-
GAMEPOD.hu
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Bazsee71
őstag
Akkor ott van a kutya elásva. Kicsit csalásnak érzem, de nekem a BH redux előtti 20/40 recepttel ízlett eddig a legjobban a presszó: 5 liter desztvízhez (DM tökéletes) 0,15g soda és 2g Mg. Célszerű először 60-70 fokos vízben feloldani az adalékokat, és azután bekeverni az egészbe.
-
jana86
csendes tag
-
HÁZIGAZDA
válasz Bazsee71 #93858 üzenetére
de nincs itthon norda és mint írtam, nálam a kényelmi határon túl van, hogy vízzel hakkoljak. a "patikába" se akarok menni, mert 127 covidos vénember áll előttem sorban másfél órán át. tudom, hogy ezek a maszek problémáim, csak mondom.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
bbuffy
senior tag
Hát, én világ életemben, csap vagy kacsós vizzel csináltam a filtert. Aztán lehet hogy túlfejlettek az izlelőbimbóim. Mondjuk kancsóval kicsit jobb
Parci, megáztatod a papirt mielőtt belemegy a kv?
[ Szerkesztve ]
...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
-
Daneeka
senior tag
Nekem filterben a csap vízről pancsoltra való átállás sokkal nagyobb minőségi ugrás volt mint pl. Hario Minimillről Kinu Travelerre váltás és mellesleg sokkal olcsóbb is. Szerintem filterben a legfontosabb a jó extrakció (bármilyen eszközzel) aztán a bab minősége majd a víz minősége, ezek után jön csak, hogy milyen eszközzel vagy milyen darálóval csináltad.
-
vicces1
aktív tag
Ha még valakinek még nem dobta volna fel a yt.
Igazán kedvcsináló.Xiaomi Mi2s, Mi4c, Mi5s plus
-
norkov84
tag
válasz Bazsee71 #93870 üzenetére
Kinuval toltátok? Phoenix vagy traveller?
Igazából a Royallal a mérete a bajom. A Major még így elmegy az R58 mellett, de egy Royal még annál is nagyobbnak tűnik, kicsit overkill lenne talán...
Kissé tanácstalan vagyok, mert a Kinut kivéve mindegyik azért jelentősebb tőke befektetést igényelne, és nem tudom mennyire lenne előrelépés a felszabályozott, bejáratott Major után -
tudosbagoly
csendes tag
Kedves Mindenki,
Eladó kávépörkölő gépet keresek, légyszi írjatok privátban ha van valakinek ilyesmi.
köszi -
Rush77
aktív tag
válasz norkov84 #93869 üzenetére
Igen. MOndjuk éppenséggel elvagyok a Majorral de folyamatosan agyalok egy esetleges továbblépésen.
Nichén is gondolkodtam de valahogy várok a hosszútávú tapasztalatra (értsd több év).
Ami nagyon mozgat most az F64 meg a Kony.
Vonzó a ZM késes Royal is csak az nem túl "böszme"?
Meg hát a keret. Nem tudom mennyit ér manapság egy Fragola által nemrég rendberakott 3 fázisú frekiváltós Major de annak az árával együtt lenne nagyon max 200k (és a 200 az már nagyon nehezen megy át a jóváhagyási fázison itthon)Kérdezném amúgy a hozzáértőktől.
Ugyanúgy ahogy az F64 kése beleműthető a SJ-be, úgy esetleg az F83 kését nem lehet beleaplikálni a Majorba? Nem tudom milyen lenne az eredmény kávé szempontból de mozgat a kérdés. -
JózsefK
csendes tag
Na, szóval.... Köszönöm a bogarat a fülembe és a segítőkészséget is.
Meglett az LM klón és a minitamper szűkítővel Ádám által, aki adott egyet, hogy kipróbálhassam. Hát nem is megy vissza neki. Marad minden. Az én véleményem egy dolog, mert lehet túl gondolom, de... nem árultam el semmit itthon, csak főztem egy “szokásosat”.
Reakció: “Te mit csináltál??? Ez nagyon krémes és intenzívebb, csokisabb!”
Úgyhogy köszönöm a felvilágosítást mindenkinek! -
-
bbuffy
senior tag
Nálam még annyi hogy volt sima v60, decanter, meg most nagy hario kancso, es utobbi kettőben jobban kijöttek az izek. Mondjuk, a dekantálási időt, a két percet is meghagyom, nem ugrok neki egyből.
...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
-
-
Rush77
aktív tag
Igen az F64-et volt szerencsém használni még ha nem is sokat és nagyon bejön.
Ráadásul szerintem a feleség is használná végre, hogy nem kell secsetelni, ráindítani és megint ecsetelni. Nekem ezekkel nincs gondom csak így még rá is tudnám venni, hogy néha ő készítse el a dolgokat.
Mondjuk az tény, hogy marad benne pangó de az szerintem nem jelentene akkora problémát főleg, hogy azért relatív sok kávé fogy itthon. -
Sic.Transit
csendes tag
Én a presszónál megtanult ökölszabályt (minél több változót vegyünk ki az egyenletből) alkalmazva így indultam el:
- 60 g / L a kv / víz arány, azaz pl 15g_kv/250g_víz, vagy 18g/300g stb.
- a kv legyen alkalmas filterre, azaz világos pörkölés legyen, kinyalt hamutálat nem szeretnék inni.
- A víz mindig 100 fok, amivel felöntöm, saját méréseim szerint ez amúgy kivitelezhetetlen, a nagy buborékkal lobogó víz is 98-99 C.
- A V60 tök jó, de milyen? Ha kerámia, akkor csapasd az előmelegítést, ha üveg vagy fém, akkor is jót tesz neki, a műanyag annyira nem macerás.
- A papírt áztasd ki, megintcsak nem a finom papír ízért filterezünk.
- Őrleményfinomság: Olyan finom, ahol már nem keserű, a persze minél faszább őrlőd van, annál könnyebb.
- Víz: Nekem ez a 20/40-es (régi BH-s recept szerint) vált be, azaz 5 L desztvízbe 0,14g szódabikarbóna, 2,09g keserűsó.Ezt a felöntöm, rázom-keverem dervistáncot járok buzuzást nem vagyok hajlandó csinálni, inkább cuppingban felöntöm, ha vendégnek adom ki, akkor ezt a szmötyit szűröm le V60-on.
-
bbuffy
senior tag
válasz Sic.Transit #93885 üzenetére
Pedig javallott a buzulás azon része hogy felöntöm az örlemény 40-50 g vizzel, varok kb fél percet, számlálon figyelve, pont hogy megdagadjon a mass, utána meg szépen spirálisan/körkörösen csorgatom a többit.
100 fokos viz sok ám oda Zoli. 90 - 92 el próbãld meg, sokkkkal több az izjegy.
keverni én sem keverem az örleményt.[ Szerkesztve ]
...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
-
jolti
senior tag
Sziasztok!
Aki Orvibo S20-at használ, azt kérdezném ( vagy olyat aki nem használ, de tudja a választ ).
Telefont cseréltem és a play áruházban nem találom a wiwo alkalmazást, ami kezeli a konnektort.
Nem tudja valaki, hogy mi lett vele? Vagy hogy honnan lehetne letölteni?
Persze a régi telómat már rezeteltem.... -
HÁZIGAZDA
válasz Sic.Transit #93885 üzenetére
műanyag v60. 100 fokos víz tippet vettem, próbálom majd azzal is.
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Rush77
aktív tag
válasz jana86 #93889 üzenetére
Szia!
Tudom és köszi a felajánlást. Egyelőre még nagyon nem tudom mi kéne, hogy legyen az irány.
A Royallal az egyedüli bajom a méreteivel van. Nem kétlem, hogy (főleg ZM késsel) nagyon jó, csak szimplán egy toronyház méretű cucc.
Ha kitaláltam, hogy egyáltalán váltok e mostanában és meg meg lesz, jelentkezem. -
gyuri860213
tag
Sziasztok
Felmerült hogy lecserélem az "orpan espresso Pharos klón" kézi darálómat egy kisebb méretű elektromosra. Amit ismerek az a Graef CM702 , napi szinten használom a munkahelyen.
Az alábbi gépek között minőségileg , és őrlemény minőség szempontjából nincs túl nagy eltérés ha jól gondolom, ha jól sejtem a belsőrész kb azonos:
-CATLER CG 8011
-Graef CM 702
-De'Longhi KG521M
- SAGE BCG600GC classicom van, A mostani kézi tekerőssel is megvagyok elégedve, 38-as kúpos kés van benne, a tengely mindkét végén csapágy így "központos" a forgórész. Kérdésem, hogy az őrlemény minőségében előrelépés lehet-e ha lecserélem a fenti 4 gép valamelyikére!?
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Politika
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Borotva, szakállnyíró, szakállvágó topic
- Székesfehérvár és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Kínai, és egyéb olcsó órák topikja
- Az alaplapgyártókra hárítja az Intel az egyes Core CPU-k stabilitási gondját
- Knox biztonsági rendszerrel mutatkozott be a Galaxy A35 és Galaxy A55
- Milyen routert?
- Súlyos adatvédelmi botrányba kerülhet a ChatGPT az EU-ban
- Kormányok / autós szimulátorok topicja
- További aktív témák...