Új hozzászólás Aktív témák

  • hallador

    addikt

    válasz StSanya #10223 üzenetére

    Én elhiszem neked, de azt nagyon kétlem, hogy a sima RED 7/24-re van tervezve. Messze van az attól. A Pro-nál már talán elhihető a dolog.

    Mi is vettünk 2 bay-es NAS-ba (Synology DS 713+)-ba ilyen WD-t 8 hónapot bírt igaz VAAI-ra és ODX-re volt használva (7/24-ben, tesztrendszer). Szóval meg volt hajtva. Nem annyira mondanám, hogy ezután bármikor is ilyet fogunk venni. RE-ket vettünk, és várjuk az eredményt.

    A NAS esetében ezek az adatok a bullshit kategória egyértelműen. A NAS Pro-t meg nem éri megvenni, mert majdnem annyiba kerül, mint az RE, amiről tudom, hogy tényleg bírja a strapát.

    Több NAS-t is vettünk 5 - 12 bayes között, de a RED nas-okat ha lehet messziről.

    Alapvetően melyik NAS-ba nem raid-re optimalizált HDD-t tennél? Az a helyzet, hogyha jobban megnézem, vagy akár Te is, akkor az összes NAS-ban valamilyen Linux fut nagy valószínűséggel DRBD-vel. Szóval maximum arról szólhat ez a NASware sztori, hogy software-es raidhez optimalizált HDD firmware. (hozzáteszem az RE is pontosan ugyanolyan jól működik az olcsóbb NAS-okkal) Ami nem lenne baj, csak éppen mi régen használunk RE hdd-ket és nincs baj a Linux szoftver raid-el.

    A drágább NAS-ban talán már lesz hardware-es raid vezérlő, de 8 bay alatt ritka.

    A Másik a hibajavítás, ami egy RE-ből ki van irtva, mert majd eldönti a kontroller. (Mondjuk ez így jobb is) Ne gondolkozzon a HDD mert az már régen rossz, ha a HDD megfogja a raid tömböt akár 1 - 2 sec-re is.

    A másik dolog jogos, a rázkódás elleni védelem, hogy egy 2 bay-es NAS esetén meg tudja mozgatni a NAS-t, nem annyira stabil mint egy Rack-be szerelt 12 bay-es egységbe.

    Az a baj, hogy a NASware sem az igazi főleg, hogy az RE mindenféle varázslat nélkül is tartósabb, igaz drágább is.

    A harmadik dolog, hogy nem tudjuk pontosan hogy mennyi az MTBF értéke a home diskeknek. Ki indulva a mi tapasztalatunkból, ez az érték ha valóban meghajtod, akkor 6 - 12 hónap a RED-nél.

    A Garanciát ugyan érvényesítettük, de a HDD-ket betettük desktop gépekbe, a NAS-ba meg ment az RE mert ki szereti, ha az adatait migrálgatni kell ide oda, rosszabb helyzetnem mentésből.

    Ez persze tapasztalat alapján és magánvélemény.

    Alapvetően én is úgy gondolom ahogyan Te.

    The further a society drifts from truth, the more it will hate those that speak it. (George Orwell) [Work Machines: HP EliteBook, HP ProBook & Linux Mint 20 ; Entertainment: Apple Macbook AIR M1]

Új hozzászólás Aktív témák