Új hozzászólás Aktív témák

  • _seth_

    veterán

    Lowepro Inverse 200 AW táskába beleférne az alábbi cucc:

    -5D3 markolattal
    -24-105L
    -50 1.8
    -70-200 F4
    -430EXII

    Ha ennyivel megtelik nem baj, ennyit kellene belepakolni + persze memkarik, elemek stb :)

    Intel i7 13700KF - Gigabyte B760 Gaming X - Crucial DDR5 PRO 2x24 GB - Gigabyte RTX 4060 Gaming OC - Crucial T500 PRO 1TB + P5 Plus 2TB - TP-Link Archer TX50E - Zalman Megamax 600W - Zalman N5 OF - DeepCool AK620 - SAMSUNG Odyssey 49" C49HG90DMRXEN

  • _seth_

    veterán

    válasz ateszm #1502 üzenetére

    Az egy dolog, de esküvőre a flipside 400-as táskám nem éppen komfortos :)

    Intel i7 13700KF - Gigabyte B760 Gaming X - Crucial DDR5 PRO 2x24 GB - Gigabyte RTX 4060 Gaming OC - Crucial T500 PRO 1TB + P5 Plus 2TB - TP-Link Archer TX50E - Zalman Megamax 600W - Zalman N5 OF - DeepCool AK620 - SAMSUNG Odyssey 49" C49HG90DMRXEN

  • JohnyBlue

    őstag

    válasz _seth_ #1501 üzenetére

    Belefér, de a napellenzőket tescos szatyorban fogod vinni :)

    https://ipollo.com/?ref=johnyblue

  • _seth_

    veterán

    válasz JohnyBlue #1504 üzenetére

    Akkor bizony felejtős :)

    Intel i7 13700KF - Gigabyte B760 Gaming X - Crucial DDR5 PRO 2x24 GB - Gigabyte RTX 4060 Gaming OC - Crucial T500 PRO 1TB + P5 Plus 2TB - TP-Link Archer TX50E - Zalman Megamax 600W - Zalman N5 OF - DeepCool AK620 - SAMSUNG Odyssey 49" C49HG90DMRXEN

  • Melanor

    tag

    Na engem is ideevett a fene. Mivel nem fogok leragadni egy rövid komment szintjén, így kezdeném az alappal. Gergő vagyok. Fiatalon kezdtem fotózni, a digitális hajnal és a ccd, cmos áradat előtt, mikor a gép kiló fölött indult és ha leejtetted a konyhakőre akkor bizony újra kellett csempézni. Egyszer hirtelen felindulásból elvégeztem a Práter fényképészsulit és pár évet le is dolgoztam a szakmában. Esküvőm ugyan nem volt sok, de nem tartom magam kezdőnek. ( éve viszont volt egy agyműtétem, ami magával hozott egy 2D-s látást, egyensúlyzavart, ami miatt hamar elosztogattam a cuccaim egy részét, van amit megtartottam és van amit eladtam. Vettem egy Nikon d5100 vázat, mert nehogy má tükrös nélkül maradjak. Főleg hogy kell a kedvenc obimhoz (halszem).

    Télen egy srác, akivel 1-2 baráti esküvőn találkoztam felkért hogy fotózzam az esküvőjüket. Elmagyaráztam, hogy egyedül nem lehet, én meg egyedül vagyok. Ilyen állapotban, mint én nem vágunk bele, valamint hogy a felszerelésem, hát finoman szólva is kevés (Nikon d5100, 18-70DX, 35mm 1.8G, pro-optic 8mm, sb26 vaku). FElajánlotam, hogy ha van 1-2 ember, hivatásos, akivel megcsinálom. Ők sem mennek egyedül, de talán ráveszem őket hogy dolgozzanak velem, így én ingyen leszek, neki is kevesebb lesz a díja.
    Történt aztán, hogy felkereset az esküvő előtt 9 nappal, hogy hát akkor esküvő, bemutat a másik fotósnak. Itt azért lesokkoltam, mert azt hittem rég megbíztak valakit. De ha ez van, hát ez van, mindegy miért de el kellett mennem. Elkezdtem számbavenni, ami kell. d700, fényerős obik, vaku. x2, 1.5 millió x2 persze. Mennyi van? Áhhh, hadjuk. Talán kapok 1.5 gombóc fagyit tölcsér nélkül.
    Odakeveredtem a vaku csoportba, illetve neves kínai Yongnuo topikjába, mivel az sb 26, háááát, nem a legmegbízhatóbb darab, kell másik. Kinéztem az 565 típust, erős, olcsó, ttl. Végül 568 lett, hátha HSS vázam is lesz egyszer.
    Elkezdtem esküvői fotókat nézegetni a neten és konkrétan féltem. Aki komolyan gondolta, akiről példát veszek az olyan képeket csinál, amiket én nem fogok. A pár elmondta, hogy ők csak éles (nem bemozdult képeket akarnak). Mint kiderült azért ennél többet, de ezt majd később. Elmondták, hogy kb milyen lesz az egész. 107 ember. Nem oldotta a félelmet. Próba templomi szertartás. Tök jó, kipróbálom a felszerelést. A vaku, és itt a Yongnuo YN-568EX i-TTL rendszervakuról beszélek nem az igazi nagybetűs ttl vaku. A 18-70-el +1 fé-et kellett hozzáadnom, a 35mm-es tökéletes volt. Viszont a 35mm abban a templomban és azokon a helyeken, amiket kinéztem pont megfelelő volt. Vaku nélkül persze.
    Elérkezett a nagy nap minden eneloop nálam (5x4), minden feltöltve, mindenből tartalék, víz, csoki, zsepi, esernyő a táskában. A pár halál laza volt, a hangulat családias. Én a vőlegény készülődését csináltam, a másik srác a menyaszonyt vállalta. A templom megvolt pikk-pakk, majdnem mindig jó helyen voltam. Majdnem. A gyűrűs résznél komoly kozmetikára lenne szükség. Konkrétan keresnem kellene egy képet a neten és rátenni a pár arcát. Beszorultam egy rossz helyre, a pap pedig a másil oldalról ment, mint a próbán. Szerencsére a másik fotós ott volt, pont jó helyen. Utána csokordobás, nagy öröm. Csoportkép, templom előtt. Ami jó is volt a próbán. Csak akkor nem állt meg a templom előtt egy kocsi. Tulaj nélkül, kézifékkel. Na itt jön be az, hogy 150 embert állíts be. hogy beférjenek. Félsiker, de ha a pár vevő rá, a 8m, 180 fokos látószöggel nagyon szép képet produkált. Ha vevő rá...
    A polgárira rohanás van, ráadásul a pár szeretne képeket a helyről, mikor még nincs ott senki.
    A polgári remek volt, szabadtér, borzalmas fényviszonyokkal. Pillanatonként jöttek mentek a felhők, a nap épp olyan helyen volt, hogy remek háló vetült a párra fényből és árnyékból.
    Utána a csoportkép, külön külön, családokal, kollégákkal, barátokkal. Kértem, hogy írjanak listát, és a vőfény szólítsa az embereket, mielőtt tömörülés lesz mellettük. Lista nem volt, tömörülés igen, de a humor és a beszéd mindent megold. Viszont fárasztó lerohanni a maratont 15m-es távon oda vissza.
    Utána buli.
    Reggel 6-kor hazaértem 3 garnitúra lemerült enelooppal 2 mertült fényképező aksival és 5 kilóval könnyebben. Remegő kézzel tettem bele a kártyákat az olvasóba, és reménykedtem, hogy az összes jó. Pég vagy 1 órát flangáltam fel-alá, mite a lightroom mindent beimportált. Vagyis majdnem mindent. Az egyik kép hibás. Hopp. Azt kimentettem külön manuálisan és ilyen színes digitális izé volt a képen. Ami nem lényeges annyira. Szerencse, hogy csak 1 kép. De csak a szerencsének köszönhető.
    Másnap a pár kültéri képei jöttek. A lelkesedés utolsó morzsáival indultam el. A másik fényképésszel ott a lagziban jobban megismerkedtem és kiderült hogy modellezik. Hoppá. Van drónod is esetleg? Persze, 3d gimball, full hd 60fps, élőkép, kamerairányítás. Meg is beszéltük, hogy a gépét otthonhagyja, a drónt hozza. Egy nagyon jó klippet vágott össze a bevonulózenére.

    Tanulság: 1 kártya, nem kártya (2 kártyára mentsen a fényképező és a Pc is, mert a kürt kft nem olcsó.
    1 gép, obi, vaku nem elég. Legyen tartalék, Mindenből.
    Készülj föl arra hogy nem tudsz kitől kérni vizet, pzs-t, kaját, nem lesz lehetőséged pisilni.Persze ha ketten vagytok, amennyi kell is, akkor megoldjátok a pihenést.
    Ha nem tudod kifejezni magad, nem kommunikálsz akkor annyi. Be fognak menni eléd, be fognak menni a háttérbe, előkerülnek az Iphonok és a videókamerák, mert mindenkinek előjoga van, ami igaz is. Ha nem kezeled és balhé lesz te húzod a rövidebbet.
    Ha vendég vagy és hobbifotós az esküvőn akkor is vigyázz a piával. Drága a szerviz... Ha dolgozol akkor simán tilos.
    Öltözz alkalomhoz illőn. Persze, senki nem a fotóst, videóst nézi. Csak majd 5 év múlva a videón, vagy az albumban. Ja és én azt is nézem és ha tróger vagy akkor negatív reklámot csinálok :)

    A felszerelés:
    A d5100-al teljesen meg vagyok elégedve, akárcsak a többi cuccal, amit fent leírtam. Viszont nem erre való. Egyrészt lassú. Ha beállnak hogy te figyi csinálj légyszi 1 fotót, nem biztos, hogy sokáig ott fognak álni, ha a fókusz épp tévesztett. Aztán, elég rossz tud lenni, hogy kevés a funkciógomb. A dedikált. Nem jó a menüben tökölni.A keresője kicsi és sötét.
    Formátumként csak raw. Vagy minden amit akarsz, de raw mindenképpen. A d5100-nak bődületes a dinamikája és raw-ban ki is lehet használni.
    A 8mm és egyéb kreatív obik jók, de kerüljük a túlzott használatukat.
    Egyszer egy erdélyi utamon, egy kedves idős pár szelfizett egy szép hely előtt. Persze semmi nem fért bele. Felajánlottam, hogy lefényképezem őket, sőt ha szeretnének valamilyen képet amit nem tudnak megcsinálni, szóljanak. Párszor szóltak is, adtam névjegykártyát, majd hazaérkezés után, válogatás, szerkesztés és ment az egész a tárhelyemre. Nekik elküldtem a linket, mert lusta voltam kiválogatni őket. Meg, mert szerintem pazar képek lettek a halszemmel. 2 hét múlva kaptam egy e-mailt a következő szöveggel: Nem vagyunk megelégedve azokkal a görbe képekkel. Se Puszi se pá. Ennyi.
    Itt jön az hogy ismerd akit fotózol. Nekem szerencsém volt, mert fiatalok és lazák. Viszont egy jegyesfotózás jól jött volna.

    Tegnap a pár meghívott vacsorára hozzájuk.
    Elbeszélgettünk, átfutottunk a képeken és meg voltak elégedve. Én annyira nem, de rosszabbra számítottam. Ők nem. Megmutatták a jegyesfotó képeiket. Nem tudták miért, de valamiért nem tetszett annyira nekik. Én azért sejtem. Azért mert ugyan lehet 5dm3 a kezedben 70-2002.8.lL-el, ha bokánál vágod le a lábukat következetesen. A ferde kép lehet kreatív jól megkomponált, de ha csak anynira az hogy zavaró legyen akkor az lesz. A PS actionok használata nem mindig jó 5let egy teljes sorozatra, bár nyiván lehet jót is létrehozni. De most van 60 komponálatlan képük, mind vignettál és túl kontrasztos.

    Zárszóként: tapasztalat nélkül, hiányos fényképészeti ismeretekkel ne vállalj be esküvőt, mert lehet szerencséd lesz, mint nekem, de ha nem akkor a pár legszebb napja, az emlékükben lesz csak a legszebb.
    Egyedül meg végképp ne. Persze, kipróbálhatod a bocs, de nagyon kellett pisilni, meg a pap pont beállt elém dolgot, de sok megértést ne várj.
    Főleg ha pénzért csinálod.

    Köszönetem és bocsánat a tejedelemért.
    Főleg azoktól akik végigolvasták és most utálnak.

    [ Szerkesztve ]

    Soha ne engedd hogy belenyúljanak az agyadba!

  • m3ss

    veterán

    válasz Melanor #1507 üzenetére

    vicces iras :DDD
    azert eleg sokan eskuvoznek egyedul is, ha tudod mi mikor tortenik nem veszes az. es ha nem 200mm-es obival probalkozol a hatterbol kattintgatni, hanem kozel vagy az akciohoz akkor olyan sem lesz (remelhetoleg) hogy mindenki bejon eled. sokkal gyorsabban is tudsz reagalni, 2m tavolsgbol par lepessel mas szoget csinalsz magadnak. mig televel 20m-t kell arrebbmenned a masik szoghoz :)
    wc meg, csak kibirsz egy orat pisiles nelkul :DDD

    " A d5100-nak bődületes a dinamikája és raw-ban ki is lehet használni."
    mondjuk ez is inkabb nativ ison. pont multkor gondolkodtam ezen, eskuvon lott kepeim sztem jo ha 10%-ka keszul nativ iso kornyeken...szoval en speciel sokkal nem lennek elorebb egy dinamikabetyar nikon fx-el sem.

    [ Szerkesztve ]

    https://www.instagram.com/jozsef.beko/

  • belovary

    senior tag

    válasz Melanor #1507 üzenetére

    Elolvastam. Egyet is értek. Bár nekem jelenleg nincs kettő semmiből, bár tervben van most egy másik váz, de sajnos csak APSC. Gondoltam váltok FF-re, de egyenlőre nem fog menni, mert ha váltok, akkor nem hogy tanulási időszakra nem fogok menni, hanem sehová, mert konkrétan lemínuszolnám magam a béka segge alá. :DDD Szóval inkább ezen a szinten próbálok minél többet kihozni a technikából. Igen a 2 ember szuper, de mi van ha nem tudsz másik embert. Nem olyan egyszerű, mert aki csinálja, az nem fogad maga mellé, aki meg mondjuk jönne, vagy nincs olyan felszerelése, na meg tudása... Ez egy jó kis ördögi kör. Nálam konkrétan elég rossz a tapasztalat, pedig még csak "gyakornok" vagyok. Mondjuk nekem eszem ágában sem lenne bevállalni esküvőt így hogy na majd én... :DDD Egy biztos. Bármilyen munkát is vállalok, azt szeretem 120%-an csinálni, mert ilyen maximalista vagyok. Viszont az anyagi korlátok eléggé zavaróak, de gondolom senki nem kezdte milliós felszereléssel. Jó, biztos van, aki volt olyan szerencsés. :)

    Pont most dilemmázok egy ideje, hogy mivel most már tudom, hogy egyenlőre marad az APSC, így mindenképpen akarok venni még 1 fényerősebb obit is. Úgy volt, hogy a Tamron 17-50 2.8 at veszem meg, de mivel nem csak képelés lesz, hanem videózás is, így a stabi hiánya elég hátrányos lehet. A Tamron stabis meg ugye elég gyengére sikeredett. Van egy 18-135mm IS STM obim ,ami videóra egész jó, csak ugye nem valami fényerős, és sötétebb helyen még nem nagyon teszteltem. Viszont a Canon 17-55 IS USM -ről is sok rosszat írtak, sőt még itt a fórumon is arról olvastam, hogy csalódás. Az ára az meg eléggé kiakasztó. :DDD

    Amúgy valamelyikőtök szokott készíteni videó snitteket? Igen, így esküvőn, eseményeken...

  • m3ss

    veterán

    válasz belovary #1509 üzenetére

    "Viszont az anyagi korlátok eléggé zavaróak, de gondolom senki nem kezdte milliós felszereléssel. Jó, biztos van, aki volt olyan szerencsés."
    nem ezen mulik, persze sosem art a jo technika. apscvel is siman el lehet kezdeni. max nem fogod elengedni az erzekenyseged annyira..persze 18-135-ot elfeletenem azonnal. 2 db d7k + 18-35 1.8 + 50 1.8, 2 db vaku comboval pl orommel fotoznek eskuvot :)
    de sztem 2 db (pontos) 5d1 + 35 + 85mm, 2 vaku is teljesen jo kezdesnek.

    https://www.instagram.com/jozsef.beko/

  • Melanor

    tag

    válasz m3ss #1510 üzenetére

    A pár lépést kell megtenni többnyire megállja a helyét, de speciel én ebben a szituban nem tudtam, anélkül, hogy bezavarnék a videós vagy a pap munkájába. Mi lesz ha kiátkoznak? Nem a videós, a pap.

    A gép meg pénzfüggő. Nyilván. viszont sokszor láttam a násznépből ezt+azt jóvel komolyabb géppel, mint a hivatásos. Mert a hivatásos, megkeresi a rávalót, ugyan úgy ahogy a menő vállalkozó is. Csak nem ugyanabban az ütemben. Besétál az ember a boltba, jó fényképezőt akarok. Van ahol megkérdezik mire akarja használni, van ahol meg azt mennyiért. Ha azt válaszolja 2 millió, akkor könnyen a full frame szenzorméretnél találja magát.

    Viszont ahol nem fogja, az a te tudásod lesz, amit megszerzel a kis APS-C érzékelőddel.

    Az f1 pilóták is kiskorukban gokartozni kezdenek. De ha valaki beállít milliárdokkal, alapít egy csapatot, fejleszt, vagy vesz egy autót, nem kizárt hogy induljon. Max csak nem lesz sikeres. Vagy ami rosszabb, hogy akadályozza azt is aki tehetséges és ez a munkája, nem csak egy hóbort, amire irgalmatlan pénzt lehet elszórni.

    Soha ne engedd hogy belenyúljanak az agyadba!

  • belovary

    senior tag

    válasz m3ss #1510 üzenetére

    A 18-135-öt csak írtam hogy van, és fotózásra nem is használnám, max ha a családdal megyünk valamerre, na meg magam örömére itt-ott. Kizárólag a videó miatt írtam. :) Hát igen, nekem is volt a kezemben már más váz, de nekem most 70D van, és egy másik vázat akarok még, de az lehet egyenlőre még nem lesz jobb váz. 50-es 1.8 STM van, az egész jó kis képeket kreál. Azért is írtam, hogy most ezen a Canon 17-55-esen agyalok, aminek az ára felér egy érvágással. Főleg hogy ott a Tami, bár ugye stabi nélkül, szóval... :)

    Igen, persze, nem a technikán múlik, mert lehet nekem 4 millás cumóm is, ha olyan béna vagyok mint a franc. Ez így van... Láttam esküvőn rokont, olyan fullos cuccal "alázni" a fotóst, hogy csak na. De biztos vagyok benne, hogy csak a parádé miatt vette, nem azért mert komolyan foglalkozik vele, ez látszott is ahogy kezelte. Pár képet lőtt obisapkával, és nem értette mi van. :DDD

  • Melanor

    tag

    válasz belovary #1512 üzenetére

    A fotózás mint művészet a legkönnyebb művészeti ág. Szerintem. Művészien megtanulni festeni, zenélni az komoly idő és energiabefektetés. Mint ahogy művészien fotózni is.
    De ha veszel pl egy hárfát nem nyomsz le egy koncertet vele, amire kapsz 100 buksisimit, míg ha veszel mondjuk egy 5d3-at valami flanos obival megfizetsz egy modellt és csinálsz róla 500 képet. Nagy esályel lesz jó belőle. Aki meg modellkedett már az tudja hogyan álljon be, hogy jó legyen a kép. Volt olyan modellem, aki a fényeket is magának állítgatta. Meg is kértem a kezét, de nemet mondott....
    Aztán ha már megvan a gép, az éles katica, a fekete fehét mellbimbó, a cuki baba, akkor jöhet az esküvő. Főleg hogy egy nyáron meg lehet keresni a felszerelése árát.
    Még mindig csak a felét kéri annak, vagy annyit se, mint aki az életét tölti ezzel. Lopkodunk pár beállítást a netről, esküvő után meg rá, valamilyen lágyító action, export to jpg és írjuk.

    Az öreg rókákkal meg az a baj, hogy nem nyomulnak annyira. Nincs marketing. Facebook.
    rengetegen csinálják, hogy kiválaszt pár jó képet a sorozatból fel a facéra, bejelölni rajta a párt, vagy aki rajta van és kapásból látják azok ismerősei is. Vízjel a képen, meg különben is a fotós lapján van és kész is a hú, ilyen nekem is kell, rá is írok...

    [ Szerkesztve ]

    Soha ne engedd hogy belenyúljanak az agyadba!

  • m3ss

    veterán

    válasz Melanor #1511 üzenetére

    hat ha videos van akkor problemasabb. multkor becsben engem is beszoritottak polgarin a videosok az asztal moge. 2 oldalrol korbealltak, igaz larry? :DDD bar jo helyen voltam.
    amugy ha videosok vannak, sztem a rokonok vegkepp nem ugralnak ott a kamerajukkal, zavarva ezzel mindenkit...vagy ha igen, illedelmesen le kell ultetni az illetot :)
    papot meg kell kerdezni mit szabad, mit nem. hova lehet allni, hova nem. nyilvan nem fogod a papot nagylatoval arcbaloni 1m-rol. ott altalaban ugy is van hely, es vegkepp nincsenek lelkes fotos rokonok a pap meg kozotted :DDD

    "Canon 17-55-esen agyalok, aminek az ára felér egy érvágással. Főleg hogy ott a Tami, bár ugye stabi nélkül, szóval..."
    canont nem ismerem, de azert en a tamron 17-55 fokuszatol se varnek csodakat. fokuszteszten 5bol2-szer nem oda fokuszalt ahova kertem :)
    valszeg legalabb ennyit a sigma 18-35 is tud fokusz teren. az sztem tokeletes latoszog eskuvo nagy reszere. es eles 1.8-on, raadasul apscn legtobbszor a dof is eleg ebben a tartomanyban 1.8-on. mondjuk nem olcso.
    amugy sosem probaltam a sigmat :DDD de ha apscm lenne biztosan kiprobalnam. 50 1.8 melle talan jobban is passzolna, mint a 17-55 2.8 canon. de ha videozol is akkor meg kell a stabi..

    https://www.instagram.com/jozsef.beko/

  • Melanor

    tag

    válasz m3ss #1514 üzenetére

    Itt is csak annyi volt a gáz, hogy a pap úgy döntött most változtat azon amit megbeszéltünk. Pontosabban rövidítve lezavartunk csütörtökön. A kamerás csóka pedig felállított egy álványt, ahová egy akciókamerát helyezett ki, vágóképeknek. Szerencsére azt megbeszéltük a másik fotóssal (eos 1100D 18-55, beépített vaku) hogy ő a mozgékonyabb, így legyen a pár ellenkező oldalán mint én.
    Amúgy csak azért nem tudtam gyorsan kijutni, mert rossz az egyensúlyom és lépcső, kameraálvány, kifeszített mikrofonzsinór akadályozott. Zakózni kellemetlen lett volna, nem ronthatom el ilyennel más esküvőjét.
    Sigma 18-35-re nekem is fáj a fogam. Mint ahogy az összes ART obira is.

    Soha ne engedd hogy belenyúljanak az agyadba!

  • belovary

    senior tag

    válasz Melanor #1513 üzenetére

    Persze ez tiszta sor. Én ezt úgy látom, hogy nem csak esküvő, hanem úgy maga az egész fotózás egy hosszú folyamat, mind tanulásilag, mind gyakorlatilag. Mint minden más szakma, művészet. Nincsenek tévképzeteim, hogy én majd óriási művész leszek mert most elkezdtem vele foglalkozni komolyabban pár éve. Ha esetleg oda jutok, hogy valami kis pénzt kapok majd a munkámért, még akkor is csak lelkes, hobbista, amatőr képelő leszek. Igaz, nálam a profi sem azt jelenti, ha valaki bellibben a fullos technikával, azt kész. Sok olyan fotóssal találkoztam már eseményeken, akik... na de hagyjuk. Elég volt 1-2 perc belőlük, mert mindent jobban tudtak mindenről. Az öreg rókákat meg jól írod, bátyám is, csak ő operatőr. Nála pont ez a baj, hogy full nulla marketing, semmi. Egyszerűen olyan régóta tolja, hogy így is van munkája, de most már ő is érzi, hogy azért haladni kéne a korral. Na ezért van az, hogy próbálok beszállni mellé, illetve már így is sokszor besegítettem korábban, de komolytalanul. Mostanság van segítsége, de nem fix. Szóval kicsit komolyabbá tenné a dolgot, több szolgáltatást lefedni. Persze ez nem egy 5 perces folyamat, szvsz pár év amire oda eljutunk, hogy flottul működhessen a szitu. Na meg persze munka mellett kell, mert azért én ebből nem fogok pénzt látni az elején, sőt, inkább még én költök. Majd ha esetleg már jön valami kis pénz befelé, akkor talán merek váltani komolyabb technikára is. :DDD

    Nagyon agyaltam a Sigmán, de egyetlen egy bajom van vele. A stabi. Szuper obi esküvőre, ahogy a tesztek is írják róla, és meg is venném, és ha képelni kell ezt használnám, videóra meg vennék valami stabisat... de inkább visszaszállok a földre, és úgy kell megoldanom, hogy a lehető legokosabban. Szóval ezért lehet a Canon a befutó, mert hiába van a Sigma, vagy a Tamron, egyik sem tudja úgy lefedni azt amire nekem kell mint a Canon. A vicc, hogy még a Canonról is hallani rosszat.

    Pedig közel egy árban vannak.

  • _seth_

    veterán

    Adott eddig 2x32 GB Samsung SD kártya, amihez most rendeltem 2x32GB Sandisk CF kártyát, jól sejtem, hogy ezesetben az a legjobb ha a vázban azt választom, hogy mindkét karira RAW-ot mentek?

    Így legalább egyszerre telik be :) Menet közben két kártya mellett van értelme lementegetni notira a képeket, vagy hagyhatom is elvégre alapból két helyen lesz meg minden kép raw-ban?

    Intel i7 13700KF - Gigabyte B760 Gaming X - Crucial DDR5 PRO 2x24 GB - Gigabyte RTX 4060 Gaming OC - Crucial T500 PRO 1TB + P5 Plus 2TB - TP-Link Archer TX50E - Zalman Megamax 600W - Zalman N5 OF - DeepCool AK620 - SAMSUNG Odyssey 49" C49HG90DMRXEN

  • Melanor

    tag

    válasz belovary #1516 üzenetére

    Igaz, szinte alig videóztam a d5100-al, csak megcsodáltam, hogy ilyet is tud.
    Volt egy 18-105-ös vr obim és azzal vr be szigorúan 35mm-en, majd 105-ön. A vr nem segített annyit mint a monopod. Én inkább a minőségibb obi felé tendálnék, mint a vr felé- Pl a 18-105-öt szőrén elcseréltem egy 2000expós 18-70 re. Mert szerintebb jobb objektív.

    Soha ne engedd hogy belenyúljanak az agyadba!

  • JohnyBlue

    őstag

    válasz _seth_ #1517 üzenetére

    Ha elférsz 2x32 gigán akkor minek lementeni? Csak az idő megy vele... amúgy raw-raw... az a nyerő (menő) ;)
    Megtelt a kártya? Csere oszt patty bele a táskába és haladjunk tovább. (csak nehogy úgy járjál mint én, mint amikor úgy elraktam a kártyámat, hogy 2 napig kerestem... rajta a teljes előkészület képeivel :U )

    https://ipollo.com/?ref=johnyblue

  • _seth_

    veterán

    válasz JohnyBlue #1519 üzenetére

    Szerintem elferek boven :) Hetfon hozom el a CF kartyakat, 50mb/s darabok, sorozat max a csokorsobas lesz, ezert nem rendeltem dupla-tripla aron gyorsabb kartyakat. SD az egyik CL10 a masik uhs-i 1-es.

    Intel i7 13700KF - Gigabyte B760 Gaming X - Crucial DDR5 PRO 2x24 GB - Gigabyte RTX 4060 Gaming OC - Crucial T500 PRO 1TB + P5 Plus 2TB - TP-Link Archer TX50E - Zalman Megamax 600W - Zalman N5 OF - DeepCool AK620 - SAMSUNG Odyssey 49" C49HG90DMRXEN

  • belovary

    senior tag

    válasz Melanor #1518 üzenetére

    Ezeket az üvegeket sajna nem ismerem. :B Én eleve úgy gondoltam, hogy ha nem váltok FF vonalra, akkor próbálnék olyan üveget venni erre a 70D-re amivel azért hogy is írjam... nem kell szégyenkeznem, ha odamegyek akár csak tanoncnak egy eseményre... :B Azért láttam már XXX Canon vázzal és sima kit obival is lezavarni esküvőt, nem is egyet. :DDD Bár volt olyan manus is, aki kompakttal nyomta, és azt mondta, hogy az összes "kolléga" csak játsza az agyát a komoly, drága, felesleges cuccával, mert egy sima kis kompakttal is ugyanúgy le lehet nyomni, sőt! Ó, mondom, sokat kell nekem még tanulni. :DDD Tény, hogy nem kell cipekedni, meg bajlódni az utómunkával. ;]
    Persze, ha csak fotózásról lenne szó, kérdés nem lenne, hogy csak azt nézném, hogy jobb legyen az optika. Sőt! A Tamron 17-50 stabi nélküli ugye a tesztek, és vélemények alapján szinte (majdnem) partiban van a Canonnal. Legalábbis ez derült ki számomra. Viszont előfordul, hogy vágóképeket is kell csinálni, vagyis videóznom is kell, és akkor meg a stabi nem lenne rossz. Szóval ha most a Sigma, vagy a Canon-t nézem, a Sigma odaver képminőségre, na meg ugye 1.8, de nincs stabi. Sajnos ezeknek az obiknak egyenként is horrorfilm az áruk, nemhogy vegyek egy ilyet is olyat is. :D Vagy felcsapom a 18-135-öt azt videózok azzal. :DDD ;]

  • Gondwana

    addikt

    válasz belovary #1521 üzenetére

    :C Bár volt olyan manus is, aki kompakttal nyomta, és azt mondta, hogy az összes "kolléga" csak játsza az agyát a komoly, drága, felesleges cuccával, mert egy sima kis kompakttal is ugyanúgy le lehet nyomni, sőt! Ó, mondom, sokat kell nekem még tanulni.
    Egyetértek! Szombaton egy 18. szülinapot nyomtam le kompakttal, mert kolléga vitte a 7D-met lagzizni, az övé épp szervízben, én meg nem akartam 40D-vel menni. (Ez a kompakt egy X100T, picit lassan zoomol, ha nem kapja rá rögtön a TCL-X100 menetét :B )

    ... megy a csiga hazafelé ... (One World One Dream One More Thinkpad, Please [ o] )

  • belovary

    senior tag

    válasz Gondwana #1522 üzenetére

    Na azért ez nem olyan rossz vas. Fujifilm X100T -ról van szó?

  • duni84

    aktív tag

    válasz belovary #1521 üzenetére

    nem baj, ha nem úgy indulsz el a pályán, hogy "apuci" megtámogatja a hobbidat egy 2 milliós jószerencsével :) induláskor pl nekünk is 3 számos váz volt (450D) és még a 18-55IS is használatban volt az első L-es üvegig, persze akkor a megállapodások mindezt tükrözték is anyagilag. én szerencsére azóta sem ebből élek, de ha jól emlékszem, akkor 2 "szezonba" telt, mire egy elfogadható felszerelés összejött (először az obik lettek lecserélve), majd a 3. szezon (most néztem meg, az első esküvő után 3 év, 2 hónap és 2 nap telt el) hozta meg pl az 5d vonalat, így nyilván én sem tartom cikinek, ha valaki nem 2-3m forinttal a nyakában bóklászik, na meg magadnak is jót teszel, ha "nem profi" gépen "edzed magad", mert jobban megtanít az előre gondolkodásra (milyen esemény után mi következik, hova kéne előre beállni, ne akkor cserélj obit, amikor kell, hanem 1-2 perccel azelőtt, hogy kelleni fog,a beállításokat is előtte csavard át, hogy az első képet már csak komponálni kelljen xy eseményről, stb). a 70d ráadásul messze nem "játszós", azzal nem feltétlenül kell lejátszani a kötelező "pöcsméregetést", ha valakinek körülötted nagyobb/hosszabb/nehezebb van és úgy érzi, hogy ez feljogosítja a jobb pozíciókra :) kompakttal tuti el kell játszani és nagyon okosnak tűnni (ahogy te is ítad a "mesterről" ;] ). na meg tényleg pár alkalom után majd te is ránézésre megmondod, hogy melyik násznép mellett nem lesz szükséged a telére (beáll eléd 5db kalapban fotózó) és hol használhatod akár a UWA-t is. amiről eddig nem igazán esett szó az az, hogy mielőtt elkezdenéd reklámozni magad online/offline, azelőtt másod fotósként nézd vissza a sorozataid és próbáld úgy irányítani a saját marketingedet, hogy azokra fajta esküvőkre "pozícionáld" magad, amik tetszenek, azaz nem fogsz kiégni mondjuk a 2. szezon végére, mert pl ha te a hagyományos "sátras" lagzikat szereted, akkor nem fog tetszeni az a buli, ahol harapni lehet a ko***t a levegőben, vagy fordítva (esetleg rongyrázó/szolidan elegáns vonalak, akármi). lényeg, hogy nehogy véletlen oda "kategorizáljon be a közvélemény", ahova te nem szeretnél. ezt persze át lehet alakítani fokozatosan, csak nagyon melós tud lenni, hogy mást mutass a "következő szezonnak", mint amilyen az "épp aktuális".

    #metszéspontok

  • belovary

    senior tag

    válasz duni84 #1524 üzenetére

    Ja, nem lenne rossz, bár már én vagyok az Apuci... :DDD Amúgy az még jóval odébb van, hogy én reklámozzam magam. ;] Idén megyek pár alkalomra, mindent fogok csinálni. De úgy is fogok menni, hogy nem viszek semmilyen gépet, csak figyelek mint a fene. Szívjam befelé a dolgokat. Én is úgy gondoltam, ha eljutok oda majd, hogy esetleg pénzt is lehet kérni majd a munkámért, akkor majd egyszer talán lesz annyi, hogy rendszert váltsak. :DDD Azért ez a felszerelés sem 100e Ft, szóval ezt is igen kevesen engedhetik meg maguknak. Sajnos...

  • _seth_

    veterán

    Következő szombaton videós is lesz a lagzin ahol fotózok, mit érdemes megbeszélni vele? Mire érdemes odafigyelni? Eddig csak olyan lagzikban fotóztam ahol nem volt videós vagy ha igen max egy vendég de azok nem "zavartak".

    Megérkezett a 24-105 F4L, jónak tűnik de majd élesben kiderül mit tud :) Tekintve, hogy eléggé elterjedt darab így nem lesz túl nagy meglepi :)

    [ Szerkesztve ]

    Intel i7 13700KF - Gigabyte B760 Gaming X - Crucial DDR5 PRO 2x24 GB - Gigabyte RTX 4060 Gaming OC - Crucial T500 PRO 1TB + P5 Plus 2TB - TP-Link Archer TX50E - Zalman Megamax 600W - Zalman N5 OF - DeepCool AK620 - SAMSUNG Odyssey 49" C49HG90DMRXEN

  • Melanor

    tag

    válasz _seth_ #1526 üzenetére

    Mi megbeszéltük, hogy hol nem zavarjuk egymást. Főleg én őt, mert nem jó dolog átrohangálni olyan felvételek alatt a képen, amit nem akar valami vágóképpel helyettesíteni.

    Nászajándékba lesz az obi, vagy kit akarsz meglepni?

    Ha nászajándék lesz, akkor az én esküvőmet is te fotózod. :))

    Soha ne engedd hogy belenyúljanak az agyadba!

  • _seth_

    veterán

    válasz Melanor #1527 üzenetére

    A 24-105 az nekem új :)

    Remélem nem fogjuk egymás útjait keresztezni a videóssal :)

    Intel i7 13700KF - Gigabyte B760 Gaming X - Crucial DDR5 PRO 2x24 GB - Gigabyte RTX 4060 Gaming OC - Crucial T500 PRO 1TB + P5 Plus 2TB - TP-Link Archer TX50E - Zalman Megamax 600W - Zalman N5 OF - DeepCool AK620 - SAMSUNG Odyssey 49" C49HG90DMRXEN

  • ati3x

    senior tag

    Asszony testvérének az esküvőjén szeretnék pár képet csinálni. Egy EM-5, 12-32, 45.1.8, egy poén sami 7.5 halszem, meg talán egy 20/1.7 (még nincs meg) lesz velem. Tartaléknak meg ott lesz egy pana gm1. A másik testvér lesz a fő fotós, németországban gyerekfotozással foglalkozik. Valamilyen Canon gépe van tán 5dvalami, meg egy két fullos canon objektív. Kizárólag csak kedvtelésből próbálkozok. Igazán nagy igény nincs.. A polgári már megvolt, háát ahogy néztem az FB-re egy igen erőteljesen alulexponált mobillal készült kép került fel.. Nincsenek anyagilag eleresztve tehár nem ez lesz a fő priorítás... :) De azért izgi lesz.. (Vm vakut is kell szereznem, mert ugye az EM5 gyári villantója, csak egy szintel van a GM1 beépített vakujánál, ami szintén csak egy lépéssel van felette egy mobil ledes "vakujánál". :)

  • Andrew31

    senior tag

    Ha azt csinálod, amit szeretsz, az szabadság. Ha szereted, amit csinálsz, az boldogság.

  • *Ropi*

    félisten

    válasz Andrew31 #1530 üzenetére

    Úgy látszik ez a srác sem akar házasodni. :D

    Weboldalam: http://karpatisandor.hu

  • SebajTobias

    tag

    Sziasztok, kösz a cikket, nagyon tanúságos.
    Én is hasonló cipőbe járok, felkértek, hogy lőjek 1-2 fotót a párról. De nemrég már úgy kezdenek beszélni, hogy akkor majd ő lesz a fotós... A lényeg, hogy rájöttem, hogy vaku nélkül nem nagyon megyek semmire, ezért szeretnék egy kis segítséget kérni.
    Most hírtelen [EZT] és [EZT] találtam. Kb ennyit tudok most rászánni.
    A fő különbség, hogy a 486-onál van TTL, de a a Kulcsszám 33-as. Az 560-as manuális, de 48-as a kulcsszáma.
    Szerintetek szükség van a TTL-re lagzi alatt, illetve a 33 elég mondjuk a falról visszapattintani fényt?
    Egyik ismerős mondta, hogy neki a TTL mindig random dolgot dob vissza, ezért mindig manuálba fotóz eseményen. Nálatok is ez van?
    Őszintén nagyon nem értek hozzá, most kezdek elmélyedni a dologba, de még van egy hónapom :D
    Előre is köszi a segítséget.

  • m3ss

    veterán

    válasz SebajTobias #1535 üzenetére

    nem mindig van olyan fal, plafon amit tudsz hasznalni. mindenkepp ttl. vakut allitgatni nem mindig van ido...neha fordulsz egyet es megvaltoznak a fenyviszonyok...

    https://www.instagram.com/jozsef.beko/

  • SebajTobias

    tag

    válasz m3ss #1536 üzenetére

    Köszi a gyors választ. Értem akkor mindenképp TTL-est nézek.
    És ez a kulcsszám elég lehet? Ez is olyan dolog, hogy minél több annál jobb?
    Esetleg erről a Yongnuo 468 II-ről van valami tapasztalatod?
    Bocs a sok kérdésért, egész nap erről olvasgattam asszem kezdek összezavarodni.

  • m3ss

    veterán

    válasz SebajTobias #1537 üzenetére

    korulmenyektol fugg h eleg-e...amugy tobbnyire igen. en hasznaltam nikonon 468II-ot...af segedfeny nem mindig mukodott. meg jo hangos. amugy hasznalhato volt.
    mondjuk ujabb yn vakuk arabol meg tudasabol kiindulva, biztos nem adnek 10e-nel tobbet egy hasznalt 468II-ert...

    https://www.instagram.com/jozsef.beko/

  • *Ropi*

    félisten

    válasz SebajTobias #1535 üzenetére

    A magánvéleményem, hogy a helyedben (Tanúk előtt!) megmondanám a párnak, hogy elégtelen a felszerelésed egy ilyen feladatra (egy 33-as kulcsszámú vaku gyertyaláng kategória mind beltéren messzebbről, kültéren meg főleg, ahol általában eleve nagy sebességű vakuszinkron kell) és kihátrálnék a dologból, amíg még emelt fővel tudsz. ;) Ha ennek ellenére is Téged akarnak, akkor a biztonság okáért még hozzáteheted, hogy a saját tudásodat sem érzed biztosnak az esküvő minőségi és biztonságos végigfotózásához. Ha ez után is téged választanak, akkor lelkük rajta...Mert amikor a képeket fogják számon kérni Rajtad, nem biztos, hogy nagyon elnézőek lesznek. ;)

    Pont ide vág: egy kedves lányismerősöm a hétvégi lagziról mesélte, hogy ha a barátja (aki egyébként divatfotós) nem vitt volna magával gépet, akkor a párnak nem lennének beltéri képei, mert a másik barátjuk akit felkértek éppen a művészi hajlamait akarta kiélni és kitalálta, hogy nem vakuzik...Majdnem minden kép bemozdult és a szem meg áll alatti árnyékok miatt zombiszerű lett mindenki arca. Csak mondom... ;)

    [ Szerkesztve ]

    Weboldalam: http://karpatisandor.hu

  • .DLL

    veterán

    válasz *Ropi* #1539 üzenetére

    Majd lehet mondani, hogy Sebaj Tóbiás. :D

    Én sem vállalnám be, egy géppel, egyedüli fő fotósként a helyében.

    (P.H.)

  • SebajTobias

    tag

    válasz m3ss #1541 üzenetére

    Hát kihátrálni nem nagyon tudok belőle, de megoldjuk. Tudom, hogy sok múlik rajta, ezért akarok rendesen felkészülni, tanácsokat kérni.
    Visszatérve a vakuhoz, mi lenne amivel neki lehet vágni, illetve mi az a kulcsszám ami elég lenne?

  • Melanor

    tag

    válasz SebajTobias #1535 üzenetére

    A TTL nagyon hasznos. Még úgy is, hogy a én Yongnuo 568-as vakum random villogtat. Az viszont következetesen, obifüggő, hogy -05-07Fé- alulexponál vagy patent.
    Viszont egy esküvőn hajlamosak gyorsabban pörögni az események (főleg ha a vőfény alap pulzusa 200), mint hogy lehetőséged legyen korrigálni a manuális vakut.
    A falról visszapattintás már érdekesebb kérdés és sok változós. Ha magasan van a plafon, ha színes a fal, ha szalagokkal lufikkal, rétisasokkal díszített akkor már buktad.

    Ropi tanácsát fogadd meg, addig hátrálj ki amíg tudsz, az indokokat te magad írtad le.

    Ha viszont belevágsz, akkor előtte gyakorolj, főleg a vakuval, sajnos nem evidens a használata, gyakorlatot igényel. A másik, hogy csakis raw. Sokat korrigálhatsz a képen, ha nem jpg-be fotózol.

    Soha ne engedd hogy belenyúljanak az agyadba!

  • _seth_

    veterán

    Pár esküvőn fotóztam még csak, de fehér plafonnal eddig nem találkoztam, erre nem is építettem.
    TTL mindenképpen, pl M módban beállítod a gépet az adott beállításra és a vaku akkorát villan, hogy a képhez pont jó legyen, nagyon hasznos. Állítani max egy kis vaku exp kompenzációt lehet menet közben + a fej forgatásával is elmegy az idő. Pl haszons, hogy 5d szérián van vaku exp komp gomb, különben bajban lennék a 430EXII vakuval, előbb SET nyomva tart majd folyamatos nyomkodással lehet csak állítani egyesével. De pl volt nálam 580-as is, azon van egy tekerentyű így gyorsabb állítani, de az sem gyorsabb mint a vázról saját gombbal.

    YN nem rossz de esküvőre én nem vinném magammal ha lenne sem... megtettem 2x, 2x kellett utána cserélni benne valamit, igaz állítólag az első cserekor hibás darab került bele és az okozta a gondot ami ugyan filléres volt de ha csak az az egy vaku lett volna nálam akkor bajban lettem volna. A legelső lagzira vettem egy 430EXII-t ami ugyan csak a kezdés majd veszek mellé egy 580EXII-t (+van haveromnak is így a tartalék mindig meg van oldva).

    Na igen, tartalék: az legyen mindenből, váz, obi, vaku, memkari, elem-akku bármi meghalhat, én viszek magammal mindenből 2-3 szettet így ha egy ki is esik van helyette másik gyorsan. Ha egy memkaris a fényképező akkor holtidőben nem árt lementeni a képeket, nehogy elszálljon mind. Nekem 2 memkarira kerültek mentésre a rawok egyidejűleg, de még így is mentettem menet közben egyszer.

    Jah: a vaku kell kintre (HSS), és bentre is egyaránt, tehát erőteljesen igénybevételnek van kitéve.
    Ami tapasztalatom szerint könnyíti a vaku dolgát az az FF szenzor, bünti nélkül magasabb ISO-n lehet fotózni azaz a vakunak nem kell akkorát villannia.

    Intel i7 13700KF - Gigabyte B760 Gaming X - Crucial DDR5 PRO 2x24 GB - Gigabyte RTX 4060 Gaming OC - Crucial T500 PRO 1TB + P5 Plus 2TB - TP-Link Archer TX50E - Zalman Megamax 600W - Zalman N5 OF - DeepCool AK620 - SAMSUNG Odyssey 49" C49HG90DMRXEN

  • m3ss

    veterán

    en azon csodalkozok, h mindenki a felszerelesen aggodik amikor elkezd ilyesmit fotozni. meg altalaban mi is technikai oldalarol kozelitjuk meg a dolgot, h miert is nem kellene parokon gyakorolni. ilyen vaku, olyan kamera..
    holott sztem egy gyakorlott hobbifotos siman fog tudni hasznalhato kepeket loni szertartasokon, buliban akarmilyen mai geppel, fenyeros obival, vakuval. persze nem minden kerdezo van ilyen szinten, az rendben van..
    na de kreativ fotozas, portrek....inkabb itt fog elbukni a dolog. gyakorlat, rutin nelkul...hiaba fotozott vki lepkeket, madarakat, tajat, akarmit...mas skillset.
    mondjuk vannak olyan parok akiket annyira nem erdekelnek a kreativ fotok...
    (szoval bulin, szertartason nem mindig a fotos a limitalo tenyezo..van olyan buli, szertartas,fenyviszony hangulat, helyszin, korulmenyek ahol egyszeruen nem lehet csodat tenni. kreativon meg kb csak a fotoson mulik minden.)

    "Visszatérve a vakuhoz, mi lenne amivel neki lehet vágni, illetve mi az a kulcsszám ami elég lenne?"
    nem ezen fog mulni. arra akarunk kilyukadni, h valszeg ha ilyen kerdeseket teszel fel, nincs meg a technikai tudasod, es valszeg 1 honap mulva sem lesz sokkal tobb. ha minden aron el akarod vallalni, szerezz minel hamarabb vakut, vmi diffuzort es kattintgass sokat.
    500ex, vagy 568II egesz olcso angol ebayen. 24e-ert a linkelt yn 468II-ot felejtsd el.
    milyen objektiveid vannak?

    [ Szerkesztve ]

    https://www.instagram.com/jozsef.beko/

  • _seth_

    veterán

    válasz m3ss #1546 üzenetére

    A felszerelés még ha drága is arra "könnyű" készülni, megveszed ott van. A gyakorlat pedig sajnos én úgy látom, hogy sok neves fotósnál is csak középszerű képeket eredményez, tehát maga a fotós is limitáló tényező persze de mindig is lesznek jó fotósok és gyengébbek, de ha a gyengébbnél pl még egy vaku sincs akkor már végleg bajban van... persze mondom ezt én igencsak kezdőként :) Igaz én még jobb szeretek másodfotósként menni és akkor segítenek, hogy mit hogyan kell, de az is tuti, hogy úgy esküvőfotózást nem vállaltam volna ha egyszer sem megyek el nálam okosabbal esküvőre fotózni.

    Helyszínekről annyit, hogy a hétvégén kijutott a jóból... polgárin az anyakönyvvezető mögött üvegfal, dőlt be a fény, a menyasszony ruhája, hogy fehér az érthető, de talpig fehérben a vőlegény is (rendőrök), általában persze fogom magam beállok az anyakönyvvezető mögé vagy valahova szélre ahonnan rálátok mindenre (aláírás, gyűrűhúzás, csók, gyertya/homok, stb), de ott most rendőrsorfal volt tehát hely pontosan semmi sem :) Ha ez nem lett volna elég a templomin az oltár és a nép között kovácsoltvas kerítés... a pár pedig pont a kis "bejáratnál" ült le, a pap pedig velük szemben, tehát lehetett dönteni, hogy vagy csak kívül leszek vagy csak belül... maradt az oltáron belül, onnan a pár mégis csak szembe van. Lett volna... bal oldalon emelvény, jobb oldalon a kerítésen egy hatalmas kereszt... sakk matt :D A templomban nem a fénnyel volt gond, bementem a szertartás előtt kipróbáltam mindent és bár régi római katolikus templom de belül nagyon fényes volt, iso 3200-n lehetett volna akár vaku nélkül is fotózni :)

    A lagzi sátras, minden esemény előtt bevezették a párt a sátorba de úgy, hogy belül már sötét volt a sátorban de ahonnan jött a pár ott még volt fény bőven, oda is kellett a vaku...

    Nem a technika a minden... sőt, hiszen régen fotóztak 10D-vel is... ugyanakkor pl menő dolog a magas iso de 1600 fölé egyszer sem mentem új vázzal sem... a 100e totál felesleges :)

    Intel i7 13700KF - Gigabyte B760 Gaming X - Crucial DDR5 PRO 2x24 GB - Gigabyte RTX 4060 Gaming OC - Crucial T500 PRO 1TB + P5 Plus 2TB - TP-Link Archer TX50E - Zalman Megamax 600W - Zalman N5 OF - DeepCool AK620 - SAMSUNG Odyssey 49" C49HG90DMRXEN

  • m3ss

    veterán

    válasz _seth_ #1547 üzenetére

    en is voltam multkor egy ilyen keriteses romai katolikus templomban a belvarosban.de ott volt hatul egy atjaro, ott kozlekedtem :)

    "ugyanakkor pl menő dolog a magas iso de 1600 fölé egyszer sem mentem új vázzal sem.."
    akkor jo vilagosak a helyszinek :) en f4-es uveggel sokszor 3200-on vagyok, ha szeretnem h a hatterbol is maradjon vmi. mondjuk errol megoszlanak a velemenyek. sztem inkabb legyen kicsit kevesbe relszetes, mint pofanvakuzott iso 400 mint amit nehanyan kuldenek buliban...en nem szeretem az ilyen terryrichardsonos kepeket. :DDD

    [ Szerkesztve ]

    https://www.instagram.com/jozsef.beko/

  • _seth_

    veterán

    válasz m3ss #1548 üzenetére

    Nem volt átjáró sajnos :(

    F4-es üvegek voltak pedig nálam és egy 50 1.8, de az F4-esek voltak a vázon 99%-ban. Volt fény igen, a polgárin még sok is, a templomban is akadt bőven szerencsére, hatalmas ólomüvegek voltak de csak az üvegek kb 15%-át fedte valamilyen minta a többi átlátszó volt, magas ison akár vaku nélkül is mehetett volna :)

    Gyertyafény keringőnél én is levettem a 430ex ii-t 1/16 alá, kicsit sötétek is lettek a képek de mivel mind raw így nem gond és így is csak keveset kell húzni rajtuk.

    Intel i7 13700KF - Gigabyte B760 Gaming X - Crucial DDR5 PRO 2x24 GB - Gigabyte RTX 4060 Gaming OC - Crucial T500 PRO 1TB + P5 Plus 2TB - TP-Link Archer TX50E - Zalman Megamax 600W - Zalman N5 OF - DeepCool AK620 - SAMSUNG Odyssey 49" C49HG90DMRXEN

  • *Ropi*

    félisten

    válasz .DLL #1540 üzenetére

    :DDD

    (#1542) SebajTobias: "Hát kihátrálni nem nagyon tudok belőle..."Hidd el, hogy ki tudsz (ha akarsz)! ;) A Te érdekedben és az objektivitás jegyében mondom, hogy ha ez alatt az egy hónap alatt minden héten 2, teljes napos esküvőt fotóznál végig gyakorlásként, akkor sem tudnál elegendő tapasztalatot összeszedni. Még akkor sem, ha egyébként fotós géniusz lennél és a kisujjadban lenne a fotózás technikai része. Van egy szókimondó CM ismerős, ahogy ismerem ő most azt a viccet kezdené mesélni, aminek az a csattanója, hogy "-Vadász, vadász, te sz*pni jársz ide?". ;)

    (#1543) SebajTobias: Ez ránézésre egy Metz 58AF-1 és az árából ítélve a "zoom error" néven elhíresült hibajelenség áldozata, aminek a javíttatása gazdasági totálkár kategória. ;)

    (#1545) _seth_: "Ami tapasztalatom szerint könnyíti a vaku dolgát az az FF szenzor, bünti nélkül magasabb ISO-n lehet fotózni azaz a vakunak nem kell akkorát villannia."

    Ez igaz, viszont még azt sem tudjuk milyen váza és obijai vannak: 10D és F4-es üveg is lehet akár, amihez egy 600EX sem mindig elég...

    (#1546) m3ss: Egyetértek.

    (#1547) _seth_: "A felszerelés még ha drága is arra "könnyű" készülni, megveszed ott van. A gyakorlat pedig sajnos én úgy látom, hogy sok neves fotósnál is csak középszerű képeket eredményez, tehát maga a fotós is limitáló tényező persze de mindig is lesznek jó fotósok és gyengébbek, de ha a gyengébbnél pl még egy vaku sincs akkor már végleg bajban van... persze mondom ezt én igencsak kezdőként :)"

    Tény, hogy ha valaki megveszi az "etalon standard" minőséget biztosító felszerelést (ugye Te is beugrónak vettél egy 5D3-at: azzal bárki el tud jó képnek látszó dolgokat követni - még én is :DDD) és szoftveres hátteret, akkor összehasonlítva más, ugyanolyan hátteret használó fotósokkal mondhatjuk, hogy tényleg a valós tudása különbözteti meg a többiektől a képeit. Azt most nem veszem figyelembe, hogy sokan pl. nem tudnak válogatni és sokkal jobb képeik vannak mint amiket a webre kitesznek, csak más szem mást lát bennük, meg, hogy minden sorozatban vannak szinthullámzások még a legjobbaknál is. Aki azt mondja, hogy nincsenek, az barokkosan túloz: max. kisebbek, mint másoknál. ;) A hétvégén Veled történtekről annyit, hogy ilyen egy átlagos esküvőfotós nap, amikor helyt kell állni. ;)

    "Nem a technika a minden... sőt, hiszen régen fotóztak 10D-vel is... ugyanakkor pl menő dolog a magas iso de 1600 fölé egyszer sem mentem új vázzal sem... a 100e totál felesleges :)"

    Azért ezt, így nem jelenteném ki: az ISO 100k akkor kerül képbe, amikor megbízásod van és vagy megvan a kép vagy megvan a kép (olyan lehetőség nincs, hogy nincs meg, mert utána munkád sincs a továbbiakban). ;) Egyébként már a 40D-ket is többször használtuk 3200-on, az 5D3-nál ez 12800 nyugodt szívvel bármikor, de 25600 is belefér. Csak persze szűrni kell Lightroom-ban...Ferrarival is lehet 50-nel tötymörögni, csak azért nem érdemes megvenni. :D

    Weboldalam: http://karpatisandor.hu

Új hozzászólás Aktív témák