Új hozzászólás Aktív témák

  • Cathfaern

    nagyúr

    válasz Cathfaern #118682 üzenetére

    Újabb 4 hónapnyi tapasztalat után a következőket mondanám a termoszban állással kapcsolatban:
    Továbbra se volt olyan kávé ami frissen nagyon jó lett volna, 7 óra termoszban állás után pedig rossz. Viszont egyértelműen megváltozik a kávé íze, és ez van amelyiknek jobban áll, van amelyiknek kevésbé. Az termoszban állás során egyfajta "bogyós", "piros gyümölcsös" , illetve úgy általában gyümölcsös savak felerősödnek (de főleg málna, ribizli, szeder, meggy, stb. vonal) minden más pedig picit háttérbe szorul. A "felerősödés" szó fontos, ugyanis ha egy kávéban egyáltalán nincsenek ilyesmi savak, akkor inkább csak azt érezni, hogy minden kicsit laposabb lesz.

    Példák:
    Most egy anaerob kávé van bontva, többé kevésbé "klasszikus" rumos csoki vonal frissen. Termoszból délután meg meggyes rumos csoki. Majdnem azt mondanám az utóbbi jobban áll neki, de semmiképp se mondanám rosszabbnak.
    Viszont pár hete egy nagyon "florális" etióp volt, az délutánra olyan... semmilyen lett. Nem lett kellemetlen, nem rossz, csak valahogy lapos. Itt egyértelműen jobb frissen.

    Röviden: továbbra is azt gondolom, hogy teljesen jó alternatíva ha az ember nem tud frissen főzni kávét, sőt, van olyan kávé aminek kifejezetten jól áll. De megváltozik az íze, és kávé válogatja hogy ez mennyire jó, semleges vagy probléma.

Új hozzászólás Aktív témák