Új hozzászólás Aktív témák

  • Stauffenberg

    nagyúr

    válasz #31733248 #79700 üzenetére

    Azért amikor megrakott kamionok indulnak neki a vidéknek, hogy a "Mészáros Csoport" feliratú, karácsonyi ajándéknak nevezett segélycsomagot osztogassák azokban a régiókban, ahol ezzel remekül lehet szavazókat gyűjteni a helyi NER politikusoknak, akkor én mondjuk inkább hányok egy nagyot. Nem azért, mert sajnálom bárkitől a vagyont, de a gázszerelőből közpénzen kitömött oligarcha ajándékosztogatása a legnyomorultabb időszakát idézi a világnak, amikor a feudalizmus és a kapitalizmus még összeért és ebből Magyarország azóta sem képes kimászni. Köszönjük, hogy visszaoszt egy kicsit a közösségnek a közpénzvagyonból. De tényleg.

    Én ebben még annál is sokkal aljasabb cinizmust látok, mint amikor a kokakóla pusztán marketing-PR okokból áll oda társadalmi ügyek mellé, mondjuk szélesre dagasztott mellel áll bele a környezetvédelembe az éves eredmény töredéknél is apróbb hányadát ráfordítva, miközben a világ legnagyobb műanyaghulladék termelői közé tartozik. Bár azon kaszál vagyonokat, hogy szétkúrja a Föld ökoszisztémáját, nagyon jófej tőle, hogy kifizeti minden évben néhány tehetséges hátrányos helyzetű fiatal környezetvédelmi mérnök képzését egy elit egyetemen.

    Az pedig a kedvenc neoliberális érvelésem, hogy aki szerint a vagyoni egyenlőtlenségek egyre gyorsuló növekedése nincs rendben, az rögtön komcsi, de minimum velük össze kell mosni. Imádom ezt az önjobbágyosító attitűdöt, hogy a faroknak a rossz végén állva is megpróbáljuk élvezni az aktust. Világosan látszik, hogy a neoliberalizmus térnyerése óta a reálbérek növekedése egyre jobban leszakad a vállalati szféra által megtermelt profittól és a GDP-től, valamint a magánvagyonok is egyre kevesebb kézben koncentrálódnak a milliárdos rétegen belül is. Aztán persze az egyre rosszabb alkupozícióba kerülő társadalmi rétegekre van kenve, hogy az elszegényedésük maguknak köszönhető, mert nem akarnak elég keményen megdolgozni a gazdagodásért. Az Y és Z-generáció az, amely már egészen biztosan rosszabb vagyoni kilátásokkal indul neki az életének, mint a szülei, leszakadóban van a középosztály és a munkásosztály munkajogai is folyamatosan csorbulnak (nem csak a sztrájktörvények, szakszervezeti törvények felpuhításával, de a munkaerő kölcsönzés térnyerésével is). Aztán valaki cinikusan megszólal, hogy amit ez a tömeg érez és fröcsögésben ölt testet az igazából csak arról szól, hogy képtelenek megemészteni, hogy vagyoni különbségek márpedig vannak. Én pedig azt vagyok képtelen megemészteni, hogy test-szenzorokkal figyelnek biorobotként kezelt munkásokat, nehogy beszélgessenek munkaidőben vagy engedély nélkül mosdóba menjenek, mert az árt a termelékenységnek, eközben a főnökük a világ leggazdagabb embere.

Új hozzászólás Aktív témák