Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • PROTRON

    addikt

    válasz KMT #7986 üzenetére

    Igen, jól látod a képlet "tudományosságát", ilyen trükkökkel igyekeznek a laikusok számára nehézzé tenni a fizikát és a többi tudományt. :D
    Pedig valójában a matek tanárok általános iskola 4.-ben megmondják a tutit:
    4 alap művelet van, ha azokat megtanultad kezelni, akkor értesz matematikául, minden más csak urizálás. :D

    A "nulla" az nem fázis, hanem azon a vezetőn keresztül folyik vissza a "maradék" áram a trafó irányába, amit nem égetett el a fogyasztói berendezésed. Az hogy pontosan mennyi folyik visszafele, berendezés típusonként eltérő.

    A mérőóra mellett közvetlenül kell lennie (régebbi esetekben a mérőóra egy bakelit lemezre van szerelve) az áramszolgáltatói kismegszakítóknak.
    ha 3 db van, akkor van 3 fázisú a lakás betáplálási bekötése.

    Ha mindegyik 16-os, vagy annál erősebb, akkor nincs gond főzőlap csere alkalmával, ugyanúgy be lehet kötni a 2 főzőlap + 1 db sütő fázist ahogy most is be van.
    Fentebb ugye már leírtam a vezeték ellenőrzésének menetét.

    Azért teszünk különbséget, mert ahogy fentebb írtam a 3 fázisú bekapcsolás esetén, ha a főzőlap 2 áramköre meg a sütő el vannak osztva a 3 fázis között, akkor 1 miliszekundumban mindig csak az egyik fázis van maxon, a másik kettő nem, ezért elegendő 1 db nulla vezeték (aminek a keresztmetszete megegyezik a fázis vezetővel), mert minden adott időpillanatban csak 1 fázisnyi maradék áramot kell visszavezetni a transzformátor állomás irányába.

    Egyébként lakossági eszközök esetén nincs értelme a háromfázisú lakás bekötésnek, mert amúgy minden egyes berendezés 1 fázisú (ahogy főzőlapot is be lehet kötni egyfázisra), továbbá 0,030 A felett már érintésvédelmi szempontból is mind1 hogy 16A csap meg, vagy 32 vág földhöz. :D

    De sokaknál csak 3x10A van, ami a fészerben problémát okoz, mert pl hegesztő gép lassabban üzemel, mint ha 1x25A-re lenne kötve. Ezért szoktak ilyenkor változtatni a szolgáltatói bekötésen.

    Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

Új hozzászólás Aktív témák