-
GAMEPOD.hu
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
radi8tor
MODERÁTOR
-
soldier2
őstag
Így igaz, ahogy mondod. Nem is kardoskodok mellette, csak érdemes számításba venni. A végeredmény Catler szintet szerintem hozza de beszállnék egy kis ungibungiba, ha van kedve valakinek egy Catlerrel (esetleg egy DC Minivel) eljátszadozni egy délelőttöt. Ami miatt nekem nagyon tetszik, az a gyakorlatilag örök élet meg egy nap koncepció, és ezért cserébe hajlandó vagyok apróbb kellemetlenségeket elviselni (pl gyor egymásutánban vízhűtést igényel a fej - borogatás, 35-37g fölött csak bűvészkedve lehet csapolni, nincs prémium szűrő stb). Cserében 10 perc alatt üzemmeleg ez is.
R58: az előáztatás hiánya miatt nem tökéletes választás. Nekem is onnan indult a dolog, aztán mégis más lett.
[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
gubabela
senior tag
válasz bajnokpityu #48794 üzenetére
California coffee. A kávèjuk nem tudom milyen, de kutyabarát
-
vikla007
aktív tag
válasz bajnokpityu #48794 üzenetére
Kelet kávézó (CM)
-
Surda-
őstag
HasBean -ből kérek egyet karira. Ha etiop aricha és társai ízlenek a legjobban,akkor szerintetek melyik HB -t vegyem? Úgy láttam fantázianevekkel látják el őket.
"Ha kicsi a tét, a kedvem sötét!"
-
zolko74
tag
Full extrás Gaggia Classic.: [link]
[ Szerkesztve ]
-
adp
őstag
Mar kaphato a word of coffe eloveteles jegy:[link]
-
Gravity1234
tag
Nalam most fogy az elso 250g-os Yirga, Paljoc mestertol.
Kifejezetten flat white miatt kertem (es ajanlotta ezt) mert azt iszom a legtobbet. Imadom a flat whiteot.A Yirgaval kapcsolatban amikor megbontottam egesz egyszeruen zsenialis volt mind az illat a konyhaban mind a kave maga. Nagyon kulonleges semmi mashoz az eddig fogyasztottakhoz hasonlo izvilag. Kellemesen savas, de nem savanyu es egy kulonleges utoiz.
Viszont az is igaz, hogy mar 3.-4. nap ezt nem ereztem, es ennyire gyorsan egyetelen masik kave sem valtozott izben. Mar levittem a kezdeti javasolt magasabb 92 fokot 89-re hatha visszatudom csalni azt a specko izvilagot de sajna nem. Emiatt picit csalodas, mert 250g-ot 2-3 nap alatt napi 1 kavefogyasztas melett eselytelen elhasznalni es persze nem is cel, viszont nagyon hamar eltunt a specko izvilag.
Most is van meg valami ami erre jellemzo, de kozel sincs az az elso alkalommal tapasztalt.Olympus OMD-EM5 + Mzuiko 12-40 Pro 2,8
-
And06
aktív tag
válasz Gravity1234 #48813 üzenetére
ha nem akarsz a mini-befőttes üvegekkel tökölni, akkor is érdemes 2 csomagba elfelezni a 250grammot, már ez is sokat segit.
-
HÁZIGAZDA
válasz soldier2 #48802 üzenetére
én kedvelem a karosokat, ugye pavoni is volt, meg itt a caravel. a cremina felárát viszont sosem fizetném meg, amitől a karos igazán jó, ahhoz nekem elég a caravel. illetve a dc mini is örök élet, végülis ezzel nyugtatom magam, mert catler árban van így felújítva és pimpolva, az meg kényelmesebb cucc. ez viszont örök.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
verti1
tag
válasz Gravity1234 #48818 üzenetére
Hamar "bedöglik" vagy jobban mondva veszít a kezdeti frissességéből (majd valaki jobban leírja). Én is ezt a módszert használtam, hogy 250 grammos zacsiból szedtem, de három-négy nap után kialudt a kezdeti tűz. Ahogy fogy hiába szelepes, hiába nyomogatod ki a levegőt nagyobb felületen érintkezik a levegővel. Utána váltottam mézes üvegekre. Kell venni három méretet fél kiló kv-nak, nem nagy befektetés. Állítólag fagyasztva a legjobb ha van helyed. Nekem a szekrényben áll, ott is sokkal jobb mint a zacsi módszer. Nem nagy befektetés.
-
Gravity1234
tag
válasz verti1 #48819 üzenetére
Ok, ezt tudom, csak ahogy irtam azert lepodtem vagy csalodtam most mert az eddig probalt kavek egyike sem doglott be ilyen hamar, 2-3 nap alatt. Es mivel ez igy volt, azt gondoltam hogy a:
- kissebb kiszereles 250g
- Szelepes zacsko
- Zacsko meg pluszban egy zarhato muanyag dobozban
- 14-15 fokos huvos helyen a doboz
elegendo.Olympus OMD-EM5 + Mzuiko 12-40 Pro 2,8
-
soldier2
őstag
Azért merült fel a direkt összevetés, mert többé kevésbé egy árkategória a három gép (épp az a kategória ahová már érdemes lehet pimpelt kisgépről tovább lépni), mindegyikre esküszik a gazdája, anélkül hogy mindhárommal lenne tapasztalata bármelyikünknek. Az én gépem mobilis, szabadidő meg kerül valahogy, Paljocnak is van új kávéja, amit ki lehetne próbálni stb
[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
HÁZIGAZDA
válasz soldier2 #48821 üzenetére
játéknak jó. de tesztnek állatira nem. azt gondolom, hogy ha használnám hónapokig, mondjuk fél évig, akkor lenne érdemi tapasztalatom. mert hogy kávéja is válogatja, hogy mit szeret (volt kávé, ami zenélt a pavonival, más kávé meg nem) stb.
ugyanakkor én évekig pavoniztam, kisgépeztem és most egy ideje "nagy"gépezek, kb. el tudom képzelni, hogy mit tudhat a cremina és mit nem.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
-
soldier2
őstag
Az a baj, hogy nem tudod. A Pavoni, főleg a régi nyomáskapcsoló nélküli változat esetében mindenféle hőmérséklet visszajelzés nélkül, stopperrel szabályozva a hőmérsékletet minden bizonnyal megfeküdt a Pavoni néhány hisztisebb kávénál, de ez egy kicsit olyan mintha egy temp surfinges nyomásfokozó mentesített poemiával szerzett tapasztalat alapján képzelnél el egy egy pides rézcsöves gaggiát (árban is kb ez az arány a Pavoni és a Cremina között). No de nem akarok meggyőzni senkit, minnél kevesebbeknek van, annál exclusivabb
Paljoc Aricha: teljesen más mint a korábbi Yirga és bár csak kezdjük az ismerkedést, egyre jobban muzsikál. Ma reggel bevállalva két duplát, kicsit játszva a nyomásprofillal is a V profil 12 baros csúccsal kicsit jobban muzsikált mint a klasszikus 9 baros trapéz, de a különbség nem volt mellbevágó, és hát egy próba nem próba, de ezzel a kávéval látok benne (mármint a nyomásprofilozásban) fantáziát. Az Aricha pedig Paljoctól is jó, akinek bejött a CM-tól, vagy Red baggies-től, nyugodtan megpróbálhatja majd ezt is. Jó ideje már, hogy a CM Aricha elfogyott nálam, így összehasonlítani nem tudom, de az ananászra hajazó íz itt is érezhető, az epret meg a többiben sem éreztem.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
soldier2
őstag
Na jó, de pimpolt Pavonija nincs senkinek, hogy beszállhatna a játékba. Ha nem, hát nem. Egy tapasztalattal kevesebb számomra, de nem adom fel, majd csak lesz egy Catleres, abból fog a legtöbb fogyni úgy is.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
HÁZIGAZDA
válasz soldier2 #48826 üzenetére
egyszerűen csak nincs értelme. csinál egy jó kávét valamelyik gép? hurrá. csinál egy rosszat? akkor nem jövünk rá, hogy miért. viszont utána fórumokon lehet írni a tutit, hogy ez szar, az jó. tök szívesen megmutatom a dc-t bárkinek, megdumáljuk, átjön, kávézunk. hifis is volt már, yeahhh is stb. de nem viszem sehova, pontosabban engem nem villanyoz fel annyira egy ilyen szeánsz, hogy a hónom alá csapjak 25 kilót
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
soldier2
őstag
válasz adriankoooo #48829 üzenetére
Még nincs, most próbálja belőni Paljoc. Mondhatni egy kísérleti mintát kaptam jóárasítva, de hamarosan elérhető lesz, amint meglesz az optimálisnak ítélt profil.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Surda-
őstag
válasz adriankoooo #48829 üzenetére
Csak a csókosok kapnak belőle, nekünk földi halandóknak nem ad. Ilyen ez a Paljoc.... !
[ Szerkesztve ]
"Ha kicsi a tét, a kedvem sötét!"
-
soldier2
őstag
-
hifis50
csendes tag
A maroktamper téma volt pár napja. Ebből kiderült, hogy az esetenkénti kalibrálása mellett is mennyire praktikus, hasznos eszköz.
Kérdés, lehet-e olyan mechanizmust kitalálni, hogy erre a magasság állításra se legyen szükség. Tehát egyesíteni egy rugós és egy maroktamper előnyeit. Számomra akkor érdekes egy kávés kütyü dolog, ha valami újdonságot ki lehet benne találni. Egy ideálisnak mondható tamper azt gondolom, ilyen lehet.
Szóval kezd összeállni (fejben) egy olyan szerkezet, hogy a marokrész felfekszik a szűrő peremén, de a tamper talp, ami dugattyúként működik, ekkor még "fel van húzva", tehát felső holtponti helyzetében a kávéőrlemény felett van. Ha ekkor "kioldom" az előfeszített dugattyú aretálását, az lenyomul addig, amíg adott erővel a tömörített kávé meg nem állítja. Ennyi az egész. Adott erővel tamperol, és a marokrész felfekvése biztosítja, hogy ne legyen ferdén tömörítve. Mivel a tömörített kávé felszínének szintkülömbsége max. pár miliméter, egy kellően lapos karakterisztikájú rugóval ez a szerkezet érzéketlen a tömörítendő kávé mennyiségére, tehát nincs mit állítani rajta.
Ebben a mechanizmusban a nehézséget az okozza, hogy az idétlen és működésképtelen lenne, ha a dugattyút (vagyis a tampertalpat) a rugó szabadon kilökné. Tehát a dugattyú mozgása fékezett kell hogy legyen, valahogy úgy kéne lesüllyednie, mint ahogy a lemezjátszó hangszedője süllyed le a lemezre. Na erre a fékezett mozgásra van egy ötletem, ami miatt kedvet érzek arra, hogy megpróbáljak egy ilyen tampert összehozni.[ Szerkesztve ]
-
soldier2
őstag
De így nem "mindenevő". Persze ha valaki csak alkalmi barátnőnek tartja, akkor nem is kell az legyen. Nálam a Cremina egy monogám kapcsolat része, így kellett rá egy kis ráncfelvarrás
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Corsair90
tag
Sziasztok!
Saeco Poemia eszpresszo kávéfőző mellé szeretnék kézi darálót venni és szeretném kikérni előtte a véleményeteket. 30.000 Ft-os Graef nem játszik, arra egyenlőre nincs keret. (Lehet a későbbiekben sem fogok rászánni ennyit). Ezért kézi darálót szeretnék vásárolni, 3-10 eFt között.
Külföldi tesztekben 10 között ezek szerepelnek amik nálam szóba jöhetnek:
Az oldal pedig itt megtalálható: [link]
- Hario Ceramic Coffee Mill Skerton
- JavaPresse Manual Coffee Grinder
- Kyocera Advanced Ceramic Coffee Grinder
- Porlex JP-30 Stainless Steel Coffee Grinder
- Cozyna Manual Coffee Grinder with Ceramic Burr
- Hario MSS-1B Mini Coffee Mill Slim Grinder
- Tanors Ceramic Burr Manual Coffee Grinder
- Brillante Manual Coffee Grinder
- Hunt Brothers Coffee GrinderA legtöbb nálunk vélhetően nem is vásárolható meg, de külföldről minden beszerezhető.
Szerintetek melyik az a 3, ami közül érdemes lenne választani, illetve melyik az a daráló, amelyik alkalmas finom egyenletes őrlemény készítéséhez is?
Vélhetően nem 1-2 évre szeretném venni és napi 1 adag kávét főzöm.
Köszönöm előre is mindenkinek a segítséget![ Szerkesztve ]
-
Wolfy999
tag
válasz hifis50 #48836 üzenetére
Ez jó ötlet, kíváncsian várom. Nem vagyok nagy szakértő, de erre a csillapított lenyomódásra nem lenne jó egy olyan megoldás, hogy kézzel nyomja a felhasználó és a rugó a végállásban old? Szerintem a hagyományos rugós tamperek is hasonlóan szoktak működni.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen