Assetto Corsa Competizione teszt

Konzolokra is megérkezett napjaink egyik legélethűbb autós játéka, ám a konverzió minőségét látva nem örülhetünk felhőtlenül. Tesztpadon az ACC.

Egy vérbeli szimulátor…

Az olasz Kunos Simulazioni világszerte gyorsan hírnevet szerzett magának, amikor 2014-ben megjelent az Assetto Corsa. Bár korábban is jelentek meg játékaik, a római cég ezzel a versenyszimulátorral ért el igazi áttörést. Tavaly megjelent a folytatás, az Assetto Corsa Competizione, amely egy rögös megjelenési időszak után egyre kiforrottabbá vált, és a PC-s szimulátor versenyzők egyik kedvence lett. A játék egy év elteltével konzolokra is megérkezett.

Hirdetés

Az Assetto Corsa Competizione elődjéhez képest fókuszt váltott, és most már kizárólag a valódi GT versenyzésre összpontosít. Ez a GT World Challenge (korábbi nevén Blancpain GT Series) bajnokság hivatalos videojátéka, annak minden helyszínével, pilótájával és autójával, de a játék ennél is tovább megy. A Kunos már sokszor lenyilatkozta, hogy ők szimulátort készítenek, nem a hagyományos értelemben vett játékot. Az ACC ennek megfelelően nem viccel – itt szigorú szabályok mentén zajlanak az események, a program pedig folyamatosan monitorozza a viselkedésünket, vezetési tudásunkat. A „játék” annyira élethű, hogy valódi autóversenyzők is gyakorolnak vele, és a járvány miatt új erőre kapott eSport sorozatban is ott volt a (tényleges) mezőny, az élő bajnoksághoz ijesztően hasonlító virtuális futamokat produkálva.

Játékmódok tekintetében rendelkezésre áll minden, ami elvárható, de senki ne várjon komoly prezentációt. A karrier mód rendkívül fapados. Néhány vezetési teszt elvégzése után egy teljes bajnokságot lenyomhatunk a GT World Challenge-ben, saját, elképzelt csapatunkkal. Sajnos ez a mód annyira igénytelen, hogy még saját nevünket sem írhatjuk be (így pilótacserénél a mi rubrikánk egyszerűen üres), mint ahogy hiába van a játékban – eldugva – festésszerkesztő, saját munkánkat nem használhatjuk a karrierben. Ironikus módon a különálló Bajnokság (Championship) mód érdekesebb, hiszen ugyanaz a lényege, de sokkal jobban testre szabható, a szabályoktól kezdve az apróbb részletekig mindent beállíthatunk.

Ha nem akarunk bajnokságra menni, akkor akad még lehetőség bőven. Gyakorolhatunk, különböző Hotlap, Stint és egyszeri versenyeket hozhatunk létre, akár a hivatalos, akár saját szabályokkal, és nem maradhattak ki a speciális események sem. Ezek világranglistákkal megtámogatott kihívások, előre meghatározott helyszínen, autóval és körülmények között. Utóbbiból is lehet válogatni, hiszen az ACC teljesen dinamikus játék, változó napszakokkal és időjárással minden pályán. Akár teljes, 24 órás endurance futam lebonyolítására is van lehetőség, stratégiával, pilótacserékkel stb.

Assetto Corsa Competizione Xbox One

A pályára gurulva aztán elszabadul az Assetto Corsa Competizione. Mint már említettem (és ahogy azt valójában az olvasók nagy része tudja is), az olaszok alkotása a jelenlegi egyik legélethűbb szimulátor, sokan a legjobb GT3 élménynek tartják. Ebben nagy része van a fizikának, ami egyrészt tökéletesen visszaadja a versenyautók viselkedését, másrészt minden körülményt pontosan szimulál, és figyelembe vesz. A levegő, az aszfalt, a gumik és a fékek hőmérsékletét, az időjárás változásait, az autó tömegét és beállításait, amikkel órákat lehet szöszölni, hogy megtaláljuk az adott körülményekhez passzoló ideális konfigurációt. A széles skálázhatóságnak és vezetési segítségeknek köszönhetően bárki tehet vele egy próbát (kontrollerrel is meglepően barátságos), de az amatőröket és a profikat itt tényleg egy világ választja el egymástól.

Assetto Corsa Competizione Xbox One

További erőssége a játéknak a hangzás. Azt túlzás nélkül le lehet írni, hogy az ACC-ben vannak a legjobb autóhangok, és pont. Döbbenetesen erős és összetett minden autó hangja, de minden egyéb zörej tökéletesen hallható, olyan durva élményt nyújtva, amit más autós játékokban egyszerűen nem kapunk meg. Persze itt jóval kevesebb autót kellett kidolgozni, de a fejlesztők elvégezték a házi feladatot, annyi szent. Önmagában a hangok elviszik a hátukon az élményt, és akkor ott vannak a lézerszkennelt pályák (még ha kevés is), a valódi szabályok és az élethű fizika – ez már tényleg más liga, ez valódi autóversenyzés. Mivel az alapok a konzolos változatban ugyanazok, így a lényeg, a hangulat itt is érezhető, de sajnos itt véget is érnek a hasonlóságok.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

  • Snowrunner teszt

    Visszatért az extrém off-road játékok királya, a sár mellett pedig most már a hó és a jég birodalmában is helyt kell állnunk. A Snowrunner megmutatja, hogyan kell folytatást készíteni.

  • Quern – Időtlen Gondolatok teszt (Xbox One)

    Magyar fejlesztésű és magyar nyelvű, belső nézetes puzzle kaland érkezett a Microsoft konzoljára, csaknem négy évvel a PC-s eredeti után. Kiváló produkció, egy nagy bökkenővel.

  • Obduction teszt (Xbox One)

    Négy évvel az eredeti megjelenése után a Microsoft konzoljára is elérhető lett a Myst alkotóinak legutóbbi játéka, az Obduction. Megérte rá ennyit várni? A válasz bonyolult.