Új hozzászólás Aktív témák

  • LOTR

    addikt

    válasz Primary92 #950 üzenetére

    csak azért írok, hogy biztosan kapjál valamilyen választ (aztán hogy hasznos lesz e, más kérdés)

    szerintem a telepítődtől kérdezd meg, hogy mit ajánl
    ha esetleg szervizelni kell, ne legyen az, hogy akár hónapokra csak a fűtőpatronok maradjanak
    bár egy 8kw-os monoblokk 1m alatt, eléggé jó árnak tűnik, de ha nem kell monoblokk, akkor esetleg pl a fishernek van már kb 1,25m-ért, jó szervizháttérrel

    One Ring to rule them all

  • csubuka

    addikt

    Sziasztok!

    Alapvetően akár ha gey házban 1-1 emelet 1-1 zóna, akkor is kellhet már puffer nem? Simán akár egy ilyen nagyobb zónában sem biztos, hogy ki tudna alakulni a kellő minimum térfogatáram a gépnek. És akkor még további zónákra bontásról nem is beszéltünk.

    Pl a Panasonic T-Cap leírásból a hidrováltósan kötött puffer:

    Itt gyakorlatilag pusztán mondjuk 5-10 fokos hiszterézissel a hőszivattyú a puffert egy adott hőmérsékleten tartaná kb? Ez kicsit "lebutítás" nem? Kb on/off hőszivattyút csinál ilyenkor az ember a gépéből?

  • Attila2011

    aktív tag

    válasz csubuka #952 üzenetére

    Ezen a kapcsolási rajzon nincs puffer, ha csak nem a HV-ra gondolsz, ami esetleg nagyobb térfogattal rendelkezik és ilyen funkciót is minimálisan ellát. De sok hőszivattyúhoz már nem is kell több ennél, némelyik előír egy 50-80 literes előtét tartályt és annyi. Szintenként pedig pláne felesleges (szerintem).

    Az utolsó kérdésed nem biztos, hogy értem, de puffer esetén is tudnia kell a hőszivattyúnak külső hőmérséklettől függő szabályozást. Tehát átmeneti időben alacsonyabb hőmérsékletre fűti, hideg időben magasabbra. S így az SCOP is jobbra jön ki, mintha pl állandó 50 fokra fűtené és utána keverőszeleppel biztosítanád a minőségi szabályozás kívánt előremenő hőfokát.

  • Primary92

    senior tag

    válasz LOTR #951 üzenetére

    Nem monoblokkosat nem néztem eddig. A monoblokkosat lényegében én is le tudom telepíteni, a split-t nem, ami drágító tényező. Ugyanakkor nincs áramszünet esetén elfagyásveszély.

  • csubuka

    addikt

    válasz Attila2011 #953 üzenetére

    Köszönöm a választ!

    Végeredményben a sárga nyíllal jelölt nem egy puffer? Csak nem soros, hanem hidrováltós bekötéssel:



    Szintenként pedig pláne felesleges (szerintem).
    -A szinteket csak arra értettem, hogy 1-1 szint minimum 1 zóna kell legyen. Mert nem tudni, hogy az egyik szint mikor és hogy lesz használva a másiktól függetlenül. Egyetlen egy közös puffer lesz, ha lesz.

    Az utolsó kérdésed nem biztos, hogy értem, de puffer esetén is tudnia kell a hőszivattyúnak külső hőmérséklettől függő szabályozást

    -Köszönöm. Csak arra gondoltam, hogyha a puffert fűti a hőszivattyú, akkor nem igazán modulálva fogja fűteni, hanem durr-bele, maximum hőkiadással netán? Vagy ugyanúgy képes lehet modulálni, mintha közvetlenül a padlófűtésbe nyomná a hőt?

    Azt értem, hogy a pufferben fenntartott hőmérséklet az időjárásfüggő lehet végülis.

  • Attila2011

    aktív tag

    válasz csubuka #955 üzenetére

    Végeredményben szolgálhat minimálisan pufferként is, de az egy hidraulikus váltó. Persze ez egy kapcsolási ábra csak, de azért az egyes berendezések arányai valamennyire léptékhelyesek, ha olyan koncepció lenne, mint amit írtál, akkor a fenti HMV tartályhoz hasonlót rajzolnak rá, csak csőkígyó nélkül.

    Persze, lehet külön zóna 1-1 szint, külön körre kell tenni külön szivattyúval és kész. Elég gyakran kérik így. Akkor nem okos dolog, ha padló mellett radiátoros köröket is ki kell alakítani, mert 2 szint esetén az már 4 kör. Egyébként rendben.

    Az utolsó pedig szabályozás kérdése, bármi megvalósítható.

    De ezeken felesleges agyalnod, úgy is épületgépész mérnöknek kell terveznie, elmondod neki az igényeidet és a szerint megcsinálja. Csak lehetőleg ezek az igények ne változzanak hetente, mert gondolom hozzám hasonlóan attól mindenki a falat kaparja, vagy a fejét veri a klaviatúrába. :)

  • Bohus

    aktív tag

    válasz csubuka #955 üzenetére

    A puffer használata egyáltalán nem jelent lebutítást, nem hiszterézissel fog kapcsolni! A menüben beállítható dT érték nem erre utal, hanem azt lehet vele megadni, hogy mekkora hőmérsékletesés jelentkezik a pufferen (keveredés miatt). Vagyis adott szekunder oldali előremenőhöz képest mennyivel kell magasabb hőszivattyú oldali előremenőt biztosítani (az érték 0-10K között adható meg a menüben).

    Pufferes üzemben valójában ugyanazok a szabályozási lehetőségek állnak rendelkezésre, mint normál üzemnél:
    - harmadik féltől származó termosztát: ezzel csak on/off stratégia biztosítható, de jól beállított kompenzációs görbével csökkenthető a kapcsolások száma.
    - készülék kezelője (mint termosztát) a belső térbe helyezve ill. termisztor: ezek PI kontrollerként képesek modulációt biztosítani.
    - szabályozás előremenő vízhőmérsékletre: ez szintén biztosít modulációt a visszatérő vízhőmérséklet függvényében, itt is ajánlott a kompenzációs görbe használata.

    A Föld legnagyobb problémája maga az ember.

  • csubuka

    addikt

    válasz Attila2011 #956 üzenetére

    Köszönöm szépen!

    Persze, lehet külön zóna 1-1 szint, külön körre kell tenni külön szivattyúval és kész. Elég gyakran kérik így.

    Végülis ugyanakkor lehetne egy szekunder szivattyú és több zónaszelep is nemde? Annak az alternatívája a zónánkénti szivattyú felteszem... amikor nincs zónánkénti kétutú motoros szelep

    Radiátor nem lesz. A fürdőben az egyszerűség kedvéért egy elektromos fűtőpatronos fali fürdőszobai radiátor kerül majd.

    De ezeken felesleges agyalnod, úgy is épületgépész mérnöknek kell terveznie

    Természetesen van épületgépész a kiviteli tervek végett. Jómagam energetikai mérnök vagyok, persze gyakorlati tapasztalatom nem sok van ebben a családi házas fűtés tervezésben sajnos.

    A gond ott van, hogy fan-coil alapú hűtés és padlófűtés kombó lesz majd. Én zónánként egy termosztáttal oldanám meg, ő fűtésre-hűtésre külön termosztátot javasolna. Én ivszont nem látom akadályát, hogy egy 4-csöves fan-coil termosztát fűtési zónaszelep kimenete indítson fűtést egy fűtési zónavezérlőn... különben óriási káosz lesz 2 szett termosztáttal :(

    Akkor meg már beleásom magam az egészbe.

    Szóval így eljutottunk oda, hogy "ő ennyire nem akar az automatikába belemerülni"+ az okosotthon integráció, amit felvetettem az sem igazán olyan téma amiben érdemben választ kaphatok majd.

    Szóval attól tartok el kell merülnöm ebben különben félig nem okés rendszer lesz.

    #957 Bohus:

    Nagyon szépen köszönöm! :R

    Ez jó hír mindenképpen.

    Ahogy látom a T-cap csak saját gyártói protokollos temrosztáttal megy. Azzal meg max 2 zónát lehet csinálni nem? A fan-coilnál nálam sajnos lehet több is lesz... hűtésnél legalábbis mindenképp.

    - harmadik féltől származó termosztát: ezzel csak on/off stratégia biztosítható, de jól beállított kompenzációs görbével csökkenthető a kapcsolások száma.

    Akkor hagyományos zónavezérlőbe kötött sima NO/COM kimenetes termosztátokkal megszűnik az előremenőre modulálás:?

    - szabályozás előremenő vízhőmérsékletre: ez szintén biztosít modulációt a visszatérő vízhőmérséklet függvényében, itt is ajánlott a kompenzációs görbe használata.

    [ Szerkesztve ]

  • Attila2011

    aktív tag

    válasz csubuka #958 üzenetére

    Látatlanban inkább csak találgatni lehet, illetve egy-két tippet adni, de ezek nem biztos, hogy nagyon előre fogják vinni a dolgokat.

    Családi házaknál ilyen zónaszelepes megoldást még nem nagyon láttam, szerintem a szabályozást is túlbonyolítja (hidraulikailag is le kell ezt kezelni). A kétutú szelepet milyen kapcsolással gondoltad? Mert ide hirtelen csak egyutút tudok elképzelni, de simán lehet, hogy csak nekem van késő hozzá.

    Szerintem egyszerűbb megoldás, hogy minden helyiségbe termosztát és ezek szabályozzák nyit/zár alapon a padlófűtésnek csak adott helyiségbe futó körét. Például az Uponornak és Vieagának is van ilyen osztó-gyűjtője padlófűtéshez.

    Minden helyiségbe két külön termosztát szerintem is sok (kisebb káosz talán átmeneti időben lenne), olyat kell választani, amely lekezeli a hűtést és fűtést is. Ha szerencséd van, akkor megoldható ez a feladat vagy az FC gyártó vagy a padlófűtés gyártó cég eszközével. Rá kell kérdezni, hogy az ajánlatban szereplő tud-e ilyet.
    Viszont zónánként egy biztos kevés lesz, helyiségeként fog kelleni.

    Amúgy valószínűleg azért nem akar nagyon belemerülni, mert ez már nem annyira az ő területe. Ha okosotthon és egyebek, akkor vonj be egy villamos mérnököt.

  • Bohus

    aktív tag

    válasz csubuka #958 üzenetére

    "Akkor hagyományos zónavezérlőbe kötött sima NO/COM kimenetes termosztátokkal megszűnik az előremenőre modulálás:?"

    Nem. A hozzászólásban azt írtam le, hogy milyen üzemmódokban lehet a hőszivattyút üzemeltetni. Vagyis használható akár 1db on/off "referencia" termosztát is, de ezt én nem ajánlom. Referencia termosztát alkalmazásánál ugyanis - még ha ki is van egészítve helyiségenkénti zónavezérléssel - nem garantált mindenütt a szükséges hőmérséklet /túlfűtést lekezeli a zónavezérlő, de hiába nyit a hidegebb helyiség fűtési körén a termofej, ha a referencia termosztát már lelőtte a fűtést.../.

    Korszerű fűtési rendszernél csak a primer (hőtermelő) és szekunder (hőleadó) oldal szétválasztását tudom javasolni, így mindig, mindenhol garantálható a szükséges fűtési/hűtési igény biztosítása. Gyakorlati megvalósításnál még így is több variáció lehetséges, nálam így lett megvalósítva:

    Primer oldalon hőszivattyú, vízhőmérséklet szabályozás van beállítva, kompenzációs görbével. Puffer hidrováltóként bekötve, a hőszivattyú térfogatárama illesztve van a névleges hőleadó oldali térfogatáramhoz. Ha egyes fűtési körök már zárnak, akkor a többlet a puffert tölti. Kisebb hőigénynél a visszatérő hőmérséklet ilyenkor megemelkedik, ha a hőszivattyú már lemodulálva is 2 fokkal magasabb előremenőt állít elő, mint ami szükséges, akkor x idő elteltével leáll. A keringtetést fenntartja, ha a víz visszahűlt, akkor automatikusan indul. (Gyárilag paraméterezve, készülékenként eltérhet, részletek a szervízútmutatóban.) Azért fontos a kompenzációs görbe megfelelő beállítása, hogy ezeket a kapcsolásokat minimalizáljuk. A hőszivattyú állandóan - vagy időprogram szerint - üzemel, mindig kész a hőigény kiszolgálni.
    Szekunder oldal mindössze egy hidraulikus kör, egy szivattyúval, felületfűtési körök osztó-gyűjtőbe kötve. Minden helyiségben termosztát (pi-szabályzó, nem on/off), amelyek pwm jelet küldenek a fűtésvezérlőhöz. Utóbbinak mindössze annyi a dolga, hogy a jel arányában nyissa zárja a termoelektromos szelepmozgatókat. A szekunder kör szivattyúja gyakorlatilag mindig üzemel, mindig kiszolgálja az igényt. De ha valami csoda folytán egy helyiségnél sem jelentkezne hőigény (pl. főzés a konyhában, buli a nappaliban, benapozás a szobába, stb...), akkor a fűtésvezérlő leállítja.

    A Föld legnagyobb problémája maga az ember.

  • Bohus

    aktív tag

    Alap kiépítésben a Panasonic hőszivattyúk két zónát tudnak kezelni (pl. padló, mennyezet, radiátor, fan-coil), opcionális kiegészítő panellel viszont többre is van lehetőség. Másik megoldás a különálló fűtésvezérlő használata.

    Kiegészítés: a "zóna" kifejezés használata sajnos sokszor nem egyértelmű. Legtöbbször épületen belül a különböző hőmérsékletű zónákat (helyiségeket), illetve azt ezeket kiszolgáló fűtési/hűtési köröket értjük rajta. Más leírásoknál (pl. Panasonic útmutatók) viszont hidraulikus köröket értenek rajta, ami lehet pl. medencefűtés, radiátoros fűtési kör vagy bármilyen hidraulikus kör. Amik lehet, hogy több - a másik értelemben vett - "zónát" is kiszolgálnak.
    Ha valaki tudja, hogy a két eset megkülönböztetésére melyik terminus technikus használata a javasolt, akkor nyugodtan írja meg.

    A Föld legnagyobb problémája maga az ember.

  • Bohus

    aktív tag

    Panasonic hőszivattyú okosotthon rendszerbe integrálására két lehetőséget ismerek:

    - alap üzemmódok (kikapcs, fűt-hűt, hmv) kapcsolhatók két bináris bemeneten keresztül. Így - primitív módon - két db okosotthon szoftverből kapcsolható relével is megoldható az integráció.
    - Heishamon. Full kontroll, gyakorlatilag bármilyen adat megjeleníthető, ami a hőszivattyú belső adatbuszán utazik. Reverse engineering hobbiprojektként indult, nem veszélytelen a használata, csak hozzáértőknek!

    Vásárolható WLAN modul is a hőszivattyúhoz, ehhez van saját felület, de nem tudom, hogy integrálható-e más komplex rendszerbe.

    A Föld legnagyobb problémája maga az ember.

  • Primary92

    senior tag

    Mi a különbség a hűtésre is alkalmas puffer és a csak fűtésre alkalmas között?
    Zártcellás a szigetelése?

  • csubuka

    addikt

    válasz Attila2011 #961 üzenetére

    Köszönöm szépen a választ! :R

    Mert ide hirtelen csak egyutút tudok elképzelni, de simán lehet, hogy csak nekem van késő hozzá.

    Jogos, azt én írtam rosszul, egyutó zónaszelepek lennének az osztókon, azokat nyitó/záró motoros mozgatókkal. Nem kétutú, ahogy tévesen írtam.

    Szerintem egyszerűbb megoldás, hogy minden helyiségbe termosztát és ezek szabályozzák nyit/zár alapon a padlófűtésnek csak adott helyiségbe futó körét. Például az Uponornak és Vieagának is van ilyen osztó-gyűjtője padlófűtéshez.

    Értem, próbáltam on-off termosztátokkal rajzolni egy skiccet (nem egy szépség :D ), on-off hagyományos zónavezérlővel és on-off termosztátokkal:

    De végülis 3rd party egyutú szelepek meg mozgatók is okésak, nem kell egyben mindent egy gyártótól venni nem?

    Ha szerencséd van, akkor megoldható ez a feladat vagy az FC gyártó vagy a padlófűtés gyártó cég eszközével. Rá kell kérdezni, hogy az ajánlatban szereplő tud-e ilyet.

    Sajnos a Panasonic FC-khez gyárilag ajánlott termosztátokkal ez nem feltétlen menne, illetve, ha menne is, az okosotthon integráció nem volna adott. Szerintem alapvetően a 4-csöves fan-coil termosztátok jók arra, hogy fűtési üzemmódban a fűtővíz egyutó szelepet nyitó kimenetük "ujrahasznosításával" a zónaszelep kimenet menjen egy zónavezérlőbe.
    Ám találtam egy csatolt kínai termosztát, zigbee-s is, kezeli az AC motoros fan-coil 3 venti sebesség szintet állító bementetét és külön fűtési+hűtési szelepkapcsoló kimenete van.

    A probléma persze, hogy a kinézett termosztát önmagában csak SPDT szelepmozgatókat kezelne, de relékkel megoldható a párosítása a potenciálmentes kapcsolást váró zónavezérlővel minden bizonnyal.


    #962 Bohus:
    Nagyon szépen köszönöm a választ! :R

    Azt hiszem egy a következő rész nagyon bejött, átkapcsolt valamit az agyamban, köszönöm:

    Kisebb hőigénynél a visszatérő hőmérséklet ilyenkor megemelkedik, ha a hőszivattyú már lemodulálva is 2 fokkal magasabb előremenőt állít elő, mint ami szükséges, akkor x idő elteltével leáll.

    Értem, tehát gyakorlatilag pufferrel is előáll ugyanaz, hogy ahogy közelíti a puffer előírt max hőmérsékletet (amint nincs felhasználva a fűtési körben a hő, az emelei a visszatérőt a pufferből, hiszen ilyenkor a puffer töltődik), úgy modulál le a gép és ez attól függ, hogy mennyi hőt visz el a pufferből a fűtési rendszer. :R

    Minden helyiségben termosztát (pi-szabályzó, nem on/off), amelyek pwm jelet küldenek a fűtésvezérlőhöz.

    Ezen esetben akkor a zónaszelepek is modulálnak úgymond, nem csak nyitnak-zárnak eszerint... Na olyan termosztát, ami egyszerre tud ilyet (PWM nem lesz, max 0-10V felteszem, ami a zónaszelephez megy... de van 0-10V zónaszelep szelepmozgató ahogy nézem) és ugyanakkor a fan-coil 3 venti szint szabályzó kimenetét is tartalmazza nincsen a piacon, ahogy látom.

    Max ha EC motoros fan-coilt vesz az ember, az azokhoz való termosztát venti vezérlőjele 0-10V (nem 3 változtatható kimeneten kiadott 230V, mint a sima AC motoros, rövidrezárt forgórészű megoldásoknál), ami fűtés üzemmódban mehetne a zónaszelephez talán. Ez viszont több százezer extra kiadás csak a fan-coilokat tekintve.

    Nem lehet megfelelő minden szobába egy on/off termosztát és hagyományos zónavezérlő? A csatolt skiccemen ilyemsit próbáltam szemléltetni. (egyetlen szoba termosztátját rajzoltam csak ki szemléltetésképpen)

    - Heishamon. Full kontroll, gyakorlatilag bármilyen adat megjeleníthető, ami a hőszivattyú belső adatbuszán utazik. Reverse engineering hobbiprojektként indult, nem veszélytelen a használata, csak hozzáértőknek!

    Köszönöm, igen erről én is olvastam már. Az alap funkciókat az okosotthon rendszertől függetlenül akarnám megoldani, amennyiben lehet. Persze mint extra ezt meg lehetne lépni, de igen drága lehet egy félrekötés ennél a megoldásnál :D

  • Attila2011

    aktív tag

    válasz csubuka #966 üzenetére

    Az elektromos részhez nem nagyon értek, de ami a vizes részt illeti, ezt szerintem gyorsan felejtsd el. Te hűtést, fűtést, padlót, fc-t, mint egy körre kötöttél. Minőségi szabályozásnak lehetőséget se adtál, erre HMV készítés se köthető, korábbi ábrán szerepelt az is.

    Sose terveztem még be Panasonic készüléket, fogalmam sincs, hogy mit tud szabályozás tekintetében. Ha nem tudja, akkor ott van pl a Siemens vagy Belimo, ezek biztos tudják. Vagy Panasonic helyett mást veszel, Clivetnek biztos vannak ilyen rendszermegoldásai.

  • csubuka

    addikt

    válasz csubuka #966 üzenetére

    *Egyetlen termosztátot és a zónavezérlőtől a szobákhoz tartozó zónaszelepekhez (hűtő és dűtő) kábelezést rajzoltam be. Amúgy kaotikussá vált volna... Így is az :D

    Illetve külön hűtés és külön hűtés zónavezérlő, hogy elkerülhető legyen olyan helyzet, amikor az egyik szobában fűtést kérnének másikban hűtés. Hiszen csak az egyikre érkezne reakció így.

    A HMV rész egy az egyben kimaradt valóban egyelőre.

    [ Szerkesztve ]

  • Bohus

    aktív tag

    válasz csubuka #968 üzenetére

    Egyre inkább off-topic, egy fűtés/hűtés topicban kellene ezt kivesézni. Egy szivattyúval mindenesetre biztosan nem fog menni.

    A külső tartályos HMV készítés biztosan támogatott a Panasonicnál, van vezérlő kimenet a váltószelephez és fűtőpatronhoz is.

    [ Szerkesztve ]

    A Föld legnagyobb problémája maga az ember.

  • csubuka

    addikt

    válasz Attila2011 #967 üzenetére

    Köszönöm a választ!

    Elég béta verziós az tény sajnos :D

    HMV készítés valóban kimaradt, pótlom.

    De lehet elég félreérthetően rajzoltam, 2 fűtási, 2 hűtési osztó gyűjtő volna. Csak a káosz elkerülése végett a maradék 4 termosztátot és 2x4 zónaszelep bekötést nem rajzoltam be.

    Ugyanakkor simán lehet, hogy osztónként kell 1 szivattyú, ami szerint 3 szivattyú hiányzik még Bohus leírása szerint.

    A javított rajzzal valóban lehet, hogy jobb ha átmászok a fűtés/hűtés topikba holnap.

    Amennyire lehet gyártófüggetlen alkatrészekből akarnám a javát kialakítani a rendszernek amúgy.

    #969 Bohus:

    Köszönöm szépen a választ!

    Óha, akkor bőven van még mit alakítani a gondolaton eszerint. Holnap átmászok a másik szaktopikba, valóban az eredeti kérdéstől kicsit elkanyarodtam, elnézést.

    Ez volna az alpha_v2 verzió :D A korábbi kimaradásokkal kapcsolatban magyarázatokkal.


    ***Ugyanakkor bár ez valóban szuper érdekes téma, de valóban nem biztos, hogy ideális a munkám mellett ebbe ennyire beleásódni. Ha fizetősen bevállalnátok az automatika tervezést kérlek írjatok privátot, ha ilyen furi fancoil-padló-okosotthon integrált termosztát kapcsán van tapasztalatotok :) A lényeg, hogy jó legyen a végén. Meg persze valami munkaközi rajzot lehet nem ártana a gépésztől kérnem ,hogy a hidraulikai része ne ilyen találgatás legyen a részemről legalább. :D

  • Attila2011

    aktív tag

    válasz csubuka #970 üzenetére

    Nem akarom elvenni a kedved, de ennek az ötletelésnek így sok értelme nincs, mert láthatóan fogalmad sincs az egészről. Ha nem vagy elégedett a mostani tervezővel, bízz meg mást.

    Én a HMV bekötést nem is biztos, hogy értem. Mik akarnak azok a zöld vonalak lenni? Az egyik gondolom a háromjáratú szelepet kezeli, de a másik kettő?

    Amúgy nem rajzoltad félreérthetően az osztó-gyűjtőket, csak simán rossz a koncepció. Nem feltétlenül kell osztónként szivattyú, rendszerenként kell inkább.

    Csak kíváncsiságból, szerinted mit nyersz azzal, ha felső szint fűtése teljesen elzárható? Esetleg a két szintet termikusan is elválasztod egymástól? Főleg ha ilyen kevés padlófűtési kör lesz, mint rajzod mutat, nem csak saját költségeidet növeled jó pár százezer forinttal, de alaposan túl is bonyolítod.

  • Bohus

    aktív tag

    válasz Attila2011 #971 üzenetére

    Jól van megrajzolva a HMV séma, zölddel a villamos részt jelölte: váltószelep vezérlés, illetve a HMV hőmérők. Feltételezem hőmérőből van egy középső és felső is (nálam All-In-One modell van beépített HMV tárolóval, két hőmérője van.)

    A Föld legnagyobb problémája maga az ember.

  • Attila2011

    aktív tag

    válasz Bohus #972 üzenetére

    Szerintem inkább kiegészítő fűtőpatron lehet az egyik, de ez nem derül ki az ábráról.

  • csababarca

    őstag

    Panasonic TCap kültéri egység telepítése jönne.

    Sajnos akitől vettem, ő eléggé szét van csúszva, nehezen érem el, így itt kérnék segítséget, milyen alapot készíttessek neki?
    Van két 60 cm hosszú gumitalp elég masszív.
    Fallal párhuzamosan akarom rakni, elvileg 30 cm-t kell elhagyni, de van hely 40-et is elhagyni ha szükséges.

    Én úgy gondoltam, hogy a két talp alá kellene zsalukőből valami talpakat csinálni, bebetonozni, szálvas, stb. Erre a két talpra menne a gumitalp, lecsavarozva, majd rá a kültéri.
    A két talp közé, és köré meg gondoltam kulékavicsot önteni a lecsöpögő víz miatt. Esetleg a vízelvezetést hova, hogy lehet jól megoldani? Mert gondolom fog azért belőle víz kifolyni rendszeresen.

    iPhone 8 64GB, MacBook Air, Skoda Superb 2012, CRTDI 2.0

  • csubuka

    addikt

    válasz Attila2011 #971 üzenetére

    Köszi a választ!

    Nézd, nem veszed el a kedvem, nem nagyon van opcióm arra, hogy valamennyire ne tisztuljon le a kép a fejemben. Az építkezés alatt az már rég kiderült, hogy full dilettánsan csak óriási szívás lesz a végeredmény.

    Nem lehet lecserélni a tervezőt már, tekintve, hogy családi alapon lett ajánlva. Persze eredendően olyasvalaki kellett volna, aki vágja az automatikát. Így van, ez van. Legközelebb, nem lesz ilyen ráhallgatás a családtagokra...

    Továbbra is fenntartom, hogy szívesen fizetek azért, hogyha valaki az automatika részt kitalálja úgy, hogy ne 2 termosztát legyen, ami elképzelést a jelenlegi tervező is vég tudna tolni, csak én nem támogatom azt.

    A skiccem nem a hidraulikus részek jóságára megy rá, azt majd a tervező eligazítja amúgy is, alapvetően a fan-coil termosztát padlófűtés vezérlésre való bevonása amiben előre kell jutnom így vagy úgy.

    Én a HMV bekötést nem is biztos, hogy értem. Mik akarnak azok a zöld vonalak lenni? Az egyik gondolom a háromjáratú szelepet kezeli, de a másik kettő?

    Zöld vonal a villamos bekötés igen. Egyik a fűtőpatron, másik a hőmérséklet érzékelő.

    Amúgy nem rajzoltad félreérthetően az osztó-gyűjtőket, csak simán rossz a koncepció.

    Értem. Hagyjuk is, az a rész radír (a lényeg, hogy valahol kell legyen majd egy fűtési meg egy hűtési keringető szivattyú majd a szekunder oldalon, ami bármelyik zónában jelentkező igénynél indul), a tervező megoldja majd, csak az automatikára allergiás, amikor extra ötletek vannak, ahogy kinéz. Az osztók-gyűjtők csak azért kell, hogy a rajzon legyenek, hogy a motoros szelepmozgatók szemléltetésként jelen legyenek.

    Alapvetően persze kell majd 4 váltószelep a hidrováltóként kötött puffer mellé a fűtési/hűtési üzemmódváltás végett, ezeket sem rajzolom ki teljesen. Ezek nyitásait üzemmódnak megfelelően, kapcsolt fázissal a zónavezérlők megoldják, ennyit enm tud kapcsolgatni a T-Cap, ahogy nézem.

    Csak kíváncsiságból, szerinted mit nyersz azzal, ha felső szint fűtése teljesen elzárható? Esetleg a két szintet termikusan is elválasztod egymástól?

    Független lakótérnek vannak kialakítva, így nyerek végeredményben, persze nem ingyen. Szeparálható teljesen az alsó és felső rész. 11cm szigetelés van a padlóban az alsó szint felé (az alsó szinten a talaj felé meg 20cm), ha kell lezárható az alsó szint teljesen.

    #972 Bohus:
    Köszönöm, akkor nem teljesen reménytelen a gány Móriczka rajzom azért :D :R
    Igen így gondoltam, az egyik zöld a fűtőpatron, másik a hőmérő.

    Kiszedtem a béta verzióról az egész puffer utáni szekunder kör csövezését, mert nem az a kérdés igazán...

  • Attila2011

    aktív tag

    válasz csubuka #975 üzenetére

    Gondolkozhatsz műszaki ellenőrben, ő a kivitelezőre is ránéz, hogy nem követ el valami sunyiságot, pont volt pár hete egy ilyen esetünk is.

    Az eddigiek alapján meg lehet a gépész terveződ nem volt a legjobb választás, de a te elvárásaid is irreálisak. Neki az a feladata, hogy megmondja például, adott beszabszelepen mennyi tömegáram lesz, azt melyik szeleppel (gyártmány, méret) lehet majd beállítani (esetleg azt is, hogy milyen állásba kell majd tenni), vagy ha motoros szabályozószelep van, akkor kiválasztja a szelepmozgató motort is, de már ezt is a villamos tervező segítségével teszi, mert nem mindegy, hogy 24 vagy 230 V-os, ahogy az sem mindegy, hogy a szabályozó jeleket milyen hálózaton kell továbbítani, stb...

    Kevés olyan épületgépész tervezőt ismerek, aki egyben villamosmérnök is.

  • csubuka

    addikt

    válasz Attila2011 #976 üzenetére

    Köszönöm szépen a választ!

    Sajnos ilyen a helyzet igen. Nem tagadom lehet nekem is túl magas az elvárásom. De az a baj, hogy annyira kéz a kézben van ez a gépészet és az automatika, hogy nem ártana ha volna "mix" :D szakember.

    Próbálkozok keresni valamelyik topikban villanyos szakit, hátha akad, aki már látott ilyen elborult kombót, fan-coil hűtéses szitut padlófűtéssel.

    De az tuti, hogy semmiképp sem gyártói csomagot raknék be. Jön a kövi termékszéria pl Uponornál és 10 év múlva nem lesz csere termosztát a gyártói saját protokollos megoldásukhoz és kuka az egész zónavezérlőstül, termosztátostul kb... az egyszerűség egyben robosztusság, tehát az on-off zónaszelepek irányát tartom helyesnek. Az okosságot meg a termosztátokba rakni, azokat az okos otthon rendszerbe integrálni.

    A padló elvileg úgyis lassan reagál, nem kell igazán kifinomult PID szabályzás neki, nem? Tehát a zónaszelepeknek sem kell modulálósnak lenni feltétlen egy padlófűtésnél...

    A fan-coilnál meg a venti modulál majd, a zónaszelep a Pana szerint is csak on-off.

    Vagy ez is helytelen megközelítés véleményed szerint?

    [ Szerkesztve ]

  • LOTR

    addikt

    válasz csubuka #977 üzenetére

    most csak felületesen olvastam át a beszélgetést, meg szakmabeli sem vagyok, de:
    esetleg az nálad lehet talán megoldás, hogy a padlófűtés van egy körön egy szivattyúval, a fan coilok meg egy másik körön egy másik szivattyúval és minden fc-hez tartozik termosztát, illetve bypass szelep szelepmozgatóval, (ha bármelyik fc be akar kapcsolni) ha pl bármelyik szelepmozgató nyit, akkor elindítja a szivattyút?

    amúgy szerintem egy "rutinos" épületgépésznek sem kellene ezzel gondban lenni

    One Ring to rule them all

  • Bohus

    aktív tag

    válasz csababarca #974 üzenetére

    Én sem a gyári állványzatot választottam, egyrészt drága volt, másrészt vízszintes betonaljzatot igényelt (amit később a fagy némiképp emelgetne). A kiszemelt helyen csak termett talaj volt, így én is zsalukövet választottam, ha már mindenképp betonozni kell. Fagyhatár alól indulva két zsalukő oszlopot állítottam fel, keresztbe két db. 40x40 zártszelvény (végdugót is lehet kapni hozzá), erre van ültetve a kültéri egység gumibakok közbeiktatásával.
    Csepptálcáról a régi szikkasztóba van vezetve a kondenzátum, nálunk hivatalosan nem mehet csatornára (csak az, ami közmű felől jött be). Ha a csepptálcáról van némi csurgás, akkor jól jön a kulékavics.

    A Föld legnagyobb problémája maga az ember.

  • csubuka

    addikt

    válasz LOTR #978 üzenetére

    Köszönöm szépen a választ! :R

    Szuper. Átrajzoltam a szekunder oldalát a puffernek. Valóban két szivattyú kell majd oda, abszolút jogos.


    Ám zónaszelepek nyit/zár kivitelben (igényre nyit) be vannak rajzolva már, a jobb alsó részen levő osztók hűtési szerepűek.

    A Panasonic tanácsadóival beszéltem, kicsit reszeltem még a fan coil részt, tekintve, hogy van önvédelmi mechanizmusa, hogy vészhelyzeti állapotban, ha a csepptálcája tulcsordulna, nem engedi nyitni a zónaszelepet... de ahhoz úgy kell bekötni, hogy a belső védelmi célú reléjén keresztül menjen a delej a zónaszelephez.

    Meg szerencsére ha jól látom a Tcap képes hűtési módnál szelepeket kapcsolni, így a puffer primeroldalon levő váltószelepeket megoldja saját vezérléssel.

    Igen nem kéne, hogy ez gondot okozzon. De ez a helyzet sajnos ettól még, ezért van szívás.

    A Panával erre jutottam a fan coil termosztát fűtési módban a padlót fűtő ötlettel (egyetlen egy szoba egyetlen termosztátja, ebből persze kell még egy rakat):

    [ Szerkesztve ]

  • csababarca

    őstag

    Hőszivattyú beltéri-kültéri egysége között, ha egyik a fal belső, másik a külső oldalán helyezkedne el, akkor meglesz a minimális csőhossz szakasz?
    Nem tudom ez panasonic tcap-nél mennyi.

    Illetve kell valami csövezést előkészíteni, vagy egyszerűen legyen felrakva a kültéri és a beltéri (a beltéri már fel van helyezve), és majd aki összeköti, a falon keresztül megy?

    iPhone 8 64GB, MacBook Air, Skoda Superb 2012, CRTDI 2.0

  • LOTR

    addikt

    válasz csababarca #981 üzenetére

    az épület fala és az egység között feltekerve, nagyjából bármennyi cső el fog férni
    úgy tudom, hogy ez a minimális hossz 5m szokott lenni
    egy sima split klímához hasonlóan a telepítők össze fogják kötni nektek, főleg ha esetleg messzebb van és hajlítgatni is kell a rézcsöveket, oda azért nem árt ha van megfelelő eszköz

    One Ring to rule them all

  • csababarca

    őstag

    válasz LOTR #982 üzenetére

    nagyjából oda szánom a kültérit, ahol a gépészeti helyiség fala is van. Persze arrébb tudom rakatni oldalirányba.

    A klímás fog akkor összekötni, tehát előre nem kell kiállni csövekkel, vezetékkel, ő ezeket megoldja?

    iPhone 8 64GB, MacBook Air, Skoda Superb 2012, CRTDI 2.0

  • LOTR

    addikt

    válasz csababarca #983 üzenetére

    mi azt nem tudjuk, hogy ti mit és hogy beszéltetek meg, de alapesetben a kivitelező az egységek helyre szerelését és azok összekötését is meg tudja csinálni, úgyhogy ezt célszerű lenne vele egyeztetni, hogy ti mit szeretnétek

    One Ring to rule them all

  • ncc1701

    veterán

    Sziasztok.

    Én a másik oldalról szeretnék segítséget, tanácsot kérni. Szomszéd telepített hőszivattyút (hőszigetelés, öreg nyílászárók cseréje helyett), ami most a telek határtól 40cm-re van, és az ablakomtól kb 5-6 méterre, nekik a fal síkja kiválóan megvezeti felénk a hangot. A házunk 38-as pth tégla+5cm eps szigetelt, az ablakok 3 rétegű, passzív házasok. Amikor este lefekvéshez készülünk, akkor zárt ablakok mellett is tisztán hallható a monoton zúgás, ezt még telefonnal is tudtam rögzíteni. Mi lesz itt akkor nyáron?
    Próbálunk beszélni a szomszéddal, jeleztük a nejének, h szeretnénk vele beszélni, jöjjön át, de ez már 1 hete volt, és *aszik reagálni. Nem monduk, h mi a gond, de ha van eszük, tudják.
    Keresünk valami emberkét, akinek van hiteles zajszint mérője, kihívjuk, próbálunk utána jogi úton birtokvédelmet kérni, de ezekben nem bízom.
    Megpróbáljuk rábeszélni egy zajvédő falra, őszintén ebben bízom a legjobban, ennél többet nem remélek, de nem tudom, mennyit segítene.

    Tudok bármi mást tenni a költözésen kívül? Háborúzni, kibaszósdizni nem szeretnék, mert elég hirtelen haragú vagyok, ha beleállok, akkor az lenne a vége, h meg is verném, akkor meg még mehetnék a kóterba is.

    [ Szerkesztve ]

  • csubuka

    addikt

    válasz ncc1701 #985 üzenetére

    Oha, ez kemény helyzet. Mondjuk az óriási trógerség ilyen közel a kerítéshez rakni a kültérit. A birtokvédelmet mihamarább célszerű elindítani a mérési eredmények ismeretében.

    Nem gondolnám, hogy máshol kevesebb tróger lenne és a probléma csak nőni fog a levegő-víz hőszivattyúk terjedésével. Bele kell állni, mert máshol is ugyanilyen helyzetek lesznek. Simán amikor beköltözöl semmi, aztán rá egy évre jön a leghangosabb-legolcsóbb monoblokkos kopogtatni a kerítéshez.

    Csak a naív véleményemet írom le alább:

    Alapvetően sajnos csak nagyon kevés önkorinál van helyi szinten úgy szabályozva a "zajkérdés", hogy az általános országos jogszabályon felül, hogy a kerítés vonalában kell megfeleljen valaminek a zajszint (35-40dB?)... javítsatok ki ha tévedek.

    Ha épp olyan önkori alatt vagy, akkor 100%, hogy nem felel meg annak a gép (Reméljük mihamarább elterjed, kulturáltabb országokban ezt már felismerték (Dánia) és "régóta" így van általánosan. Csak nem nálunk persze.)

    Ennek híján az országos rendelet nagy vonalakban olyasmit ír elő, hogy lakószobák nyílászárói előtt 1.5m-el majd mérnek így-úgy és azon mért értéknenk kell megfelelnie adott értékeknek.

    Sajnos ha épp valami halkabb gépe van, akkor attól 4.5m-re már lehet a jogszabálynak megfelel, max attól még elég idegesítő. Méretni kell.

  • ricardobayes

    csendes tag

    Sziasztok,

    azt szeretném kérdezni, alu radiátorokhoz, úgy néztem, csak a "high temperature" szivattyúk jók. Láttam ilyet Panasonic és Viessman/Saunier Duval-ban is.

    A bojlereknél elég "menönek" számít a Viessman, megéri az extra árat szerintetek höszivattyúnál is? Van tényleges különbség a két/három márka között? Légkondinál jó tapasztalatom van a Panasonic-kal.

  • ncc1701

    veterán

    válasz csubuka #986 üzenetére

    Köszi a választ.

    Sajnos pont attól félek, h a jogszabálynak megfelel, de a folyamatos rezgés/búgás baromi idegesítő...
    Legrosszabb esetben kap egy 3m magas zsalukő kerítést azon a szakaszon, csak ezzel megvan a nyári programom is. :(

    [ Szerkesztve ]

  • LOTR

    addikt

    válasz csubuka #986 üzenetére

    nem ide vágó, ezért offba teszem
    a problémát akár még távolabbi eredetről is lehetne vizsgálni szerintem, amikor a telkeket-földeket szándékosan keskeny hosszú alakúra osztották fel (most csak használhatósági szempontból nézve)
    sok helyen meg is van határozva, hogy csak telekhatárra (vagy annak a közelébe) lehet tenni a házat, másik oldalról meg egy kis autóbejáró kapu-kerítés és már következik is a szomszéd háza, aztán persze bárki bármit csinál, akár még néhány házzal távolabb is tud zavaró lenni

    nálunk az udvar végén egy tömör téglakerítés mellett van a kültéri egység, szerencsére a szomszéd azt a részt nem is igazán használja, de valóban tudna zavaró lenni a zaj (nem is azért mert nagy a zaj, mert szerintem nem az, hanem azért mert van)

    One Ring to rule them all

  • csubuka

    addikt

    válasz ricardobayes #987 üzenetére

    Attól tartok, hogy ez így nem lehet meghatározni. Ki kell számoltatni az épület szobákra lebontott hőveszteségét és megvizsgálni a radiátorok hőleadási adataival, hogy milyen előremenő-visszatérő kombóra tudja kifűteni azok szobákat.

    Csak így légből fórumon nem igazán lehet erre választ adni.

    A legtöbb alap hőszipka olyan max 55 fokot tud előremenőben, azért azzal ha épp úgy adódnak a radiátor méretek ki lehet fűteni. Persze, hogyha 70 fokos előremenővel is csak épphogy kifűti a házat a jelen megoldás, akkor csucsu... leginkább akkor nem célszerű az egész levegő-víz hőszivattyús okosság.

    A szüleimnél direkt úgy lettek a radik méretezve, hogy gyakorlatilag 40/35-el is lehetne járatni őket és megoldanák a feladatot :D

    #988 ncc1701:

    Majd kiderül, remélhetőleg a javadra.

    #989LOTR:

    Jogos, végülis sok elrontott telekforma van. Meg a minimális zizegés is tud idegestő lenni, akár egy telekkel arrébbról is, ha olyan frekvencián van.

    Ugyanakkor senki sem arra törekszik, hogy kompromisszumos megoldások legyenek, hanem, hogy a számukra legolcsóbb szülessen.

  • csubuka

    addikt

    válasz ncc1701 #985 üzenetére

    Ja igen, ami még eszembe jutott. Ha azon kerítés amihez rakta a gépet a "tied" (ha az utcafronton szemben állsz a telkeddel, az elülső és a jobb oldali kerítés a "tiéd" elvileg nemde?) és te egy 3m-en odatolsz tömör kerítést (ha nincs helyi önkori által felülírva, akkor végülis lehetne ilyen jogilag egy szakaszon talán?), az mondjuk pár 10cm-re lesz a gép ventijétől :D

    Ha az övé az a kerítés persze a saját telkedre akkor is rakhatsz talán pluszban egy tömör falat ugyanolyan degradációs hatással.

    Ez tuti megöli a gép hőteljesítményét, egyértelműen ellentmond minden megfelelő levegőáramlást figyelembe vevő gyártói leírásnak is. Tehát jobban jár ha magától arrébb rakja mielőtt így jársz el. :DD

    *Ja igen, van pluszban ahol a településképiben szabályozva van, hogy hova tehető kültéri. Ha az nálatok adott, akkor egy olyan eljárást is lehet indítani ellene, bírságos eredménnyel, az önkorinak hivatalból el kell járnia ha jól gondolom ha a településképit megszegő kedves polgár ellen bejelentés érkezik.

    [ Szerkesztve ]

  • ncc1701

    veterán

    válasz csubuka #991 üzenetére

    Az a saját kerítése. Úgyhogy saját szakaszra kellene tennem ahogy számolgattam egy 10mx2m-es, 15cm vastag zsalukő falat saját munkából kihozok negyed millából. És igen, azzal elég szépen bezárom a hőszivattyúját is, aminek eléggé csökkeni fog a teljesítménye így.

    A srác amúgy teli van dellával, jól megy neki a szekér, évente cserélgeti a vadi új vasakat, most egy böszme új q7-es van, egy nagy tuareg, anyának most vett egy új e-golfot.

    Település képet már néztük, abban annyi van, h utcai homlokzatra nem lehet tenni klímát. Na, de ez a földön áll lábakon, igaz, utcafronton, nem tudom, erre érvényes-e.

    [ Szerkesztve ]

  • csubuka

    addikt

    Csak pár gyors példa a jóra az országból a zaj és hőszipkák kapcsán, a kíváncsiság hajtott egy picit :D

    Azért vannak proaktív önkorik is:

    A HÉSZ-ben tök jól lehet fogni dolgokat:

    link

    link


    Persze egyelőre nem gondolom, hogy ez lenne az átlagos, inkább az "okosságokon" törhetik a fejüket a legtöbb önkorinál, mint a jogszabályok jelen problémákhoz való felzárkóztatásán :DD

    #992 ncc1701:

    Attól még mert gazdag, simán mehet a te rovásodra a legolcsóbb irányba. Meg olyan irányba ami az ő telkén nem zajong.

    Kis hazánkban nem tudom mennyit jelent hogy kinek milyen kocsija van az anyagi helyzetre..
    (a beteg társadalmi presszúra miatt sokan erőn felül nyomják, Dán egyetemen volt mentorom a Novo Nordisk-ban volt "nagy ember", egy leszakadt Fabia-val járt a havi 15 millás fizuja mellett. Az is elvitte Aból Bbe.

    [ Szerkesztve ]

  • WiZARD

    addikt

    válasz WiZARD #915 üzenetére

    Tavaly sajnos nem mértem még külön a hőszivattyú fogyasztását, így csak tippelni tudok a napi adatokból hogy mennyi lehetett a fűtés.
    Az elmúlt napokban 28-31k kWh körüli napi fogyasztása volt a hőszivattyúnak. Ebből 6-8 kWh lehet a HMV. (melegebb időben 5-6 kWh/nap volt)
    Ha jól sejtem akkor tavaly inkább napi 40 kWh környéke volt a napi fogyasztás, szóval talán van látható eredménye a másik görbének.

    (Holnap azért kipróbálom a régi görbével hogy úgy mennyi 1 nap)

    Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. **** www.PhenomeNato.com ****

  • WiZARD

    addikt

    válasz WiZARD #995 üzenetére

    A mai nap az eredeti görbével próbáltam, így 43,5 kWh lett a fogyasztás.
    Szinte egész nap maxon ment a kompresszor, de érezhető, komfort beli különbség nincs.

    Azért az durva, hogy a gépész szakértelme simán +50% fogyasztást eredményez. Hányat telepíthetett már, hány helyen mehet így... :W

    Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. **** www.PhenomeNato.com ****

  • DUB Inc.

    aktív tag

    válasz WiZARD #996 üzenetére

    Az az az igazság, hogy ezt neked kell beállítani. A gépész csinált egy alap beállítást, a többi a te dolgod. Max abban hibázott, hogy nem világosított fel erről. Szerintem. :)

  • LOTR

    addikt

    válasz WiZARD #996 üzenetére

    ráadásul az említett beállítás egyéni felhasználás függő
    mi lenne, ha valakinek beállítja így, de nekik az még hideg, akkor azért mehetne a reklamáció, hogy fűteni sem tud a rendszer, majd menjen csak emiatt ki újra?

    azért 100%-ban egyénre szabott, optimálishoz közeli beállítást szerintem kevesen csinálnak, arról nem is beszélve, hogy ez leggyakrabban úgyis tesztelés és tapasztalás útján finomodik

    One Ring to rule them all

  • Elemental

    addikt

    válasz WiZARD #996 üzenetére

    Nálam a telepítők azt mondták, első évben nem is állítanak be sehol időjárásfüggő fűtést. Ha azt rosszul lövök be, akkor folyamatosan hívogatnák őket.

  • WiZARD

    addikt

    válasz LOTR #998 üzenetére

    -Nem kell kijönnie, 2023 van, mindjárt 2024. Van telefon is és online azt állít amit akar.

    -Amennyit elkért "szabályzás" és "üzembehelyezés" címen, abba férjen már bele hogy kijön még 2 alkalommal ha szükséges. (350+ezer)

    -Ha mégis elkér alkalmanként 20-30ezret azért hogy kijön még 1-2 alkalommal, az az összeg már kerekítési hiba a gépészet ára mellett.

    Nem mondott erről semmit, se azt hogy állítnai kellene, se azt hogy hogyan. Sőt amikor nyáron HW hiba miatt nem hűtött megfelelően akkor még engem gyanusítgatott hogy biztos én állítottam el és az okozza a problémát. Mind1, megoldottam, de szerintem a vevők jelentős része magától nem fog állítani semmit, sőt sokan akkor se mernének hozzányúlni, ha elmondanák nekik hogy ezen bizony kell finomhangolni.
    Cserébe 5-10-20+ évig megy mindenkinél szarul a rendszer. Mind pénz mind környezetszennyezés szempontjából feleslegesen pazarlóan.

    Na mind1, biztos én vagyok a naiv, hogy elvárnám hogy normálisan beállítva legyen, vagy legalább instrukciók legyenek.
    Persze értem, neki az a biztos, ha túllövi a dolgot, akkor nem fogják hívogatni, és a felesleget úgyse neki kell fizetnie.

    Mondjuk a 917-es hozzászólásodban látatlanban, a rendszer ismerete nélkül sokalltad Te is a 37 fokos előremenőt 0 fok mellé. A gépésznek ott volt az összes terv, ismerte a rendszer minden elemét, ő telepítette, stb. Mégis így állította be.

    Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. **** www.PhenomeNato.com ****

Új hozzászólás Aktív témák