Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
PociAti
őstag
válasz lev258 #39451 üzenetére
Nem, nem szokott hibát dobni.
sudo apt-get update
...
Letöltve 325 kB 2mp alatt (157 kB/s)
Csomaglisták olvasása... KészMindenféle programozási környezetet, speciális programokat telepítettem fel, azért nem akartam eddig piszkálni, mert lényegében működött.
[ Szerkesztve ]
-
PociAti
őstag
válasz lev258 #39453 üzenetére
Ennél már van hiba:
pa@pa:/etc/update-manager/release-upgrades.d$ sudo apt-get upgrade
Csomaglisták olvasása... Kész
Függőségi fa építése
Állapotinformációk olvasása... Kész
Frissítés kiszámítása... Kész
*The following packages could receive security updates with UA Infra: ESM service enabled:
libpam0g libdjvulibre-text bluez
.... és még nagyon sok más ...
libssl1.0.0 php7.0-mysql tzdata
Learn more about UA Infra: ESM service for Ubuntu 16.04 at https://ubuntu.com/16-04
Ubuntu comes with ABSOLUTELY NO WARRANTY, to the extent permitted by
applicable law.
Az alábbi csomagok vissza lesznek tartva:
libmysqlclient20
0 frissített, 0 újonnan telepített, 0 eltávolítandó és 1 nem frissített. -
-
PociAti
őstag
válasz PociAti #39454 üzenetére
Synapticban a Telepítve(frissíthető) résznél szerepel ez a libmysqlclient20.
Gyanúm szerint ez okozhatja a galibát.
Ha el szeretném távolítani, akkor az alábbi 4 dolgot rántaná magával:
- ligdal1i
- libopenscenegraph100v5
- libqt4-sql-mysql
- scribus-ng
Az utóbbi progit szinte napi szinten használom, de már nem ez a fő rendszerem, szóval most bevállalok egy törlést. MySQL-t szerettem volna életre kelteni pár hete, annak környezetében halt le pár dolog. -
PociAti
őstag
válasz PociAti #39456 üzenetére
Ezek szerint csak egy kis noszogatás kellett, mert az előző hiba helyreállítás után rendben elindult.
pa@pa:~$ sudo do-release-upgrade
Új Ubuntu kiadás keresése
Letöltés:1 Frissítőeszköz aláírása [819 B]
Letöltés:2 Frissítőeszköz [1.251 kB]
....
Biztosan el szeretné kezdeni a frissítést?
43 szoftvercsomagot a Canonical már nem támogat. A közösségtől
továbbra is kaphat támogatást.
43 csomag el lesz távolítva. 947 új csomag lesz telepítve. 2328
csomag lesz frissítve.
Összes letöltendő adatmennyiség: 2.815 M. A letöltés körülbelül 5
perc alatt fejeződik be ezen a kapcsolaton.
A frissítések telepítése órákat vehet igénybe. Ha a letöltés
befejeződött, a folyamat már nem állítható meg.
Folytatja? [i/N] Részletek [r] -
ace05
senior tag
Van egy ubuntu-s gép ami openvpn szerverként van használva, de rá van kötve egy hangosbemondó rendszerre, kb mint egy iskolarádió. Van valamilyen módszer arra, hogy egy laptop mikrofon jelét windowson keresztül ráküldeni? SSH van, mocp-vel tökéletesen tudok zenéket lejátszani, (csak a hangerő szabályzás nem működik)
[ Szerkesztve ]
-
amdni
aktív tag
Sziasztok!
NVME M2 SSD-re telepíteném az Ubuntu Linux rendszert, de Pcie slotban lévő kártyában van, alaplapon nincs m2 hely, régebbi alaplap.
Sajnos a bootolás nem működik az SSD-ről BIOS nem látja, a kártya gyártója szerint az Asusnál van a gond. Bios a legújabb.
Operációs rendszer látja az SSD-t. Asus H61M-D az alaplap típusa.Szóval vagy alaplapot cserélek, vagy pl. megoldom hogy egy pendrive-ról bootoljon a rendszer, amit lát a BIOS. De a Linux az SSD-n lenne.
Hogyan lehet ezt megoldani?
Van erre mód?
Előre is köszönöm! -
amdni
aktív tag
Linux Mint Cinnamon 20.2 az Operációs rendszer amit szeretnék használni.
-
törölt tag
Telepitéskor "valami más" opció. Egy pendrájvot kinevezel boot eszköznek, másra nem használod. Csinálsz rá egy esp-boot partíciót és azt csatolod fel, a gyökér partíciót meg a home-ot az SSD-re rakod. Csak arra kell figyelned, hogy a boot pendrájvod mindig a gépben legyen amikor indítod az Ubuntut.
Meg ne keverd össze a live pendrájvval amikor telepítessz.
Telepítés után meg a boot pendrive legyen az elsődleges boot eszköz a biosban.[ Szerkesztve ]
-
csixy
addikt
Simán. Telepítés közben legyen bedugva a kis pendrájv is. Tegyük fel, hogy mondjuk a pendrájv a /dev/sdc. Legacy telepítés esetén a bootmanagar telepítésének helyéül jelöljök meg a /dev/sdc-t. UEFI telepítés esetén az efi partíciót tegyük a pendrájvra (nem feltétlenül kell rá GPT partíciós tábla, lehet hogy működni fog régi fajta dosos partíciós tábla is) egyes rendszerek (ilyen a linux mint is) kérik hogy a grub telepítésének helyéül jelöljük meg a /dev/sdc-t. Az efi partíciót természetesen grub esetén /boot/efi kell mountolni.
Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.
-
csixy
addikt
Az efi partíciót nem jól csatoltad telepítéskor.
/boot/efi a csatolási pontja mert a linux mint grubos telepítést csinál, meg az ubuntu is. Legyen telepítéskor most majd megformázva, mert ki tudja mi került előzőleg rá.[ Szerkesztve ]
Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.
-
csixy
addikt
válasz growler #39476 üzenetére
Már hogyan láthatná másképp a telepítő. [a korábbi oprendszer látja]
-
-
growler
őstag
Ahogy nézem, ez egy kb. 10 éves gép - abban az időben kezdett jobban elterjedni
az UEFI. Nem lennék nagyon meglepve, ha ennek a gépnek "Class1"-es UEFI-je lenne.
Class 0: Legacy BIOS
Class 1: UEFI in CSM-only mode (i.e. no UEFI booting)
Class 2: UEFI with CSM
Class 3: UEFI without CSM
Class 3+: UEFI with Secure Boot Enabled -
csixy
addikt
válasz growler #39484 üzenetére
Akkor a világ legegyszerűbb dolga MBR-rel, vagy Legacyval telepíteni, csak hülye a BIOS, hogy a telepítő pendrájvot UEFi-ben hozza, vagy telepítő rosszul lett kiírva. DD-zni kellett volna.
[ Szerkesztve ]
-
amdni
aktív tag
válasz growler #39486 üzenetére
Szoftveres RAID-ot szeretnék használni adatmentés miatt (RAID5 4 HDD-vel) ezért nincs már szabad sata port az alaplapon. Gondoltam a PCe + NVME SSD megoldás jó lesz, nem volt arról szó hogy ha a PCIe16 kártya támogatja a boot lehetőséget, az alaplap is, de mégsem működik.
Amint lesz időm tovább próbálom keresni a megoldást, köszi a segítséget addig is.
-
gregory91
senior tag
Nem féltétlenül hülye a BIOS: Felimerheti a mbr vagy efi módot is a boothoz.Fontos hogy ez esetben nemcsak hogy legyen normálisan kiírva a image, kell az is hogy a user a megfelelőt válasza ki.
Remélem itt elfér - https://sites.google.com/site/geriprojekt/ - https://github.com/kgregoryan - Az ember téved,a gép hibázik.
-
csixy
addikt
válasz gregory91 #39490 üzenetére
Igaz. Én is láttam olyan biost, ami úgy nézett ki mint egy sima MBR és mégis UEFI volt és annál nagyon számított, hogy hogyan állítjuk be a bootsorrendet.
-
amdni
aktív tag
Lehet hogy egyszerűen a grub nem látja a a PCIe16 on keresztül csatlakoztatott NVME ssd-t?
-
nagyúr
Ha az alaplapod AHCI protokollt ismer csak, akkor szerintem a NVME protokoll-lal nem tud mit kezdeni, ezt egy csatolókártya sem teszi bootképessé. M.2/M-Key (PCIe 2.0 x4) csatolással szerelt AHCI protokollos SSD meg igen ritka mostanában.
Minimális esélyed talán a Külső 2,5'' mobil rack-ek topikja-ba egy kérdés, ottani Tg Linuxot is ismeri, ha megoldható külső házzal, tudni fogja. Vagy beáldozol Sata csatlakozót, de olyan régi alaplappal, amin még Sata3 sincs, kár elvárni, hogy NVME SSD-ről bárhogyan is rendszert fogsz futtatni. Ne is agyalogjatok rajta tovább.
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
nagyúr
Vajon ez jó lenne?
Az az SSD mi is pontosan? Mert csak annyit írtál, hogy NVME. Pontos megnevezés vagy gyártói azonosító kéne.példa: Samsung 970 PRO 512GB (MZ-V7P512BW)Ne is nézd meg. Csak Sata van a lapon.
3 x SATA 3Gb/s connectors (SATA2_2, SATA2_3, SATA2_4) supporting up to 3 SATA 3Gb/s devices
Support for RAID 0, RAID 1, RAID 5, and RAID 10
* When a RAID set is built across the SATA 6Gb/s and SATA 3Gb/s channels, the system performance of the RAID set may vary depending on the devices being connected.
1 x mSATA foglalat
2 x SATA 6Gb/s connectors (SATA3 0/1) supporting up to 2 SATA 6Gb/s devices[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
growler
őstag
[link] Lefordíttattam a szerintem lényeget:
"Még a 2 generációval újabb, Z97-es kártyák esetében is hiányos volt a PCIe adapterben lévő NVMe-meghajtóról történő rendszerindítás támogatása."Annyival jobb lenne az új alaplap, hogy van rajta SATA3-as, és USB3-as aljzat.
Közvetlen, ill. külső TRIM és UASP támogatású házba tett 2.5"-os SATA3-as
SSD-hez.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Windows 10/11 Home/Pro , Office OEM/Retail kulcsok
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest