Új hozzászólás Aktív témák

  • Frawly

    veterán

    válasz #20749568 #19041 üzenetére

    Világosan leírtam, hogy mi a bajom vele, olvasd el még egyszer. Röviden, mert csak annyit bírtok elolvasni: nem az a bajom, hogy megvette, bár az is felesleges, hanem az egész offline telepítőrendelős, fizikai médiás, ünnepélyesen kicsomagolós és lefilmezős rituáléja az igazán gáz.

    A Rar oldalán meg lehet venni online (bankszámla, bankkártya, Pay Pal, vagy amivel akarod), kapsz egy termékkulcsot, szintén online, letöltöd az oldalukról a legutolsó verziós, ingyenes WinRar demót, kb. 5 MB, ami még a legótvarabb, forgalomkorlátos mobilnettel egy sivatag közepén is leér pár mp. alatt, ez telepítéskor lehetőséget ad, hogy beírj termékkulcsot, ha nem írsz be, akkor demó/shareware-ként működik, ha beírsz érvényes kulcsot, akkor rendes, regisztrált, örök update-re jogosító full verzióként működik. Sehol nem írtam, hogy warezolni kell. A legális és warez WinRar csak abban különbözik, hogy a legálisnál megveszed a kulcsot, warez-nál meg egy keygen állítja elő random, de ugyanabba a progiba írod be. Nem kell hozzá semmilyen CD-t rendelgetni, se Kaliforniából egy másik kontinensre, se a Holdról a Marsra.

    Azt meg már csak érintőlegesen írtam, hogy nem éri meg támogatni egy fizetős formátumot, pláne 30 eurót nem ér, ami egy kisebb SSD ára, ebbe nem kéne tömöríteni. Rar-t kicsomagolni sok program tud, 7-zip, Double Commander, stb., egy csomó ingyenes, Windowsra is elérhető, GUI-s program. Becsomagolni meg 7-zip-be érdemes, esetleg ha nagyon sztenderd akarsz lenni, akkor sima PkZip-be, a Total Commander, vagy ha ingyenes kell, akkor a Double Commander, 7-zip ezt is támogatja.

    Régen a tömörítvények szeletelése meg a grafikus felület szólt a WinRar mellett, meg a tömörítési fok. De mára már sok minden veri, az emberek nem szeletelik a tömörítvényeket, mivel kikoptak a floppy-k, CD-k, a csilivili grafikus felületek és fájlkezelők is elterjedtek, ami kiváltják a tömörítő közvetlen grafikus felületét, és ki/betömörítési sebességben (zstd) és tömörítési fokban is szinte mindenki elverte már a Rar-t (7-zip, nanozip, paq-klónok), ami 20-30 éve volt előnye, az szép fokozatosan elveszett.

    A DOS-os időkben én is nagy híve voltam a Rar-nak, király, commander-szerű grafikus felülete volt, jól tudott nagy játékokat floppy-kra felszeletelni, solid tömörítést elsőnek alkalmazta, a leggyorsabb és legjobban tömörítő program volt akkor. ~30 éve. Azóta viszont fejlődtek a szoftverek, tömörítési algoritmusok, felfejlődtek opensource alternatívák.

    Nem véletlen, hogy ilyen kényelmi szolgáltatások csak régen számítottak, a DOS-os korszakban virágoztak a különböző tömörítők, mert mindenki floppykkel meg CD-vel kínlódott, nem volt elég szabad tárhely, így mindenki tömörített orrvérzésig, arj, ain, pkzip, ultra compressor, ace, arc, ice, lzx, zoo, stb.. Ez egy ponton eleve szükségtelenné vált, maradt a zip/rar, unix-like vonalon meg a Tar Gizi.

    Ugyanez volt a CD/DVD írós, meg míg a játékok optikai lemezen jöttek ki, akkor azok másolásának korszakában a különböző CD író és lemezképformátumok virágoztak, Alcohol, Nero, mindenféle zárt formátummal, .mdf, .bin, .nrg, stb.. Ezek mára szépen kipusztultak a ’cibe, senki nem nagyon optikai lemezezik, aki mégis, az meg sztenderd .iso formátumnál marad.

Új hozzászólás Aktív témák