Új hozzászólás Aktív témák
-
Gumiember
újonc
Én azt terveztem nagy balkon ládába rakok két növényt és mehet az ablakpárkányra.
-
bzoley
veterán
válasz CPT.Pirk #1655 üzenetére
Van a csajjal több videó is, ott csak a dézsás Dorsetekről van szó. Szépek azok is. Mondjuk ahol adott a klíma, ott könnyebb szép növényeket nevelni.
Én már akkor is örülni fogok, ha akkorára megnő a habanero, mint amekkora tavaly volt. És akkor agyalhatok, hogy mihez fogok kezdeni vele[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Nálunk olyan 50 centi magasra nőttek meg az orange habanerok, de érdekes módon a szabadba kiültetett példányok egész más színt vettek fel (halványabb zöld) és nem is magasra nőttek, hanem bokrosodtak elég keményen. Igazából nem is hasonlítanak a társaikra, pedig ugyanaz a növény.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
bzoley
veterán
válasz CPT.Pirk #1657 üzenetére
Sajnos a nyár végéről nem készültek képek, nem is értem miért nem. Kb. 70-80cm volt a habanero, legalább is az az egy, ami egészséges maradt. A többi megbetegedett, és pont a bokrosodás(újhitűség) nevű betegséget kapták el. Azok Alig 40cm-esek voltak, átláthatatlanul sűrűk, termés egy szál se.
A korai időszakból maradt egy közeli kép, itt-ott azért kicsit metszegettem, de szerintem szép volt.sisu2:
A jalapenoim kb. 90cm-re nőttek(a cserepes 50-re), szép kis ligetet alkottak. A tavalyi hsz-ok között van egy gyenge kép(háttérben, a bal szélen a beteg habanero).[ Szerkesztve ]
-
MarioAna
senior tag
Nálam is kibújt az első "határozottan" paprika (Jalapeno). Remélhetőleg a napokban követi még pár társa. Viszont így a konvektor tetejéről költöznek az alufóliával bélelt dobozba, és kapják majd a mesterséges napocskát (am wtf, olyan fénye van ennek a 23W-os izzónak, nagyon komoly ).
[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Egy hét lakásban töltött idő eredménye a kép, ezek voltak korábban a pincében.Lassan a többi lukban is jönnek ki a palánták, a hét végére már szerintem csaknem mindegyik ki fog bújni. Egyébként dinnyét is vetettem (magyar szőke dinnyét), azok is kibújtak.
szerk: eddig jól bevált az egy darab 6W 3000k meleg fehér led égős megvilágítás.
[ Szerkesztve ]
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
bzoley
veterán
válasz szokeherceg #1665 üzenetére
Agyaggolyó. Volt fölösbe, szétszórtam
-
Dany007
veterán
Igen jól néz ki az a már kész darált csili... : )
Más.
Ami engem illet a kedvenc az az Erős Pista. Azt még nem múlta felül semmi ízben. Most igazából íz + erősség a szempont nálam. Hogy chili vagy mezei magyar erős paprika az mindegy.A legdurvább viszont - eddig - az az Aldiban kapható china chili. Lötyi. Brutális. Egy nyalás is elég... És mivel szép folyékony így bármihez rakhatom.
Én kb a reggeli kakaót is valami csípős szósszal iszom. De tényleg szinte mindenbe teszek.Szal, ez csak a házilag termesztett chilik topikja vagy vegyesen boltban kaphatókról is van szó?
-
bzoley
veterán
válasz Dany007 #1669 üzenetére
Nem csak jól néz ki
Még talán tavaly előtt vettünk egy erős pistát, de valami elég moslék íze volt, plusz a tömény só. Később kaptam egy házi erős pistát, mindenféle csiliből, fényévekkel volt jobb. Aztán tavaly már elkészült az első saját darált habanero, azóta azt majszolom, persze csak óvatosanElvileg a házigazdát kéne megkérdezni, de eléggé magára hagyta a topikot. Azért előfordul itt mindenféle. Eredetileg saját neveléssel kezdődött, de idővel a topik címe is változott, így általános téma lett.
-
somasz
addikt
-
Dany007
veterán
Ja hát mihez képest. : ) Én a mezei boltban kapható között "teszteltem".
Csak olyan hihetetlen, hogy abból a zöld chiliből olyan piros darált cucc lesz. Amúgy rohadtul csábító.Persze, nem akarom erőltetni a dolgot. Csak kíváncsi voltam hogy a házin kívül van-e valakinek valami boltban is kapható no1 ötlete.
-
bzoley
veterán
válasz Dany007 #1672 üzenetére
Az a zöld még tényleg zöld volt. Idővel szép pirosak lettek
Akad több termesztő is, akinek meg lehet vásárolni a termékeit, elég széles a választék akár erősségben, akár ízvilágban. Nem vagyok nagy ínyenc, de ha vásárolnék, én is ezek közül válogatnék. Egy a sok közül.[ Szerkesztve ]
-
huoc
csendes tag
Sziasztok,
teljesen newb vagyok, idén ültettem először chilit, persze rögtön 7 fajtát. a magok túlnyomó többsége kikelt, szépen növekszenek. A kérdésem a következő: mennyire porozzák be egymást a különböző fajták? Mennyire módosítják a szomszéd karakterisztikáját? Mennyire érdemes elszeparálni őket? -
Met
nagyúr
Sziasztok!
Mekkorák ezek a növények?
Ablakpárkányon, cserépben gondoltam termeszteni, lesz egy déli fekvésű konyhám hamarosan.
Nem akarok extra erőset."If in doubt, flat out!" Colin McRae
-
escape
aktív tag
válasz Dany007 #1678 üzenetére
Szoktak kimenni fesztiválokra, gasztro eseményekre. Amit eddig próbáltam tőlük (Chilis méz, chilis csoki, chévitamin, chuck noris) nagyon jó cuccokhoz. A chuckhoz azért már kell egy kis bátorság, a kiskanálnyi adagot meg felejtsd el
Azért kell sportolnunk, hogy szép, izmos halottak legyünk. - Egyelőre hadjárat...
-
Dany007
veterán
Igen, mostmár néztem az oldalukat / facebookot is. Komoly.
Csak sejteni tudom mennyire lehet erős. De akkor hogy érzi mégis az ízét az ember miközben szétmarja a száját...
Tehát tapasztalataim alapján van egy szint, ami fölött már semmit nem érzel az adott kajából, csak a csípősség marását. Mondjuk ezt a túlzásba vitt kínai chilinél többször is tapasztaltam. Az szintén olyan, hogy egy kiskanálnyi sok belőle. Szoktam számolni a cseppeket, hogy egy tál gulyásba hány cseppet kell belerakni hogy jó legyen. Mondjuk az erős pistát meg lapátolni szoktam bele, mert azért az jóval gyengébb. De azt pl van hogy csak kedvtelésből is bekapok egy kanállal, csak az íze miatt úgy magában.Gondolom akkor ezekből pár csepp is elég.
@Gumiember:
Ez szép kis gyűjtemény!
[ Szerkesztve ]
-
escape
aktív tag
válasz Dany007 #1684 üzenetére
Hát, ha el tudod képzelni mennyi egy nyolcad kávéskanál, akkor annyit szoktam tenni a húslevesbe vasárnap És az már azért ütni is szokott. De egy dorset naga/jolokia daráléktól nem is szabad kevesebbet várni Pesten több helyen is lehet kapni a termékeiket, csak ajánlani tudom. A többi krémük/szószuk sajnos ecetes/paradicsomos/bármi egyébbel van hígítva, ezért azt maximum főzéshez lehetnek jók.
Az erős pistával nekem csak annyi bajom van, hogy ahhoz hogy csípjen olyan mennyiséget kell belelapátolni az ételbe, hogy már csak a paprika ízt érezni a végén. Az meg annyira nem jön be, plusz agyon van sózva. Lehet, hogy a felnőtté válás tette, de régebben mintha jobban csípett volna a pityu.
Azért kell sportolnunk, hogy szép, izmos halottak legyünk. - Egyelőre hadjárat...
-
sisu2
tag
válasz HwAdokVeszek #1682 üzenetére
Szépek mikor ültetted, habanero?
A teát az ,hogy csinálod a port szórod a földre vagy locsolod permetezed?
[ Szerkesztve ]
-
HwAdokVeszek
aktív tag
Köszönöm.
Jalapeno Mucho Nacho
Jalapeno TAM
Salsa
Serrano
Hot Paper LanternA föld tetejére szórtam, és belocsoltam.
De teát csak múlthéten kezdték kapni (akkor jött meg)
A chili focus permetezve ment eddig nagyon híg arányban, 2 hete öntözöm őket vele szintúgy eléggé hígítva.Február 18.-án ültettem őket.
Tőzegpogácsában kezdték.Annyi gond volt hogy olyan hirtelen elkezdtek nőni, hogy nem volt itthon elég kis cserép, és perlit, plusz hétvégén nem volt időm elmenni venni.
Szóval látszik hogy van 4 barna cserepes nagyon kevés perlittel.
Őket hamarabb átültettem, mert nekik már nagyon kilógtak a gyökereik.
A többi pár napot várt, de jobban jártak a perlites földdel.
Kicsit sajnálom azt a négyet -
Dany007
veterán
Huhú! Az durva lehet.
Egy ilyen Csak Norrist előbb-utóbb biztos berendelek.A Pistával lehet az van, hogy megszoktuk. Gyerekként az akkor "szokásos" fűzött piros paprikát raktuk a húslevesbe. Aztán persze gyakran dörgöltem a szememet... Amúgy eszembe jutott, milyen lehet Csak Norrisos kézzel belenyúlni a szembe véletlenül... Nekem párszor már sikerült erőspaprikás kézzel. Az se volt kellemes.
No, visszatérve az Erős Pistázás aránylag új keletű nálam. Az utóbbi 5-10 évben volt jellemző. De lehet, hogy hozzászoktunk és azért nem érezzük olyan erősnek.
Én mindig úgy készülök - kb bármilyen - leves evéséhez, hogy előtte az üres tányért kikenem Erős Pistával. Kompletten a tányér felületét és arra merem rá a levest. Ez olyan 3-4 kanálnyi Pistát jelent szépen elterítve.
És ez így már elég szokott lenni. -
huoc
csendes tag
válasz HwAdokVeszek #1688 üzenetére
Szia!
szépek a növények! A matcha teát milyen formában, mennyiségben használod? Emiatt csökkented az előírt Chilli Focus adagot? -
TeeJay
félisten
tudom itt most mindenki paprika termesztő lázban ég
viszont aki fogyasztott már darálva termést és vásárolt már külföldről chili szószt segíthetne nekemugye vettem már pár helyről Habanero Red Savina és Trinidad Scorpion Moruga Red és Yellow paprikát is
de hiába vannak a milliós SHU értékek engem egyik sem csípett még a Morugát is 1hét alatt bekanalaztamna most USA-ból meg van nekem Dave's Insanity Sauce-om [link]
SHU érték alapján gyenge 180ezres mégis 3x ütősebb volt mint a Sárréti Chilifarm Morugája...
útóbbit vettem 1800-ért 1hétig sem tartott nem is csípett
a Dave's szószt meg kaptam másfél éve USA-ból és most fog elfogyni mert egy pici csepp is elég belőle hogy lángoljon az ember szája. (ebay-ről 5ezer körül lehet rendelni 150ml flakonost)összetevő alapján ezek vannak benne : Hot peppers, tomato paste, hot pepper extract, salt, cane vinegar, onions, xanthan gum, garlic, citric acid, spices.
és lehet hülyeséget írok de nem lehet hogy amiatt erősek ezek a szószok mert van benne "hot pepper extract" magyarul csípős paprika kivonat?
maga a szósz 180ezres de a kivonat miatt több milliósnak tűnik, a Morugát biztos hogy nevetve übereli mert ettől tudok csuklani ha 2-3 csepp megy egy tányér ételre.most fog elfogyni és a durvább verzióját szeretném rendelni hogy még tovább tartson
sajnos csalódtam a hazai Moruga felhozatalban, egyáltalán nem erős és nem éri meg 100grammos üvegért 1800-at fizetni ha kiskanállal adagolva sem durva és 1hét alatt elfogy (párom is vígan eszi ő is azt mondta nem túl erős)na most van egy tuti SHU lista itt --> [link]
és Dave's Ghost Pepper Jolokia Sauce terméket néztem ki gyenge 650ezres SHU értékkel amiben szintén van "hot pepper extract" és máshol írták a vevők hogy világított a fejük egy csepp után is.
a másik kinézett szósz a Blair's Ultra Death ami szintén gyenge 800ezres, és annak 2-vel gyengébb Sudden Death változatából unokatesómék kaptak egy cseppet egy kispesti gyrosos üzletben a kajára és azt mondták belehalnak
ebből kiindulva ez a két kinézett cucc biztos hogy nevetve überel bármelyik Moruga szószt mivel pakolnak bele chili kivonatot.kár hogy nehéz összehasonlítani a nyers erőt arra meg kinek van pénze hogy 2 tucat cuccból vegyen és mindet megkóstolja. a Dave's Insanity szószok beváltak, finomak brutál erősek persze igyekszem még durvábbat rendelni, a Blair's szószból is fogok meg ősszel Carolina Reaper-t is és összehasonlítom mi a helyzet.
más tapasztalta már ezt hogy egy külföldi gyenge SHU szósz jobban odavág mint a hazai Moruga?
Mixgyűjteményem ---> https://www.mixcloud.com/teejayhouse/
-
Thrawn
félisten
Valamit szerintem félreértesz az itthoni szószoknál, nem tiszta chilliből vannak hanem általában paradicsomos alappal készülnek. Én nem kóstoltam őket, nem tudom mennyire vannak felhígítva, de az itthon önmagában eltett darált habanero az üt rendesen. SHU értéke sacc/kb annyi lehet mint annak a Dave szósznak.
Kivonatot szerintem azért használnak, hogy a paradicsommal és ezzel-azzal hígított 1 milliós chillit újra felhozzák 1 millió körülire.Different songs for different moods. łłł DIII Thrawn#2856 łłł Look! More hidden footprints! łłł D4BAD łłł WoT: s_thrawn łłł
-
TeeJay
félisten
amit vettem szószokat idehaza egyik sem volt vészes
kispesti termelőtől Habanero Red Savina és Trinidad Scorpion Morugát vettem, csak darált paprika volt benne és só, ez 100% mert magos volt paprika héjjal tehát ledarálták és kész.
a Sárréti chilifarmból Nyelvterpeszt vettem azt el is adtam csaj havernak annyira gyenge volt (ő már nem így vélekedett egész estés tüzes budi után) utána meg vettem Csernobilt, abban is csak darált Moruga Yellow van, el is fogyott 1hét alatt, meg se éreztem és párom sem pedig ugye a nők kevésbé bírják az erőset.na most a Dave's szósz hiába 180ezres attól izzadunk rendesen és tényleg 2-3 csepp 1 tányérra és csuklás meg világító száj. ez se a legerősebb de legalább már érzem hogy csíp. párom 1 cseppet én 2-3-at szoktam rakni és ez tényleg chili érzés, tényleg csípi a szánkat tényleg érezzük hogy dolgozik az anyag (kifelé is)
külföldi fórumokon is azt írták hogy egy ilyen Dave's Ghost Pepper szósz "hot pepper extract" turbózással lángoló fejet varázsol, de a Blair's halál szószok is ilyenek, és akkor még ugye ott a listán a 2-3-5-6-16milliós kivonatok amiket tényleg már csak cseppenként szabad adagolni mivel tiszta kapszaicin kivonatok.
itt is lehet kapni őket : http://www.chiliszoszok.hu/spl/486417/Capsaicin-kivonatoktovábbra is az a tippem hogy az a szósz amit felturbóznak paprika kivonattal vagy kapszaicinnel az sokkal ütősebb mint a hazai sima darált paprika krém. tudom mert mindkettőt kóstoltam...
februárban voltunk kint a Vajdahunyad várban, Halfesztivál volt, és két chili termelővel is beszélgettem (chilihungária manufaktúra és premiumchili/chilion) mindkettőnek mondtuk hogy a legdurvább szószt szeretnénk megkóstolni és meglepődtek mikor mi nem kezdtünk el tőle izzadni meg fulladozni mint minden kóstolójuk. elmondtam hogy milyen szósszal lettünk chili rajongók és hogy valamiért a sima paprika nem üt minket annyira. amúgy Naga Jolokia volt mindkettőnek a legdurvább cucca, sajnos Moruga vagy Reaper nem volt nekik de azt mondták a Jolokia is olyan erős hogy nem bírják az emberek de mi kifogtunk rajtuk. megjegyzem párom is azt mondta hogy nem érezte csípősnek pedig tortilla-n kóstoltuk kiskanálnyi mennyiségben.szóval továbbra is arra vagyok kíváncsi hogy más is kóstolt-e már ilyen külföldi szószokat amiknek tényleg brutális ereje van egy hazai Morugához képest vagy csak én vagyok immunis a sima paprikára esetleg az is lehet hogy már csak a paprika kivonatos és kapszacininnel turbózott szósztól áll keresztbe a nyelvem mástól nem?
u.i.: ha megjön a Dave's ghost pepper vagy Blair's szósz szívesen összehozok egy kóstolót ha cserébe valaki meg hoz nekem Reaper paprikát akár darálva vagy egészben és ott megkóstolhatom.
18. kerületben lakom de M3 metró vonalon bármelyik részen lehet kóstolót szervezni[ Szerkesztve ]
Mixgyűjteményem ---> https://www.mixcloud.com/teejayhouse/
-
bzoley
veterán
A kérdésedre valószínűleg senki nem tud válaszolni, mert egy közepes szint fölött a többség csak annyit tud megállapítani, hogy baromi erős. De ha itt laksz a kerületben, egyszer átugorhatnál egy kanál habanerora, hogy lássam tényleg úgy majszolod-e, mintha méz lenne
Mondjuk ha ennyire ki vannak az érzékszerveid, csak pazarlás lenne[ Szerkesztve ]
-
sisu2
tag
válasz HwAdokVeszek #1688 üzenetére
Én febr.7.-én ültettem most kb nekem is ekkorák csak nekem több van és kevés a lámpa csak 2x 15 w kompakt 6500K.
Te mivel világítod őket és mennyit?Fókuszból mennyit raksz 1 l vízhez én 1-2 ml.
Érdekes a levelek színe nekem is valamelyik világosabb valamelyik sötétebb zöld.
[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz HwAdokVeszek #1682 üzenetére
Mondtam én, hogy jó ez a Matcha tea mint trágya! Én mondjuk nem is használok semmi mást.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
Új hozzászólás Aktív témák
- LEGO klub
- Politika
- Na, még egyszer, csak ezúttal OnePlus Open néven
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Itt az első kép a 2024-es Nokia 3210-ről
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Xbox Series X|S
- NFL és amerikai futball topik - Spoiler veszély!
- OLED TV topic
- További aktív témák...
- AKCIÓ Új Dobozos Macbook Pro dokkoló új ára 70.000 forint
- ThinkPad Hybrid USB -C USB -A Dock 40AF Új ára 80.000 Forint Ingyen szállítás
- Xiaomi Redmi Note 9s 128/6 GB 34.9E !!!
- Új Hp Pavilion 15-eh Fémházas Szuper Laptop 15,6" -30% AMD Ryzen 7 5700U 8Mag 16/1TB FHD MATT
- ATI RADEON RX 480 -8 gb DDR5 256 bit videokártya