Új hozzászólás Aktív témák

  • KROK640

    veterán

    válasz #24845312 #93848 üzenetére

    Én franciaországban láttam olyat, hogy a WC konkrétan a mosogató alól jött ki (kihúzható volt) a konyha közepén. Szerintem kiba undorító. Persze "minilakás", az egész 10nm ha volt....
    Tehát a mosogató csap alatt a konyhában nem a szemetes volt, mint rendes helyeken, hanem konkrétan egy budi jött ki, amibe amúgy belefolyt a mosgatóból a szennylé, ha épp nem volt használva. YUUCK.

    Oroszoknál láttam olyat, hogy relative nagy konyha (20+ nm) és van benne vagy 4 tűzhely. A konyhából 4-5 szoba nyílik, és mindegyik szobába konkrétan külön család lakik (igen, egy szobában az egész család), és aztán kidöcögnek a konyhába, és egyszerre a 4-5 család megfőzi a kaját egy konyhában, 4-5 különböző tűzhelyen. Kommunalka a neve ha jól emlékszem. Nagy, öreg földszintes leromlott házak voltak ezek, de külvárosba és faluhelyen még pár éve is elég sok volt belőlük. WC meg kint pottyantós, mosdás meg lavórban.

    De nem jobbak a fehér téglából épített (szerintem zömmel a '50-as és '60-es években épült) korai "Khrushchyovka"-k sem, 4-6 emeletes lakóházak sem.
    Voltam Khrushchyovka-ban, nem egyben, némelyiken még lépcsőház ajtó sincsen (besétálsz az utcáról csak úgy)*, szűk, lift nélküli sötét lépcsőházak jellemzik, szűk lakások, célszerűtlen elosztással, és furcsa megoldásokkal (pl a fürdőszoba és konyha között van egy közös egymásba nyíló ablak), JJ vagy annál is rosszabb energiahatékonysággal, és borzasztóan elavult épületgépészeti és egyéb megoldásokkal vagy azokkal sem (pl szemétledobó hiánya némelyikben).
    Bár... múltkor Szoboszlóra költöztettünk haverral, negyedikre. 4-5emelet (két szintes lakás, belülről a lakásból egy belső lépcsőn lehetett az ötödikre jutni), vadi újépítésű, és "prémiumlakás" (mondjuk amúgy igényes volt, kivéve a combomig érő erkélykorlátot) címszóval se lift, se szemétledobó... mindez 80-100Millióért. Pedig lift, szemétledobó ezt egy átlag Budapesti panel is tudja, féláron.

    A WC-be jutsz amint bemész a lakásba, erre szintén tudok példát Debrecenben is.

    * Bár még valahol ez is kevésbé meredek talán, mint a körfolyosós Pesti bérházak, ahol gyakorlatilag a harmadikon is simán a szabadég alá nyílik az ajtód.

    Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...

Új hozzászólás Aktív témák