Hirdetés
- Xbox Series X|S
- Azonnali játékos kérdések órája
- Teljes verziós játékok letöltése ingyen
- Genshin Impact (PC, PS4, Android, iOS)
- PlayStation 5
- Dragon Age: The Veilguard - Befutottak az első értékelések
- World of Tanks - MMO
- PlayStation 5 Pro teszt
- Nintendo Switch
- Premier előzetesen a LEGO Horizon Adventures
Új hozzászólás Aktív témák
-
matuzolo
csendes tag
válasz Laraxior #3147 üzenetére
Tavaly a csoki nagyon jól sikerült. Egyik kedvencem! A teljesen eredeti Carolina Reaper-eim messze lemaradtak a többitől, így átteleltetve, remélem idén ragyogni fognak. Igaz amatőrködtem, de azt hiszem mindent optimálisan tartottam, mégis csak 50%-ból lett palánta...
-
tmogyorosy
csendes tag
válasz matuzolo #3144 üzenetére
A legtöbb növénynevelő ledlámpában a piros szín van túlsúlyban, ami inkább a terméshez kell. A növekedéshez kék szín a jó, ezért nyomul mindenki 6000K színhőmérséklet feletti fényekkel. Visszatérve a tapasztalati részre: a már kifejlett növények szépen átteleltek az én 1:4 arányban kék-piros ledeket tartalmazó led reflektorom alatt, sőt némelyik (pequin) még termést is hozott.
[ Szerkesztve ]
-
tmogyorosy
csendes tag
válasz tmogyorosy #3152 üzenetére
Ha találsz kék túlsúlyos világítást, az jó lehet palántára is. Azonban azt olvastam, nem csak és kizárólag a kéket hasznosítják már a növekedési fázisban sem, hanem némi pirost, sőt zöldet is. Ezért sokan vegyesen alkalmaznak fényforrásokat. A fehér fény ugye mindegyiket tartalmazza, viszont nem a legideálisabb arányban, ezért annak kicsivel kevesebb mint a fele hasznosul. Az index fórumon van egy mesterséges megvilágítás téma, ott alaposan kivesézték a kérdést, színképekkel, spektrumokkal, százalékokkal, miegymás.
[ Szerkesztve ]
-
matuzolo
csendes tag
válasz tmogyorosy #3152 üzenetére
Köszi!
Akkor egyszerű a képlet: Háromszínű ledszalag, 1 táp és 1 színkeverő vezérlés. Így változtatható a kivánt érték mindegyik csatornára. Az egészet kb. 5000-ért 5 méterre meg is kapja az ember, de még azon is lehet gyúrni! -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz tmogyorosy #3153 üzenetére
Meleg fehér leddel nagyon szépen nőttek nálam a palánták, ami pont kevés kéket tartalmaz. Btw zöldet biztosan nem használnak, mert visszaverődik róluk, azért zöldek. Egyik klorofil fajta se hasznosítja a zöld fényt.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
tmogyorosy
csendes tag
válasz CPT.Pirk #3156 üzenetére
Nem vitatkozom, mert én nem értek hozzá. Csak azt írtam le, amit máshol, nálam nagyobb tudásúak leírtak.
Azt mondjuk még én is tudom, mitől zöld a fű, - azt viszont én nem merném kijelenteni, hogy 100%-os a reflexió. Mert én még soha nem mértem meg.
Nem mondtam hogy nem jó a melegfehér fény, de kisebb részben hasznosul. Így relatíve nagyobb fényáramra, illetve megvilágításra van szükség, mintha ugyanezt a feladatot hidegfehérrel oldottad volna meg.
Ha érdekelnek a konkrét cikkek, hsz-ek, belinkelem. -
escape
aktív tag
válasz tmogyorosy #3157 üzenetére
Tedd meg kérlek, engem mindenképpen érdekel a dolog
Azért kell sportolnunk, hogy szép, izmos halottak legyünk. - Egyelőre hadjárat...
-
huoc
csendes tag
én egy 3 polcos állványra pakoltam a csemetéket. ebből kettőt hideg, egyet meleg fehér fénnyel bombázok (egyszerű okból: így maradtak meg a szalagok a lakásfelújításból ). a kísérlet kedvéért megteszem, hogy egy tálca Jalapenot hideg alá, egyet meleg alá teszek. igaz nem teljesen ugyanazok, az egyik Jalafuego a másik Mucho Nacho, tehát nem tökéletes a kísérlet. azért ha látványos különbség lesz a fejlődésükben, beszámolok...
[ Szerkesztve ]
-
huoc
csendes tag
csírázás update:
9 nap nedves papírtörlőben csíráztatás radiátor feletti ablakpárkányon:
45 Jalapeno (különböző fajták) magból 45 kicsírázott
22 Habanero Red magból 20 kicsírázott
Habanero Chocolate és Moruga magokon még többnyire csak a kis nyílás látszik
ez sztem elég jó, pepperseeds-ről vannak a magok. -
bzoley
veterán
A meleg fehérek alattiak valószínűleg jobban meg fognak nyúlni.
Ettől függetlenül nem kell túlbonyolítani a dolgot. Legyen minél vilégosabb, ideális úgy sem lesz. Nekem is van 6,5kK-s és 9kK-s lámpámi is mégis a 4kK-st állítottam hadrendbe, mert sok van belőle, és egyszerűbb volt beüzemelni.
Más:
Kezdem úgy érezni, hogy sokkal hatékonyabb az őszi ültetés, de majd nyáron kiderül. A kimentett magokból egyet elültettem pohárba, hogy lássam, kikel-e. Kikelt, megnőtt úgy tíz centire, aztán csak ott volt az ablakban. Néha meglocsoltam kicsit, volt hogy már teljesen összeszáradt a földje, de egy két leeső levéltől eltekintve egész jól elvolt. Nem nőtt sehová, csak éldegélt. Pár hete megkegyelmeztem neki, átültettem cserépbe, levágtam a csúcsát, és most teljesen meg van vadulva, 3-4 masszív ágacskát növeszt oldalról, sok levéllel, és elkezdett nőni. Kíváncsi vagyok mi lesz belőle. Ha bejön, lehet tovább fejlesztem a technológiát -
tmogyorosy
csendes tag
Azért a lényeget melegfehér témában változatlanul átemelném:
"Néhány adat, hogy könnyebb legyen dönteni, hogy ki, milyen világítást (színhőmérséklet) szeretne alkalmazni.
Mint ismeretes a fotoszintézis alapvetően a látható fény két hullámhossz tartományában történik:
400-500nm (kékes fény) ez alapvető növekedési szakaszban játszik szerepet
640-680nm (sötét vörös) ez a virágzás , termés, gyümölcs kialakításánál játszik szerepetNéhány adat az alkalmazható fénycsövekről:
Daylight (6500K színhőmérséklet)
A kibocsátott fényspektrumból:
kb. 35% esik a 400-500nm hullámhossz tartományba
kb. 5% esik a 640-680nm hullámhossz tartományba
Tehát a fényáram mintegy 40% esik a növények által hasznos tartományba.Coolwhite (4000K színhőmérséklet)
kb. 25% esik a 400-500nm hullámhossz tartományba
kb. 3% esik a 640-680nm hullámhossz tartományba
Tehát a fényáram mintegy 28% esik a növények által hasznos tartományba.Warmwhite(2700K színhőmérséklet)
kb. 10% esik a 400-500nm hullámhossz tartományba
kb. 3% esik a 640-680nm hullámhossz tartományba
Tehát a fényáram mintegy 13% esik a növények által hasznos tartományba.Ezeken kívül vannak 8000K--10000K színhőmérsékletű csövek ezeknél a hasznos tartomány már elérheti a 45-50%-ot. (igaz ezek horror árban vannak időnként)"
-
e=mc²
őstag
válasz tmogyorosy #3163 üzenetére
Itt csovekrol, meg ledekrol megy a diskurzus, de en mint naiv es hozzanemerto hagy tegyek fel nehany trivialisnak tuno kerdest:
Barmilyen vilagito eszkoz alkalmas erre? Pl. halogen izzok, hagyomanyos izzok, LED szalag, neon csövek, stbstb, csak a hatasfokuk mas es pusztan a szinhomerseklet szamit?
Teszem azt van egy asztali lampam, E27 foglalattal, amibe joforman azt teszek, amit talalok, vagy kell armatura? Gondolom mas lesz a megvilagitott felulet nagysaga, de ha ettol eltekintunk, mi johet meg szamitasba?
A tavolsag - holeadas mennyit befolyasol?Ambulimax Provider
-
tmogyorosy
csendes tag
A fényforrás távolsága és a fényáram segítségével számolható a megvilágítás, írtam erről korábban itt is, azt hiszem. Ha olyan fényforrást használsz, ami tekintélyes menyiségű hőt is kibocsájt, akkor azzal viszont jobb ha kellő távolságot tartasz a növénykétől, ha nem akarod megpörkölni.
Ak ülönböző fényforrások színképéről, spektrumáról miegymás én nem értekeznék, mert nem értek hozzá, de a kérdéses fórumon ezt is kitárgyalták. Ár/érték arány miatt sokan a meglévő E27-es foglalatba betesznek pl. egy ilyet, és kész: PHILIPS TORNADO 32W E27 6500K HIDEG FEHÉR (2160 lumen).
Armatúrával egyenletesebb a fényeloszlás, és kapható hozzá 8000K-s skylight fénycső is, kompaktban viszont ilyen nincs. -
válasz tmogyorosy #3165 üzenetére
És milyen távolságra teszed a növénytől a LED-eset?
A tudást mástól kapjuk, a siker a mi tehetségünk - Remember: Your life – Your choices!
-
Kurzuh
aktív tag
Miután már 4 levelük van, elég a 21-24 fok, éjszaka meg 20? Mióta elvettem tőlük a 28 fokos meleget, mert kibújtak a földből, azóta igencsak megakadtak a növekedésben, belassúltak. Persze a napi 12-13 óra 6500 kelvines led folyamat megy, illetve 3 óránként bekapcsol egy kis ventilátor.
-
h4mi1
tag
Valaki próbálta már ezt a dvd tokban csíráztatást?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Oda nekünk eddig csak hangya család költözött be, mert az egyik szomszéd behurcolt egy komplett fáraó hangya családot a panelba a felvitt hulladékkal együtt. Pár évig aranyos kis vörös hangyák éltek az egész tömbben.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
h4mi1
tag
válasz CPT.Pirk #3170 üzenetére
Éééértem. Én azt olvastam hogy nem rossz így csíráztatni bár nem tudom. Na mindegy kipróbálom. Viszont amit be se áztattam és simán csak földbe dugtam 14 carolina közül már 4 kibujt a földből ma reggelre pont 1 héttel az elvetés után (hamarabb jöttek meg a postan mint a többi mag )
[ Szerkesztve ]
-
tmogyorosy
csendes tag
10 cm és felette, de elsősorban nem a hőhatás miatt (elég jó a ledjeim hűtése), hanem hogy a lehető legnagyobb területet megvilágítsam úgy, hogy még épp megfelelő legyen a megvilágítás mértéke is.
Amúgy van egy palántám, amihez az elején túl közel raktam a led reflektort, és "túlexponáltam". Zöldből szép lilára változott a levele, míg a mellette levők, amik már kevesebb fényt kaptak, megmaradtak zöldnek. Teljesen ugyanazok a fajtájú magok, ugyanabból a habaneróból magam szedtem ki. -
Laraxior
titán
Megjottek a magocskák
Mehetnek vizes papirtorlobe...
Csak ra kell tenni vagy be is kell fedni?"Mi a hazugság ára? A legnagyobb veszély nem az, hogy elhisszük, hanem az, hogy ha rendszeresen hazugságokat hallunk, akkor már egyáltalán fel sem ismerjük az igazságot. S akkor mit tehetünk? Mi mást tehetnénk, hogy lemondunk még a valóságnak a reményéről is és egyszerűen beérjük történetekkel."
-
h4mi1
tag
válasz tmogyorosy #3176 üzenetére
Szerintem csak annyival hogy több embernél van elfekvőbe dvd tok mint hűtőtáska nyilván mindegy mibe rakod bele.
-
-
escape
aktív tag
Nekem átlátszó mikrózható kajásdobozban voltak, 90% kikelt. Ebből a hasznos információ az átlátszó. többi tökre lényegtelen.
Azért kell sportolnunk, hogy szép, izmos halottak legyünk. - Egyelőre hadjárat...
-
Laraxior
titán
Akkor annyi, hogy mondjuk vizes papírtörlőre ráteszem a magokat, beleteszem egy lezárható átlátszó műanyag kajásdobozba, lezárom és várom a csírát, mint a messiást?
Radiátorra tegyem rá, vagy elég csak a közelébe?"Mi a hazugság ára? A legnagyobb veszély nem az, hogy elhisszük, hanem az, hogy ha rendszeresen hazugságokat hallunk, akkor már egyáltalán fel sem ismerjük az igazságot. S akkor mit tehetünk? Mi mást tehetnénk, hogy lemondunk még a valóságnak a reményéről is és egyszerűen beérjük történetekkel."
-
h4mi1
tag
mennyi idő míg kicsirázik kb?
-
Laraxior
titán
Igy oké? Vagy nem kell betakarni? Fény fontos ilyenkor is? A dobozt lezartam.
Carolina Reaperből 11 mag érkezett"Mi a hazugság ára? A legnagyobb veszély nem az, hogy elhisszük, hanem az, hogy ha rendszeresen hazugságokat hallunk, akkor már egyáltalán fel sem ismerjük az igazságot. S akkor mit tehetünk? Mi mást tehetnénk, hogy lemondunk még a valóságnak a reményéről is és egyszerűen beérjük történetekkel."
-
Laraxior
titán
válasz jansky1 #3185 üzenetére
Egyből beletettem a zacskobol. Gondolom igy tovabb fog tartani amíg megmozdulnak a kicsikek.
20 éve egy babbal kiserleteztem, az szépen megnőtt, de hát az kikel a betonon is Ezek ugy hallottam erzekeny joszagok.
"Mi a hazugság ára? A legnagyobb veszély nem az, hogy elhisszük, hanem az, hogy ha rendszeresen hazugságokat hallunk, akkor már egyáltalán fel sem ismerjük az igazságot. S akkor mit tehetünk? Mi mást tehetnénk, hogy lemondunk még a valóságnak a reményéről is és egyszerűen beérjük történetekkel."
-
Laraxior
titán
válasz jansky1 #3187 üzenetére
Még nem tudom milyen földbe teszem, majd itt kiokosítanak
Hőtükör csak a fény miatt van, hogy ne mozduljon el a fény felé, ha mondjuk csak egy oldalrol kapja.
De én tök kezdő vagyok, olvasgatok, aztán majd lesz valami"Mi a hazugság ára? A legnagyobb veszély nem az, hogy elhisszük, hanem az, hogy ha rendszeresen hazugságokat hallunk, akkor már egyáltalán fel sem ismerjük az igazságot. S akkor mit tehetünk? Mi mást tehetnénk, hogy lemondunk még a valóságnak a reményéről is és egyszerűen beérjük történetekkel."
-
jansky1
senior tag
Paradicsomtermesztők itt vannak? Ugyanúgy kell eljárni a magokkal, mint a csilinél?
-
sisu2
aktív tag
-
escape
aktív tag
Én úgy csináltam, mintha egy szendvicsben a magok lennének a szalámi, a papírtörlő meg a zsemle. Ha lefeded valszeg jobban szimulálod a földbe kerülést, de majdnem mindegy. Nekem a router tetején voltak, az egyenletesen de nem túlzottan meleg. 90% kikelt szépen.
-
escape
aktív tag
Azért javasolják inkább a papír törlőkendőt, mert a vattába nagyon belenő a gyökér, és ha nem figyelsz oda nehezen fog kijönni belőle, vagy akár bele is szakadhat. Nekem a papírnál is volt ami úgy belekapaszkodott, hogy azt hittem sosem fog kijönni.
-
tmogyorosy
csendes tag
Arra azért számolni kell, hogy ez egy türelemjáték.
Van olyan fajtájú mag, ami már három-négy nap után csírázik, van aminek több mint két hét kell. Aztán ha a csírásat elülteted, van ami másnapra kidugja a fejét, van ami még dekkol - és még mindig előfordulhat, hogy ki sem kel.
Nekem azonos fajtájú magoknál, teljesen azonos körülmények között is volt, hogy kilenc nap telt el, mire a kelésben az elsőt követte a második. -
jansky1
senior tag
válasz tmogyorosy #3199 üzenetére
Mekkora kell nőjön a csíra, hogy lehessen ültetni? Mennyi földet szabad rászórni ?
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest