Új hozzászólás Aktív témák

  • Sokimm

    senior tag

    válasz gregory91 #82538 üzenetére

    a console vs grafikus felület témaköréhez, nagyon érdekes, hogy külön futtatható programként kell megjelölni valamit. A kiterjesztés alapesetben nem erre való?

    Az offline telepítő kapcsán winfos környezetben is állandóan .net, meg SPx-ek hiányoznak, de hála az égnek olyan nagy csomagok, hogy win után 4-6db csomaggal le van tudva minden, így mehetnek rá a programok (amik függnek a .net től például).

    Ahogy látom a linux hatékonysága pont abban van, hogy nem szemeteli teli ilyen felesleges (mert lehet soha nem fogom használni a fax szolgáltatást) csomagok telepítésével az oprendszer installját, de akkor utólag nincs egy ~42GB-os pack, ami offline módhoz állandó szolgálatot tenne? Nem lehet nagyobb a forráskódja mint a win oldal alapvető szükségleteit kielégítő kódméretéhez képest. (tipp) Konkértan most le szeretném tölteni a"zinternetet" (azt az ftp tárhelyet, amire néz a package kezelő... :) )

    A tisztaszoftveres aggodalmatokat megértem, a forrás git-es is lehet, de az már nem gyári cucc (néha), hanem valaki csinálta, ergo thirdpartiiii.

    Ha elmenne a net, akkor az összes linux-os a jelenlegi rendszerein kívül képtelen lenne egy új oprendszert ismét összerakni? (csomagok, driver-ek, GUI-k, programok)
    Udvariasabb kérdésként megfogalmazva, mennyire netfüggő a linux, e tekintetben?

    Win oldalról (a modern win10 függőséget nem firtatom, borzalmas) a win7-es korszakban 1 óra altt bárkinél egy működő rendszert lehetett összerakni, videóvágásra, vagy játékra készen.
    (Oprendszer, driverek, SP csomagok, .net-ek, programok...)
    Ez linux oldalon kivitelezhető (biztos az, csak milyen buktatókat láttok benne?) szerintetek? A teljes offline-ság a cél, vagyis a nettől való függőség mentesítése. (most már függetlenül attól, hogy célgép, vagy sem)

    Májkimiki: Igen LXDE.
    Köszi a konzolos tanácsaid, nagyon hasznosak lesznek, ha rászánom magam, hogy használjam. (nagyon nem szeretem a konzolokat)
    A win-es környezetben a bat file-ok nem dinamikus tényezősek (@echo-n kívül) ezért ha egyszer jól megírja az ember (szintaktikailag) akkor elmentem, és pont. A konzolos (CMD) rész már csak akkor kell, ha dinamikus tartalmat akarunk birizálni (diskpart, ipconfig, stb).
    Ezen túl a bash script-es résznek utána kell olvasssak, hogy miben más a script, mint egy bármilyen más kódsor, vagy milyen szintek, milyen jogosultság különbségek vannak a terminálos sorokhoz képest. Itt a szakzsargont sem értem még. :)

    Most még ahogy látjátok az alapokat tanulom, de külön állatfaj a linux, nem lehet 2 nap alatt felszívni a lényeget. :( :)) :R Köszi mindenkinek a válaszát!

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák