Új hozzászólás Aktív témák

  • Bohus

    aktív tag

    válasz csubuka #1146 üzenetére

    Örülök, hogy egyre jobban átlátod, de nekem egyre ködösebb amit szeretnél. A pufferhőmérőt én véletlenül sem kötném a szobahőmérséklet érzékelő helyére. Ugyanolyan karakterisztikájú termisztor mindegyik hőmérő, nem ez a baj. Lehet, hogy a szükséges vízhőmérsékletet be sem tudod állítani, mert a szobahőmérő nincs addig skálázva. Másrészt szabályozástechnikailag is rossz ötlet, ugyanarra a szabályozott jellemzőre (puffer hőmérséklet) két szabályozási kör lenne hurkolva, egyik az előremenőt szabályozná, másik a puffer hőmérsékletet tartaná szinten, de valójában a kettő ugyanaz. Felejtsd el.

    Nálam hőleadó oldalon a helyiségtermosztátok csak a zónaszelepeket irányítják (PWM 0-100%). Miért? Megvalósítható olyan logika, hogy bármelyik zóna igényt jelez, akkor már menjen ki a hőszivattyúra indítójel, ha pedig mindenütt 0 az igény, akkor álljon le. A gond ezzel annyi, hogy fűtési időszakban itt, vagy ott, de szinte mindig van igény. Ha megfelelően be van állítva a külső előremenő szabályozás, akkor ez különösen igaz.
    Ezért egyszerűen feleslegesnek ítéltem, hogy a termosztátok utasítsák a hőszivattyút. Gyakorlatilag állandóan mehet a hőszivattyú (vagy időprogrammal kiegészítve, pl. éjszakai szünet). Átmeneti időszakban, amikor alacsony a hőigény és minimum teljesítményen is többet termel a szükségesnél, akkor szakaszosan üzemel, közben a puffer biztosít némi áthidalást.

    A Föld legnagyobb problémája maga az ember.

Új hozzászólás Aktív témák