Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
őstag
-
Dave™
nagyúr
válasz lionhearted #39605 üzenetére
A felhasználó szempontjából szerintem mindegy, hogy mi az oka.
-
growler
őstag
válasz zoltanz #39603 üzenetére
Letöltöttem, és liveként futtatva kipróbáltam a Garuda 220101-et Cinna. felülettel
Alapértelmezetten "Server Name: PulseAudio (on PipeWire 0.3.42)"
Egy parancs: sudo pacman -S easyeffectskellett a telepítéshez.
(Jól tele is pumpáltak különböző menüpontokkal a Hang és videó menüt)
Egy újraindítás után,(lesöpört minden telepítést) jött a:
sudo pacman -S jamesdsp
Ez a pulseaudio equalizer, és a pulseeffects "szerelemgyerekének" tűnik
és PipeWire alatt működik. ... Kipróbálni/ismerkedni vele, szerintem érdemes. -
zoltanz
nagyúr
Próbáltam telepíteni, de ennél a hibánál megállt:
Az alábbi csomagoknak teljesítetlen függőségei vannak:
jamesdsp-pipewire : Függ ettől: libarchive de az nem telepíthető
E: A problémák nem javíthatók, sérült csomagokat fogott vissza.
-
nagyúr
válasz zoltanz #39609 üzenetére
sudo apt install build-essential libarchive-dev qtbase5-private-dev qtbase5-dev libqt5svg5-dev libglibmm-2.4-dev libglib2.0-dev libpipewire-0.3-dev
forrásFenti parancsot lefuttattad? Mondjuk ha ilyenkor lehetne tudni, hogy a Debian testingen vagy valamilyen Ubuntu-n próbálkozol....
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
zoltanz
nagyúr
válasz ubyegon2 #39611 üzenetére
Felraktam ezekt is, de továbbra is hiány van: (sima 20.04 mivel csak a főverziókhoz van nvidia zárt bináris meghajtó, másik gépen vannak más OS-eim is persze)
libarchive csomag nem elérhető, de egy másik hivatkozik rá.
A kért csomag hiányzik, elavult vagy csak más forrásból érhető el
E: „libarchive” csomagnak nincs telepítésre jelölt verziója
Más sikerült imwheel -t felrakni, hogy több sort görgessen az egér (pl böngészőkben Chromium, Opera)[ Szerkesztve ]
-
őstag
-
kiborg
aktív tag
Sziasztok!
Rufussal felírom pendrive-ra a 21.10-es desktop dvd-t, majd indítanám újra, felismeri a pent, kiírja, hogy GRUB és sehova tovább. Mit tegyek, hogy továbbmenjen ?Ésszel él az ember - mondá a kannibál!
-
stopperos
senior tag
válasz kiborg #39614 üzenetére
Szia, nem tudom, hogy rufus-szal mi lehet a gond, én balenaEtcher-t szokam használni usb kiírásra. Illetve most ventoy-ra kezdek áttértni (a ventoy képes pendrive-ra elég csak felmásolni az iso vagy img fájlokat, és a boot menü a rajta lévő képek alapján generálódik, nem kell külön kiírni őket).
Esetleg próbáld meg ezek közül valamelyikkel, rufus esetén lehet valami további opciót is kapcsolni kell.[ Szerkesztve ]
"What is Linux? I only joined because of the the penguin..." - meanwhile in the linux community. http://9gag.com/gag/arpZGOy
-
nagyúr
válasz zoltanz #39612 üzenetére
Megnéztem 20.04 alapú Mint-en és úgy néz ki, hiányolja ezt is: libpipewire-0.3-0, ez viszont 21.04-től van csak.
pipewire (0.3.24-3) dettó, 20.04-ben a 0.2.7-1 van ebből is.
Viszont ezek alapján úgy néz ki, hogy a Debian 11 testing-en mennie kéne a dolognak.
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
kiborg
aktív tag
-
kiborg
aktív tag
válasz kiborg #39621 üzenetére
Csak hogy változatos legyek, az Etcher-el sem megy
Pedig látja a Pent. [link] .
Simán átlép WIN töltésre. A GRUB-nál ugyanitt megállt. BIOSban semmit nem módosítottam. Biztos, hogy nálam van a baj, de mi ?
Gigabyte GA-P35-DS3P lapom van.Ésszel él az ember - mondá a kannibál!
-
-
lev258
veterán
válasz kiborg #39624 üzenetére
A BIOS-ban minden beállítás megfelelő? Egyébként usb2-es pendrive esetén sem mindig működik ezzel az alaplappal, több fórumon is foglalkoztak a témával.
Mellesleg ilyen géphez Ubuntu MATE vagy Xubuntu rendszert próbálnék. A sima Ubuntu valószínűleg jobban megterhelné.[ Szerkesztve ]
Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
gregory91
senior tag
válasz lev258 #39627 üzenetére
Ha a képfájl egyfajta "dd- módszereként" lett kiírva a "cerka-meghajtóra" (még leírni is rossz),csak a grub indul uefi módban,ellenben a isolinux veszi át a bootloader szerepét.
[ Szerkesztve ]
Remélem itt elfér - https://sites.google.com/site/geriprojekt/ - https://github.com/kgregoryan - Az ember téved,a gép hibázik.
-
lev258
veterán
válasz gregory91 #39628 üzenetére
Nem pont ilyen, de azonos generációhoz tartozó asztali gépem nekem is van. Mind a dd, mind az Etcher megfelelő pendrive-okat készített nekem eddig hozzá. Használható volt UEFI-s és nem UEFI-s környezetben is.
Tudtommal a Rufus és a többiek szoktak csak bekavarni.[ Szerkesztve ]
-
kiborg
aktív tag
válasz lev258 #39629 üzenetére
https://lacyc3.eu/az-ubuntu-csalad-rendszerkovetelmenyei
Ez alapján akár elég lehet a gépem. Q9650 és 8GB Ram van benne.
Ez a lap ilyen hogy UEFI meg Security nem ismer Régi lap.
Ismerkedés a cél, meg hogy hátha jó lenne a hang,mert Win10 alatt néha recseg. HW vagy SW hiba, ki szeretném deríteni. Meg hátha a Firefox nem lenne olyan pazarló a memóriával. Szinte csak netezésre használom majd.Ésszel él az ember - mondá a kannibál!
-
stopperos
senior tag
válasz kiborg #39624 üzenetére
Az alaplappal mennie kellene (Gigabyte P35-DS3P), kiválasztod F12 -vel, hogy melyik eszközről induljon? (ne haragudj, hogy ilyen alapot kérdezek, csak szeretném kizárni ezt)
"What is Linux? I only joined because of the the penguin..." - meanwhile in the linux community. http://9gag.com/gag/arpZGOy
-
zoltanz
nagyúr
Hogy tudom telepített 20.04 rendszert csökkentett grafikus módban indítani?
köszi! -
zoltanz
nagyúr
Felraktam a LUbuntu 20.04 -et, de a felhasználó bejelentkezés ablakban néha szétfagy. Ugyanez Mate -val stabil. Mi okozhatja?
Köszi! -
amdni
aktív tag
Üdv Mindenkinek!
Linux Mind Cinnamon 20.3-as (Ubuntu 20.04 LTS) operációs rendszert telepítettem egyik gépemre, sajnos alvó állapot vagy hibernálás után olyan mintha lefagyna a gép.
Az egér reagál a mozgatásra, a billentyűzettel a start menü megnyitható, de akármire kattintok az egérrel, nem nyitja meg, nem történik semmi. Start menübe lépéskor hiába írok valamit a billentyűzettel, a keresőbe nem íródik be. -
lev258
veterán
Valaki decemberben azt írta a Mint-esek fórumára (külföldi oldalon), hogy a 19.3-ban még jó volt, de azóta olyat tapasztal, mint te. Lehet kernel oldali probléma, de az új Cinnamon is gyanús. Egyébként van külön Linux Mint topik itt az oldalon.
-
peterattila
aktív tag
válasz kiborg #39630 üzenetére
SW hiba, a Win 10 nem támogatja teljes körűen már ezt a rendszert. Nekem is van ilyen rendszerem (EP45-DS3l alaplap, Q9550 cpu) recsegő hanggal Win 10 alatt. A megoldás az, hogy a bios-ban kikapcsolod az EIST funkciót. Nem fog recsegni. Illetve nem használsz rajta 10-et.
-
félisten
Sziasztok!
Ubuntu DDE van fent pát napja, és van két bosszantó hiba;
1.) A lightdm duplán tölt be; megjelenik, majd eltűnik, látszik a karakteres login prompt kis ideig, majd visszatölt, és akkor már oké.
2.) nem műxik a touchpados jobb gomb
Az elsőre találtam bug ticketet, de 2016-os a legfrisseb ilyen hiba.
A másodikra csak gnome-os megoldást találtam, de az itt ugye nem releváns.Van tippetek rájuk?
Kössz elöre is!
[ Szerkesztve ]
Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html
-
félisten
válasz lev258 #39643 üzenetére
Amúgy kipróbáltam feltenninaz sddm-et, az meg akapból.téma nélkül kerül fel, és ha fel akarok tenni valami témát hozzá, akkot meg fel akarja tenni a fél KDE-t vele.
Esetleg erre van tippetek, hogy valami kde mentes géma nincs az sddm-hez?
-
félisten
válasz PociAti #39645 üzenetére
Az SDDM a KDE display managere. :D A KDM utóda. Elég tartós.
A deeping-es remix valóban kevésbé fő csapás, de máshol nem találtam nagyjából naprakész deepin-t ubuntuval.
De akkor megkérdezem a dolgokat a dde-s fórumban.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Ezek a OnePlus 12 és 12R európai árai
- Vezeték nélküli fejhallgatók
- Milyen RAM-ot vegyek?
- Milyen alaplapot vegyek?