Új hozzászólás Aktív témák

  • Gargouille

    őstag

    válasz cigam #24412 üzenetére

    Az igények ismerete nélkül, ha csak annyit tudunk, hogy archiválni kell, akkor az azt jelenti, hogy hosszú távon eltárolni ennyi adatot. Ezt legbiztonságosabban vagy szalagra tudod megoldani vagy merevlemezre.

    A szalagos tároláshoz ugye kell a spec hardver, hogy olvasni/írni tudd + megfelelő szoftver környezet is. Mivel hosszú távról van szó, lehet 10 vagy 15 év múlva (bár nem tudom mennyi időre kell) már nem lesz megfelelő szalagos egységed hozzá (pláne ha bérelted csak), vagy a szoftver amivel mentetted már nem fog futni az akkori oprendszereken. Ráadásul a szalagot időnként (évenként) illik átcsévélni, amihez szintén ugye kell az eszköz, arról nem szólva ha bármikor hozzá akarsz férni az archív adathoz akkor ahhoz is. Szóval ez drága móka ha mindent veszel hozzá, ha meg nincs saját akkor lehet, hogy 10 év múlva nézegetheted a kazettákat a polcon.

    A merevlemez sem tökéletes (sőt), viszont fajlagosan olcsó és ha csak nincs balszerencséd, akkor sokáig működőképes marad (pláne ha nem 7/24-ben megy) ezért megteheted, hogy duplikálsz (tehát 2 vagy 3 példányban tárolod el) akkor jó eséllyel egyik működni fog még sokára is. Nyilván ennek az állapotát is időnként ellenőrizni kell, de ez akár házi körülmények közt is könnyen megoldható (pl. egy külső USB házban) és elhullik egy hdd akkor könnyen pótolható. Ha költséghatékonyság a cél, akkor én ebben gondolkodnék.

    Lassan kiderül, hogy amit korábban abszurd humornak gondoltunk, az csak szimpla jövőbelátás volt.

Új hozzászólás Aktív témák