Új hozzászólás Aktív témák

  • whappela

    csendes tag

    Na, akkor engedelmetekkel beszámolnék a Panasonic 42S30-cal kapcsolatos benyomásaimról (2-3 napnyi használat tükrében), illetve arról is, hogy végül is hogyan kötöttem ki ennél a tévénél. Bocsánat, nagyon hosszú lesz, de cserébe a segítségekért, amiket itt kaptam, gondoltam veszem a fáradságot és leírom, hátha akad valaki olyan (hozzám hasonlóan szintén nem vérprofi), akinek segítségére lehet a döntésben, ha mostanában, még az új modellek megjelenése előtt akar tévét venni.

    1.
    Először is úgy általánosságban a vásárlás előtti dilemmámról. A hozzávetőleg előirányzott anyagi keretből kiindulva és nézelődve a boltokban, LCD-t első körben kizártam, egyértelműen a plazma tűnt ésszerű választásnak a méret-képminőség-ár koordinátarendszerben, így már csak az a dilemma maradt, hogy plazmák közül: nagyobb méret versus szebb kép, több szolgáltatás, több csatlakozó; továbbá nagyjából ezzel párhuzamosan a felbontás kérdése; valamint számításba venni még a kényelmi faktort is, azaz hogy a kanapé durván 3,5 méterre van a tv-től, ugyanakkor fotellel végül is semmi akadálya közelebb ülni filmezéshez...
    Konkrétan tehát ezek a tévék merültek fel:
    - Pana 50C3 (1024x768 felbontás, téglalap alakú pixelekkel)
    - Samsung 51D450/490 (1366x768 felbontás, normál pixelekkel)
    - Samsung 51D530 (Full HD)
    - LG 50PV350 (Full HD)
    - Pana 42S30/U30 (Full HD)
    - nagyon-nagyon zárójelben még a Samu 51D550, meg a Pana 50U30 és 42G30 is szóba jött.
    a) Ezek közül elsőként az LG-t zártam ki, noha látszólag ez tűnt a legjobb ár/érték arányúnak (Full HD, nagy méret, szolgáltatások és csatlakozók tekintetében is jó), csakhogy a márkával kapcsolatos korábbi rossz tapasztalataim miatt (egyéb, eddig nálam járt műszaki cuccok miatt) féltem tőle, ezenkívül képminőség tekintetében nekem is úgy tűnt, hogy az összes többitől elmarad kicsit (persze ezt a bolti körülmények miatt egyáltalán nem merném határozottan állítani), plusz állítólag az LG-k még mindig hajlamosabbak valamivel a ghostra/beégésre, mint a többi, márpedig nekem a viszonylag sok tévézés (úgy értem, tévéadás) miatt az is lényeges szempont volt, hogy ilyentől a lehető legkevésbé kelljen félnem.
    b) Ezek után jött a két HD-Ready Samsung, az 51D450, ill. 490 kiejtése: amikor volt szerencsém a saját szememmel is látni, hogy adott esetben (tehát megfelelő anyagnál) mit is jelent a 24p támogatás hiánya, ezeket is kizártam, pedig alapjában véve (felbontás, csatlakozók stb.) szimpatikusabbak lettek volna, mint a C3. Tehát azt tanácsolom, aki Samu HD-Readyben gondolkodik, vásárlás előtt valahol nézze meg, hogy őt ez az akadozás zavarná-e (észreveszi-e egyáltalán), nehogy aztán utólag legyen csalódás!
    c) Ezek után nagy nehezen sikerült kideríteni, hogy az 51D530 - ami a közhiedelem szerint a D550 3D nélküli megfelelője - nemcsak abban különbözik a D550-től, hogy nem tudja a 3D-t, hanem csatlakozók tekintetében is jócskán elmarad tőle, ráadásul nagy valószínűség szerint ez sem tudja a 24p-t, szóval Full HD ide vagy oda, totál nem éri meg az árát (kb. egy 20-assal olcsóbb csak a D550-nél).
    d) Azt hiszem, a D550 lett volna a legjobb választás (ha valaki kb. 200 ezret szánna tévére, pillanatnyilag szerintem egyértelműen a legjobb választás mindent figyelembe véve), csak én végül úgy döntöttem, hogy 200 ezer HUF nekem már megterhelő lenne, illetve eleve nem ér nekem annyit egy tv. (Ezzel párhuzamosan arra is rájöttem, hogy az 50U30 szintén marhára nem éri meg, hiszen fapadosabb is, mint a D550, a képe sem jobb semmivel, árban mégis ugyanott vannak, szóval egyetlen pozitívumként legfeljebb az 5 év garancia hozható fel mellette a D550 ellenében, más semmi, sőt...)
    Maradt tehát a kalapban az 50C3, a 42S30, a 42U30, illetve egy kicsit azért a 42G30 is motoszkált a fejemben.

    [Amúgy itt jegyezném meg újfent, hogy számomra teljesen érthetetlen és óriási baromságnak tartom a Panasonic méretpolitikáját, hogy pl. az S30-at 46"-os méretben nem (na és persze 50"-osban sem) árulják, és hogy 46U30 sincs, miközben pl. a VT30-at meg képesek 42"-os méretben is forgalmazni, holott el nem tudom képzelni, ki az a bolond, aki 42"-os VT30-at vesz, ahelyett hogy venne egy jóval nagyobb 50G30-at, vagy ha ragaszkodik a 3D-hez, akkor egy 46GT30-at, amikkel még bőven maradna is pénz a zsebében (de még egy 50GT30 is max csak egy 20-assal drágább, mint egy 42VT30). Na mindegy.]

    Visszatérve az eredeti témára.
    e) A 42U30-at nem volt nehéz kizárni: az S30-cal összevetve a kis árkülönbség nem áll arányban az U30 "fogyatékosságaival", legalábbis számomra (S30 említésre méltó előnyei: USB, +1 HDMI, LAN, filter, IFC, médialejátszó).
    f) Érdekes módon a 42G30-at sem volt nehéz kizárnom: egyrészt 42"-os tv-ért sokallottam volna kiadni 180 ezret (a G30 professzionális kalibrálhatósága kétségtelen előny az S30-cal összevetve, de átlag felhasználásra bőven-bőven tökéletes az S30 is, kiváló képe van, efelől senkinek se legyen kétsége), másrészt mint kiderült, úgy tűnik, én pl. azok közé tartozom, akik érzékenyek az úgynevezett NeoPDP-k nagyobb mértékű villogására: világos képeknél az S30-at is kicsit villogónak látom (eddig 100 Hz-es CRT-t néztem, azt sosem láttam villódzónak), de amikor a G30-at néztem, egyből az volt a reakcióm, hogy én ezt képtelen lennék megszokni. Persze lehet, hogy csak idő kérdése és mégis hozzá tudnék szokni, de az biztos, hogy nagyon féltem volna hazavinni. Mellesleg valahogy ez a ventilátoros hűtés sem túlzottan szimpatikus nekem, inkább legyen passzív hűtésű egy tévé, mint 2 centivel vékonyabb és ventilátoros, amik ki tudja később mennyire fognak felhangosodni, ahogy kopnak (arról nem beszélve, hogy csak egy plusz fölösleges hibalehetőségnek tartom: ha elromlik valamelyik venti, és nem veszi észre az ember, a végén még elfüstöl az egész tv - bár ez lehet, hogy hülyeség, talán van benne valami biztonsági kapcsoló, ami eleve nem engedné bekapcsolni a panelt, ha valamelyik ventilátor nem forog, nem tudom). Amúgy külsőre (mármint szemből) ízlésesebb a G30, az tény. Mindenesetre egy újabb tanács: mielőtt valaki látatlanban venne NeoPDP-tévét, nézze meg, hogy nem érzékeny-e a többi PDP-hez képesti nagyobb mértékű vibrálásra, mert ez tényleg létező jelenség!
    g) Legnehezebben a C3-at zártam ki, de végül azt is sikerült: nagynak szép nagy, csak hát a fapadossága miatt már a kompromisszum is túl nagy lett volna vele nekem, a téglalap alakú pixelek nem igazán tetszenek (érzékeltem a recésséget még viszonylag távolról is pl. betűkön), ezenkívül maga a kép is meggyőzőbb az S30-on, meg aztán a csatlakozók stb. stb., fölösleges sorolni (és hát ugyebár az 5 év garancia...).
    Szóval így nyert nálam végül is az S30.

    2.
    Tapasztalatok az S30-cal kapcsolatban, két és fél nap után:
    Méret: az új tévé a maga 106 cm-es képátlójával nálam egy papíron 72 cm-es (hasznos képátlót tekintve csak 68 cm-es) 4:3-as tévét váltott fel, tehát az ugrás így is hatalmas. Ugyanakkor a hasonló cipőben járókkal ellentétben (akik hozzám hasonlóan szintén első lapos tévéjüket veszik) nálam nem pár nap elteltével ment össze az új nagy tévé, hanem már a vásárlás pillanatában sem éreztem hatalmasnak, így itthon kicsomagolva sem. Magyarán pontosan tisztában voltam vele, hogy mekkora tévét veszek, és alapos megfontolás után vettem, ezért nem bánom (és nem is fogom), hogy csak 42"-os lett. Valószínűleg pár év múlva majd veszek nagyobbat, de addig ez nekem teljesen jó méret, így is közel háromszor akkora képet tudok nézni, mint eddig. Ezzel csak azt akarom mondani, hogy jól meg kell fontolni minden szempontot, és nézelődni a boltokban, és akkor az ember abszolút reálisan fogja látni a dolgokat, és nem fog úgy járni, hogy csak azért viszi haza a 42"-os tévét, mert első felindulásból azt gondolja, hogy "az is milyen hatalmas, és úristen minek annál nagyobb", aztán egy hét után meg elkezdi bánni, hogy nem nagyobbat vett... Tehát a tanácsom azoknak, akik első lapos tévéjüket veszik (persze ez csak az én véleményem): sem az nem jó megközelítés szerintem, ha valaki a "méret/felbontás/nézési táv"-táblázatokból kiindulva (a "minél nagyobb, annál jobb" elvet követve) kapásból mindent a méret alá rendel, ugyanakkor az is kerülendő, hogy a boltban először megpillantva ezeket a tévéket, elájuljon a méreteiktől, ugyanis egy 50"-os tévé sem fog már hatalmasnak tűnni egyáltalán, ha harmadszor mész be egy boltba körülnézni - persze hogy buzi nagyok, de akkorra már legalább tényleg reálisan fogod őket látni, és tudsz koncentrálni arra is, hogy mi a valóban fontos neked és milyen sorrendben és milyen mértékben (méret, képminőség, mozgásmegjelenítés, felbontás, csatlakozók, szolgáltatások, külcsín stb.), és értelmesen tudsz majd mérlegelni.
    Képminőség:
    a) A gyári True Cinema mód normál színhőmérséklettel (és a minden kutyafaszákat kikapcsolva) számomra több mint fasza. Később majd biztos szórakozom vele, hogy a szememnek tényleg a lehető legkellemesebb képet hozzam ki a tévéből, de egyelőre teljesen tökéletes nekem ez a gyári beállítás is. (Érdekességképpen kipróbáltam a dinamikus módot, hát az valami brutális, megdöbbentő, hogy vannak, akik úgy nézik - mindenesetre ennyit arról, hogy a plazmáknak nincs elegendő fényerejük...)
    b) Filter. Ugyan a G30-hoz képest csak valami alap bevonat van ezen az S30-on, de jelentem, ez is sokat számít! Tényleg elmossa-keni valamennyire a tükörképet, nagyon kellemes meglepetés volt, hogy kevésbé tükröződik, mint a síkképcsöves CRT-m, pedig elvileg azon is van valami izé.
    c) 720p, 1080p anyag valami csoda a tévén, de hát ezt fölösleges is mondani... csak azért mondom mégis, mert a CRT után az ilyesmi tényleg egy egészen új dimenzió.
    d) DVD is teljesen jó: csak egy ócska, nem felkonvertálós lejátszóm van, de a tv is szépen megcsinálja (persze jó lejátszóval biztos jobb is lenne).
    e) SD tévéadás: IPTV-m van, ami a CRT-n teljesen jó volt, a plazma már kihozza belőle a hibákat, de azt kell mondjam, ennél sokkal rosszabbra számítottam, szóval nekem ez is határozottan kellemes meglepetés, még a leggányabb adás (pl. a világ egyik legócskább csatornája, a Movies 24) is simán nézhető (lenne) két méterről (ha akarnám nézni), legalábbis zoom nélkül. Na de a nagyon gány adások messziről nézve is gányok, és azoknak a gánysága már a CRT-n is érzékelhető volt. Viszont pl. egy NatGeo (vagy más jobbféle adás) kifejezetten rohadt jól mutat (hiába csak SD), szerintem még jobban is, mint a CRT-n, de a méret miatt mindenképpen sokkal-sokkal nagyobb élmény.
    Hang: Hát a tv saját hangszórói lényegesen gyengébben énekelnek, mint ami eddig a CRT-mből jött, mélyeket nem igazán adnak ki, de hát erre számítottam is, úgyhogy a hangot ki kell vezetni. Annyira azért nem rosszak, híradóhoz-tévéműsorokhoz természetesen megteszik.
    Beépített médialejátszó: Arra nekem egyelőre teljesen jó, amire kell, de tervezem, hogy egy-két hónapon belül veszek majd egy külsőt.
    További információk:
    a) Különböző színű tesztképekkel vizsgálódva észrevettem, hogy a panel tetején látható egy minimálisan zajos sáv (csak szürke és fehér háttérképeken látom, és érdekes módon nem is mindig ugyanolyan vastag ez a sáv... fehéren kb. 3 centis, világos szürkén valamivel vastagabb, sötétebb szürkéken pedig már észre se lehet venni). Ahogy olvastam, korábban Janos666 és talán már mások is említették, hogy érzékelik ezt a jelenséget a Panáikon (pl. G30-on is). Hogy mitől lehet, arról fogalmam sincs, de tényleg létezik, viszont használat közben én már nem tudom felfedezni, így fölöslegesnek tartom hibaként felfogni.
    b) Szintén tesztképekkel vizsgálva: nálam zöld és sárga háttérképeknél a panel nem teljesen homogén, bizonyos mértékű foltosodás fedezhető fel, de mivel csak a sárgánál és zöldnél látom, ezt sem nevezném hibának, ez is olyan, hogy csak tüzetes vizsgálódással lehet észrevenni, és szerintem ez teljesen normális is, szóval ahogy a bejáratás alatt "érik" majd a panel, gondolom homogenizálódni fog, már most is lényegesen simább, mint először. (A vásárlás óta zoomolt tévéadást nyomatok rajta orrba-szájba anélkül, hogy nézném, de most már abbahagyom, mert ha eddig nem jött elő semmi hiba, remélhetőleg ezután sem fog.)
    c) Sajnos sokakhoz hasonlóan nekem is sikerült egy olyan példányt kifognom, amin kibontástól kezdve van egy halott subpixel, úgy tűnik, eléggé megszaporodtak mostanság a pixelhibás Pana plazmák, ami szomorú, de hát ez van, ahogy halad a kor és a minőségnél fontosabb a mennyiség, silányodnak a dolgok. Nagyon törtem a fejem, hogy visszacseréljem-e, de végül úgy döntöttem, hogy nem cserélem, mert egyrészt pont most van az az időszak (karácsony után), amikor feltehetőleg sok tévét visznek vissza, amiket a boltok szépen újra eladnak (azaz jó esélyem van rá, hogy még szarabbul járok), másrészt nem is egy teljes, hanem csak egy subpixel, ráadásul nem világító, hanem halott subpixel, tehát használat közben gyakorlatilag észrevehetetlen, ezenkívül viszonylag jó helyen is van (a jobb fölső sarok felé), azaz tévézésnél pont a logók esnek oda (legalábbis azoknál a csatornáknál, amiket leggyakrabban nézek), továbbá ha 16:9-nél szélesebb képarányú filmet nézek, akkor meg eleve a fekete sávra esik. Szóval ha már kettő lenne, vagy rosszabb helyen, vagy nem halott subpixelem, hanem világító, akkor cserélném, de rájöttem, hogy egy ilyen miatt nem akarok kockáztatni ezzel a cserélgetős macerával, simán együtt tudok élni vele, és inkább nem veszek róla tudomást. Inkább örülök és élvezem, hogy van egy nagyon frankó tévém öt év garanciával.

    Hát ennyit akartam elmondani. Bocs, hogy ilyen hosszú lett, de azért remélem, nem köveztek meg. :)

Új hozzászólás Aktív témák