Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
őstag
válasz csemberlen #7799 üzenetére
Erről nem beszéltünk, de őt ismerve, azaz a villanyszerelő ismerős tuti nem mérte le.
Szerintem úgy gondoltam, hogy az áram abba az irányba fog folyni... nem befele a vékony kis zöldsárgás rendszeren. Szóval passz.A linkelt videót pedig nem néztem végig. Arra véletlenül akadtam rá és ott csak a videó 12.percétől látott rész és villanyszerelő ismerősnél látottak egyezősége tűnt fel.
Értelmes dolog lehet a házat körbefogó külső réz gázvezeték közvetlen és jó földelése... mindez kizárólag indirekt villámcsapás okozta kár megelőzése miatt?
A hétvége óta ezen agyalok, hogy van-e benne műszaki ráció...? A műszaki ráció mindig jelentősebb. A szabványok ezeket követik le akár évszázados késéssel... ezért változnak és fejlődnek a szabványok. A felismert műszaki előnyök szabványosodnak idővel... Ahogy okosodik az ember, vagy ahogy változnak a technikai körülmények.
User_2: ez most nem EPH kérdés. Pont, hogy annak nem szán szerepet az ismerős, helyette egy vélt villámvédelmi kockázatot akar megoldani egy ilyen módszerrel.
[ Szerkesztve ]
Meliora sunt bono inimica
-
tyielow
aktív tag
"Az egyenpotenciálra hozó hálózat (EPH) lényege, hogy az épületben, lakásban lévő nem villamos berendezés részét alkotó vezető anyagú szerkezetek nagyjából egyenpotenciálon legyenek a gázkazánok földelt (érintésvédelembe bekötött) testeivel. Például, ha villámcsapás következtében megemelkedik a gázkazán testeinek potenciálja, az épületbe kívülről bevezetett vezetékek és a hozzájuk fémesen csatlakozó egyéb szerkezeti elemek földpotenciálon maradnak. Azonban, ha a villamos berendezés testeit és az előbb említett idegen vezetőképes részeket is a fő földelőkapocshoz csatlakoztatjuk, az a potenciálkülönbség jelentősen csökkenthető. Itt tisztázzunk egy tévhitet: nem a villamos berendezés potenciáljától védjük az idegen vezetőképes részeket, hanem az idegen vezetőképes részek potenciáljától a villamos berendezést. Ez azt jelenti, hogy a szakszerűen kivitelezett EPH hálózat megvédheti a gázkazán paneljét egy esetleges villámcsapás esetén a tönkremeneteltől."
YouTube: toty1ka
-
PROTRON
addikt
válasz tyielow #7803 üzenetére
Attól még lehetünk nálad jóval hozzáértőbbet akik a szakmai kérdéseket kisujjból megválaszolják.
Csak nagyon nem specifikáltad le a dolgokat.
Ez a "Hé szakik, ha profik vagytok, mondjátok meg hogy 10 évre hány szett gumit vegyek a kocsimhoz, ami zöld szinű és négy kereke van, benzines, de nem mondom meg hogyan használom és hányszor utazok vele hegyekbe, se a tengerpartra" esete volt : OElméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
csubuka
addikt
Sziasztok!
Csak még egy laikus kérdés a kiselosztók kapcsán. Azt jól látom, hogy a kültéri süllyesztett kiselosztó szekrényeknél nem igazán van "magas" IP védettség? Tehát kültéren még ha túlnyúló tető alatt is van az ember, akkor is falon kívüli kivitelt kell nézni és azt besüllyeszteni a szigetelésbe pl?
-
Atomgeszi
veterán
válasz tyielow #7803 üzenetére
Azért ez nem egy képlet, ahova be kell helyettesíteni 2 számot meg 2 betűt, és lesz belőle valami. Ehhez le kell ülni, be kell rajzolni, hogy merre milyen vezeték megy. Ilyenekkel a helyzet bonyolultságától függően jó sok idő elmehet.
Ehhez max mankót tud az ember adni, a többit neked kell kiszámolni.
Most megnéztem, azért ez nem kis ház. Erre itt "sajnos" senki nem fog neked időt áldozni, hogy végigszámolgassa. Nagyjából számold végig fázisonként, körönként, hova mennyi vezeték megy, vedd meg, ha nem elég, majd rendelsz hozzá. De ezzel is hiphop órák fognak elmenni.[ Szerkesztve ]
Eladó gyönyörű, kitűnő állapotú audiophile hangfalszett https://hardverapro.hu/apro/elac_carina_audiophile_5_0_szett/hsz_1-50.html
-
313313
addikt
válasz Atomgeszi #7806 üzenetére
Plusz az se mind1, hogy szerelvényenként egy áramkör vagy áramkörönként több szerelvény lesz...
Meg ugye helységenként 1db konnektor, vagy helységenként falankét 2db, konyhában ennek kétszerese...
Én pl itton 3db váltó kapcsolós körbe 75-80 m játszószálat húztam csak be...
[ Szerkesztve ]
HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB
-
őstag
Találtam egy ilyet... A talajvíz és a jó kis fekető föld a legjobb a földelő szondának.
A táblázatban lényegében semmi új nincs.De erről megint eszembe jutott valami. Tudom túl sokat gondolkodom...
Azt mondjuk nem értem, hogy a jellemzően 1 méter mélységet el sem érő sztárolt betonalap földelés (földelő acélbetét betonba ágyázva) miként lehet annyira jó... még ha durván nagy a felülete is... hiszen jobb esetben egy száraz, tömör... kavicsos anyagról beszélünk. Ami nálunk (a mosoni síkságon) ezen a mélységen homokos kavicsra fekszik fel... mert kb. az van afrikáig'. Abba a betonba belerakni a betonalap földelést A száraz homokos kavicson, sekélyen fekvő beton sávalap....
A betonalap földelés lenne ugyebár az elvárt alap megoldás.... a földelő szonda pedig egy utólagos vagy kényszer megoldás.[ Szerkesztve ]
Meliora sunt bono inimica
-
-
313313
addikt
válasz Atomgeszi #7813 üzenetére
Amit tudsz telefonnal is kapcsolni, vagy akármilyen kapcsoló egy "kóddal", ami egy központba fut be, és a központ adja ki, hogy a kapott kóddal mit helyez üzembe...
HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB
-
Atomgeszi
veterán
Na, de ez bárhova kerülhet igazából.
A kapcsolók még attól ugyanúgy sima csengőkapcsolók, egy vezeték be, egy ki.
Ha jól értem, amit te mondasz csak egy plusz lehetőség a meglévő kapcsolók mellett, nem helyett.Eladó gyönyörű, kitűnő állapotú audiophile hangfalszett https://hardverapro.hu/apro/elac_carina_audiophile_5_0_szett/hsz_1-50.html
-
Atomgeszi
veterán
Egy kettes sorolt szerelvényt téglafalban hogyan lehetne lejjebb tenni 1 cm-rel?
Azon kívül, hogy kivésem a dobozát és újra begipszelem, ezáltal a szerelvény is lejjebb kerül.Nincs valami lifehack?
Eladó gyönyörű, kitűnő állapotú audiophile hangfalszett https://hardverapro.hu/apro/elac_carina_audiophile_5_0_szett/hsz_1-50.html
-
demars
addikt
Üdv.
Hőszivattyút "kötött" már valaki? 3 fázisú rendszer. Leírásban semmi konkrétum. Beltérihez 5x4 MT kábelt terveztünk. Kültérinek 5x2,5 MT kábelt.
Mi vezérli ezt a rendszert? Kell neki külön termosztát? Beüzemelő majd érkezik, de a kábelezést előtte meg kellene oldanom.Az áram alatt lévő alkatrész ugyanúgy néz ki, mint amelyikben nincs áram, csak más a fogása!
-
csemberlen
őstag
Szia! Mi mindig kérünk a beüzemelőtől kábel tervet. Van emelyik nem indul el egy vezérlő nélkül( termosztát szerű), van amelyiknek kell beltéribe internet. A beüzemelő amikor a gázcsövet viszi, akkor arra szokta rászigetelni a vezérlő kábeljét.
Kültérre egy ideje már nem teszünk MT,MBCu. Helyette kültérre Gumi kábelt teszünk abból is a jobbikat: H07RN-F tipust.[ Szerkesztve ]
Hja kérem az élet nem egy habostorta
-
demars
addikt
válasz csemberlen #7821 üzenetére
Köszi. MT már úton van (védőcsőben húzzuk). UTP kábel is van (kommunikáció miatt). Külső hőmérséklet érzékelőnek bekábeleztem. A beüzemelő Igazából egy klíma szerelő lesz (ismerős) mindent mi csövezünk kötünk (öcsém háza). A rendszerben a vezérlése érdekelne, lesz radiátor és padló fűtés is. Kombi gázkazán lesz vele párhuzamosan. Mehetnek együtt? Vagy itt is tiltani kell az egyiket?
Kimaradt: immergas a hőszivattyú és a kombi gázkazán is.
[ Szerkesztve ]
Az áram alatt lévő alkatrész ugyanúgy néz ki, mint amelyikben nincs áram, csak más a fogása!
-
demars
addikt
válasz csemberlen #7823 üzenetére
Okos vezérlés az gyári, vagy megrelézitek? 24-36 modulos elosztót szánok a fűtés vezérléshez, abban elférek. A betápok külön a nagy elosztóból jönnek (96 modulos Schrack fém szekrény).
Az áram alatt lévő alkatrész ugyanúgy néz ki, mint amelyikben nincs áram, csak más a fogása!
-
PROTRON
addikt
Az hogy kültérre védőcsőben drága gumikábelt húzunk, mert cégeknél van pénz, azt sem szokta betartani a családi ház szerelésekor a hőszivattyús cég aztán x évig nincs is probléma belőle.
Olyan szintű kérdéseket teszel fel, amik már maga a hőszivattyút telepítő cég emberei szoktak csinálni, nem az általános villanyszerelők.
Lehet szerencséd és épp felnéz ide olyan aki önszorgalomból kitanulta, de ez nem automatikus.Mint írta csemberlen, még a kábelezést is a hőszivattyús cég szakembere írja le, hogy honnan hova hány eres kábelek. Az hogy megadsz egy márkát az nagyjából nulla info.
Visszakérdezek:
Az én Opel kocsimhoz milyen gyakran kell kereket cserélnem?
Hiszen megadtam hogy Opel márka és hogy autó...Ilyenkor egyébként lehet alapul venni a gyártó telepítési kézikönyvét kombinálva a gyártó által kiadott műszaki adatlappal, de azt is valszeg neked kell majd kisilabizálni...
Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
demars
addikt
válasz PROTRON #7825 üzenetére
Szia. Tudom, hogy iparban máshogy működnek a dolgok. Köszönöm a segítséget.
Nyilván próbálok minden infót összegyűjteni, hogy megoldjam a feladatot!
Itt nincs tervező, nincs hőszivattyús cég, saját kútfőből kell megoldanom. Ezért is kérdeztem ennyit.
Ami nekem fura, hogy a gyári gépkönyvben szinte semmi infó a villamos részről. Egy gázkazánnál mindent leírnak, még az A típusú AVK t is előírják.
De majd megoldjuk ezt isEgyébként, az Opelednél akkor kell kereket cserélni, ha elérte a maximális futásteljesítményt! Ez lehet km -ben vagy évben megadva is. A gumi megint más tészta, használat függvénye.
Alap esetben évente kétszer kell kereket cserélni, (téli, nyári váltásnál).Az áram alatt lévő alkatrész ugyanúgy néz ki, mint amelyikben nincs áram, csak más a fogása!
-
Atomgeszi
veterán
"Itt nincs tervező, nincs hőszivattyús cég, saját kútfőből kell megoldanom."
Akkor a beüzemelő mit fog csinálni végül is? Vagy ő tőle nem lehet kérdezni?(Amúgy ismerős szitu... én is építkezésnél még az összes szakmát ki kellett tanulnom, mert a szakik nagy része nem foglalkozik semmivel, csak legyen meg aztán kész, többit oldja meg a tulaj, gondolkodjon)
-
demars
addikt
válasz Atomgeszi #7827 üzenetére
Ez úgy van, hogy öcsém víz -gáz fűtés szerelő, ahol vásárol bolt, ad neki kedvezményt (jutalékot), nem is keveset. Naná, hogy onnan vette meg a hőszivattyút is, mindenestül (40% jutalékkal), kb 1,5 éve meg van már, most kerül beépítésre. Valószínű kijönne egy szaki, de van több klímás ismerőse, azt mondták ők simán elindítják, működni fog. A villamos rész maradt rám.
-
PROTRON
addikt
Ezt értjük (bár van akinek elsőre nem esett le), ellenben továbbra is javasolt egy hőszivattyús topicot / FB csoportot keresni, mert ott pontosabb válaszokat fogsz kapni.
Ellenben ha megvan az eredmény hogy a Te általad a dobozról tű pontosan beolvasott típusszámú és gyártási évű példányhoz milyen kábelezés kell, szívesen vesszük ha megírod ide, hogy ha legközelebb valaki egy tűpontosan ugyanolyan típusazonosíjú cucchoz keres kábelezést és hajlandó automatikusan, saját magától megírni az adatot, nem nekünk kell az Ő érdekében kombifogóval kihúzni a fogából, mint ha fájna neki ez az infó, akkor megírhassuk neki.
Köszi.Visszakérdés:
Ha már Opel, nem értem, a legfontosabb választ nem adtad meg.
Jó ha megvettem a 10 garnitúra 32 colos kereket? 10 évig ki fog tartani az én(korábban nem taglalt) felhasználói szokásaimmal? Láttam hogy egy random havernál ilyen kerekek vannak a bmw terepjáróján, akkor Te biztos tudod a választ. :IElméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
Elims
veterán
Sziasztok!
Tudja esetleg vki,hogy [ezzel 1.] vagy [ezzel 2.] a műszerrel hogyan lehet megnézni egy kábel szigetelés ellenállását?
Mi lenne a pontos menete?A kábel végére kell vmilyen eszköz? (Ezt erősen kétlem,de megkérdezem..)
A mérendő érpár másik végét össze kell zárni?Előre is köszi!
-
kuntics
aktív tag
Képen látható problémámra keresnék megoldást. Így szeretném megoldani a lakáselosztót, 2 fi relé után kötött dolgok még nem 100%osak, lehet variálni az elosztást. Leginkább a pirossal bekarikázott részhez kellene valamit kitalálnom. A bejövő fázis és nulla kábelt hogyan lehetne esztétikusan elosztani 2 felé a 2 fi reléhez?[kép]
-
lappy
őstag
-
313313
addikt
válasz kuntics #7832 üzenetére
Ez így nem lesz jó.
Fí reléként kell nulla sín, különben random le fog menni.Esztétikusan meg iker érvéghüvellyel, vagy 2db fővezetéki sorkapocs. Elöbbi helytakarékos, utóbbiból a kis méret is egy modulnyi helyet foglal/db
-
User_2
tag
válasz kuntics #7832 üzenetére
a kékből, ami a lap alján van nem elég egy, a felső sorra is kell külön, különben összekevered a vezetékeket és összevissza veri le a FI reléket.
alapsinre-rogzitheto-sorkapocs kell neked, annyi ahány FI reléd van.
vagy másnéven fővezetéki sorkapocs, de az jóval nagyobb szokott lenni.ugyanez használható a bekarikázott részre is, van belőőle 7-es,12-es, 15-ös,
PZ2 csavrhúzó kell hozzá, tehát nem PH, erre figyelj, mert PH-val nem lehet meghúzni rendesen 2Nm-re,
ha nincs nyomatékcsavarhúzód, ez épp a csavarfej megszakadáshatárán van, úgyhogy fel kell áldoznod egy-két csavarkötést a sorolósínből míg ráérzel a 2Nm-re.a katalógusukban találsz variációkat, a klemmen szekcióban, magyarul most nem találtam, de bizos elboldogulsz vele:
pollmann_katalogusa fura az hogy a kismegszakítókhoz is PZ2 kellene, már azoknál amik a kezembe akadtak, de villanyszerelős csavarhúzókészletekben rendre csak PH csavarhúzók vannak.
[ Szerkesztve ]
-
kuntics
aktív tag
Köszönöm az ajánlásokat, meg a javításokat! Ez a pollmann féle megoldás jónak ígérkezik, 2x12-es dobozban csak elfér.
Kijavítottam a rajzot, így már talán nincs benne hiba.
-
Dorian
félisten
Sziasztok,
Konyhát újítjuk fel kell majd egy pár új kapcsoló, dugalj. Van az ezer féle márka, család közt bármi érdemi különbség, vagy csak dizájn? Mondjuk nekem dizájnra is mind ugyanolyan
(Másik lakásomban Legrand Valena van, állítólag sokakanak nem szimpatikus, nekem pl. a 15 év alatt semmi bajom se volt velük)Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!
-
User_2
tag
van különbség, sokszor lényeges
- vezeték bekötési módja, könnyen vagy csak körülményesen lehet a vezetéket be és kikötni, hogyan fér el a kötődobozban?
- kapcsolónál kapcsolási érzet, nem hinnéd el mekkora különbségek vannak
- dugaljnál a be és kidugási érzet
- dugaljnál a védőérintkező tud behajlani ha rosszul van kialakítva
- és mindegyiknél a kötődobozba rögzítés módja, mennyire könnyű túlfeszíteni, mennyire könnyen fog kiesni a kötődobozból
- a fedőburkolat rögzítési módja: mennyire könnyű letörni első beszereléskor
(pont legrand-dal jártam így)venni kell egy darabot és gyakorlatban ki kell próbálni, ha beválik lehet többet is venni
-
Dorian
félisten
A szerelést villanyszerelő végzi, úgyh az ezzel kapcsolatos különbségek nem érdekelnek, majd megoldja ahogy akarja.
"kapcsolónál kapcsolási érzet, dugaljnál a be és kidugási érzet"
Valószínűleg akkor ilyen téren igénytelen vagyok, ha működik, az nekem tökéletes.Amúgy a házban máshol Valena Life típus van (így vettük). Most, hogy így belegondolok, a sima Valenánál mintha ez kicsit gagyibb lenne, de igazából nincs semmi bajom vele.
Végül fehér sima, nemlife Valena lesz a konyhában.
[ Szerkesztve ]
Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!
-
vacs
veterán
Sziasztok.
Konyhai led szalaghoz vettem egy Kanlux vezérlőt és controllert.
Nem sikerül párosítani őket!
A manual se sokat segít, a képek szerint 3x 3 másodpercig, vagy 5x 3 másodpercig kell nyomni az ON gombot, de semmi.
Valaki tudja a trükköt?(^)(>.<)(^)
Új hozzászólás Aktív témák
- Büszke apukák és anyukák topikja
- Black Friday november 29. / Cyber Monday december 2.
- Ukrajnai háború
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Microsoft Excel topic
- Elemlámpa, zseblámpa
- Milyen processzort vegyek?
- Projektor topic
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Gaming notebook topik
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs