Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Ez a topic épített vízhűtésekkel foglalkozik, kompakt vízhűtések topikja erre a linkre kattintva érhető el! [link]
Új hozzászólás Aktív témák
-
Weareus
addikt
válasz DigitXT #45484 üzenetére
Én nem akarok és nem is fogok állást foglalni (leírva legalább is) ebben a vitában (sem), persze mondjuk már jó lenne mást is olvasni a topikban, de DigitXT kolléga nekem - mikor zöldfülű vizesként - elindultam ezen az úton, nos igen sokat segített hasznos tanácsaival, építő jellegű kritikáival. Sokszor bizony privátban is leveleztünk szakmai dolgokról, pont azért, mert nekem volt egy - ma már tudom: nem helyénvaló - véleményem a vízhűtéssel kapcsolatban, ő elmondta, táblázatokkal alátámasztva, hogy ez miért nem helyes, én mégis megcsináltám, és a végeredmény őt igazolta, de tanultam belőle, ő viszont így kezdte: " Inkább privátban írom, mert nem akarok újabb vitát a fórumon sem..."
Mások próbáltak lebeszélni a réztetős d5-ről meg a Mora radiról, mondván drága és felesleges. Én csendpárti voltam/vagyok és ezt nem mindenki fogta fel, meg azt sem, hogy később cf lesz és két vga-hoz + a k-s procihoz, minimális venti hanggal azért bőven elkél egy Mora, főleg egy körön, mert ahol a vga-k mèg bőven elvannak (értsd hőfok), ott a proci már nem biztos, hogy jól érzi magát. Ahogy Sherlock Holmes mondaná: "Kedves Watsonom, ez talán csak apróság, sőt biztosan apróság, de a mi szakmánkban semmi sem fontosabb az apróságoknál."
Egyebiránt annó 2012 körül Zsömivel is több tucat levelet váltottunk priviben, szakmai dolgokról, tőle is rengeteg segítséget, útmutatást kaptam, amit így utólag visszaolvasgatva gyakorlatilag rájövök, hogy ezeket a mai napig érdemes újra elővenni, főleg most, hogy lassan elérkezik az új épített víz összeállításának ideje. Akkoriban egy excel táblán kiszámoltam, hogy hol tartunk árban, a komplett gép 1,5 M huf-ban volt és tényleg a mai napig úgy érzem, hogy racionális tervezés (segítségekkel!) eredményeként született, sallangok nélkül. Persze ez csak az én véleményem és lehet, hogy ebben is tévedek (szerintem nem), mindenesetre amíg az új rig össze nem áll, fenthagytam az összetevők listáját itt a ph-n a cuccok listában, szóval nem titok. Végezetül annyit: DigitXT és Zsömi: ne menjetek el, ne menjetek read onlyba, a többi kezdő vizesnek (és igen: nekem is) szükségünk van a józan, racionális, hozzáertő kritikákra, tanácsokra a jövőben is.Soul of the mind, key to life's ether. Soul of the lost, withdrawn from its vessel. Let strength be granted, so the world might be mended. So the world might be mended.
-
proci985
MODERÁTOR
Mindenki nyugodjon meg Oké nem egyetérteni, de ne személyeskedjetek mellé.
Don't dream it, be it. // Lagom amount.
-
n3m3r3
tag
Inkább a magam részéről beszélek. A páyafutásom egy Thoroughbred Athlon-nal kezdődött egy 9800Pro-val. Akkoriban még nem épült ilyen ipar a vizhűtéses PC-k köré. Nemhogy itthon. Mindent magad kellett megoldani, így vagy úgy. Ez a kép 2005-ből remekül szemlélteti mennyire voltam/vagyok elmebajos. Erősen kellett emlékeznem miért kellett két táp. Azért mert ingadozott a 12V, így alaplapnak egy táp, másik táp relével kapcsolva a 9800Pro-nak, vinyóknak stb. CPU,GPU vizezve, 2db Lada fűtőradi párhuzamba kötve.A többit ne is említsem, sejtelmesen látszódik egy része.
Egy fórumon jobb esetben szerintem mindenki arra törekszik hogy a másikat előrébb vigye. Próbál a lehetőséghez képest a legjobb kompromisszumot ajánlani/használni hogy hatékony,de megfizethető legyen számára. Ez a hatékonyság jellemzi a korai vizeseket, legalábbis olvasva a reakciókat ezt látom. Így talán érthetőbb mindenki számára ez az oldal. Itt nem akarja senki degradálni hogy ki mit épít össze, és főleg mennyiért. Ebben a hobbiban a kreatívitás eléggé meghatározó, a végeredményt pedig tudni kell hová helyezni. Remélem a továbbiakban nyugodtabban csordogál a radiátor felé a meleg víz. -
tomcat78
őstag
Nahát...mintha törölve lenne a hsz-m.... Bár a miértjét nem értem...
"Adjatok hatalmat, hogy elvehessem tőletek. Rakjátok a fegyvert a szátokba, aztán lőjetek!" Tkyd...
-
tomcat78
őstag
válasz F e Z o #45507 üzenetére
Tisztában vagyok vele,hogy kissé antiszociális vagyok néha...de igyekeztem ezt elrejteni
Meg az az érzésem tévesen lett megitélve a mondandóm lényege....Mindegy,vannak akiknek az a feladatuk,hogy itt rend legyen.Ha nem illett ide....ez van."Adjatok hatalmat, hogy elvehessem tőletek. Rakjátok a fegyvert a szátokba, aztán lőjetek!" Tkyd...
-
LLKobe
veterán
Újabb kérdéssel jönnék
Elgondolkodtam egy új ház vételén... Kicsit nagyobb, nagyobb radik férnek bele.
A mostani felállás:
1db 180*35mm-es radi + 1db 120*45mm-es radi (össz felület: 468cm2)
A másik házba beférne:
1db 280*30mm-es radi + 1db 240*45mm-es radi (össz felület: 680cm2)
Szerintetek lenne értelme a cserének, javulnának a hőfokok a nagyobb radikkal?
[ Szerkesztve ]
Through the darkness of future past, the magician longs to see one chance out between two worlds... Fire walk with me!
-
LLKobe
veterán
válasz F e Z o #45510 üzenetére
A GPU-n is víz van, a 60 fokot se éri el soha. Viszont ahogy írtad, jó lenne ha egy picit halkabb lenne... Bár most se hangos.
Próbálom lebeszélni magam, mert ha belevágok akkor új radik kellenek, a pumpára új tető, új tartály, valszek még fittingek és ventik... Áh utálom magam hogy sose tudok nyugton maradni
Through the darkness of future past, the magician longs to see one chance out between two worlds... Fire walk with me!
-
Laraxior
titán
válasz n3m3r3 #45505 üzenetére
Ez olyasmi ház, ha nem ugyanaz mint amit én is linkeltem, amiben a saját cuccaim voltak
"Mi a hazugság ára? A legnagyobb veszély nem az, hogy elhisszük, hanem az, hogy ha rendszeresen hazugságokat hallunk, akkor már egyáltalán fel sem ismerjük az igazságot. S akkor mit tehetünk? Mi mást tehetnénk, hogy lemondunk még a valóságnak a reményéről is és egyszerűen beérjük történetekkel."
-
Grózi
Topikgazda
-
energy4ever
addikt
válasz LLKobe #45509 üzenetére
Thermaltake Core V21-hoz mit szolsz?
A mostani geped felepitesehez hasonlit belul, ha azt megtudnad oldani, hogy a V21-be megoldod a vizet, akkor mind szellozes, hutes, es kinezetre is lenne elore lepes.
Itt lehet sok embert kirazz a hideg mikor rakeres arra a hazra, de en ajanlom. QB One-ba ha megtudtam oldani a vizet, akkor egy olyan gephazba se lenne akadajja.
A 120-as radidat kivulre feltudod dobbni akar, es mar csak a 180-asad kellenne cserelni, mondjuk 2db 240-esre.
[ Szerkesztve ]
-
Tikakukac
titán
válasz energy4ever #45515 üzenetére
V31-em volt.
Egy baja van: nagyon-nagyon porszívós és hangos, mert nyitott. Más bajom annyira nem volt vele. Szerelni is kicsit karcos, mert minden centizve van. Gondolom ezeket tartották a tesóban is.
A fiatalok 50%-a optimistán tekint a jövőre. A másik felének nincs pénze drogokra.
-
tomcat78
őstag
válasz proci985 #45518 üzenetére
Már megbocsáss,de új hsz volt.Az hogy mi a véleményem személyeskedést mellőzve kétlem,hogy zavaró lenne!Akinek nem inge,nem veszi magára,a többire meg magasról teszek!
Nem mellesleg,ha jól emlékszem-pedig jól emlékszem-a lényege az volt,hogy a vízhűtés az hobby-ahol nem a pénz játszik szerepet-az emberek javarészénél.Csak a maradéknál anyagi baromság.
Úgyhogy amennyiben itt sértett bármilyen szabályt,bocs,de hülyeséget ne írj azzal,hogy válasz volt,mivel senkinek nem címeztem!Az teljesen más tészta,hogy ez esetleg valakinek baszta a szemét,nem fogok meghatódni tőle.Értem itt az esetleges rá adott válaszokra,amiket nem volt szerencsém olvasni.A véleményem akkor is változatlan a fogyasztói társadalom mellékvágányát képviselő idiótákról...
És tudod mit?Ha akarod,töröld ezt is,mert ez legalább tényleg válasz volt!Pont neked,pont itt,pont most.De jelzem,hogy személyeskedés,feléd,másfelé sértő megnyílvánulás ebben sincs.A véleményem írtam le egyes emberek félrevezető hozzáállásáról,abból kiindulva,hogy én pl sok segítséget kaptam itt,érdemit...Ahol szó nem volt arró,hogy mi mennyibe kerül,azon túl,hogy nem olcsó mulatság.
És ezt már nem teszem off-ba,mivel van benne érdemi info is annak aki erre téved....[ Szerkesztve ]
"Adjatok hatalmat, hogy elvehessem tőletek. Rakjátok a fegyvert a szátokba, aztán lőjetek!" Tkyd...
-
Weareus
addikt
válasz n3m3r3 #45505 üzenetére
"9800Pro"
Atya ég! Az mekkora szám volt anno, emlékszem maga John Carmack is csak szuperlatívuszokban tudott nyilatkozni erről az Ati kártyáról, ha jól emlékszem, a piacra kerülését valahol a Doom 3 debütálásának közelébe lehet datálni, hja... (De még az is lehet, hogy amiről beszélek, az a 9600 pro volt, ha volt ilyen. Idővel halványodik sok emlék is... ). Ami biztos, hogy, Carmack bácsi részt vett az Ati driverek írásában/javításában, én így elhiszem/elhittem, hogy ért is hozzá valamicskét...na de ez itt erősen off...Hogy on is legyen: akkoriban láttam életem első vízhűtéses gépét, egy számítógépes bolti eladó havernál, aki akkor vízzel hűtötte a prociját, ami 4 ghz(!) körül stabilan ment. Maga a hűtés egy, a házon kívül elhelyezett külső Skoda fűtőradiátor + pumpa kombó volt... akkor én még fel sem fogtam, hogy miért is nagy dolog ez, mondjuk a geforce titanium 500-as kártyàmon az a mütyür venti nem sok vizet zavart hangban (sem). A maga 64 mb ramjával félelmetesen erőt sugárzó és futurisztikus volt...
[ Szerkesztve ]
Soul of the mind, key to life's ether. Soul of the lost, withdrawn from its vessel. Let strength be granted, so the world might be mended. So the world might be mended.
-
proci985
MODERÁTOR
válasz tomcat78 #45520 üzenetére
(#45497) tomcat78 válasza ViZion (#45495) üzenetére erről beszélünk, ez egy válasz volt. Csak és kizárólag emiatt lett törölve, mert egyébként lógott volna a levegőben Válasz itt azt jelenti, hogy a hozzászólásod egy olyan hozzászóláshoz kapcsolódott (értsd, a "válasz" gombot használva írtad), ami szintén törölve lett valami miatt (ami lehet az is, hogy az is egy válasz volt).
Minden hasonló esetben így járunk el a fórumon, ne vedd magadra.
Egyébként olyan hozzászólások is törölve lettek emiatt, amik egyébként szakmai információkat is tartalmaztak ezalkalommal is, de sajnos ez ilyen.
[ Szerkesztve ]
-
Grózi
Topikgazda
-
tomcat78
őstag
válasz proci985 #45522 üzenetére
Tudod mit?Nem nagyon érdekel...Pláne,hogy amennyiben válasz is volt,azt hiszem volt igazság tartalma.Amiről biztosan rájöttél-mivel nem tartalak hülyének-,hogy kár az anyagi oldalán rugózni.Az meg,hogy esetleg ez valakinél kiverte a biztit....hát....nem fogok elnézést kérni.De gyanítom,hogy nem ViZion kolléga kapta föl a taknyot rajta,mivel maximum csak épp arra nyomtam rá esetlegesen válaszként....
De mindegy is,viszont lehetne akkor néhány szó a beveztőben arról,hogy ezt az egészet nem érdemes pénzügyi oldalról megközelíteni.Maradjon meg az embereknek,akik bele vágnak,az építés öröme..."Adjatok hatalmat, hogy elvehessem tőletek. Rakjátok a fegyvert a szátokba, aztán lőjetek!" Tkyd...
-
proci985
MODERÁTOR
válasz tomcat78 #45524 üzenetére
Akkor most egy pillanatra nyugodj meg, félreérted a helyzetet.
A pénzügyi részével nem volt probléma. A szakmai részével nem volt probléma. Azzal volt probléma, hogy valaki a threadben személyeskedett, majd minden más hozzászólás ami ehhez kapcsolódott törölve lett.
-
tomcat78
őstag
Válasz evribodri:Jó a cucc Asszony kapta,de nem nagyon iszik,nekem meg jól jön,mivel a szilva meg a whyski leapadt Ez is ágyas....
-
proci985
MODERÁTOR
válasz TESCO-Zsömle #45529 üzenetére
Márton és lányai? az remek és alig drágább, mint a Mayhems pastel
---
Apropó, ha már áramlásmérő: Van olyan, amit egy sima fan headerrel is össze lehet hozni?
Egy Lamptron CW611em van itthon, ami nem egy aquero viszont egész jól teszi a dolgát (értsd, nem akarom cserélni). Viszont áramlásmérőm nincs és agyalok rajta, hogy valamilyen formában nem ártana, mert anélkül csak vízhő és léghő alapján tudok szabályozni... ami a jelenlegi 3+3 szenzorral elég jól működik, de a D5 beállítása miatt lehet kéne áramlás is.
Ami fontos, hogy így is három blokk + négy radi + 4x90fok + 4x45 fokos könyök van a gépben, szóval jó lenne, ha annyira nem fogná meg az áramlást.
[ Szerkesztve ]
-
proci985
MODERÁTOR
válasz tomcat78 #45533 üzenetére
köszi!
közben nekiálltam nézni, úgy néz ki ami tachometert tud és nem valami konverziót az a koolance mérő átalakító kábelle, ami egyrészt drága de legalább nem is lehet kapni sehol erre.
aquaero mehetne, de az megint egy 60euros projekt és valahol meg kéne bontani hozzá a vizet.
-
Laraxior
titán
válasz n3m3r3 #45525 üzenetére
Mindig, csak most mar kulturaltabban nez ki a rendszer. Legalabbis kivulrol
"Mi a hazugság ára? A legnagyobb veszély nem az, hogy elhisszük, hanem az, hogy ha rendszeresen hazugságokat hallunk, akkor már egyáltalán fel sem ismerjük az igazságot. S akkor mit tehetünk? Mi mást tehetnénk, hogy lemondunk még a valóságnak a reményéről is és egyszerűen beérjük történetekkel."
-
DigitXT
nagyúr
Szerintem magas az a szivattyú-tartály összeállítás, nagyjából sehova se fér:
ha nem lennének ott a HDD-k, akkor azt mondanám, hogy oda berakhatod.A hatékonyság érdekes kérdés. Mi a cél? Nagy tuning? Halk működés? Mivel
mind a két rendszerben egy 280-as radi van, a vízhőfokban olyan nagy eltérés
nem lehet... innentől a CPU hőfokot a blokk minősége határozza meg: ez egy
EK blokknál adott (jó minőség), kompaktnál tudja a fene. (Mi legalábbis nem.)
Hangerőben megint necces, mert a szivattyú "moroghat" ráadásul leválasztani
sem lehet, ha egyben van a CPU blokkal. A D5 meg kvázi néma: az a jobb.Nyilván a kompakt olcsóbb. Ár/érték arányban lehet, hogy az éri meg jobban...
De mint az elején rákérdeztem: attól függ, hogy milyen célból vásárolnál be.https://hardverapro.hu/apro/ibike_mono_adventure_3000w_sok_extraval_elado/friss.html
-
zoombiee
csendes tag
Sziasztok,
Lenne valakinek esetleg információja, hogy egy Zalman LQ1000 mennyivel jobb vagy rosszabb vízhűtéssel bír mint egy Enermax Liqmax II 240.
Az Enermax Liqmax II 240 van most, hűtés szempontjából nincs igazán gondom vele, de a pumpa "morgása" nagyon zavar.
A Zalman elbírna a proci mellett egy R9 280 VGA-t?
Proci: I7 4770K
Húzni nem feltétlenül szeretném se CPU-t se A VGA-tÜdv: Dani
-
DigitXT
nagyúr
válasz zoombiee #45540 üzenetére
A Zalman LQ1000 gyakorlatilag egy házba épített Reserator XT.
Ergo annak is morog a szivattyúja. Leválasztás, szivattyúcsere.
(Én is azzal kezdtem, miután először meghallottam: "te jó ég".)A Zalman radiátorfelületét nehéz értelmezni ("szokatlan" méret):
azért az R9 280 az zabál rendesen, jó hőfokot azzal nem tudna.Elbírni elbírná... max. jó meleg lenne a víz... és a proci megfőne.Szerk: nehéz megítélni. Nagyjából 20x20-as felületet fúj a venti:
az nem feltétlen nagyon kevés, sőt, gyárilag is csináltak hozzá
VGA blokkokat. De az egész felület nem tűnik túl nagynak, uis
ritka lamellás/a vastagsága sem ismert első ránézésre. Passz!
Azért a Reserator XT-ben se voltak vmi hatalmas radiátorok...[ Szerkesztve ]
https://hardverapro.hu/apro/ibike_mono_adventure_3000w_sok_extraval_elado/friss.html
-
Atmil
aktív tag
válasz DigitXT #45539 üzenetére
Köszi.
Lehet, hogy félreérthető voltam. bocsiEz van most [link] erre cserélném [link]
A proci delidelve van. 4,8 Giga 80 fok Prime 95 alatt. 5 Giga 90 fok Prime 95 alatt. Ezeket a hőfokokat szeretném lejjebb vinni, azért gondolkodom a cserén.
Azért kérdeztem hogy az EK Water Blocks EK-KIT P280 lejjebb vinné-e a hőfokot.
A házban megoldható a HDD-k kivétele, illetve felülre az 5,25-ös-be, bele tudnám rakni. A ház tetejét tervezem kivágni egy kicsit, akkor a vízhűtő csövek nem az 5,25-ös felől lennének, hanem a ház hátuljából mennének a procira.
Abba nem vagyok biztos, hogy a szivattyú-tartály kombó: EK-xres 140 Revo D5 PWM (incl. szivattyú) a HDD-k helyére odaférne. Szélesség - magasság. Sehol nem találok pontos méretet.
HELP kérek
Üdv! Atmil.
-
DigitXT
nagyúr
Hát, a hőfokokat lejjebb vinni legelőször a szénnéhúzás visszafogásával lehetne. Az EK blokk valószínűleg jobb, mint a kompaktba szerelt blokk, tehát néhány fokot azzal is lehetne nyerni, viszont ha a vízhőmérséklet magas (ami elképzelhető, mert ilyen tuning mellett már bőven nem csak a gyári TDP keretet kajálja meg a CPU-d), azon nem segítene: ahhoz nagyobb hűtőfelület kéne és/vagy hangosabb ventizés... (Esetleg segít, ha a radiátort kívül helyezed el, mert akkor jobban átszellőzik.)
Méretek:
Forrás: https://www.ekwb.com/shop/ek-xres-140-revo-d5-pwm-incl-pumpNyilván szélesség/magasságba belejátszhat a csatlakozások iránya, és az állvány.
https://hardverapro.hu/apro/ibike_mono_adventure_3000w_sok_extraval_elado/friss.html
-
Atmil
aktív tag
válasz DigitXT #45543 üzenetére
Sokat segítettél köszönöm
Ha a tartálynak nem az aljára teszem a ventit 14 cm, hanem az oldalára, akkor a ház elejébe tudom tenni és elfér a tartály. A csövek rugalmasak, gondolom valamennyit lehet hajlítani határokon belül.
Jó lenne ha megúsznám házcsere nélkül. Még agyalok rajta.
A procit talán nem égetem szénné, mert a Prime 95 típusú terhelést nem igen kap hétköznapi használatra.
A vcore 1,280, 4,8 Gigán 80 fok Prime 95. 60 fok F1 alatt. Sony Vegas Pro kb. 65 fok.
Üdv! Atmil.
-
Csokilama
tag
válasz zoombiee #45540 üzenetére
Szerintem ne erőltesd.
CPU blokk, pumpa, ventilátor jóformán kuka. 10 éves design. Én 15k/db áron mondtam nemet rájuk.
Alu-réz is össze tud benne kapni. Inkább ne itt kezd el az épített vizet. Azt a plusz pénzt inkább valami újabb, jobb hűtéssel szeret kártyára verném el a helyedben. -
gyiku
nagyúr
ez egy 750D?
anno en igy faragtam bele az EK-L360 szettet, meg egy XTC280-at. a tartalyom kisebb volt, mint a tied lesz.ki kellene szedned az 5.25-os keretet, vagy legalulra tenni a radiatort vizszintesen, a hdd-ket fel az 5.25be, es a mostani hdd-k helyere tenni a pumpat a radiatoron levo ventilatorra, vagy egyik elulso ventilatorra, vagy fursz 2 lyukat a hazra es [link].
[ Szerkesztve ]
hüllő
-
mpierre
veterán
Van abban még lehetőség, már a 750d-ben:
- hdd tartó cseréje egy laposabb, de kicsit szélesebb kivitelűre (valamelyik corsair házéra...)
- D5 + tartály a radira, lapos, egyedi tartóval, úgy kevés helyet foglal
- ja és 2 db (2×140) radit használni.szerk.: Majd elfelejtettem a táp tartó kivágása - már nálam - mert így nem szerelhető bentről. És egy Lian Li keret felszerelése kívülről a táp helyén tátongó likra.
[ Szerkesztve ]
#### A hatalom nem egy jelvény vagy egy pisztoly. A hatalom az a hazugság: minduntalan hazudni, míg lassan az egész világ behódol neked. #### Eladó cuccok: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/mpierre/index.html #### https://youtu.be/CRaOpLyIDpk
Új hozzászólás Aktív témák
● Kompakt vízhűtések topikja erre!
● Olvasd el a Téma összefoglalót!
● Privát üzenetben szakmai kérdéssel ne zavarjátok a tagokat!
● A topik csak épített vizes rendszerekkel foglalkozik!
● A topik kiemelt témájú!
● Vízhűtés offtopik
- Konzolokról KULTURÁLT módon
- Wise (ex-TransferWise)
- Apple iPhone 13 - hízott, de jól áll neki!
- OLED TV topic
- PlayStation 5
- Autóápolás, karbantartás, fényezés
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Milyen CPU léghűtést vegyek?
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Yettel topik
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest