Új hozzászólás Aktív témák

  • karoli9

    tag

    Sziasztok!

    Élvezet volt olvasni az eddigi hozzászólásokat, nem gondoltam volna, hogy rálelek egy olyan topic-ra, ami most nagyon is aktuálissá vált :D

    Először is néhány adat hogy könnyebben leírjam a problémámat:
    Monitorom: 2505 óra működési idővel (40000 óra felezési idő) rendelkező, CCFL háttérvilágítású HP LP2475W (TFT Central szerint 92% NTSC színtér lefedettség, a HP honlapján csak annyi van, hogy 102% color gamut)
    Gépeim: HP EliteBook 820 G1 laptop hackintosh macOS 10.12.6-tal és egy HP Elite 8300 SFF desktop Nvidia GTX 1050 Ti 4GB LP-vel, szintén hackintosh az előbbi rendszerverzióval. Előbbivel használom a monitort, mert utóbbi a TV-re van kötve (játék :D ) és egyben az a szerverem is.
    Kalibrátor: Datacolor Spyder3Pro, USA-ból, korát nem ismerem. El is keseredtem, ahogy olvastam az elmúlt percekben, hogy kémiai alapú, nem gondoltam volna, hogy nem örülhetek sokáig :D

    Kb. egy évvel ezelőtt kölcsönkaptam egy Spyder4Express-t, amellyel a fenti monitort Windows 10 Pro alatt (HP ProBook 4340s) és fene tudja melyik DisplayCAL verzióval kalibrálni véltem. A fehér betűk és sötét háttér élein a kalibrálást megelőzően piros pixelek voltak láthatók. A kalibrálás fővonalát a TFT Central tesztje képezte. A kalibrálást követően láss csodát, a piros pixelek eltűntek. AdobeRGB 99,9%, sRGB 99,9% színtér lefedettség lett. Király.

    A monitor állt bizony jó néhány hónapot a szekrényben, mert nem tudtam használni, aztán összeállt a kép, költözés, saját Spyder3Pro kalibrátor és Adobe CC előfizetés.

    Uccu neki, kalibrálni szerettem volna, azonban most eltértem Florian Höch egyik fórumos hozzászólása miatt, miszerint ne abajgassuk a kontrasztot, hagyjuk gyári beállításon. A piros pixelek ismét látszódtak mind Windows 10, mind macOS alatt, habár utóbbin kevésbé.

    DisplayCAL 3.3.5.0 volt a szoftver, a fenti laptop a gép, macOS a rendszer és a kalibrálás végén meglepve tapasztaltam, hogy sRGB ~95% lefedettség, AdobeRGB ~88% lefedettség, de mindkét esetben sokkal nagyobb színtér, valamint hogy a piros pixelek nem tűntek el. Baromira meglepett, nem tudtam mire vélni. Még annyi, hogy egy 2014-es "Correction"-t alkalmaztam (i1 Display 2 talán), amit korábban nem tettem.

    Számos helyen hiba csúszhatott a számításba, rengeteg a változó és már semmiben sem vagyok biztos. Bízom benne, hogy valaki tud jó irányt mutatni.

    Tehát:
    1. Mi a halálért vannak jelen a piros pixelek a nagyon sötét és nagy világos részek találkozásánál? Korábban miért tűntek el kalibrálás után, most miért nem? :D
    2. Nyilván mehetek vissza DisplayCAL 3.3.2-re, ahogy olvastam
    3. B*sszam-e ki a kalibrátort (semmi e-hulladék, jó helyre kerülne), vagy saját élvezetre, otthonra, esetleg DeviantArt-ra RAW-ból jpeg-et előállítani jó lesz ez a páros?

    Köszi előre is mindenkinek, aki elolvasta és ír valami hasznosat! :)

    karoli

    Nem elég hitelesnek lenni, annak is kell látszani.

Új hozzászólás Aktív témák