Új hozzászólás Aktív témák

  • Frawly

    veterán

    válasz ubyegon2 #16525 üzenetére

    A 2000 csomag csak példa volt, Minten talán még több is van. De nem a konkrét szám számít, hanem hogy konkrétan a nagy részére nincs is szükséged. Meg de, elég sok csomagból tölt be egy full extrás DE mindenféle szolgáltatást, meg .so lib-et. Sokkal többet, mint egy sovány rendszer. Az a baj, hogy csak a saját fejeddel gondolod végig, hogy neked mire van szükséged, közben meg vannak más szempontok is.

    Az megint nem mérvadó, hogy milyen hosszú az uptime. Régen még lehet fokmérője volt bárminek is, meg esetleg szerveren. De pl. desktopon nincs sok jelentősége, főleg nem olyan rolling disztróknál, mint az Arch. Én egy nap legalább egyszer újraindítok, nem azért mert lefagy, hanem jön valami fontos rendszerfrissítés, ami nem lép életbe, amíg újra nem indítod. A nap végén is kikapcsolom a gépet. SSD-vel a boot úgyis majdnem olyan gyors, mintha csak suspendelve vagy hibernálva lenne.

    A Gentoo mellett én sem akarok kampányolni. Lehet majd nekem sem jön be, majd meglátjuk megéri-e használni, de az is csak rám nézve lesz tanulság. Mindenesetre nem tudod meg, amíg ki nem próbálod. Egyébként neked azt javaslom, hogy próbálj ki valami mást, nagyon beragadtál ebbe a Mintbe és Cinnamonba, ami azért baj, mert a Linux világa sokkal több annál. Pontosan azokat az érveket hajtogatod, mint a Windows userek, hogy stabil, meg egyszerűen csak működik, meg már megszokták, és különben is, 16 GB RAM, meg több tera háttértár mellett nem számít, hogy bloat. Közben meg nem tudják meg, hogy más rendszereknek mi az előnye. Te is anno, mikor váltottál Mintre, ugrottál az ismeretlenbe, kockázat volt, munkát kellett beletenni. Néha jó így elrugaszkodni a megszokottól, nem csak szakmailag fejleszt, de a látókört is tágítja, hogy milyen rendszereken milyen megoldások léteznek, miben hatékonyabbak, mint egy másik rendszer. Mert előre borítékolhatod, hogy lesz, amiben hatékonyabb lesz egy másik rendszer, nem dísznek van ennyiféle disztró meg DE, WM, DM.

    A minimalizmusnak nem csak a csomagszám, betöltési idő, memóriafoglalás az előnye, hanem mondjuk a szabadság is. Minél minimalistább, főleg terminálos megoldásokat használsz mindenből, annál könnyebben váltasz disztrót, felületet, mert ez a szűkebb, minimalista terminálos alkalmazáskészlet könnyebben bírható működésre probléma nélkül más rendszeren, mert pl. nincs nagyon függőségük sem, nagyobb valószínűséggel nem hiányoznak egyik disztró hivatalos tárolójából sem, nem nagyon kényesek verzióváltásnál eltörésre, annál inkább nem fog számítani, hogy full extrás DE vagy fapad, pálcika WM, nem fog számítani, hogy free vagy nonfree, release vagy rolling disztróról van-e szó, Linux vagy esetleg BSD, szabad átjárásod lesz a rendszerek között. Mert neked csak egy grafikus felület fog kelleni, meg egy terminál Bash-sal, a többit meg megtanulod magadnak scriptekkel és CLI megoldásokkal megoldani, gyorsbillentyűkre drótozni. Így függetleníted magad egyféle disztró, egyféle grafikus felület fogsága alól, hogy csak azon tudnál megélni. A Windows és Ubuntu userekkel is ez a probléma, mikor a fejlesztőcég behoz valami radikális változást, akkor hőbörögnek, hogy így szar, úgy szar, kimennek tüntetni, aláírást gyűjtenek. Közben meg ha rugalmasak lennének, nem lennének egyfajta rendszerbe lock-in-ként beragadva, akkor legyintenének egyet és váltanának hőbörgés helyett valami másra, és jót röhögnének azon, aki még mindig foglya a rendszernek. A fejlesztőcég meg összekapná magát, ha azt látná, hogy mindenki lazán elvált a rendszerükről, legközelebb kétszer is meggondolnák, hogy milyen ócska reformokkal, meg trendmajomkodással próbálkozzanak, hogy nehogy előzzék megint a felhasználói tábort. Mert most úgy vannak vele, hogy nyugodtan letolhatnak a felhasználók torkán minden meredek dolgot, mert azok kénytelenek tűrni, nem tudnak semmi másra váltani, be vannak ragadva a rendszerbe, legfeljebb hőbörgés lesz belőle, de majd mindenki lenyugszik és megszokják a szart is szépen.

Új hozzászólás Aktív témák