Új hozzászólás Aktív témák

  • DM-Fan

    Topikgazda

    válasz Tomika1981 #2685 üzenetére

    "Lehet hogy nem 7-8 ezer lenne egy lemez ha mindenki megvenné és nem töltené le. Kár is ezen vitázni."

    Most elmondanám, hogy már az új BD-megjelenések ára is sok esetben 6-7 eFt alatt van és pár hónap elteltével akcióban megvehető a kiadvány 3-4 eFt közötti összegért is. Sosem tudom, hogy melyik ujjamat harapjam és melyik akciós kiadványról mondjak le, mert mindig van miből válogatni, ami korrekt áron van. Ennek ellenére a legtöbb BD-kiadványból itthon pár százas nagyságrend fogy csak el, a nagyon nagy blockbuster-ekből nagyon szerencsés esetben esetleg olyan 500-600 darab, de pl. a hatalmas sikernek számító Avatar BD-ből fogyott eddig csak 1000 példány fölötti mennyiség itthon, semelyik másikból.
    Lássuk be: a 3.500 Ft-os Xpress-es akciós BD-ár már például egyáltalán nem kibírhatatlan az átlagfizetés mellett sem (nyilván nem húsz darabot kell egyszerre hazavinni - mint ahogy azt mondjuk egy átlag amerikai teszi), ez alig több, mint két mozijegy ára (ha beleszámolom a moziba menet elfogyasztott benzint, hogy vesz az ember innivalót, rágcsálnivalót, stb., akkor még olcsóbb is a BD), igazán nem mondható elérhetetlennek, alig drágább, mint egy új DVD-megjelenés. Ennek ellenére sem fogy úgy, mint kéne. Mi ennek az oka? Több dolog is:

    1.) Sok ember még mindig nem rendelkezik olyan TV-vel, amin igazán érzékelné a BD-nyújtotta előnyt. A CRT-k, a korábban vásárolt plazmák/LCD-k, alsóbb kategóriás készülékek nem kiáltanak az új formátumért, az emberek többsége ezekhez nem is vásárolta meg a BD-lejátszót, mert fele/harmada lett volna a TV árának. Nekik simán megteszi a DVD is, ami potom pénzért hazavihető (ez köszönhető az egyre silányabb, egy lemezes butított kiadásoknak, ami kifejezetten a magyar piac sajátossága - így lehet 990 Ft-ért hazavinni már szinte bármilyen filmet).

    2.) Sokan egyáltalán nem hajlandóak filmre pénzt áldozni (semennyit), mert fel sem merül bennük, hogy azért fizetniük kéne, sajnos. Ezért részben okolható a letöltés is, de a régi beidegződések is: kikölcsönzi, kölcsönkéri, megvárja, míg leadja a TV, stb.

    3.) Sokaknak egyáltalán nincs igénye gyűjtemény felhalmozására, csak szeretnék a filmet a moziban láthatónál jobb minőségben megnézni, de nem akarják azt megtartani.

    4.) Rengeteg a szar film. De komolyan! Gondolj csak bele: Hollywood ontja magából a filmeket, több százat évente, amiből jó, ha 5-10 olyan film akad, ami tényleg képvisel értéket is és érdemes odatenni a polcra is. Márpedig BD-n leginkább a Hollywood-i filmek jelennek meg és nem a világ egyéb táján készült remekek. Konkrétan annyi ócska film készül és jön be hozzánk is korlátlanul, hogy az már fájdalmas. Ezen filmek nemhogy egy új BD-megjelenés árát nem érik meg, de konkrétan azét az 1 darab mozijegyét sem, amivel Te magad egyedül beülsz rájuk.

    5.) Sokan nagyon szegények, olyannyira, hogy akármennyire viszed le az árat, akkor sem fogja megvenni a kiadványt, bármennyire szeretné is.

    Namost innentől kezdve jön a csavar, amikor a letöltés adott esetben képes a dolgot fenekestül felfordítani - és ez már rég igazolt tény. Ugyanis manapság az ember egyre kevésbé szeret zsákbamacskát venni - márpedig az általad felvázoltak alapján is megállapítható, hogy egy kétgyerekes család számára egy mozi bizony 10 eFt fölötti kiadás is lehet. Mindezt egy másfél-két órás szórakozásért, aminek kimenetele kétesélyes. Ez azért eléggé zsákbamacska. Ilyenkor simán előfordulhat az, hogy az anyagilag amúgy sem elengedett családapa (de beszélhetünk akár bármelyik átlagemberről is) szerinted elítélhető módon letölti otthon a filmet, amiről így már meg tudja ítélni, hogy érdemes-e adott esetben elmenni rá moziba, vagy amennyiben tényleg értékes, időtálló alkotásról van szó - megvenni DVD-n/BD-n. Sok tanulmány foglalkozott már ezzel és egyértelműen kimutatták, hogy a letöltésnek fogyasztásgerjesztő hatása is van, a nyilvánvaló csökkentő mellett is.

    De egyébként érdemes megnézni, hogy ha valami igazán nagy cím, blockbuster, vagy közönségsiker jön, akkor az emberek tömegesen megrohanják a mozikat és azon kiadványok jól is fogynak. Magyarán a filmstúdióknak azon is érdemes lenne elgondolkodni, hogy amit elveszítenek egy szar filmen, azt sokszorosan behozzák egy minőségi, jól összerakott alkotáson. Kicsit vissza kéne tehát venni a mennyiségből és a minőségre kéne koncentrálni, a sokadik részek és remake-ek/reboot-ok helyett. Ja, persze, ehhez meg kéne fizetni a forgatókönyvírókat is, hogy ne sztrájkoljanak, mint két éve tették és nem csak a film főszereplőjének kitömni a zsebét 20 (!) millió dollárral! :Y A kapzsi kiadókról már nem is beszélnék: érdemes lenne belátni azt, ami a zeneiparban már elindult: sok művész korlátozott ideig ingyen teszi elérhetővé a neten az új albumát, majd megjelenést követően potom pénzért meg lehet vásárolni online a művet, ráadásul akár dalonként (mondjuk 1 dollárért) - mert van, akinek nincs szüksége az egész lemezre, ha csak 2 dal tetszik róla. A filmeknél miért nem lehet ezt bevezetni?

    De beszélhetünk itt az emberek fogyasztási szokásainak boncolgatása közben a mozik kriminális állapotáról is. Konkrétan az utóbbi évben legalább 8 olyan mozilátogatásomra emlékszek, amikor azon szentségeltem, hogy milyen hihetetlenül élvezhetetlen minőségben adták le az aktuális filmet. Spórolnak a vetítővel (pedig én nem vagyok a túlszaturált kép híve), koszos, sérült a kópia, életlen a kép, dobozhangja van a filmnek a térhangzás helyett, túlvezérelt és amiatt élvezhetetlen, stb. Mindezt 1300-1500 Ft-ért.
    Nem beszélve arról, hogy próbálj csak beülni egy feliratos filmre: úgy kell vadásznod még itt Budapesten is, hogy sikerüljön, ha egyáltalán összejön! Nonszensz. Én rengeteget jártam moziban a '90-es és 2000-es évek első évtizedében is és soha nem volt ilyen siralmas a helyzet, nem csoda, hogy sokszor üresek maradnak a mozik. A moziüzemeltetőknek is érdemes lenne kicsit elgondolkozniuk, hogy milyen áron nyújtanak milyen szolgáltatást.

    Egy szó mint száz: nem vagyok a letöltés mellett, mindenkit buzdítok a filmvásárlásra, tekintve, hogy okosan és jó helyen vásárolva - megvárva az akciókat, figyelve a boltok kínálatát - nagyon jó áron be lehet szerezni BD-n is a filmeket, a DVD-t meg lassan tényleg az ember után hajítják. Magam is havi több kiadványt megveszek, mert szeretem a kezemben tartani és a polcra tenni azt, ami érték. De be kell látni, hogy sok embernek sajnos ez sem adatik meg, mert hazaviszi a nettó 80 eFt-ot, a párja ugyanennyit és ebből kell eltartaniuk 2 gyermeket, fizetni a rezsit, a részleteket, az étkezést, ruházkodást. Sajnos nekik nem fog jutni még a 990 Ft-os DVD-re, de adott esetben még kábeltévé előfizetésre sem, mert ez mind luxus. Belegondoltál abba, hogy ezen emberekhez mi jut el a szabadon fogható adókon keresztül? Valóvilág, Fókusz, meg X-Faktor. Érdekes, nem? Azzal hergelik ezt a réteget, hogy villában ingyenélve, semmit nem csinálva is lehet a figyelem középpontjában az ember, illetve nulla tehetséggel és szakmaisággal, az életben szalmaszálat keresztbe nem téve celebként is lehet rivaldafénybe kerülni. A szerencsétlen, aki pedig egy kicsit is értelmes és nem azért keres 80 eFt-ot, mert nincs diplomája vagy esze, hanem azért, mert egyszerűen épp nincs más lehetősége, mert ezt hozta a sors, a gazdasági helyzet, a válság, vagy nevezzük akárminek, az nem fogja ezt a szemetet nézni, pláne nem a gyermekeit elé ültetni. Őt feltétlen meg kell fosztani attól, hogy a napi 8 órai munkahelyi és 6 órai otthoni robot után jusson néha 2 óra kultúrához is?

    [ Szerkesztve ]

    Get Moded!

Új hozzászólás Aktív témák