Új hozzászólás Aktív témák

  • cOxeR

    Ármester

    Nem akarok rosszat senkinek, de jó az arc és képmemóriám, és az mindig fura, ha egy régi kép elém kerül, vagy egy emberi arc, mint a kislány számtalan képen. :) Esetleg a FF utcaemberéről készült kép, amiről kristálytiszta emlékképeim vannak, hogy milyen hsz özönt hozott magával. :)
    Újraregisztrálni meg bárki tud... :)
    Szóval nem szállok be parttalan dolgokba, főleg nem esküvős témában. :D

    (#1943) belovary
    Ez nem ennyire fekete fehér ahogy vázolod, az esküvőfotózás egy alapból érdekes és meglehetősen összetett szakma/művészeti ág. Vannak akik a felsoroltakkal rendelkeznek és szerények és vannak akik nem. :) Ez így nem érthető, legyen elég, hogy sok irányból lehet megközelíteni mindent és nincs egy általánosan helyes álláspont. :) Ez túl filozófikus lett bocsi. :D

  • .DLL

    veterán

    válasz cOxeR #1952 üzenetére

    Fura, erre a képre gondoltam, mert ezen más van, mint akit én a fentebbi néven ismerek. De az is igaz, hogy az említett hifis találkozóról is akadt 1-2 kép, így mégis igazad lehet.

    (P.H.)

  • belovary

    senior tag

    válasz cOxeR #1952 üzenetére

    Nem is volt szándékomban feketén fehéren ábrázolni a dolgokat, félreértettél. ;)
    De teljesen mindegy, értjük, hogy mi a pálya, ez a lényeg... :)
    Viszont ezt a Zolis dolgot nem értem. Felvilágosítanátok? :D

    [ Szerkesztve ]

  • G_Gaabor

    tag

    válasz belovary #1955 üzenetére

    korábban más néven, kezdő fotósok topicban megtalálod

    [ Szerkesztve ]

  • *Ropi*

    félisten

    Kötelességem megjegyezni, hogy ejtsük ezt a filozofikus témát a továbbiakban! ;)

    Weboldalam: http://karpatisandor.hu

  • athomi

    veterán

    válasz belovary #1955 üzenetére

    Onkyo43 = [link].

    Én akkor fordultam le a székről, amikor asszony családja megkért, hogy a nagymama nyitott koporsós temetésén képeljek párat. Mondom magamban ezt meg hogy, a kettő együtt nem megy, most vagy részvétet vagyok ott nyilvánítani, vagy képelni mint idegen. Asszonynak elmondtam a panaszom, mire annyi kérés lett velem szemben, hogy csak csináljak pár képet amin a szertartáson és a temetésen mindenki benne van. Mindenesetre elkövettem azt a hibát, hogy azt mondtam rendben, pár képet lövök. Bár előre tudtam, de mégse lehet erre kellően felkészülni, hogy ide azért kötélidegek kellenek. Szertartáson gép elő, néhány egyszerű képet lövök (miközben páran gyilkosan néznek, hogy hogy merek egy temetésen fotózni), majd a gépet elteszem. Erre nekiállnak noszogatni, hogy lődössem tovább a képeket. Csináltam még párat és befejeztem.
    Másnap meg kaptam egy-egy óvatos odaszúrást, hogy nem sok képet csináltam.

    Szóval én elhatároztam, hogy se rokon, se barát, se ismerős rendezvényén, esküvőjén, temetésén nem fogok fotózni szívességből! Pénzért meg főleg nem. Egyrészt sz.rok a képeim, másrészt a végén csak a piszkálódás jön.

    [ Szerkesztve ]

  • Sir Riccio

    addikt

    válasz athomi #1959 üzenetére

    Hú de rég jártam erre. Mondjuk én eleve nem is megyek temetésre ha nem muszáj, fotózni biztosan nem fotóznám, de azt is csak alátámasztani tudom, hogy rokon esküvőjét fotózni problémás. :)

    Deutsch Richárd Fotográfia - https://www.riccio.hu/ / https://instagr.am/deutsch.richard/

  • ati3x

    senior tag

    Jó olvasni ezt a topicot.

    Elgondolkodtató, és lehet tájékozódni. De föképp fotós szempontból van kitárgyalva a téma. Azért meg lehet vizsgálni megrendelö szempontjából is. Az emberek nagy részének a mobillal "meglött" fotók is hüde frankó. Pláne ha minél több megapixel van ráírva. ;] Ez van. A másik csoport, aki már lát némi különbséget a mobil meg egy fényképezö által "generált" kép között, és ha már meglátnak egy lehetöleg minél nagyobb méretü géppel fotózó egyént, akkor az már "profi". Itt is vannak végletek, ugye van az a nézet, hogyha nekem lenne ilyen gépem, akkor én is meg tudnám löni... Kb ez a réteg az aki úgy áll hozzá: "van egy rokon/ismerös akinek van ilyen gépe, majd szólunk neki, megoldjuk "okosba". Megcsinálja ingyen vagy max kap a kajából. ;] Vagy kap 5-10-20 ezret oszt haladjunk..

    Aztán van az a réteg, aki nem tudja megfizetni, de lehet lenne igénye rá. Dehát ez van...És még lehet ezer féle verziót írni.. Nincs itt semmi probléma. A "piac" szabályozza önmagát. Persze, mindig lesznek akik pórul járnak mindkét oldalon. Valaki említett itt jogi következményeket ha valami "balul sül el". De kérdem én, mennyien vannak tisztában ezekkel a jogokkal? Lehet, hogy kevesebben mint a fotózás alapjaival. Pl, "jogi" úton hogy definiálod, hogy "szarok" lettek a képek, vagy a produktum? Most vonatkoztassunk el attól a "szimpla" esettöl, hogy bedöglik a "technika" és az összes kép eltünik..

    Szóval bonyolult dolog ez, És nem hiába van az a mondás, hogy: "boldogok a tudatlanok..." :DD

  • Sir Riccio

    addikt

    válasz ati3x #1961 üzenetére

    Szerintem egyre többen vannak akik megértik miért jó ezt olyanra bízni akinél adott a látásmód, megfelelő redundáns felszerelés és azt használni képes szakmai tudás "mesterhármasa". Nekem amióta elkezdtem ezzel foglalkozni egyre több és több megkeresésem és munkám van, pedig nem mondanám magam olcsónak. Vannak dátumok a naptáramban amik két évre előre foglaltak, most is van tárgyalás alatt egy 2018-as esküvőm, idénre már nagyon nem tudok vállalni és jövőre is foglalt a szezon negyede.

    Az, hogy nincs rá, rossz kifogás, inkább nem szánnak rá. Egy átlagos közepes létszámú esküvő alulról veri a 2M Ft-ot. Nyilván mindenkinek más a fontos, kérdés, hogy ezt milyen elosztásban költi el. Nem vagyunk egyformák. Persze van akiknek MINDEN kell de végül semmire sem szánnak eleget és minden lesz, csak semmi sem lesz olyan amilyennek a különböző USA-ban rögzített műsorokban látták, de ilyen esküvőket jellemzően nem fotózom, mert Ők valóban nem fizetik ki azt amit kérek és inkább keresnek valakit aki olcsó, csak, hogy elmondhassák, hogy profi fotósuk is volt a csokiszökőkút és a tizennyolc kerekű egy órára bérelt Hummerlimuzin mellett amit egyszarvúak húztak miközben szivárványt hánytak, de nem ez az átlagos. Az én célközönségemet azok alkotják akinek a fotós a legfontosabb és a kevesebb több elvet vallva kisebb de igényes esküvőt szerveznek, nyilván ugyanez a kör létezik DJ-re/zenekarra/filmesre/helyszínre is.

    Amit írtál az amúgy pont, hogy vismajor esete szerintem. Én is mindent megteszek a biztonságos adattárolás érdekében (két kártyára rögzít a fényképezőgép, amit aztán két külön merevlemezre másolok fel, aztán egy felhőalapú tárhelyre és egy NAS-ra is ami szintén fizikailag el van különítve a számítógépemtől, de ha egyszerre ég le a ház és mond csődöt a felhő) azzal én sem tudok mit kezdeni és nem is hiszem, hogy ilyen előfordulhat.

    Szóval, ahogy írtad nincs itt semmi probléma, bár az tény, hogy sokan vagyunk, de engem ez sem zavar, amíg több a megkeresésem mint amit el tudok vállalni és a világ másik feléről is érdeklődnek (szó szerint) a munkáim iránt. :)

    Deutsch Richárd Fotográfia - https://www.riccio.hu/ / https://instagr.am/deutsch.richard/

  • Gondwana

    addikt

    Temetésfotózás... Anno a cég kezdeténél a két főnököm felosztotta a terepet, hogy az egyik (akinek a nevén fut a cég) ki nem állhatja az erőszakszervezeteket, ezért minden katonasággal kapcsolatos fotóznivalót a másik intéz (egy-egy katonakönyvre fotózás rendszerint jobb buli volt anyagilag, mint egyik-másik közepes lagzi), cserébe ő kapott minden temetésfotózást. Gyakorlati tapasztalat a muzulmán temetések kerülendőek, tavaly tavasszal volt egy müzül temetés, ahol a boldogult fia, a szabadkai hodzsa meg a főnököm kellett, hogy elvégezzék a temetés fizikai részét is (katt-kötélenleeresztés-katt-lapátakézbe-katt).

    Más: kb. 2004 óta keresek én is egy Gáspár Zoltánt, de nagyon nem ezt, ő vitt el anno a Ragest99-re meg Flag2000-re is, magicword: O-Man, Timp meg talán Online24

    ... megy a csiga hazafelé ... (One World One Dream One More Thinkpad, Please [ o] )

  • *Ropi*

    félisten

    válasz cOxeR #1964 üzenetére

    Most lesz a meccs? Átmegyek, viszek pattogatott kukoricát. :DDD

    Weboldalam: http://karpatisandor.hu

  • JohnyBlue

    őstag

    Mindig csak arról beszélünk, hogy másodváz, harmadváz 200 terrányi leggyorsabb kártya, három ügyvéd, meg mi van ha bedöglik a vaku meg mi van ha nem bírja izommal a gép stb.

    Már arról is beszéltünk, hogy nem árt, hogy ha már fotózott előtte párocskákat meg portrézgatott stb.

    Viszont arról nem beszéltünk, hogy a felkért fotós hogy tud felkészülni a nagy napra úgy, hogy a zavaró körülményeket kitudja zárni, hogy irtó nagy hangzavarban és tömegben is koncentrált tudjon maradni. Arról meg pláne nem esett szó, hogy a másodperc töredéke alatt tudjon dönteni, komponálni, fókuszálni, objektívet cserélni stb.

    Szerintem a zavaró körülményekre nagyon nehéz felkészülni, igazából nem is nagyon lehet. Viszont nagy segítségre tud lenni egy kezdő fotósnak, ha elmegy koncertet fotózni.

    Hogy mégis miért? Olyan extrém körülmények vannak egy koncert teremben mint egy nagy lagzin is :)

    Hiszen, ugyanúgy tömeg van, változó fényviszonyok, fel s le rohangászó fotóalanyok, ittas közönség, ugyanúgy sötétben kezelni kell a rendszered, ugyanúgy korlátozott a rendelkezésre álló idő. (pl. első három szám)

    Rengeteg tapasztalatot lehet szerezni egy egy koncert alatt. Simán letudod tesztelni, hogy genge fénynél mennyire lassul be az általad über faszának hitt fókuszrendszer. vagy magas ISO-n mennyire vesznek el a részletek, vagy mikor jön meg a színzaj, vagy mennyire kell alá fölé expózni, hogy még korigálni tudd.

    Szóval szerintem aki csigák után lagzit akar fotózni az menjen el egy koncertre és nézze meg mit tud :D

    https://ipollo.com/?ref=johnyblue

  • *Ropi*

    félisten

    válasz JohnyBlue #1966 üzenetére

    Tökélyre lehet fejleszteni az alkoholos befolyásoltság alatt álló emberekkel való kommunikációt és tesztelni, hogy mennyire időjárás sörálló a felszerelés. ;) :))

    Weboldalam: http://karpatisandor.hu

  • Gondwana

    addikt

    válasz JohnyBlue #1966 üzenetére

    A szerb lagzikat nem vőfély vezeti, hanem a "stari svat", ezért itt a fotòsnak vezetnie is kell a lagzit, ha jòt akat magànak.

    ... megy a csiga hazafelé ... (One World One Dream One More Thinkpad, Please [ o] )

  • *Ropi*

    félisten

    válasz Gondwana #1968 üzenetére

    Jó, de ki az a "stari svat"? :D

    Weboldalam: http://karpatisandor.hu

  • Gondwana

    addikt

    válasz *Ropi* #1969 üzenetére

    Hivatalosan a vőlegény anyai nagybàcsija kellene, hogy legyen, néha màsik rokont kérnek fel. Ő fogadja a vendégeket, vezeti a lànykérést, az esküvőig "vigyàzza" a menyasszonyt (volt màr ebből gondom fotòzàsnàl), illetve este vezeti a népszokàsokat, vegzàlja a pincéreket,...

    ... megy a csiga hazafelé ... (One World One Dream One More Thinkpad, Please [ o] )

  • .DLL

    veterán

    válasz Gondwana #1968 üzenetére

    Mondjuk nem ebből fakad, hogy a fotósnak is vezetnie kell a lagzit, mert ebből csak annyi jön le, hogy a "vőfély" rokon, és stari svat-nak nevezik.

    (P.H.)

  • *Ropi*

    félisten

    válasz .DLL #1971 üzenetére

    Igen, ez bezavart kicsit. :)

    Az viszont tény, hogy a fotósnak mindig észnél kell lennie: az a legjobb, ha szükség van rá akkor a kezébe tudja venni az irányítást, de alapvetően a háttérben maradhat. :)

    Weboldalam: http://karpatisandor.hu

  • Melanor

    tag

    Nem mellesleg érzék is kell egy ilyen rendezvény fényképezéséhez. Sokak szerint én is jó fényképeket csinálok, de valahogy elég kevés saját képet tettem ki a falamra és azokat is csak azért mert emlékek. Hogy miért? Mert szerintem egy jó kép nem attól lesz jó, hogy éles, meg hogy a színhőmérséklet rendben van, hanem hogy egy olyan embernek mit mond, aki az adott témával azon a képen keresztül találkozik.
    Szóval vehetnék a kezembe csilliárdokat érő felszerelést és a helyszínre, ruhákra, sminkre is költhetném egy olajvállalat éves árbevételét, az eredmény legjobb esetben is átlagos lenne. Nem azért, mert nem értek hozzá, nem is mert nincs türelmem heteket ülni a ps előtt, hanem mert egy esküvőnek sem tudott megfogni a hangulata, így a képeim is csak a vizuális valóság megörökítésére voltak jók. Ami szerintem kevés egy JÓ esküvői fotóstól.
    Viszont, ha nekem lesz esküvőm, olyat kérek fel, aki a hangulatokat és érzéseket is le tudja nekem fényképezni.

    Majd minden fotós fórumon a dolognak a technikai háttere van előtérben, ami érthető, hisz ez az amiről tapasztalatot lehet cserélni. Viszont kevés helyen találkoztam pl a "vidd magaddal az asszonyt fotózni, merthát mégis más látásmód", és társai típusú, vagy a "tölts el a párral egy napot és barátkozzatok össze" pl a jegyesfotózás alkalmával, mert ha mást nem is, legalább valamennyire képbe kerülsz az egyedi értékrenddel tanácsokkal.

    Megjegyzem, az itt leírtak az én személyes véleményemet tükrözik, amiről tudni kell, hogy olyan mint a s***lyuk, mindenkinek van, de senki nem kíváncsi a másikéra. Mármint a vélemény.

    Attól pedig nem vagyok fotós, jó fotós meg pláne, hogy csipás cinegéket makrózok, vagy szocifotóként lefotózok egy csövest. (igen, fotóssuliban ez volt a legnépszerűbb szocifotó téma)

    Uff, én beszéltem.

    [ Szerkesztve ]

    Soha ne engedd hogy belenyúljanak az agyadba!

  • r.levente75

    addikt

    válasz Melanor #1973 üzenetére

    Örülök hogy leírtad a saját véleményed kevés ilyen topik van ahol ezt megteszik. Ezért szeretjük!

  • Sir Riccio

    addikt

    válasz Melanor #1973 üzenetére

    Mondjuk ezekről én sem írtam még soha, de az asszonyt mindig viszem és jegyes fotózás nélkül nem is vállalok esküvőt, mert hidakat épít. Jó volt ezt olvasni! :R

    Deutsch Richárd Fotográfia - https://www.riccio.hu/ / https://instagr.am/deutsch.richard/

  • JohnyBlue

    őstag

    válasz Sir Riccio #1975 üzenetére

    Sir Riccio: az biztos, hogy a jegyes fotózás laza hangulata összetudja kovácsolni azt a pár embert.

    Ha tehetem én is viszem Orsit, mert így a fotózás végén megtudjuk inni az áldomást :D

    https://ipollo.com/?ref=johnyblue

  • Melanor

    tag

    Kifelejtettem a legfontosabbat fullfrém és fényerő :D
    Amúgy a topic címe szerintem oximoron, ebben a formában, mert jelentheti a kezdő fotós, mint esküvőfotós-t is.
    Viszont ez olyan mint az idegsebészet kezdőknek, vagy hogyan hatástalaníts atombombát sötétben, vákumban 3 egyszerű lépésben.
    Egy esküvőfotós ismerősöm írt facebookon pár gondolatot a fotós és az esküvőfotós szakmai megítéléséről a laikusok között. Ebből pedig az jött le, hogy ez, mint olyan nem szakma. Szerintem pedig, amit fent érzékeltetni is akartam, kissé komolyabb készségeket feltételez, kellene feltételeznie, mint pl egy vízvezetékszerelőnek, vagy műszerésznek. Itt, az esküvőfotónál, nagyon kevés az, ha technikailag kifogástalan képet készítesz, de érzék és látásmód is kell. Bár ahogy a súlyosan szaporodó xp photographí oldalakat látom szaporodni a facén, a tecnikailag kifogástalan és az alapfogalmakkal képben lévő fényképész is kihalóban van. Vagy csak lassú a net, de lehet, hogy nem szorulnak rá, hogy a csudaakciósvilág.hu-n hirdessenek.

    Amúgy, bár nem tartozik szorosan az esküvőhöz, de megjegyzem, hogy szerintem azért van ennyi fotós és fotóművész, mert a művészetnek a legkönnyebben elsajátítható formája. Önkifejezni akarsz? Borús, depressziós, művészi izét akarsz alkotni? Mi sem könnyebb, irány a bót, vegyél dslr-t fotózz felhős ég alatt ökröződő vízfelületet, tekerf fel előtte színszűrőt, vagy utólag nyomj valami trükkös billentyűkompinációt ps-ben és meg is van. Ha feltöltöd fotós értékelő oldalra és a kép is jó, akkor meglesz az eredmény és az önbizalomlöket is.
    Akkor pedig már jöhet az esküvő is. Hisz nem csábító 1 hónap alatt visszahozni a felszerelésed árát?
    Viszont jobb belegondolni, hogy az az 1 díjnyertes tájképed, makród, tárgyfotód, portréd, vagy akármid hány expóból oldottad meg, mennyi előkészülettel és mennyi utómunkával. Mert esküvőn lehet nem lesz időd, nem várhatsz arra hogy odamenjen a nap és megcsillanjon neked, vagy csak mert a 2.expó már nem az a pillanat, aminek lennie kellene.
    Ki akar egy életet áldozni, hogy megtanuljon zenélni, festeni, bármit, amihez készséget kell fejleszteni, ha 100.000-ért ingyen házhozszállítják neked a kellékeket.
    Persze ez engem nem zavar. De voltam egy esküvőn 1 éve és szerencsétlen fotóst szapulgatták kint, a szakértők, mert milyen gép? milyen obi? miért van vaku a gépén, mert ugye azzal nem lehet szép képet csinálni. A konkrét 15 fős társaság mindegyike értett a fotózáshoz. Ez egy olyan dolog, amiben 30 alatt majdnem mindenki szakértő....

    Soha ne engedd hogy belenyúljanak az agyadba!

  • JohnyBlue

    őstag

    válasz Melanor #1978 üzenetére

    Igen egy esküvőn meg úgy általában mindenhol legalább van egy önjelölt fotós vagy hozzáértő aki sértve érezve fikázza, kritizálja az éppen aktuális fotóst.

    https://ipollo.com/?ref=johnyblue

  • Melanor

    tag

    válasz JohnyBlue #1979 üzenetére

    Ennek pedig az a magyarázata, szerintem, hogy a legkönnyebb. Megveszed, bekapcoslod, nyomod a gombot és kész is. Utánaolvasol, fórumozol kicsit és szakértő vagy.
    A magyarázat bizonyítása pedig, hogy a hangversenyen a zenészt, olimpián a sportolót csak az kritizálja aki ért hozzá.
    A társaságban, rákérdeztem azért, hogy mégis miért rossz az az obi (Nikkor 50mm f1.4) és 2 választ kaptam, természetesen a válaszadók össze is vesztek utána.
    1. Mert az Nikon és a Canon sokkal szebb képeket csinál, ha megnéem minden híres fotósnak Canon van.
    Érted, híres, nem jó, hanem híres. Pedig annyira szerettem volna beszélgetni egy jó fotósról, vagy egy jó képről. Híresről nem...
    2. Az 50mm es obi a nikonnak játélszer, ott vannak a zoom obik, amik verik oda vissza....
    Ez aztán az érv. Egyrészt ketten voltak, a másik egy fényerős zoommal, mindkt vázon vaku, másrészt láttam a képeket a konkrét fáklyás esti parkos szertartásról is és szerintem nem olyan rossz ez az obi.

    Hozzáteszem, én nem értek hozzá. Tényleg nem. Sokkal jobban szeretek aludni, vagy fűszálakat számolni, mint szintetikus teszteket olvasgatni az obikról.
    Viszont remélem miután a tag hazament gyorsan lefotózott pár tesztábrát, hogy megnyugodjon a kicsi lelke.

    Soha ne engedd hogy belenyúljanak az agyadba!

  • *Ropi*

    félisten

    válasz Melanor #1973 üzenetére

    "Majd minden fotós fórumon a dolognak a technikai háttere van előtérben, ami érthető, hisz ez az amiről tapasztalatot lehet cserélni. Viszont kevés helyen találkoztam pl a "vidd magaddal az asszonyt fotózni, merthát mégis más látásmód", és társai típusú, vagy a "tölts el a párral egy napot és barátkozzatok össze" pl a jegyesfotózás alkalmával, mert ha mást nem is, legalább valamennyire képbe kerülsz az egyedi értékrenddel tanácsokkal."

    A "technózás" jellemzően az elején van előtérben, amikor még abban a hitben van az ember, hogy attól lesznek jobb képei, ha megveszi a legújabb és legcsiribiribb felszerelést. Amikor aztán már valóban tud fotózni, akkor nem tesz fel olyan kérdéseket, hogy pl. "Milyen objektívet ajánlotok esküvőfotózáshoz?", mert tudja, hogy az ő fotózási szokásainak milyen gyútáv(tartomány) felel meg a legjobban. :) Annak ellenére, hogy ez egy kezdő esküvőfotós topik (nem pedig kezdő fotós topik, amivel sokan szeretik összekeverni - lásd (#1978) Melanor), a témája feltételezi, hogy aki ide benéz már stabilan tud fotózni (egy esküvőn ez a minimum), hiszen egyébként hogy vállalhatná el két ember egyik legfontosabb napjának biztonságos és felelősségteljes megörökítését? Ennek ellenére a topik létezése óta Te vagy az első, aki végre ilyeneket kérdez és nem azzal jön, hogy pl. milyen akkut vegyen a vakujába. :R

    A kérdéseidre a konkrét válaszokat mindenki magának dönti el az adott pár esetében: az árérzékenyebb esküvőkön nem tudják finanszírozni plusz egy "táskacipelő, biomechanikus, hangvezérelt vakuállvány" jelenlétét az esküvőjükön, hiszen akkor neki is fizetniük kell az étkezést, stb., tehát ilyet mindig egyeztetni kell velük (Saját hibából egyszer volt ebből félreértésünk - amikor még nem volt benne a szerződésünkben úgy jártunk, hogy esküdni mertem volna, hogy elmondtam, de aztán kiderült, hogy mégsem - szerencsére probléma nélkül megoldottuk, azóta meg már benne van. :) Később viszont - amikor már benne volt - olyan is megesett, hogy a párnak ennek ellenére valahogy nem jutott el a szürkeállományáig, de szerencsére még időben orvosolták. :))). Más tészta persze, ha deklaráltan két fotóst várnak, mert akkor eleve úgy számolnak, de annak teljesen más az értéke mint egy szimpla asszisztensnek.

    A "tölts el a párral egy napot és barátkozzatok össze" téma megint csak egyéni habitus kérdése: valóban érdemes a kapcsolati rügyeket ápolni, ennek ellenére mégis többen kifejezetten elzárkóznak tőle, így csak elektronikusan tartják a kontaktot és az esküvőjük napján találkoznak először a házasulókkal (külföldön élő párok esetében még érthető is, ha nem tudnak hazateleportálni). Persze náluk is lehetséges előfotózás ha a pár kéri, de külön pénzért: azt mondják, hogy nekik fontosabb a saját szabadidejük amit a családjukkal tölthetnek. Mindenki eldöntheti magának, hogy mennyire mossa össze a saját életét a párokéval és mire szán időt. :)

    Ő például nem az asszisztensét viszi. :))

    [ Szerkesztve ]

    Weboldalam: http://karpatisandor.hu

  • Sir Riccio

    addikt

    válasz Melanor #1978 üzenetére

    Szerintem nincs olyan, hogy A vagy B dolgot könnyebb csinálni, vagy A vagy B művészeti ágat/hivatást űzőknek könnyebb. Ha valamiben igazán jó akarsz lenni akkor arra így is meg úgy is minden pénzed, időd és energiád rámegy függetlenül attól, hogy zebráknak segítesz vajúdni, hintalovakat faragsz, esküvőket fotózol vagy épp autószerelő vagy. Mindent lehet jól és magas színvonalon űzni és lehet szarul is csinálni és ez igaz a fotózási ágakra is.

    Egyébként valamiért mindenki azt hiszi, hogy esküvői szolgáltatásból meg lehet gazdagodni, pedig én még egy virágost/sminkest/DJ-t/vőfélyt/cerót/zenekart/fotóst/filmest sem láttam itthon középkategóriásnál nagyobb autóval közlekedni és a legtöbbünknek jachtunk sincs. A legnagyobb baj nem is ez hanem az, hogy a legtöbben akkor kapnak észbe, amikor már késő. Késő mert túl sokat fektettek bele energiában/pénzben ahhoz, hogy kiszálljanak és ebből lesz az a szolgáltató akivel képtelenség együtt dolgozni és aki fásultan, muszájból csinálja és itt jön amit korábban beszéltünk, hogy ugye lélek, érzelmi intelligencia is kellene ehhez, nem csak ISO csillió.

    Mondjuk engem nagyrészt eddig elkerültek az "okos" rokonok. A jegyes fotózás amúgy erre is jó. Nálam ugye a legtöbb esetben a rokonok a jegyes fotókat előre látják a blogon. Volt már, hogy a nagymama írt a weboldalam "Írj nekem!" boxán keresztül (amit egyébként eddig rajta és két brazil roboton kívül senki nem talált meg kb.), hogy mennyire tetszettek neki a képek és majd megszorongatja a kezem az esküvőn (és meg is tette). Teljesen más egy olyan násznépet fotózni akik várnak, örülnek neked és előre be vagy nekik harangozva, köztük ülsz, velük eszel, mint egy olyat aki nem is tud rólad semmit. Én pont ezért kérem a párokat, hogy a násznéppel együtt ehessünk. Ha megszokják, hogy köztük vagyok és eszköz van a kezemben, sokkal könnyebb őszinte pillanatokat elkapni, mintha valahonnan kintről esnék be és itt jön a képbe az, hogy a pár hozzáállása nagyon sokat számít abban, hogy milyen képeket lehet készíteni az esküvőjükről. Ők is kellenek hozzá, hogy a végén jó anyagot adjak át. Kell, hogy hallgassanak rám, hogy megfogadják a tanácsaimat, hogy hajlandók legyenek rászánni az időt a jegyes fotózásra és a kreatívra (nálam ugye nem feláras a külön napos krea, inkább rászánom az időt, de normális fények között, elég időt rászánva szeretem csinálni, nem rohanva stb...) és nem mellesleg azt lehet lefotózni ami van. Akkor tudsz a zokogó örömapáról képeket készíteni ha zokog, akkor tudod lefotózni ha cinkosan egymásra néz a pár a szertartás alatt ha ez így történik és lehetne ezt a végtelenségig sorolni.

    (#1981) *Ropi*: Sose értettem ezt a "milyen eszközt ajánlotok erre vagy arra" kérdéskört. Az az alap, hogy addig tanul mielőtt pénzért akar fotózni, amíg nem tudja magától, hogy mire van szüksége ahhoz amit fotózni akar.

    Egyébként van olyan fotós is sok akik ugyanígy kizárólag szolgáltatást akarnak értékesíteni és nem akarnak többet adni az emberi oldalából, szóval szerintem itt is működik a "zsák a foltját" effektus. Egyszer egy ismerősöm azzal keresett meg, hogy kértek ajánlatot egy fotóstól, találkoztak is vele, de az illető túl közvetlen volt, barátkozós, nekik ez nem kell, nekik kell valaki aki reggel jön, fényképez és lelép, adok-e árajánlatot. Nem adtam. Elmondtam nekik, hogy én ezt másképp csinálom és olyan fotósokat ajánlok szívesen akik szintén lélekkel csinálják, így nem tudok nekik segíteni.

    [ Szerkesztve ]

    Deutsch Richárd Fotográfia - https://www.riccio.hu/ / https://instagr.am/deutsch.richard/

  • Sir Riccio

    addikt

    válasz *Ropi* #1981 üzenetére

    Ja, ezt kifelejtettem: Lotti elég régóta velem tart minden esküvőre és eddig ha kérdés merült fel a vacsit illetően akkor az az volt, hogy van-e ételallergiánk. :)

    Deutsch Richárd Fotográfia - https://www.riccio.hu/ / https://instagr.am/deutsch.richard/

  • Melanor

    tag

    válasz Sir Riccio #1982 üzenetére

    Félreértettél. Nem rangsoroltam a szakmákat nehézség szerint, csak arra akartam rávilágítani, hogy míg a legtöbb szakmához elég, hogy épkézláb, hozzáértő ember végezze és hogy kifogástalan minőségben, addig, szerintem, a fényképésztől ez kevés.
    Ezt első kézből tudom, hisz dolgoztam a szakmában. Tudom, hogy mit tudok és a kivitelezésre nem is lehet panasz. De valahogy nincs a képeimben meg az a valami, ami a képet élővé teszi. elvileg az új Iphone már belette mint szolgáltatást, szóval majd kipróbálom.
    Szóval, én pont olyan vagyok, akit a pár keresett, akiknek nem tudtál segíteni. Pont ezért nem is fotóztam sok esküvőt, mert én sem ilyen fényképészt szeretnék a sajátomon.

    Soha ne engedd hogy belenyúljanak az agyadba!

  • *Ropi*

    félisten

    válasz Sir Riccio #1982 üzenetére

    Minden szakmának megvannak az úttörői és a másolói. Az úttörőknek sosem fáj a feje amiatt, hogy mit hoz a holnap, mert mindig előre terveznek és van a tarsolyukban újabb ötlet, amivel újra meg újra egyedit tudnak alkotni. A másolók kezdetben azt hiszik, hogy könnyítik a dolgukat azzal, ha kész terméket vagy szolgáltatást koppintanak, viszont előbb vagy utóbb rá kell jönniük, hogy inkább csak nehezítik vele: ezzel gyakorlatilag napról napra élnek, mert csak addig életképesek amíg az általuk átvett módszerrel tele nem lesz a piac és ezzel ki nem rántják alóluk a szőnyeget.

    Az, hogy ki milyen autóval, yachttal vagy éppen magánrepülővel jár nem annyira mérvadó, mert sokan nem verik dobra az anyagi lehetőségeiket: megtehetnék, hogy 30-40-50-60M értékű autóval ringatózzanak el A-ból B-be, de a külsőségek nem számottevőek számukra ezért kommerszebb járgánnyal krúzolnak. Például van olyan ismerősöm, akinek komoly yachtja van de mellette egy jó pár éves WW Touareggel jár a mindennapokban (igaz szigorúan véve nem esküvői szolgáltató). :) Vagy pl. Agának is van pilótavizsgája egymotorosra, mégse Cessnával vagy Gulfstreammel jár be Pátyról hanem Hilux-szal mert el tudja számolni, stb... ;) Más oldalról viszont a nyilvános 5D3 topikok is konganak az ürességtől internet szerte. ;) Mindettől függetlenül tény, hogy egyre nehezebb fotózásból megélni főleg, mivel sokan annyira nem gondolkoznak előre, hogy akár tudtukon kívül (vagy ami még rosszabb: szándékosan), a saját előrejutásuk érdekében belülről amortizálják a szakmát: szűkülő spriál árverseny, kommerszé váló prémium kategóriás(nak mondott) szolgáltatók ill. termékek, stb...Nem kellene temetni a fotós szakmát, ha nem lenne tele olcsójánosokkal. Ha valaki kényszerűségből ragadt bele a fotózásba az azért van, mert nincsenek saját ötletei és megújulási képessége. Több olyan embert ismerek, aki simán letette a lantot és váltott, amikor rájött, hogy már nem szívből csinálja és szerencsére nekem sem kell aggódom, hogy mihez nyúljak ha úgy érezném, hogy kimaxoltam a témát és eljött a továbblépés ideje. :)

    Az okos rokonokon mindig jót mulattunk, ahogy próbálkoztak. :) Talán egy olyan helyzet volt, amikor megfordult a fejemben, hogy más helyzetben talán felhúztam volna magam rajta: akkor megfogadtam, hogy a következőtől (aki nagyon meg akarja mondani a tutit) megkérdezem, hogy milyen rekesszel, záridővel és ISO-val parancsolja a képet...Na azóta nem volt egy sem. :DDD Olyan ez mint amikor a dohányos rágyújt és rögtön jön a busz. ;) :)) Amit a családdal való interakciókról írtál annál az a meglepő, ha valaki nem így csinálja: mind tudjuk, hogy az esküvőfotózásnak valójában kis százaléka maga a fotózás, a nagyobb százaléka kommunikáció. :) Sokan ismernek itt személyesen, több fórumozónak is fotóztam / tuk már az esküvőjét és más élethelyzeteit - pl. alapvető, hogy előre megtanuljuk a közelebbi családtagok és barátok nevét, hogy személyesen tudjuk megszólítani őket - sokkal közvetlenebb így. Ezért tud barátságként tovább működni a kapcsolat: a hétvégén pl. t_a_m_a_s fórumtársékhoz vagyunk meghívva. :)

    "Az az alap, hogy addig tanul mielőtt pénzért akar fotózni, amíg nem tudja magától, hogy mire van szüksége ahhoz amit fotózni akar."

    Nagyon sokan akarják átugrani ezt a lépést: mintha 5 évesen születnének és már tudnának járni. Pedig biztos alapok kellenek ahhoz, hogy ne bukjon orra az ember egy esküvő fotózása közben (és nem csak a fizikai kondícióra gondolok, amit a táska cipelése és a jobb látószögek megtalálása igényel). :D

    "Egyébként van olyan fotós is sok akik ugyanígy kizárólag szolgáltatást akarnak értékesíteni és nem akarnak többet adni az emberi oldalából..."

    Többször vitatkoztunk ezen cOxErR-rel, hogy érzelmi vagy üzleti alapon jó megközelíteni a dolgot, de mindkettőnk módszere működik, így még nem tudtuk eldönteni a kérdést (ugye ők gyakorlatilag a semmiből építették fel a Rooms-ot, tehát ott nagyon észnél kell lenniük: így náluk érthetőek az üzleti szempontok). Bár szerintem náluk is megvan az érzelmi faktor (nem csinálnák szívvel-lélekkel, ha nem okozna örömet nekik), csak igyekeznek titkolni. :))

    Egyszer megkérdezték, hogy mit jelent a szlogen: "lélekvezérelt fotográfiák". Számunkra azt, hogy fotóalanyaink belső, tiszta gyermeki énjét igyekszünk megörökíteni - ahogyan csak a szeretteikkel viselkednek, és ahogyan ezt ők is láthatják. :) A szép az benne, hogy ezt nem csak egy esküvő euforikus örömmámorában kell tudnunk hozni. ;)

    Mi ennek úgy mentünk elébe, hogy a párokkal beszélgetve megmutatja a lányoknak azokat a képeket, amiket csak ő csinálhat meg: onnantól általában a menyasszonyok kérdezik meg, hogy "Ugye rólam is készítesz majd ilyeneket?" ;)

    Amúgy a vacsorával csak egyszer volt probléma: vicces, hogy éppen azon az esküvőn, ami még a hírekben is szerepelt. :D

    (#1984) Melanor: "De valahogy nincs a képeimben meg az a valami, ami a képet élővé teszi. elvileg az új Iphone már belette mint szolgáltatást, szóval majd kipróbálom."

    Like! :DDD

    [ Szerkesztve ]

    Weboldalam: http://karpatisandor.hu

  • .DLL

    veterán

    válasz Melanor #1984 üzenetére

    Én is eléggé önkritikus vagyok (meg más-kritikus is csak nem írom le, mint ahogy képet se nagyon teszek fel) és ugyenezen okból amit te is leírtál nem szívesen vállalok semmit felkérésre, persze lehet hogy a saját önbizalmamat taposom, de látván, hogy sokan milyen képekkel nyomulnak, az én arcomon ég a bőr. Tisztelet a kivételnek. (és a hozzád hasonló önkritikus, "látó" embereknek). :K mert sokan csak néznek, nem tudják elhelyezni magukat és a fotóikat...

    JohnnyBlue tippje egyébként tetszett a koncert fotózásról :D ott azért már lehet érzelmeket belevinni/kihozni a képekből. Előtte meg lehet próbálkozni rendezvényeken fotózni, így egy fokozatosan nehezedő gyakorlatsort lehet végigjárni. Szerintem mire pár jobb koncerten túl van, addigra le tuja szűrni (ha lát, látja és el tudja helyezni a képeit) hogy érzelemből fotózott-e, vagy leragadt annál a szintnél amit még a rendezvényfotózáson dokumentált.

    Egyébként tényleg, nem sok "köztes" állapotban lévő embert lehet látni a topikban. Többen már sikeresen esküvőznek és segítenek, meg vannak a fotózásban kezdők. (és az nem jelent semmit, hogy már pl. 8 éve van fényképezőgépe, attól még mint fotós lehet kezdő, sőt)

    Először is meg kell tanulni nem túlságosan beleszeretni a saját képekbe, hanem objektíven szemlélni, és a hibát saját magunk megkeresni bennük. Bele kell jönni, hogyha egy kép frankó, akkor arra ránézünk és igen, ez üt, ez frankó, és nem véletlenül lett ilyen, hanem mi hoztuk ki ezt belőle. Ha ez így van és teljesül, akkor nem kell kérdéseket feltenni, meg fórumoztatni a képeket, hogy na? na? Hanem csak kimenni, gyakorolni, és képelni sokat, hogy a technikai oldala is jól menjen. Ha már megerősítés kell folyamatosan egy fórumról vagy fotós galéria oldalakról, ha nem tudja az illető ránézve a képre objektíven, hogy ez jó kép lett-e vagy sem, akkor ott valami nincs meg. Lehet hogy csak még nincs meg, és később kialakul, addig viszont csendes üzemmódban figyeli az eseményeket és tanul belőlük. Szerintem.

    (P.H.)

  • cOxeR

    Ármester

    válasz *Ropi* #1985 üzenetére

    Az érzelmi és üzleti részt nem lehet szétválasztani, ez egy alap igazság. Egyszerű oka van, ami üzletileg nem megfelelően eladható és nem kellően rentábilis, az azt hozza magával, hogy érzelmileg belefásul az ember és nem fogja szeretni, érthető módon ez fordított irányba nem nagyon tud elbillenni. :)
    Minden mezei szakmában megvan ez... ahol nem kell érzelmi alapokkal dolgozni, ott is, max kevésbé érvényesül a végtermék esetén, mint ott, ahol igen is fontos együtt érezni az ügyféllel, hiszen abból lesznek a maradandó képek.
    Tudod jól, hogy érzelmi alapon csinálunk mindent, különben nem a munkánknak élnénk és nem menne a magánélet csorbítására mások boldoggá tétele és igen, ezért kell pénzügyi alapokra helyezni mindent, mert ha nem, akkor van rolló off. :)

    Úttörő másoló témakör, hát ez mindig egy remek téma... és öröm látni, mikor egy-egy piaci szegmens évekkel el van maradva gondolkozásmódban, mint azok, akik próbálnak előre menni, nem csak követni a trendet.
    Nagyon sok példát tudok ide mondani, mind"két" vállalkozási körből ami engem érint, de csak pár példa a teljesség igénye nélkül.
    Fotózás: enteriőrös fotózás gombaszámra növekszik, fű fa bokor csinálja lassan, az is aki évekkel ezelőtt teljesen életigennek tartotta, de most ezzel lehet "újat" mutatni a piacon, akkor csinálom, mert más is ezt csinálja. :) Ők még nem rendelkeznek tapasztalattal, hogy mi mennyi energia és pénz befektetést igényel, kell nekik 1-2 év mire végigmennek dolgokon és megtapasztalják a saját bőrükön, de sokkal több lehetőségből tudják összerakni, mert a hozzá csatlakozó szolgáltatói szegmens is szépen lassan felszívja magát és van hova erőforrásért nyúlni, az úttörőnek nincs, ő erőből megy előre... (megint milyen fontos tényező az üzleti alap? :) )
    Stúdiózás: lakberendezett stúdiók is gomba módra kezdenek nőni, természetesen csak valakinek el kellett kezdeni, kivágni egy ösvényt, amit mások majd autópályára szélesítenek, mikor már csak mező van... és nem kell annyi erdőt kivágni... persze ezt is csak olyan jó magyar költségkeret módra, bemegyünk a nagykerbe, megveszünk 3-4 olcsó terméket és azzal fejlődünk, ez igaz az enteriőrös fotózásra is.

    ...és amúgy az úttörőknek fáj csak igazán a feje, hogy mit csináljon másként, hogy újra és újra megújuljon, mert ő nem viseli el a középszerűséget, hiszen pont az hajtja, hogy más legyen, jobb legyen.
    A másolóknak sose fáj, mert csak kis költségvetésből le kell másolni valamit, ami már egyszer ügyfélcsalogatóként sikeresen befutott. Példaként a franchise láncokat tudom felhozni, hiszen egy jól működő vázszerkezetet, szigorú szabályok szerinti másolnak "halomszámra" és csak ez az igazán jó üzlet. :) Az egyedi mindig drágább, mint a tucat... vagy az egyedinek értékesített tucat -> csak marketing kérdése. ;)

  • *Ropi*

    félisten

    válasz *Ropi* #1985 üzenetére

    De hová tűnt Damon Hill Ildi? :)) Most látom, hogy kimaradt a mondatból, helyesen így hangzik:

    "Mi ennek úgy mentünk elébe, hogy a párokkal beszélgetve Ildi megmutatja a lányoknak azokat a képeket, amiket csak ő csinálhat meg: onnantól általában a menyasszonyok kérdezik meg, hogy "Ugye rólam is készítesz majd ilyeneket?" ;)"

    (#1987) cOxeR: Korrekt összefoglaló, egyetértek.

    [ Szerkesztve ]

    Weboldalam: http://karpatisandor.hu

  • Dtomi

    őstag

    Egész színvonalas lett ez a téma bár megfogadtam, hogy nem írok 7D II óta azért ezt az esetet megosztom veletek. Egy esküvőről estem át egy rokon esküvőjére természetesen a felszerelésem nálam volt, kocsiba nem hagyom 1 percre sem. Ha már ott volt szülők egy közös családi képet szerettek volna gondoltam egyszerűbb elővenni a gépet felcsattintani az 50-est és lőni egy képet mint szólni a "hivatásos" fotósnak majd utána a képet megszerezni tőle és a szülők közt szétosztani. Legnagyobb meglepetésemre a kép elkészülte után a fotós hölgy odalépett hozzám mikor egyedül voltam, és gyakorlatilag minősíthetetlen hangnembe megkérdezte tőlem hogy mit keresek én ott, mit fényképezek ő a szertartás hivatalos felkért fotósa (sportszandálba, mintás pólóba, kopott farmerbe) és tegyem el a gépet. Köpni nyelni nem tudtam. Magyarázkodni nem nagyon szeretek, és úgy gondoltam a 2 perces vita is az ő hasznos munkaidejéből megy a képek rovására. Egy Rövid OK-t sikerült kipréselnem magamból. Alkalmazottként nem tudom, hogy gondolta, hogy ő ilyet megengedhet vendéggel szemben, máig nem értem. Utána már nem tudtam nem észrevenni, hogy lehozta a napot egy 70-2004L-el és egy 24-105L el de már nem mertem megkérdezni tőle a gyertyafény keringőnél, hogy kölcsönadjam e az 50 1.2-t Végeredmény minőségéről gondolom nem kell beszélnem.

    "Megvan a saját véleményem - kemény vélemény -, de nem mindig értek vele egyet."

  • *Ropi*

    félisten

    válasz Dtomi #1989 üzenetére

    Hirtelen azt hittem, hogy félrekattintottam és a topik elejét olvasom, mert vagy 1988 (hsz.) óta nem írtál ide... :)) Jöhetnél többször is! :D

    Legközelebb széles mosollyal mutatkozz be, mondd meg, hogy családtag vagy és végül (Fontos! :D) adj neki névjegyet! :))

    [ Szerkesztve ]

    Weboldalam: http://karpatisandor.hu

  • szaby_gyerek

    tag

    válasz Melanor #1973 üzenetére

    Nagyon jó volt olvasni a hozzászólásodat és persze utána a válaszokat is. Én is ezt látom mindenhol, hogy a technózás szinte felemészti a fotózás lényegét. És ezt látom a fórumokon, fotós klubbokban, csoportokban. Mindenhol azt nézik mekkora a szenzor, mennyire éles az objektív, hogyan lehet photosoppolni valami szürreális végeredményt.

    Pedig ha egy picit visszanézünk a fotózás nagyjaira akkor pont azt tanulhatjuk meg, hogy a technika számít a legkevésbé. A tartalom a legfontosabb és azt követi a közlés módja. Ez igaz a fotózás minden területére. Egy esküvő fotósorozatnak hangulatot, érzéseket, történetet kell közvetítenie.

  • *Ropi*

    félisten

    válasz szaby_gyerek #1991 üzenetére

    "Pedig ha egy picit visszanézünk a fotózás nagyjaira akkor pont azt tanulhatjuk meg, hogy a technika számít a legkevésbé. A tartalom a legfontosabb és azt követi a közlés módja."

    Így igaz: pontosan ezt tartottam a legfontosabbnak amit megtanultam Yervanttól, hogy ha valaki fejében megvan a tudás (a szülei fotóműhelyében nőtt fel, meg fiatalkorában festészetet és anatómiát is tanult) és mellé még elég kreatív is, akkor a lehető legegyszerűbb módszerekkel is képes maradandót alkotni. Ő pl. Photoshopban csak a legalapabb technikákat használja és mindent a végletekig egyszerűsít, mégis látjuk a képein az egyediségét, amit semmilyen szoftveres varázslat sem pótolna. Utólag hallottam, hogy páran a nemtetszésüket fejezték ki a workshopja után: gondolom színesebb-szagosabb, "látványkonyhát" vártak kész termékekkel és kevésnek érezték amit kaptak - pedig mindenki tudja, hogy worksopon csak mankókat kap az ember amikkel elindulhat, de utána fejlesztenie és erősítenie kell magát, hogy ne essen össze pár méter után. :) Itt szerintem tökéletesen igaz volt a mondás: a kevesebb több volt ebben az esetben. :K

    Jut eszembe: bad grandpa megvan, amikor direkt ugrik fejest a tortába meg a pezsgőfürdőbe? :D

    [ Szerkesztve ]

    Weboldalam: http://karpatisandor.hu

  • grigo

    őstag

    Egy kis off a múltkori nagy vitához :-)
    http://tinyurl.hu/nc61/

    [ Szerkesztve ]

    https://www.flickr.com/photos/120343053@N04/

  • *Ropi*

    félisten

    válasz grigo #1993 üzenetére

    Miért nem link gombbal raktad be a linket, hogy kattintható legyen? ;) Annyira azért nem off, csak elrettentő példa. :))

    Weboldalam: http://karpatisandor.hu

  • *Ropi*

    félisten

    válasz grigo #1993 üzenetére

    Az #1993-as hsz. linkje.

    Itt meg az, amikor a fagyi visszanyal... :D Ezzel tényleg nevet szerzett magának a kezdő fotós - csak nem úgy, hogy szerette volna. :N

    [ Szerkesztve ]

    Weboldalam: http://karpatisandor.hu

  • grigo

    őstag

    válasz *Ropi* #1994 üzenetére

    Épp kávészüneten voltam telefonnal, és a mobil verzió nem kínál fel linkkészítési lehetőséget.
    Jót röhögtem rajta, azonnal beugrott Ropi, ahogy próbálja beadni a lelkes start kártyás esküvőfotósnak, hogy mennyire kellemetlen tud az lenni ha majd számonkérik amennyiben nem a vártnak megfelelően alakul a "munka". És tényleg de gáz fotók, nagy részüket szerintem nem követném el, de se bőr a képemen, se felszerelésem se rutinom nincs, hogy megpróbáljak ettől csak fokkal jobb szart készíteni.

    https://www.flickr.com/photos/120343053@N04/

  • *Ropi*

    félisten

    válasz grigo #1996 üzenetére

    Bár mindenki, aki akcióban vett egy belépő szintű vázat és nyert mellé egy .photography végződésű internet címet így gondolkozna és önvizsgálatot tartana, mielőtt másnap reggel azzal ébred, hogy "hurrá, esküvőfotós vagyok". ;)

    Bár igazából csak örülhetünk nekik, mert utánuk annál jobban értékelik a korrekt fotósok képeit. :K

    Weboldalam: http://karpatisandor.hu

  • grigo

    őstag

    válasz *Ropi* #1997 üzenetére

    Viszont másodhegedűsnek vagy harmadnak kipróbálnám magam úgy hogy senkinek nem kell odadnom a képeket :)
    Lehet egy off kérdésem amúgy? Portré gyakorlására háttértartó állványra milyen méretű hátteret kellene vennem? Tudom, hogy esküvőfotós vagy, de te úgyis utazol szerintem a kalibrálástól a traktorig mindenben :)

    [ Szerkesztve ]

    https://www.flickr.com/photos/120343053@N04/

  • *Ropi*

    félisten

    válasz grigo #1998 üzenetére

    A szabvány papír háttér méretek az 110 cm és 275 cm. A keskenyebbiken felnőttel vagy nagyobb gyerekkel elég nehéz elférni: az inkább csak tárgyfotózáshoz jó.

    Weboldalam: http://karpatisandor.hu

  • Gondwana

    addikt

    válasz grigo #1998 üzenetére

    ExYU orszàgokban a Drvofix névre kb. mindenki tudja, hogy milyen faragasztòra kell gondolni, szìnezett vizeket összeragasztòzol, ezekkel egy 2x2.5m vagy nagyobb lepedőt megfestesz, egy farúdhoz rögzìted, feltekered, kész a hàttér. A ragasztò csak keményìtésnek kell bele.

    Szerk. Legalàbb 10 féle ilyen technikàjù hàtterünk van a cégnél, ballagók és ovisportrék a fő célcsoport.

    [ Szerkesztve ]

    ... megy a csiga hazafelé ... (One World One Dream One More Thinkpad, Please [ o] )

Új hozzászólás Aktív témák