Új hozzászólás Aktív témák

  • válasz gergo5991 #26475 üzenetére

    Ez a 70% a banké okfejtés elég furcsa nekem, meg alapból ez a "nem a tied a ház, hanem a banké" szófordulat. (szerk.: Ezt tudom, hogy nem hangzott el, viszont nagyon gyakran hallani.)

    Nem vagyok túl jártas az ingatlanbizniszek módjában, de tudom, hogy a lakáscélú jelzáloghitelek esetén a tulajdon 0%-a lesz a bank tulajdona. A bank a jelzálog joggal egy elidegeníthetetlenségi korlátozást helyez az ingatlanra a felvett hitel + kamatai/költségei erejéig.
    Tehát hm15-nek és párjának lesz egy ingatlana és egy hitele.

    Ennek kifejezetten nagy jelentősége van két szélsőséges helyzetben:
    - Az ingatlan értékének növelése/növekedése esetén. Szélsőséges példa, mert olcsón vettük akkor, költöttünk is rá, és rengeteg sajátkezi munka is van benne, de a 2018-ban vásárolt házunk a jelenlegi piacon pesszimista becsléssel 3x annyit ér. Ilyen esetben értelmetlen lenne belekeverni a bankot az akkor kb. 170/333 résszel.
    - Az ingatlan értékének jelentős csökkenése esetén. Ha jönne egy válság, és az ingatlanárak mélyrepülése miatt az ingatlan eladási ára nem érné el a fennálló hiteltartozást, akkor megint csak fölösleges a bankot belekeverni, mert nem a 233/333 részért fogja tartani a markát, hanem az egészért, vagy adott esetben további követelése lesz.

    Persze lehet a kettő között is valami kevésbé extrém, de akkor sem pontosan fogják fedni egymást az értékek. Ezért kell külön kezelni a dolgot. Lesz egy közös tartozásuk és egy közös tulajdonuk. Mindkettő tisztázott arányban, forintosítani meg majd akkor kell, amikor esetleg szükség van rá.

    [ Szerkesztve ]

    Mások számára a kondi fáradós, nekem farad-os...

Új hozzászólás Aktív témák