Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Exian
addikt
Lesz ami lesz, ha nem marad meg, hát akkor nem. Viszont úgy gondolom, hogy muszáj lesz visszametszeni, ez legalábbis a tervem.
Amúgy azt hiszem, hogy a kis fácskám apró termései megint jó alapot szolgáltatnak majd egy parádés őrleményhez, az előbb elmajszoltam egy fél darabot, először egyáltalán nem tűnt erősnek, aztán kicsit később jött az élmény Ölég bitang ez, azt kell, hogy mondjam! Sziszegtem percekig, pedig alig volt 1 centis a darabka.
-
zoltan6
őstag
akkor senki nem tudja ez milyen fajta?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Hmm, kísérletezés gyanánt két igen megtermett Kápia paprikát daráltam le, meg hozzájuk egy darab, alig hüvelykujjnyi szárított Bhut Jolokiát. Mindegyiknek csak a húsát használtam, a magházat nem. Az elegyet meg is főztem, no azt mondhatom, hogy a Jolokia eléggé ott van benne a csípősség terén.
Még nem tudom, hogy mit csinálok ezzel az eleggyel, vagy teszek bele még Jolokiát, vagy az alapja lesz másik szósznak. Amúgy a Kápiát tudom javasolni alapnak más szószokhoz mert hála az égnek nincs semmilyen jellegzetes íze vagy illata.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
sisu2
aktív tag
-
Exian
addikt
Száradnak a mag alapanyagjaim
Tacskóban van kis zacsis chili mix, abból lett citromsárga meg piros habanerom (villanykapcsoló felett rögtön), máshonnan meg van csoki és narancs habanero. És sokan mások
Őszinte leszek, én most ettem először habanerot, eszméletlenül ízlik, nagyon jó íze van amellett, hogy erős. Kedvencem lett.
[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Elhiszem, hogy vannak TeeJay-hez hasonló emberek. Mikor a Trinidad-ot kóstoltuk ami keményebb mint a Jolokia, akkor 4-en kapkodtunk a levegőért, miközben volt olyan, akinek még a homloka sem gyöngyözött hiába evett meg belőle többet mint mi.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
TeeJay
félisten
válasz CPT.Pirk #2513 üzenetére
bzoley-nál jártam a héten, kaptam még egy adag sárga Morugát tőle
illetve ott nála megkóstoltam a Moruga darált szószát és finom volt de nem nagyon hatott meg
ezt ő is láthatta... tuti a cucc annak aki megfekszik egy Habanero-tól is de nekem az itthoni sokkal durvább
Morugából már pár paprikát be is toltunk igaz most ezek erősebbek mint a nyáriak, szóval ez már ütősebb kör viszont még mindig meg tudunk enni egy szép nagy paprikát estére párommal
mondtam aki chili kivonatos szósszal kezdi az ismerkedést annak utána a sima paprika már gyerekjáték lesz
Mad Dog Silver/Gold meg Dave's Insanity szószokat ajánlom a Blair's ultra Death mellett, azoktól biztos bekönnyeztek hiába csak százezres SHU-val rendelkező szószokamúgy a Moruga gyomorban sokkal jobban megkínoz engem kifelé szintén, páromat meg se gyomorban sem kifelé nem
nem tudom a nők miből vannak de rá hatástalan toroktól lefeléa szósz nem gyilkol gyomorban csak másnap full üresnek érzem magam és egy kiló kaját meg bírnék enni
azért is jobb talán a szósz mert fogyni lehet tőle de nem gyilkolja szét a belsőmetMixgyűjteményem ---> https://www.mixcloud.com/teejayhouse/
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
~44 darab kisebb termetű orange habanero-t felfőztem 2 kápia paprikával. Szerintetek mennyire lett erős?
Ez volt a kiindulási alap:
A bal oldali vegyes társulatból meg megint fokhagymás-lilahagymás-oregánós-köris-borsos-sós szószt főztünk. Remek lesz tortilla vagy chips mellé.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ez itt én vagyok a kóstolás közben.
A mosolyom nem természetes! Az arcom színe se ilyen rendes körülmények között.
[ Szerkesztve ]
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
Jofi81
őstag
Szeretnék egy kis tanácsot kérni. Tavaly és idén is jalapenot és orange habanerot termesztettem az ablakban, eddig csak ezekkel van tapasztalatom. A problémám az, hogy a családban rajtam kívül nem nagyon jön be senkinek az orange habanero különleges íze. Jövőre szeretnék olyat ültetni, ami hasonló erősségű, de inkább paprikaízű, hogy rajtam kívül más is élvezhesse munkám gyümölcsét... Tudtok valami alternatívát ajánlani?
-
Exian
addikt
Hogy lehet azt nem szeretni?!?! Nekem abszolút a kedvencem, igaz csak most ismerkedtem meg vele, de az az íz... szerintem éppen, hogy nagyon szuper.
Esetleg sima chilipaprika fajták? Azok inkább paprika ízűek.
Mint pl. ez a kis fácskám.
-
Dilikutya
félisten
Én még csak szószban kóstoltam orange habanerót, de ízlik. Egy hét alatt majdnem egy egész üveg Heinz szószt bekanalaztam, beetetésnek tökéletes, keresek majd először itthon másik szószt, meg nyersen paprikát. Bevásárlóközpontokban nem láttam, még a belvárosi nagy piacra akarok benézni.
Nem vagyok perverz, csak haladok a korral. (Még mindig: Rock&roll feeling baby, rock&roll feeling.....)
-
Exian
addikt
Egyszerű a megoldás: az ő részüket add nekem, én minden további nélkül elfogyasztom, jóízűen
Bocsi...
Tényleg meglep, mert szerintem az egyik legjobb ízű paprika, én legalábbis nagyon hanyatt estem tőle, és elsősorban nem az ereje miatt, hanem már az illata... vagy csak más fajta, mint ami Neked van, nem tudom, de amit én vettem tőlük, az nagyon finom. Vettem tőlük csoki habanerot is, azt még nem kóstoltam, abból még csak szárításra vettem, majd veszek tőlük nyersen fogyasztásra is.
Piros és citrom habanerot meg a Tescoban vettem, azokat sem kóstoltam még. Nem is tudtam amúgy, hogy van citromsárga is belőle...
-
Jofi81
őstag
Én sem értem, nekem mind ízre, mind illatra bejön. Pont azt szeretem benne, hogy különleges, gyümölcsös, nem szokványos ízvilágú. Ők meg pont azt mondják, hogy azért nem jó. A jalapeno ízlik mindenkinek.
A maradékot egyébként be szoktam hozni a munkahelyemre és elosztogatom a kollégák között. Három bokron is jóval több terem, mint amennyit el tudnék fogyasztani, pedig csináltam belőle szószt, darálmányt, olajat, meg nyersen is eszem. Úgyhogy ha a közelben lennél, neked is jutna.
-
Exian
addikt
Köszi, csak vicceltem tényleg
Amúgy nekem is nehezen fogy, ahogyan már írtam korábban. Nekem eddig vegyes őrleményem volt, más formában nem dolgoztam még fel termést, illetve simán szárítva szoktam még (egybe) bedobálni pörköltbe, halászlébe, húslevesbe, aztán azt szoktam szétnyomkodni utána tányérban.
De az őrlemény nekem is alig fogy, pedig eleve sem volt nagy mennyiség.
-
dugynok
senior tag
Jelentem, az éretlennek tűnő sötét- és világoszöld habaneroknak is igen erős jelegzetes ízük van és a csípősséggel sincs gond Ha valakinek esetleg nem érik be teljesen a kint tartott paprika, nyugodtan leszedheti és fogyasztható!
-
huoc
csendes tag
Megfőztem a szószókat. Pár üveget csak Japapeno-ból, pár üveget pedig vegyesen Hot Paper Lantern-ből és Habanero Maya Red-ből. A Jalapeno-ból ment vegyesen zöld és piros így annak érdekes zöldes narancssárga színe lett A HPL+HMR kombó pedig rózsaszín
Pár üveghez csak balzsam (fehérbor) ecetet és sót tettem, de nem sokat, nem is érződik ecetesnek vagy sósnak. Ez volt a cél és remélem nem fog megromlani...
Pár üveghez pedig vegyesen lime levet, mézet, sót, balzsamecetet, whiskey-t. Végiggondoltam, hogy mik vannak otthon, amik tartósíthatnak és jó ízük van, aztán mindenből tettem bele kicsit Semmiből sem sokat (1-2 teáskanállal csak), nem is lehet kiérezni egyik hozzávalót sem, de az összhatásban azért érződik a paprika mellett egy kis savanyú, édes pikáns íz.
Lehet, hogy hülyeséget csináltam amúgy és egy hónap múlva meg fog romlani az egész, de azért remélem nem -
Exian
addikt
Próbáltál már, vagy bárki más mondjuk folyékony (5%-os) borként használni tartósításhoz?
Én foglalkoztam borkészítéssel éveken át, a folyékony kén nagyon jól adagolható, kiszámítható cucc volt, nem tudom, ilyen célra is talán jó lenne. Persze a bornál elsősorban a cukor és az alkohol volt a tartósító, de a kén is kellett.
Én speciel sima savanyúságba is szoktam rakni borként.
-
huoc
csendes tag
Én most főztem életemben először szószt. Igazából paprikát is most termesztettem először. Úh nem próbáltam még mást.
Itt a fórumon kaptam javaslatot nátrium-benzoát használatára, de elmentem két bótba (Spar, Aldi), egyikben sem volt, úh végül nem használtam. Az egyikben volt valami édesített, előre bekevert befőtthöz való tartósítószer, azt inkább kihagytam. -
Exian
addikt
Szokott lenni pedig nátrium-benzoát általában mindenhol, főleg most, hiszen lassan szezonja van a befőzésnek. Azt is szoktam rakni a savanyúságba. A kén inkább csak plusz, de ha valaki nem akarja évekre elrakni, talán csak kén is jó lenne, bár nem árt ha van benne cukor és/vagy só is. De igazából nem értek hozzá.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Eddig nem dramatizáltam túl a dolgot, són kívül semmi tartósító nem került a cuccaimba. Az egyik főzet már túl van az 1.5 hónapos életkoron, nem is volt végig lezárt üvegben, de eddig semmi baja. A többiek is töltöttek már másfél hetet legalább a levegőn fedetlenül a hűtőben, mert nem volt elég üvegem elrakni őket. Amúgy amilyen ütemben fogynak, nem nagyon lesz gond a romlandóság szerintem.
Az a lecsós jellegű főzet a sokféle paprikából eddig mindenkinek nagyon bejött. Most a Bhut Jolokiás főzetem ízesítésén dolgozom, ott is valahogy ebbe az irányba megyek el köri meg óreganó és só felhasználásával.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
sisu2
aktív tag
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Kb. 8 különböző. Majd ha egyszer végre megjelenik a csilis cikkem a logouton, ott fent lesz minden.
A fűszerezés miatt hívom lecsósnak, a köri, oregano, foghagyma és lilahagyma miatt.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ahh, tudtam, hogy kihagytam valamit! Rögtön öntöttünk bele egy kis adagot a haver házi paradicsomszósából. Az jó benne.
Most az orange habaneroval vagyok bajban. Kegyetlen erős lett a cucc, csak annak a paprikának a narancsos íze elüt mindentől, még nem találtam olyan ételt, amihez passzolna.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
Exian
addikt
Na emberek:
"YOU WON: 100 Habanero Pepper seeds"
Ennyiért: "Approximately 232.44 HUF"
Ingyenpostával
De... Kínából jön, még az is lehet, hogy kínai csirke fog kibújni majd a magokból
Mindenesetre 100 mag nekem brutálisan sok, szívesen adok belőle, ha kér valaki.
ELVILEG narancs Habaneró bokorról származik...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Sok fény kell nekik, tedd el a töveket jövőre és ültesd ki. Lakásban nem nagyon fognak teremni, csak ha direktben megvilágítod őket mondjuk meleg fehér ledes lámpával, egy 5W-s példány közelről már jó lehet.
Exian: akkor kb. te vagy az egyetlen, akinek ízlik. Egyik kollégám szerint gépzsír íze van. Igaz ő dohányzik, szal nem érzi úgy az ízeket, mint a normális emberek.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
Exian
addikt
válasz CPT.Pirk #2545 üzenetére
Hja, bocs, de dohányos embertől két dolgot nem kérnék: íz-szag véleményt és cigit
Nekem tényleg nagyon ízlik... valamelyik nap is belevágtam egy friss, ropogós, gyönyörű egészséges narancs habaneróba, és már az illatától oda voltam... és az az íz! Szerintem a legjobb. De persze ízlések és pofonok... vagy csak az én habaneróm volt különleges, nem tudom... sajnos nem saját termesztésű volt, az majd talán jövőre lesz, HA sikerül.
Kösz a lámpa tippet, nekem is szükségem lesz rá azt hiszem.
[ Szerkesztve ]
-
Exian
addikt
És akkor most egy kis "önreklám"
Amint már talán van aki itt is látta, szeretek írni (azt nem mondom, hogy tudok is...), volt már pár hosszúúúú terjedelmű cikkem itt a Logouton is, de ezen kívül is írok több helyen.
Blogom kertészkedés témában volt nekem egy ILYENEM.
De ennek sajnos vége, el kellett adni a földet, pontosabban olyan szintű fejlesztés, befektetés kellett volna ahhoz, hogy életben tartsuk a dolgot, hogy azt nem tudtuk pillanatnyilag vállalni, azon a szinten meg nem akartam/tudtam leragadni, ahol voltunk, így inkább megváltunk tőle. EGY IDŐRE!
Így kert híján most otthon kertészkedem (panellakás 3. emelet, hurrá... meg itt-ott kisebb földecskéken), ehhez most (szept. 28-án) létrehoztam egy ILYET.
Itt fogom majd közzétenni ügye-bajos bohóckodásaimat "Cserépchili" témában. HA esetleg valakit érdekel...
És persze szívesen fogadok tippeket, tanácsokat, hiszen én most tanulom még csak ezt a "mesterséget", hiába csinálom már 6-7 éve, igazából nagyon kevés tapasztalatom van. Főleg, ami a fajtákat illeti, eddig gyakorlatilag csak cayenne meg ilyesmi fajtákat dugdostam el.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Egyébként nem minden narancs habaneronak van egyértelműen narancsos íze, függ attól, hogy hányadik generációja az adott magnak. Egyiken jobban, másikon kevésbé jobban kijön a narancs íz.
Lesz majd több infó is a megvilágítás kérdésében, ha egyszer végre kirakják a cikkemet a logoutra, már vagy 1 hónapja leadtam.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
sisu2
aktív tag
Köszi el fogom olvasni én is cserépben termesztek vannak kint szabadban is de azok is cserépben megpróbálok párat átteleltetni.
Orange Habanero elég megosztó van akinek bejön de nem mindenki szereti a jellegzetes gyümölcsös ízt nem gondolják hogy egy csilinek lehet ilyen íze a Jalapeno meg mindenkinek bejön
CPT.Pirk. Én 6500 K 23 W kompaktokat használok jók ezek a ledesek keveset fogyaszt csak félek kevés a lumen a jobbak meg drágák meg szerintem melegszenek is ahogy nézegettem tele vannak hütőbordával.
[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
A 6500K hátránya, hogy a fény nagyobb részét nem hasznosítja a növény, alig tartalmas vörös részt és sok benne a zöld, még több a kék. Ez a fajta fényforrás a korai palánta neveléshez való, a virágoztatáshoz olyan kell, amiben sok a vörös fény, mint a meleg fehér ledek, 3000k környékén.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
Új hozzászólás Aktív témák
- Telekom mobilszolgáltatások
- BestBuy topik
- Black Friday november 29. / Cyber Monday december 2.
- Elektromos cigaretta 🔞
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- PlayStation 5 Pro teszt
- Amazon Fire TV stick/box
- Milyen okostelefont vegyek?
- Xiaomi Mi Box androidos médialejátszó 4K és HDR támogatással
- Apple asztali gépek
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest