogatás hiányosságai, vagy hogy az automatikus mentés néha nem menti el az előrehaladást (!), a fizika időnként hajmeresztő hibái, vagy hogy a mesterséges intelligencia teljesen vak, és tudomást sem vesz rólunk, adott esetben teljes sebességgel belénk hajt… Nem, a Dakar Desert Rally sajnos nincs kész, és minimum néhány hónap, inkább fél év további fejlesztést igényelt volna.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

 • LEGO 2K Drive teszt

  A legújabb LEGO versenyjáték sok ember számára nyújthat kiváló szórakozást: a Mario Kart rajongók mellett a Lego Racers építő módján felnövők is örömüket lelhetik benne.

 • Forza Motorsport teszt

  Két kiváló Forza Horizon-felvonásban volt részünk, mióta a legutóbbi Motorsport megjelent – hat év alatt pedig történt egy s más a szimulátorvilágban.

 • TopSpin 2K25 teszt

  Djokovic nélkül ugyan, de bő évtizedes kihagyást követően visszatért a TopSpin-széria – itt van minden Grand Slam, de vajon a játéknak mekkora esélye van a világelsői címre?

Előzmények

 • Forza Horizon 5 teszt

  Ötödik sebességbe kapcsol az Xbox Game Studios és a Playground Games nyílt világú autós sorozata. A fesztivál ezúttal Mexikóban pörgeti a motorokat és a zenét.

 • Dirt 5 teszt

  Egy év után visszatért a Codemasters „piszkos” sorozata, a komolyabb rali után egy abszolút árkádos felvonással, maximálisra csavart látvánnyal. De vajon elég ez az üdvösséghez?

 • Snowrunner teszt

  Visszatért az extrém off-road játékok királya, a sár mellett pedig most már a hó és a jég birodalmában is helyt kell állnunk. A Snowrunner megmutatja, hogyan kell folytatást készíteni.