Új hozzászólás Aktív témák
-
e=mc²
őstag
Egyre tobben irjatok, hogy kiszaritjatok a magot. Miert?
Elso evemben, amikor kezdtem a termesztest, akkor a piacrol megvett kis chilinek a magjat tettem vizbe, majd foldbe es siman lettek belole szepen termo novenyek, es hoztak is azt a csiposseget es izt, ami az anyanovenre volt jellemzo.
Azt ertem, ha nem most akarjuk ultetni, akkor tarolni kell. Amugy ha ki is szaradt, akkor meddig (evekben merheto?) lehet meg eletkepes a mag?
[ Szerkesztve ]
Ambulimax Provider
-
bzoley
veterán
-
bzoley
veterán
válasz SoulReaver #2453 üzenetére
Jó a sima virágföld, de csak ha megfelelő minőségű. Pl.: Florimo
Kellett már palántaföldből átültetnem, mert nem akart nőni.[ Szerkesztve ]
-
sisu2
tag
Már 1 hónapja jönnek a poloskák nem sok van de már a levelek úgy néznek ki mint a szita de inkább a Jalapeno naponta találok 1-2 darabot .
-
huoc
csendes tag
"tavaly annyi lett darálva, hogy még mindig azt fogyasztom és még nagyon messze van a dunsztos üveg alja"
hogyan lehet olyan darált paprikát eltenni, ami egy évig is eláll? olvastam több receptet, itt is, meg más fórumon is, de nem akarnám agyon ízesíteni, csak a jalapeno ill.. habanero ízt lenne jó érezni
ami darált paprikát korábban a piacon vettem, mielőtt még elkeztem volna sajátot termeszteni, az ehetetlenül sós volt, de még így is megpenészedett a hűtőben légmentes dobozban 1-2 hónap alatt.
Szóval mi a titkod? -
Exian
őstag
Bocsánat, ezek szerint nem voltam egészen világos.
Őrleményről van szó. Teljesen kiszárított termést daráltam, őröltem porrá. Mint a bolti őrölt pirospaprika Természetesen maszkban dolgoztam, mert elviselhetetlen az őrlés folyamata És szabad ég alatt...
Így már OK?
Vagy nem áll el így sem sokáig? Lehet bajom tőle, vagy mi gond lehet vele? Semmi minőségbeli eltérést nem tapasztaltam még, ugyanolyan az állaga, mint amikor daráltam (2014 december környéke).
És piszok erős!
Szóval világosítsatok fel kérlek, nem lehet sokáig elrakni őrölt paprikát? Én azt hittem, hogy akár évekig is eláll Még mindig annyi van, hogy a következő darálásig (2017 december-január környéke) simán kitart a jelenlegi mennyiségem az én fogyasztási szokásaimmal. Mivel idén nem palántáztam (egy árva tövem van csak), 2016 tavasszal fogok megint ültetni, de akkor nagy mennyiségben, szóval a következő őrlés az valamikor másfél év múlva lesz aktuális.
[ Szerkesztve ]
-
sisu2
tag
Szerintem arra gondolt ,hogy szószt csináltál nem ilyen szárított őrleményt azokat szokták sóval tartósítani.
-
e=mc²
őstag
válasz dugynok #2458 üzenetére
Igen, csak szalicilt Magyarorszagon nem lehet mar kapni, max gyogyszertarban, receptre.
A so jobb/elerhetobb megoldas.Exian:
A paprika legeloszor a zamatat, jo izet veszti el, mikozben savanykas es allott izuve valik. A feny hamar kifakitja szinet. Nedves, nyirkos helyen peneszesedesre, dohosodasra hajlamos. Tarolasat jol zarhato badog- vagy porcelandobozban erdemes megodlani, mert uvegben es papirzacskoban is hamar elszíntelenedik. Mas eros szagra erzekeny, atveheti az aromakat, valamint nagyobb mennyisegben tarolva osszeallhat, csomos, darabos lehet. ilyenkor erdemes atszitalni.[ Szerkesztve ]
Ambulimax Provider
-
dugynok
senior tag
Tévedsz. Lehet venni, csak tudni kell hol kapsz és hol kell keresni. Tudok adni elérhetőséget privátban. Teljesen legálus, rendes csomagolás, cimke. Csak kozmetikai alapanyagokkal foglalkozó cég árulhatja. Egyébként egy borászati boltban vettem. Tavaly és idén is használtam a lekvárokhoz, lecsóhoz befőzésnél
-
Exian
őstag
Átlátszó üvegben, de teljesen sötét, száraz helyen tárolom. Csak akkor veszem elő, amikor szórok belőle egy kicsit. Utána azonnal megy vissza a sötét pihenőhelyre
Ennek köszönhetően semmit sem veszített a színéből, ugyanolyan szép élénk piros, mint őrléskor. Na persze nem olyan mélypiros, mint egy bó'ti pirospaprika, hiszen én komplett daráltam, maggal, mindennel együtt, de szerintem így is szép színe lett.
Rendszeresen összerázom, tehát nem is csomósodik.
Akkor ezek szerint így eltárolhatom hosszabb ideig is?!
Egyébként nagyon picike mennyiségről van ám szó. El sem hinnétek... de annyira brutálisan erős (legalábbis számomra), hogy egyszerűen nem akar fogyni, annyira kevés kell, pedig majd' minden evéskor szórok egy kicsit. De eleve sem volt sok, amikor ledaráltam a majdnem teljes termésemet. Úgy kell elképzelni, hogy egy normál nagy mézes dunsztosüveg úgy negyedig "telt" meg. Most pedig egy ILYEN picike üveg van még majdnem tele a maradékkal (80 grammos paradicsomos üvegecske).
-
e=mc²
őstag
válasz dugynok #2462 üzenetére
Az EU-ban kikerult az engedelyezett tartositoszerek korebeol, mert gyogyszerhatoanyagnak minositettek (aszpirin egyik osszetevoje)
Romaniaban viszont kaphato.
Ambulimax Provider
-
TeeJay
félisten
no van már Pesten valaki akinek akad kóstolható Carolina Reaper?
Mixgyűjteményem ---> https://www.mixcloud.com/teejayhouse/
-
huoc
csendes tag
köszi a válaszokat. igen, a darált paprika alatt a frissen, nem kiszárítottan daráltat értettem én is
20% só: ezt úgy kell érteni, hogy a kész massza 80% paprika és 20% só? gondolom ez brutálisan sóssá teszi.
ezt egy receptes oldalon találtam:
Tartósítószer nélkül is befőzhetünk. A cukor, a méz természetes konzerválószer. A méz könnyebben emészthető, értékes ásványi anyagokat tartalmaz, és hangyasavtartalma miatt jobban tartósít, mint a cukor. A tartósításban kis mennyiségben az alkohol (rum, tiszta szesz) is segít.próbáltatok már ilyesmit?
-
bzoley
veterán
-
dugynok
senior tag
Szerintem ezek nagyon elviszik az eredeti ízt már kis mennyiségben is. Szószba jók, ahol eleve ízekre keversz, de natúr örleménybe szerintem ne tedd. gondolj csak bele, egy pohár teába tedzel kis mézet, cukrot és mennyivel másabb az íze... A só még oké, de inkább szalicilt ajánlom még mindíg, az nem visz el az ízt. Budapesten vettem még olcsóbban, mint linkeltem, valami 400 Forintért a 250g-ot. Hírtelen nem találom, de megkeresem majd.
-
Exian
őstag
"A cukor, a méz természetes konzerválószer. "
Én a paprikák mellett a Pécsi Napokos standnál vettem tőlük szószt is. Eszméletlenül finom, nem sós, sőt, kimondottan édes, de az direkt édes-erős szósz volt. Nagyon szép sűrű, édes alapja van, gondolom az tartósítja, mert most így fejből nem tudom, de 2016 év vége feléig áll el a címke szerint.
Ma vagy holnap megyek még hozzájuk, mert veszek a bitang-durva-eszméletlenülerős, Carolina Reaper-ből készült szószukból is, az már nem édes, majd megkérdezem, mivel konzerválnak.
Annyi, hogy rá is van írva meg mondta is a csaj, hogy felbontás után hűtőben tárolandó, bár azt nem mondta, hogy úgy meddig áll el.
-
TeeJay
félisten
válasz dugynok #2473 üzenetére
a habanero ovisoknak való, Morugával alapozz, nefélj az nálam is 1este alatt rendbe rakja a torkomat de ha nagyon bedurranna akkor is max 2napi égetés és minden rendben van. kajak hasznosabb mint gyógyszert tömni magamba
Mixgyűjteményem ---> https://www.mixcloud.com/teejayhouse/
-
bzoley
veterán
válasz Dilikutya #2475 üzenetére
Véletlenül
Jénaiban készült valami sült, aminek a tetejét díszítették, csak nem lett átgondolva, hogy ez mivel jár, így száműzve lettek. És hogy ne vesszenek kárba, mézbe fojtottam őket. Végülis jól döntöttem.
Amúgy ha egy lezárt edényben, vagy letakarva sütögeted őket natúr, 10-15 percig, szerintem az is megteszi. De ha nyersen dobod a mézbe, az is jó lehet. Az aromája változik kicsit a sütés miatt.TeeJay:
Nem mindenki olyan szőrös torkú, mint te[ Szerkesztve ]
-
Dilikutya
félisten
Mekkora lángon? Olaj nélkül? Amúgy rendes, városi kiskereskedelemben beszerezhető nyersen habanero vagy jalapeno? Még nem fognék neki termeszteni, csak kóstolgatni kéne. De más is érdekel. Sajnos Szolnokon szűkös a kínálat szóba jöhető boltokból, ahol lehet ilyesmi. Ha Tesco, Auchan nem, akkor sehol.
Nem vagyok perverz, csak haladok a korral. (Még mindig: Rock&roll feeling baby, rock&roll feeling.....)
-
bzoley
veterán
válasz Dilikutya #2479 üzenetére
Szerintem elég szárazon, mintha grilleznéd.
Auchan-ban tavaly mintha láttam volna tálcás mixet 7-8db csilivel, talán habi is volt közöttük. Volt még fonnyadt jalapeno, 6000/kg. Metroban is találkoztam már ilyennel, de ilyenkor a zöldséges piacokon is előfordul szép számmal 4-5000/kg áron(nálunk).[ Szerkesztve ]
-
Dilikutya
félisten
Az most nem megoldható, de megjegyzem. Mind nekem való, én imádom a csípőset, és a chili sokkal jobban bejön, mint a hazai paprikák, valahogy gazdagabb az íze még méregerősen is. Nemrég vettem Heinz Chipotle szószt, már alig van belőle, pedig jóformán semmibe se raktam belőle...
Nem vagyok perverz, csak haladok a korral. (Még mindig: Rock&roll feeling baby, rock&roll feeling.....)
-
escape
aktív tag
válasz Dilikutya #2482 üzenetére
Én is így vagyok vele. Otthon szüleim mindig veszik a Lidls gazdaságos kilós hegyes erőst, de nekem az nem csúszik le. Ellenben a saját bokorról már vagy 20 termés hiányzik.
Én is vettem Heinzből azt hiszem pont chipotle szószt, de nekem ezek sem jönnek be, az ecet miatt minden kaját elront. (nem szeretem az ecet ízét) Inkább a nyers, darált vagy őrölt natúr cuccok fogynak. Kollégához hasonlóan nekem is rengeteg van még a tavalyi őrölt jalapenoból. Vasárnapi húslevesbe kötelező.[ Szerkesztve ]
Azért kell sportolnunk, hogy szép, izmos halottak legyünk. - Egyelőre hadjárat...
-
TeeJay
félisten
válasz Dilikutya #2482 üzenetére
ha csípős kell akkor
Chilibugs UK
itt pedig a chili kivonatok --> [link]garantáltan erős lesz
én ilyet rendeltem, nagyon príma --> [link]bár legközelebb Ultimate Insanity Sauce lesz mert az paradicsom alapú és sűrűbb, meg van benne chili kivonat tehát sokkal keményebb mint egy Moruga
a másik meg a kivonatok közül lesz a Mag Dog Gold vagy Silver
azokat 6milliós kivonattal tuningolják megMixgyűjteményem ---> https://www.mixcloud.com/teejayhouse/
-
Dilikutya
félisten
Ezek megbízhatóak? Kissé bizalmatlan vagyok az ismeretlen internetes helyről rendelhető élelmiszerekkel. A 18+ mindenesetre biztatóan hangzik.
Grim Reaper chili szósz... bakker.[ Szerkesztve ]
Nem vagyok perverz, csak haladok a korral. (Még mindig: Rock&roll feeling baby, rock&roll feeling.....)
-
TeeJay
félisten
maximálisan megbízható, van külön weblapjuk is csak én ebay-ről rendeltem
azt hiszem 2nap múlva itt is volt, tökéletesen becsomagolva bubis csomagban és még ajándék kupont is kaptam a következő vásárlásnál 10% kedvezménnyel ha jól emlékszem
nem kispályások nagyon tuti cuccaik vannak igaz 3font körül van a posta de hát egy ilyen üveg 1évig bőven elég mert kiskanállal adagolod akkor is lerobbantja az álladat.
nálam egy ilyen Dave sauce 2évig tartott ki hűtőben, utána fogyott el
5ezer volt postával együttMixgyűjteményem ---> https://www.mixcloud.com/teejayhouse/
-
SoulReaver
veterán
Ne már Milyen habanerot próbáltál, ami ilyen véleményre rakott téged?
Én friss termésből kaptam pár darabot, citromsárgát meg pirosat. Nagyon gyötrelmes órákat adott mikor megettünk 1-1 db-ot a haverokkal
Legutóbb a carolina reaperrel találkoztam, tény, hogy erősebb sokkal-sokkal, de ízre majdnem ugyan olyan volt.
Tudsz esetleg ajánlani nekem valami ízletes és durva paprikát?
[ Szerkesztve ]
-
TeeJay
félisten
válasz SoulReaver #2489 üzenetére
bzoley csapott hozzá pár piros Habanero-t múltkor a szatyor Sárga Moruga mellé
aztán a Habanero kb. nem is csípett azt egyben berágtuk, Morugából meg minden este egy komplett paprikát megettünk párommal az finom volt és hatásos. simán magában is rágcsáltuk meg szendvicsben is. páromat ráadásul sem gyomorban sem kifelé nem bántotta, engem gyomorban átlagos szinten, kifelé meg nagyon
a vicc hogy befelé meg sima alap paprika annyira hozzá vagyunk már edződve
már csak a Reaper hiányzik mert azt még nem ettünk, kóstoltak közül pedig még mindig a Chili szósz a durvább a chili kivonat miattSisu
ez tényleg nagyon drága akkor már a tiszta kapszaicin olcsóbb a chilibugs-nál
van pár fontért kis chili spray is, vagy cseppentővel adagolható verzió. igaz azok oldatok nem szósz.
nálam az Mad Dog Gold vagy Silver bőven elég lesz[ Szerkesztve ]
Mixgyűjteményem ---> https://www.mixcloud.com/teejayhouse/
-
SoulReaver
veterán
Hát, ha lesz rá lehetőséged, majd egy jobb fajta sárga habanerot próbálj meg. Amikor friss, annyira erős illata van és ami a leg komolyabb, hogy az íze is olyan, mint az illata És amikor beleharaptam nagy tudatlanba, először csak édes volt, rágcsáltam... Aztán amikor lenyeltem, ott nem kis gondok keletkeztek
Szóval reaper előtt tegyél egy próbát, ha tudsz. Én amit ettem az 3x erősebb volt érzésre, mint az a habanero ami nagyon forró volt
Ezeket Debrecenben vettem a zamat fesztiválon.
Elég sok fajta paprikája van és szószai. Köztük van a piros az a kaszás és az is nagyon ütős..[ Szerkesztve ]
-
Exian
őstag
válasz szokeherceg #2493 üzenetére
A sima hegyes erős paprikáim szoktak így kinézni Pont így pirosodik az is. Én sajnos nem tudom megmondani, majd biztos lesz, aki tippel.
-
TeeJay
félisten
válasz SoulReaver #2492 üzenetére
Habanero gyenge hidd el, ma kaptam bzoley-tól még pár sárga morugát
szépen beértek és jó erősek, meg is volt vele az esti vacsora és köszi az alá már nem mennénk
torkomat teljesen kitisztította szóval tökéletesMixgyűjteményem ---> https://www.mixcloud.com/teejayhouse/
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ez a kép alapján se lehet belőni valahová az én kis csilimet?
Ez az amit már korábban is kérdeztem párszor de nem jöttünk rá, valamilyen keverék csili lehet. Akinek küldtem magot / termést ültetni, az ebből kapott. Így nézett ki az irodában: [link]
Per pillanat még tele van a kert érő csilivel. Most hoztam haza egy zsák csilit, de még bőven van. Ki tudja meddig fognak ezek még érni.
[ Szerkesztve ]
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
bzoley
veterán
válasz CPT.Pirk #2496 üzenetére
Így keresve, van sok hasonló találat. Valaki hullám csilinek nevezte.
-
Exian
őstag
Eszerint az enyém is ilyesmi lehet.
Ezt paprika fa néven kaptam. Ahogyan tavaly is. Tavaly eszméletlenül nagyra nőtt, igaz, akkor szinte végig lakásban volt.
Most palánta kora óta szabadban nevelkedett, sokkal kisebb lett. Szándékosan húztam szét az ágait oldalra, hogy ne másszon olyan magasra, meg úgy tervezem, hogy megpróbálom átteleltetni, így majd visszafogom metszeni az ágait. Már most el kezdett fásodni a szára, de ez lehet, hogy minden chilivel így van?!
Sajnos idén ez az egyetlen tő chilim van, igaz, még ezt sem terveztem, ahogyan írtam korábban, annyi őrölt paprikám lett tavaly, hogy 2015-re nem terveztem ültetést, de apám meglepett idén is egy palántával
Arra még nem jöttem rá, hogy csak nálam ilyen aprók a termések, vagy ez ilyen? Igaz, apáméknak is mindig ilyen aprócska.
Új hozzászólás Aktív témák
- Xbox Series X|S
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Képeken az egyik kameráját elvesztő Sony Xperia 10 VI
- Apple iPhone 15 Pro Max - Attack on Titan
- Sokat fogyaszt az AI, egyre több az adatközpont, kell az atomenergia
- Egyre közelebb a Poco F6 startja
- Fujifilm X
- Mindent megtudtunk az új Nokia 3210-ről
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- CASIO órák kedvelők topicja!
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest