Új hozzászólás Aktív témák

  • rlazol

    addikt

    válasz IsaacNoel #1417 üzenetére

    ezt talán még én is tudom, de majd liksoft pontosít, ha tévednék: :)
    a winyóműveleteket leginkább a fej pozícionálása lassítja. Az a leglassabb művelet, a legszűkebb keresztmetszet, így a sebesség ettől függ.
    Tehát jó, ha a fej a lehető legfolyamatosabban mozog, nem kell a winyó felszínén ide-oda ugrálni.
    Az első winyód kétfelé partícionálod, egy rendszer és egy adat. Hiszen alapvetően vagy egy progit tölt be vagy adattal foglalkozik. Tehát kevés a pozícionálgatás. De külön vannak, így ha újra kell rakni a rendszert semmi baj nincs. És külön kupacban vannak az adatok és a progik, jobb töredezettség szempontjából is.
    A második winyóra szemetelsz - itt vannak az ideiglenes file-ok, és a virtuális memória, ez azért fontos, mert akár adattal foglalkozik a gép akár progit tölt be, ideiglenes file-okat hoz létre és a virtuális memóriába ír. Ha ez külön winyón van, akkor nem kell a fejnek össze-vissza ugrálnia, hiszen két fejed van a két feladatra (jó, tudom, ez nem precíz mert egy winyón belül is lehet több fej, de a lényeg ez) Ott van továbbá egy adatmentésed arra az esetre, ha egy-egyadat sérülne az elsődleges meghajtón.0
    A harmadik winyót csak egyszer-egyszer teszed be pl hetente, és kimentesz oda minden adatot, h meglegyen ha valami nagy gáz van. Szerintem az a legjobb, ha azon is van egy rendszerparti és szükség esetén arról is fel tud állni a gép, így ha meghal az első winyó sem áll meg a munka.

    RAID1 - nem, ott a sebesség nem tud duplázódni, sőt a lassabb winyó sebssége lesz érvényben.

    A másik kérdést majd liksoft megválaszolja.

    RAID0 -
    ADATNAK -
    Fogsz két nagy winyót és RAID0-ba teszed, akkor sokszorosára növelted az adataid elvesztésének kockázatát - és mit nyersz? Semmit, mert az általad említett műveletekben NEM a winyó, hanem a processzor sebessége a meghatározó. Nálam pl egy 60 perces videorender avikból aviba kb 20 perc. Vagyis a 13 Gb-t 20 perc alatt írja meg, ez kb 11 Mb/mp-es sebesség - ezt azért tudja RAID0 nélkül is. :DDD
    Kizárólag olyan file-kiszolgáló szerverekben van értelme, ahol az adatelérés a meghatározó, pl ha hálózatban 8-10 gépen vágnak egyszerre.
    RENDSZERNEK
    Lehet fogni két kis winyót, és bedobni RAID0-ba - de ezt a winyóz nagyon nem szereti. Ettől gyorsabban töltődnek be a progik - naés? Az én gépem (lásd adatok) 15-20 mp alatt tölt be egy Adobe Premier-t vagy egy Studio MAX 5-et. Most mit nyerek ha ebből ha 8 lesz? Ráadásul, ha kicsiről beszélünk, a winyók vsz eleve nem túl gyorsak (hiszen nem 2*80-ra rakom a rendszert, max 2*20-ra). Megdupláztam a keveset.
    SWAP/TEMP - szvsz itt lehet értelme otthoni gépen. Hiszen a munkaprogramok futási sebességét, főleg poszter méretű képműveleteknél az ideiglenes fileok elérésének sebessége határozza meg. Külön winyókon, esetleg SCSI-n, a RAID0 valóban gyorsít - nálam is így van, vidámság, h bármikor 70k/s-t elérek az ideiglenes filehoz, miközben minden mást is használ. Videovágásnál is ugye a Premier egy halom idg file-lal dolgozik.


    [Szerkesztve]

    Az orvosom szerint elmebajban szenvedek. Ez butaság. Minden percét élvezem!

Új hozzászólás Aktív témák