Új hozzászólás Aktív témák

  • Dr. Akula

    félisten

    válasz racskobalazs #73393 üzenetére

    A HDD 1 dologban verhetetlen: polcon tárolva sokkal tovább megtartja a mágnesességet (adatokat) mint az SSD a cellatöltést. Hosszútávú tárolásra mindenképp HDD ajánlott. Viszont minden másra SSD. Azzal focizhatsz is. Csak ne felejtsd el időnként felülírni. Valahol olvastam hogy SSD-re a szabvány előírás hogy 30 fokon 1 évig megőrizze az adattartalmát. Ipari SSD-re 40 fokon 3 hónapig. (Tehát látjuk hogy hőmérséklet függő, 80 fokon állítólag 1 hét alatt "formattálódik".) Ez persze csak a minimum, mint DDR4-nél a 2133 MHz a JEDEC szabvány, de vígan ment az a végén már 3200-on is. A RAM tudta, a memóriavezérlő tudta, akadály nem volt, csak a szabvány ennél kevesebbet írt elő. Itt is ez van, nem fog (elvileg) 1 év alatt "lemerülni" az SSD se, de ami efelett van, az gyártó és modellfüggő. A tutibiztos minimum ennyi.

    És sajnos az "időnként megjáratjuk árammal" se segít a töltésvesztésen, azt frissíteni csak újraírással lehet, ami 1-et levon a cella "életéből". Az 5-10 ezerből (QLC-nél már csak 3000).

    Szóval SSD rövid távra, HDD hosszú távra. Viszont a HDD-t meg ne napi használatban írd újra, mert az meg a mechanikus használattól romlik leginkább. Inkább az legyen, hogy SSD-n gyűjtögeted az adatokat, és időnként átlapátolod HDD-re, mikor már sok a változás.

Új hozzászólás Aktív témák